Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Boş kiliseleri Müslümanlara verelim

BELÇİKA’NIN ikinci büyük şehri Anvers’te cemaati azaldığı için bakım onarım harcamalarını karşılayamayan kiliselerin camiye dönüştürülmesi ya da başka amaçlar için kullanılması planlanıyor.

Anvers’in kültür, turizm ve dini anıtlardan sorumlu Hıristiyan Demokrat Belediye Başkan Yardımcısı Philip Heylen, De Morgen gazetesine yaptığı açıklamada, kentteki 80 kilisenin önemli bir bölümünün cemaat sıkıntısı çektiğini ve bazılarının haftada sadece 20 kişiyi ağırladığını bildirdi. “Kiliselerin bazılarını neden Müslümanların kullanımına sunmayalım” diye soran Heylen, Anvars’te sayısı hızla artan Müslümanların ihtiyacını karşılayacak büyük camilerin bulunmadığına dikkati çekti. Bu yıl içinde şehirdeki bütün kiliseleri ziyaret ederek papazlarıyla görüşeceğini anlatan Heylen, kiliselerin envanterini çıkarmaya yönelik bu çalışmanın tamamlanmasıyla masraflarını karşılayamayan kiliselerin cami ya da başka amaçlarla kullanılması konusunda somut önerileri sunacağını belirtti.

/ ANVERS

12.05.2008


 

Myanmar’da 1,5 milyon kişi ölebilir

İNGİLİZ yardım kuruluşu Oxfam, Myanmar’daki 1,5 milyon kasırgazedenin hayatının, çıkabilecek muhtemel salgın hastalık yüzünden tehlikede olduğunu bildirdi.

Oxfam bölge şefi Sarah Ireland, bir kamu sağlığı felaketi için “bölgede tüm şartların mevcut olduğunu” söyledi. 3 Mayıs’taki kasırga felaketinde ölenlerin sayısının muhtemelen 100 bin olduğunu söyleyen Ireland, bu sayının 15 kat artabileceği uyarısında bulundu. Ireland, gazetecilere açıklamasında, “Myanmar’da, hakiki bir kitlesel felâketin olmasından endişe ettiklerini” belirtti. Bölgeye acilen içme suyu sağlanması ve sağlık tedbirlerinin alınması gerekiyor.

/ BANKOK

12.05.2008


 

Obama’dan, Clinton’a 4 süper çalım

Son önseçimlerde Hillary Clinton’la arasındaki delege farkını arttıran Barack Obama’ya bir destek de süper delegelerden geldi.

Obama, ilk defa daha fazla süper delegenin desteğine sahip oldu. Barack Obama 4 süper delegenin daha desteğini kazandı. Delegelerden ikisi daha önce Clinton’a destek vereceklerini açıklamıştı. Son gelişmeyle Utah, Ohıo ve Virjin adalarından delegeler Obama’ya destek verecekler. Demokrat Parti’de süper delegelerin desteği başkan adayları için büyük önemi bulunuyor. Ağustos ayındaki parti kongresinde süper delegeler Demokrat Parti’nin başkan adayını belirleyecek.

12.05.2008


 

Öz ve Taşman’a Ellis Adası Onur Madalyası

ABD’NİN Ellis Adasında, ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz ve Türk Filantropi Fonu Yönetim Kurulu Başkanı iş adamı Haldun Taşman’ın aralarında bulunduğu 100 Amerikalı’ya “Ellis Adası Onur Madalyası” verildi.

