Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Beyrut’un batısı Hizbullah’ın

Lübnan’da Şiî Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah’ın uydudan yayımlanan basın toplantısından sonra başşehir Beyrut’un batısında çıkan kanlı çatışmaların sona erdiği bildirildi.

Lübnanlı güvenlik yetkilisi, Nasrallah’ın konuşmasından sonra silâhlı çatışmaların patlak verdiği Beyrut’un batısının Hizbullah’ın kontrolüne geçtiğini belirtti.

Sokak savaşlarının üç gündür devam ettiği ve 11 kişinin öldüğü Lübnan’da Dürzi lider Velid Canbolad, askerlerin koruması altında olduğunu açıkladı. Canbolad, LBC televizyonuna kuşatılan evinden verdiği demeçte, “Lübnan ordusunun koruması altında kalacağını” söyledi. Muhalefetle diyaloğa hazır olduğunu belirten Canbolad, ayrıca Hizbullah’ın Beyrut’u ele geçirmemesi konusunda uyarıda bulunmuştu. Hizbullah lideri Nasrallah’ın Perşembe akşamı yaptığı konuşmada, Batı yanlısı hükümetin kendilerine savaş ilân ettiğini söylemiş, bunun üzerine olaylar başlamıştı. Nasrallah’ın konuşmasından birkaç dakika sonra Hizbullah yandaşları ile parlamentodaki çoğunluk yandaşları arasında başlayan çatışmalarda şimdiye kadar 11 kişi öldü.

ARAP ÜLKELERİNE ÇAĞRI

Suudi Arabistan, Lübnan’daki son durumun görüşülmesi amacıyla Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarının toplanması çağrısında bulundu. Suudi Arabistan’ın El Arabiya televizyonu, Suudi hükümetinin, Lübnan konusunu bir an önce görüşmek üzere Arap ülkelerine çağrıda bulunduğunu duyurdu.

SURİYE: LÜBNAN’IN İÇ İŞİ

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Lübnan’daki derin siyasî krizin, bu ülkenin iç işi olduğunu ve Lübnanlıların buna diyalog yoluyla çözüm bulacaklarına inandığını söyledi. Resmî Sana ajansının haberine göre, Esad bu sözleri, Lübnan krizinde arabuluculuk rolü üstlenen Katar Emiri Hamad bin Halife el Tani ile görüşmesinde sarf etti.

İSRAİL, İRAN’I SUÇLUYOR

Bu arada İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Lübnan’da çıkan çatışmalarla ilgili olarak İran’ı suçladı. Peres, devlet radyosundan yayımlanan konuşmasında, İran’ı “bütün Orta Doğu’ya hükmetmek amacıyla Lübnan’da karışıklık çıkarmakla” suçladı ve Lübnan’da olan bitenlerin “hiç de şaşırtıcı olmadığını” kaydetti. Bunun yanı sıra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Lübnan’daki son gelişmelerden ciddî endişe duyduğunu belirtti. Abbas, yazılı açıklamada bulunarak, Hizbullah önderliğindeki muhalefetle batı yanlısı çoğunluk yandaşları arasında anlaşmazlığın çözülmesi için tarafların diyalog başlatmasını istedi ve Lübnan’daki üzücü olaylarla ilgili derin endişe duyduğunu vurguladı.

HARİRİ’NİN TELEVİZYONUNA BASKIN

Lübnan’da çatışmaların üçüncü gününde Hizbullah’a bağlı silâhlı kişilerin Beyrut’un büyük bölümünü ele geçirdiği ve hükümete ait medya kuruluşlarına baskınlar düzenlediği de gelen haberler arasında. Yetkililer, silâhlı kişilerin, suikasta kurban giden eski Başbakan Refik Hariri’nin oğlu ve koalisyon lideri Saad Hariri’ye ait “Future News” televizyonunun yayınına son verdirdiklerini söyledi. Kaynaklar, ayrıca Hariri’ye ait “El Müstakbel” gazetesinin bürolarının denetiminin de silahlı kişilere geçtiğini, binanın pencerelerinden duman çıktığını kaydetti.

10.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Cunta: Yardım almaya hazır değiliz

  Beyrut’un batısı Hizbullah’ın

  İspanyollardan, Türkiye'nin AB’ye katılımına destek

  Ehud Olmert’e istifa çağrısı

  Hollandalı Müslümanlar ‘Fitneye’ yüz vermedi

  Rusya ile Gürcistan arasında gerginlik

  Irak, El Kaide lideri yakalanmadı

  Belkıs’ın sarayı bulundu!

  ABD gazeteleri boyut küçültüyor

  Evde otomobil yakıtı üretin!