Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Âşıklar geleneklerini yaşatıyor

Kars’ta bu sene 4’sü düzenlenen Türkiye Murat Çobanoğlu Âşıklar Bayramı renkli görüntülere sahne oluyor.

Bazı atışmalar dinleyicileri kahkahalara boğarken bazı söyleyişler ise uzun süre alkışlanıyor. Programın en ilginç görüntüsü ise aralarında 61 yaş fark olan âşıkların atışmaları ile programın en küçük ozanlarının aynı sahneyi paylaşmaları oldu.

Türkiye 4. Murat Çobanoğlu Âşıklar Bayramı son gününe renkli görüntülerle girdi. Pazar günü başlayan ve Salı gecesi yapılan ödül töreni ile sona eren Âşıklar Bayramı’nda özellikle atışma sahneleri ile dikkat çekti. Kars Sanat Merkezi’nde düzenlenen programa Karslılar da yoğun ilgi gösterdi. Vatandaşlar gece geç vakitlere kadar süren yarışmalarda salonu tıklım tıklım doldururken, birçok dinleyici de programı ayakta takip etti. Atışma sahnelerinde verilen ayağı (kafiyeyi) şaşıranlar, yeniletenler, rakipleriyle söz dalaşına girenler dinleyicileri güldürdü. Bazen de atışmalarda söylenen özlü sözler uzun süre alkışlandı. Çeşitli dallarda yarışan ozanlar çoğu zaman ilginç görüntüler oluşturdu.

Erzurum - Erciş, Âşık Sümmani-Ercişli Emrah ve İl Yöresel Tavrı konusunda yarışan âşıklardan Ankara’dan katılan 19 yaşındaki Adem Aydın ile İzmir’den katılan 85 yaşındaki Mevlüt Kaya sahneye çıktı. Aralarında 61 yaş fark bulunan ozanlar il yöresel tavrıyla türkülerini seslendirdikten sonra jüri tarafından Seyrani mahlaslı 85’lik aşığa söylediği örneğin kime ait olduğu soruldu. Kulakları ağır işiten Seyrani, soruyu tekrarlattı ama bu kez de türkünün kime ait olduğunu hatırlayamadı. Aydıner mahlaslı genç ozan, rakibinin elini öperek sahneden ayrılmasına yardımcı oldu.

YARIŞMANIN EN KÜÇÜK OZANLARI ATIŞTI

Âşıklar Bayramı’nda bu kez Doğu Anadolu Türü İller Yöresi tavrında programın en küçük ozanları sahneye çıktı. Boylarından büyük sazları ile koltuklarına oturan Kağızmanlı 11 yaşındaki Selçuk Turan ile Çıldırlı 13 yaşındaki Tamer Çınar türkülerini seslendirdi. Dinleyicilerin büyük ilgi gösterdiği minik ozanlar alkışlar arasında sahneyi terk etti.

7. sınıf öğrencisi Tamer Çınar, âşıklığın duygu işi olduğunu ifade ederek, 4 yıldan beri saz çaldığını ve ilerde de sanatçı olmak istediğini söyledi. 5. sınıf öğrencisi Selçuk Turan ise okula başladığı zaman saz çalmaya da başladığını kaydederek, “Kursa giderek saz çalmaya başladım. Buraya kadar geldik. Babamın dedesinden ve babamdan örnek ala-rak ben de âşıklığa başladım” dedi. Büyüyünce kaymakam olmak istediğini dile getiren minik ozan, yarışmanın bilen için kolay olduğunu aktardı.

/ Kars

08.05.2008


 

Minyatürlerle Yunus Emre Menkıbeleri

ESKİŞEHİR’DE Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Araştırma Görevlisi Funda Yeşilyurt ve yazar Mustafa Özçelik tarafından ‘’Minyatürlerle Yunus Emre Menkıbeleri’’ sergisi açıldı.

Vali Yardımcısı Dağıstan Kılıçaslan, bir alışveriş merkezinde izlenime sunulan serginin açılışında, serginin Uluslararası Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası kapsamında açıldığını belirtti.

Yunus Emre’nin büyük bir şair ve düşünür olduğunu ifade eden Kılıçaslan, ‘’Yunus Emre, sanatçı kişiliği olan bir kişiydi. Bu sergi Yunus’un bütün özelliklerini içinde barındırıyor’’ dedi.

Yunus Emre’yi minyatürlerde yaşatmanın güzel bir duygu olduğunu anlatan Funda Yeşilyurt, ‘’Severek ve isteyerek 3 ay, gece-gündüz, büyük bir heyecanla çalıştım. Büyük kitlelere ulaşmak istiyoruz. Yunus Emre’yi herkesle tanıştırmalıyız. Nasreddin Hoca için de minyatürlerle menkıbeler sergisi açmak istiyorum’’ dedi.

Sergideki minyatürlerin menkıbelerini yazan Mustafa Özçelik de, böyle bir çalışmanın Eskişehir’de yapılmasının önemli olduğunu belirterek, menkıbeleri anlaşılır bir dilde yazdığını bildirdi.

Açılışa, Vali Kadir Çalışıcı’nın eşi Şükriye Çalışıcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Osman Gül, Arkeoloji Müzesi Müdürü Dursun Çağlar, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Mehmet Akkaya ve davetliler katıldı.

/ Eskişehir

08.05.2008


 

Halep’te “Gaziantep Kültür Günleri”

GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi ile Halep Belediyesinin “Kardeş Şehir” ilişkileri çerçevesinde düzenlediği “Halep’te Gaziantep Kültür Günleri” başladı.

Yapılan konuşmaların ardından Halep Kültür Müdürlüğü salonunda fotoğraf, el sanatları, mozaik sergileri açıldı. Halk oyunları ve mehter gösterisi yapıldı. Ayrıca, Kültür Müdürlüğünden Sadullah El Cabiri Meydanına ve oradan da Muaviye Salonuna kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Etkinliklere Türkiye’nin Halep Başkonsolosu Ali Kemal Aydın, çeşitli ülkelerin başkonsolosları, Halepli ve Gaziantepli idarecilerle diğer davetliler ve Halepliler katıldı.

/ Gaziantep

08.05.2008


 

Vakıflar İslâm geleneğinin önemli bir unsuru

ADANA Valisi İlhan Atış, vakıfların “Türk İslam geleneğinin en önemli unsurlarından biri olduğunu” söyledi.

Atış, Adana Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından, Vakıflar Haftası dolayısıyla Vakıflar Sarayı Meridyen Düğün Salonu’nda düzenlenen “Vakıflar Haftası ve Su” konulu konferansta, su ve toprağın değerinin 10 yıl içerisinde binlerce kat artacağını söyledi. Adana Vakıflar Bölge Müdürü Osman Yayla da vakıfların kültür tarihine önemli katkılar sağladığını belirterek, “Vakıflar yoksulu doyururken, mimari alanda da önemli eserler kazandırdı” dedi. Adana’nın tarih boyunca su ile ilişkisinin en üst düzeyde olduğunu dile getiren Ramazanoğlu, şehirde bulunan çeşmelerin varlığının korunamadığını söyledi.

08.05.2008


 

Konya bir dünya şehri

KONYA Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk kez Konya’da düzenlenecek Dünya Tarihi Şehirler Birliği Konferansı’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türkiye’den İstanbul ile Konya’nın üye olduğu Dünya Tarihi Şehirler Birliği nezdinde yaptıkları girişimin olumlu sonuçlanması üzerine, birliğin 2 yılda bir yapılan zirvesinin Haziran ayında Konya’da gerçekleştirilmesi kararı alındığını belirtti. “Dünya Tarihi Kentler Zirvesi” olarak da bilinen Dünya Tarihi Şehirler Birliği Konferansı’nın Konya’da yapılacak olmasını önemli bir başarı olarak gördüklerini anlatan Akyürek, “Zirve, 10-13 Haziran tarihleri arasında Konya Dedeman Otel’de yapılacak. Zirveye, Türkiye’den 230, dünyadan ise 330 belediye davet edildi. Tüm kentlerden belediye başkanı ya da onu temsilen üst düzey yöneticiler iştirak edecek” dedi.

/ Konya

08.05.2008


 

Zeytinburnu’na iki kültür merkezi

ZEYTİNBURNU Belediyesi biri sahilde, diğeri İnönü Caddesi’nde olmak üzere toplam maliyeti 14 milyon YTL’yi bulan 1244 koltuk kapasiteli iki ayrı kültür merkezini Ağustos ayında hizmete sokacak.

Tüm donatıları ile bir kültür kompleksi olarak tasarlanan merkezlerin tamamlanması ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları da Zeytinburnu’nda perde açacak.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “Bu merkezlerin tamamlanması ile Zeytinburnu birçok önemli toplantıya ev sahipliği yapacak. Bu hareketlilik halkımıza olumlu yansıyacaktır. Çünkü insanların güzel şeylerden etkilenmemesi mümkün değildir” dedi.

Yeni Asya / İstanbul

08.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler