Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Cunta: Yardım almaya hazır değiliz

Myanmar’daki askerî cuntanın Dışişleri Bakanlığı, ülkenin “yabancı yardım ekiplerini ve gazetecileri kabul etmeye hazır olmadığını” bildirdi. BM ise yardım taleplerinin geri çevrilmesini “insanî yardım çabaları tarihinde eşi görülmedik bir şey” olarak değerlendirdi.

BM, Myanmar’da binlerce kişinin ölümüne sebep olan kasırga felâketinin ardından hükümetin yardım uzmanlarına vize vermeyi reddetmesinin, ‘’insanî yardım çabaları tarihinde eşi görülmedik bir şey’’ olduğunu belirtti. BM Dünya Gıda Programı Sözcüsü Paul Risley, örgütün 6’sı komşu Tayland olmak üzere 10 vize başvurusunda bulunduğunu ancak hiç bir başvuruya cevap alamadıklarını söyledi. Risley, ‘’Myanmar hükümetine hafta sonu çalışılarak vize başvurularını mümkün olduğunca çabuk işleme koyması çağrısında bulunuyoruz’’ dedi. Bu arada, Katar’dan Yangon’a gelen ve içinde kurtarma ekibinin yer aldığı uçak, cunta yönetimi tarafından geri çevrildi. Cunta yönetimi, gerekçe olarak uçağın sadece yardım malzemesi getirme izni olduğunu belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Myanmar’daki kasırga felâketinin ardından hükümetten anayasa referandumunu ertelemesini istedi. BM Sözcü Yardımcısı Marie Okabe’nin yaptığı açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, Myanmar halkının içinde bulunduğu ulusal trajediden son derece endişeli olduğunu belirterek, 10 Mayıs’ta yapılması öngörülen anayasa referandumunun ertelenmesinin daha iyi olacağını söyledi. Öte yandan Myanmar Dışişleri Bakanlığı, ülkenin “yabancı yardım ekiplerini ve gazetecileri kabul etmeye hazır olmadığını” bildirdi. Nergis kasırgasının vurduğu Myanmar’da muhalif lider Aung San Suu Kyi’nin Ulusal Demokrasi Birliği Partisi, askeri yönetimden bugün yapılması planlanan anayasa referandumunu ertelemesini istedi. Parti sözcüsü Nyan Win, “bu durumda referandum yapmanın uygun olmadığını” belirtti. Myanmar’da yeni anayasa için 10 Mayısta yapılacak referandum, 47 yerleşim biriminde ertelenmişti, ancak askerî yönetim, kasırga felaketine rağmen yeni anayasayla ilgili referandumu cumartesi günü diğer bölgelerde yapmakta ısrar ediyor. Askerî yönetim, anayasa referandumunun ardından 2010 yılında genel seçimlerin yapılacağını açıklamıştı. Bu arada BM, gelecek hafta beklenen şiddetli yağışların afetzedelerin durumunu daha da zora sokabileceğinden endişe ediyor.

10.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Cunta: Yardım almaya hazır değiliz

  Beyrut’un batısı Hizbullah’ın

  İspanyollardan, Türkiye'nin AB’ye katılımına destek

  Ehud Olmert’e istifa çağrısı

  Hollandalı Müslümanlar ‘Fitneye’ yüz vermedi

  Rusya ile Gürcistan arasında gerginlik

  Irak, El Kaide lideri yakalanmadı

  Belkıs’ın sarayı bulundu!

  ABD gazeteleri boyut küçültüyor

  Evde otomobil yakıtı üretin!