ABD’ye 1892 ve 1954 yılları arasında göç eden ve Avrupa’dan gemilerle gelen yaklaşık 12 milyon göçmenin ABD’de ayak bastığı ilk yer olan Ellis adasında düzenlenen törende, “Ulusal Etnik Koalisyonu” adlı sivil toplum kuruluşu tarafından, değişik kökenlerden gelen 100 Amerikalı’ya onur madalyası takdim edildi. Her yıl yeni isimlere verilen madalyanın özellikle hem meslekî hem de hayırseverlik faaliyetlerinde son derece başarılı kişilere verildiği belirtildi. Törende ünlü kalp cerrahı Dr. Mehmet Öz’e ödülü verilirken kendisinin mesleğindeki başarısından, kitaplarının en çok satanlar listesinde olmasından ve hayırseverlik faaliyetlerinden söz edildi. İş adamı Haldun Taşman da ödülü alırken, kendisinin Türk Filantropi Fonu’nu geçen yıl New York’ta kuran başarılı ve hayırsever bir iş adamı olduğu belirtildi.

/ New York

12.05.2008


 

Kuzey Lübnan’da çatışma çıktı, Beyrut sakin

LÜBNAN’IN kuzeyinde hükümet yanlılarıyla karşıtları arasında yoğun çatışmaların olduğu bildirildi.

Yetkililer, en yoğun çatışmaların güneydeki Trablus şehrinde olduğunu, Tabane mahallesindeki hükümet yanlılarının Cebel Muhsin’deki muhalefet yanlılarına RPG ve ağır makineli tüfeklerle saldırdıklarını söylediler. Lübnan askerlerinin iki taraf arasında konuşlanmaya başlamasıyla durumun sükûnet kazandığı belirtildi. Bekaa vadisinde de münferit çatışmaların olduğu kaydedildi. Başşehir Beyrut’ta ise gecenin sakin geçtiği bildirildi. Hükümet, Hizbullah tarafından kullanılan bir telekomünikasyon ağının yasa dışı olduğunu ve devlet güvenliğini tehdit ettiğini belirterek, bununla ilgili soruşturma başlatılacağını açıklamıştı.

/ Beyrut

12.05.2008


 

İsrail, Lübnan’ı yakından izliyor

İSRAİL, Lübnan’daki durumu yakından takip ettiğini, ancak şu aşamada müdahil olmayacağını açıkladı.

Savunma Bakan Yardımcısı Matan Vilnai, Hizbullah’ın Beyrut’un batısında kontrolü ele geçirmesinden sonra İsrail’in “özellikle hassas” olması gerektiğini belirtti. Vilnai, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, Lübnan’da durumun kötüleşmesi ihtimaline karşı hazırlıklı olduklarını kaydetti. Bakan yardımcısı, tarafların 1975-1990 iç savaşından acı deneyimleri olduğu için durumun kontrolden çıkacağını düşünmediklerini söyledi.

/ Kudüs

12.05.2008


 

Olmert yine Hamas’ı suçladı

İSRAİL Başbakanı Ehud Olmert, önceki gün Gazze Şeridi’nden yapılan roket saldırılarından Hamas’ı sorumlu tuttu.

Olmert, haftalık olağan bakanlar kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Gazze Şeridi ile yeniden gerilen duruma değinirken, “Ya bir şeyler yatışacak ya da İsrail bütün gücüyle onları yatıştıracak” dedi. Olmert, “Gazze’de olan biten her şeyden Hamas’ı sorumlu tutuyoruz, her şeyin mesulu olacaklar. Bu olanların böyle devam etmesine seyirci kalmaya devam etme gibi bir niyetimiz yok” diye konuştu. Cuma günü Gazze Şeridi ile sınır yakınlarındaki Kfar Aza’da, bir İsrailli sivilin, Hamaslı militanlarca atılan havan mermisi sonucu ölmesi üzerine İsrail hava kuvvetleri de Gazze’ye hava saldırısında bulunmuş ve düzenlenen iki ayrı füze saldırısında 5 Hamas militanı ölmüş, 4’ü de yaralanmıştı. Önceki gün de Gazze Şeridi’nden Hamaslı militanlarca en az 22 roket saldırısı yapıldı. Saldırılarda 5 kişi hafif yaralanmıştı.

/ Kudüs

12.05.2008


 

200 zanlı açlık grevine başladı

AFGANİSTAN’IN güneyindeki Kandahar şehrinde, Taliban üyesi oldukları şüphesiyle cezaevinde tutulan 200’den fazla zanlının, adil yargılanma talebiyle açlık grevine başladığı açıklandı.

Bölge yönetiminden Bismillah Afganmul, zanlıların, dâvâlarının ele alınması için bağımsız bir komisyon oluşturulmasını istediklerini söyledi. Afganmul, eylemcilerin 6 gündür bir şey yemediğini, zanlılarla görüşerek eylemin sona erdirilmesine uğraştıklarını belirtti. Yetkili, 9 tutuklunun eylemi, ağızlarını bantla kapatarak sürdürdüğünü, 3 tutuklunun sağlık durumunun ağırlaştığını kaydetti.

/ Kandahar

12.05.2008


 

İngiliz askerleri sefalet içinde

İNGİLTERE’DE silâhlı kuvvetler komuta kademesi tarafından hazırlanan rapor, çok sayıda İngiliz askerinin sefalet içinde yaşadığını ve temel ihtiyaçlarını gidermek için borçlanmak zorunda kaldığını ortaya koydu.

Raporda, bazı silâhlı kuvvetler mensuplarının yoksulluk sınırının da altında yaşadıklarına, bu sebeple de karınlarını doyurabilmek için Savunma Bakanlığının gıda yardımına başvurmak zorunda kaldıklarına işaret edildi. Komuta kademesi ise raporun basına sızmasına tepki gösterirken, hükümeti “savaşan güçlerine” iyi bakamamakla suçladı.

12.05.2008


 

Hartum’da sokağa çıkma yasağı sona erdi

SUDAN’IN başşehri Hartum’da, isyancılarla güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların ardından uygulanan sokağa çıkma yasağı, şehrin büyük bölümünde sona erdi.

Devlet televizyonundan yayınlanan açıklamada, yasağın, çatışmaların odak noktası Omburman bölgesinin merkezinde de sona erdiği belirtildi. Hartum Valisi Abdülhalim El Mutafi, Omburman’ın dış kesimlerindeki askerî operasyonların devam ettiğini, bu nedenle sokağa çıkma yasağının buralarda hala geçerli olduğunu söyledi. Merkezi hükümeti ihmalkârlıkla suçlayan Darfurlu isyancılar, Omburman’ın kontrolünü ele geçirdiklerini, başşehirde de kontrolü sağlamalarının an meselesi olduğunu ileri sürmüşlerdi. Hükümet ise isyancıların püskürtüldüğü bilgisini vermişti.

/ Hartum

12.05.2008


 

ABD’de kasırga: 18 kişi öldü

ABD’NİN orta kesimde etkili olan kasırgalar can aldı. Oklahoma ve Missouri eyaletlerinde 18 kişi hayatını kaybetti.

Picher kasabası Bayındırlık Yönetimi İcra Direktörü John Sparkman, hortumun Oklahoma eyaletinde 800 metre çapındaki geniş bir alanda büyük tahribata yol açtığını duyurdu. Sparkman, hortumun kuzeydoğudaki Picher, Peoria ve Commerce kasabalarında da ağır hasara neden olduğunu belirtirken, yetkililer, Picher kasabasında hortum yüzünden en az 6 kişinin öldüğünü bildirdiler.

/ Oklahoma

12.05.2008


 

Etna yine püskürüyor

İtalya’nIn Sicilya adasındaki meşhur Etna yanardağı, lav püskürmeye başladı. Avrupa’nın en büyük faal yanardağı Etna, yerel saatle 16.00’ya doğru faaliyete geçti.

Lavlar ıssız bir bölgeye akıyor. Etna, son olarak Eylül’de patlamış ve civardaki Katanya havalimanı, toz bulutu yüzünden trafiğe kapatılmıştı. 3295 metre yüksekliğe sahip volkanın 2001 yılındaki indifası ise muhteşem olmuştu.

/ ROMA

12.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler