Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Esnaf, siftahsız dükkân kapatıyor

DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, esnafın siftah edemediğini belirterek, sadece geçen sene 117 bin esnafın kepenk kapattığını söyledi. DP lideri Soylu, 4 Nisan’da Çanakkale’den başlattığı “Beyaz Yürüyüş”ün Denizli’deki son gününde belediyesi son düzenleme ile kapatılan Kelekçiler Beldesi ile Acıpayam ile Serinhisar ilçelerini ziyaret etti. Kelekçiler’e girişinde “ilçe olmayı beklerken köy olduk” pankartları ile karşılanan Soylu, burada halka seslendi.

Beyaz Yürüyüş’ün ahlâklı siyaset, ahlâklı demokrasi, ötekisi olmayan Türkiye, birlik, beraberlik, uzlaşma, zenginleşme ve mutabakat olduğunu anlatan Soylu, gezilerinde halkın sıkıntılarını dinlediğini bildirdi. Gübre fiyatlarındaki artışa ilden ile geçerken yetişemediğini vurgulayan Soylu, tohum ve ilâç alamayan çiftçiler olduğunu, esnafın siftahsız kepenk kapattığını, esnafın 30 YTL’den 300 YTL’ye çıkan Bağ-Kur primlerini ödeyemediğini söyledi. Soylu, sadece geçen sene 117 bin esnafın kepenk kapattığını anlatırken, işadamlarının fabrikalarını yurt dışına taşımak zorunda kaldığına dikkat çekti. Önceden 3 litre süte karşılık 1 litre mazot alınılabilirken bugün 6 litre süte bir litre mazot alınabildiğini vurgulayan Soylu, “Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” diyen Başbakan Erdoğan’ın doğru söylediğini, çünkü hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını vurguladı. Soylu, “Beyaz Yürüyüş’ü Türkiye’yi uyandırmak ve Tayyip Erdoğan kamburundan kurtarmak için yapıyoruz” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı Meclis kürsüsünde Cuma hutbesi okumakla, Başbakan Erdoğan’ı çarşaf atmakla, MHP Lideri Bahçeli’yi de urgan atıp, hasat toplamaya çalışmakla eleştiren Soylu, iktidar ve muhalefeti dini ve laikliği siyasallaştırarak kavga etmekle, milletin sorunlarına eğilmemekle eleştirdi.

Soylu, Erdoğan ve Baykal’ı yine yaygara ve tantana siyaseti yapmakla eleştirirken, belediyeleri kapatan düzenlemeye de tepki gösterdi. 3.5 yıl belediyecilik yapan Erdoğan’ın “belediye profesörü” kesildiğini belirten Soylu, ilgili düzenlemeyi anti demokratik olarak niteledi. Soylu, konuşmasının sonunda alanda toplanan kalabalıktan “Kırat’a yemini iyi verin” isteğinde bulundu.

YENİ ASYA / DENİZLİ

12.05.2008


 

TEDBİR ALINMAZSA OLUMSUZLUK DERİNLEŞİR

Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş, adı konulmayan krizin piyasaları vurduğunu ifade ederken, karşılıksız çek ve senetlerdeki artışa paralel olarak, iflâsların ve kapanan şirket sayısının arttığını ifade etti. Piyasalarda adeta yaprak kımıldamadığını kaydeden Baş, tedbir alınmaması halinde yaşanan olumsuzlukların daha da derinleşeceğini bildirdi.

Baş, yazılı açıklamasında, Türkiye genelindeki olumsuz ekonomik gelişmelerden, Adana’nın da fazlasıyla etkilendiğini belirterek, karşılıksız çek ve senetlerdeki artışa paralel olarak, iflaslar ve kapanan şirket sayısının arttığını ifade etti. Piyasalarda adeta yaprak kımıldamadığını ve adı konulamayan bir kriz ortamı yaşandığını iddia eden Baş, ‘’Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş’in, İngiliz Financial Times gazetesine yaptığı, Türkiye’nin yeniden enflasyon tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğuna ilişkin açıklaması son derece iyi tahlil edilerek, soruna şimdiden çözüm aranması gerekli’’ ifadelerine yer verdi. Baş, şöyle devam etti: ‘’Türk ekonomisinin son yıllardaki istikrar eğiliminde Derviş’in yürüttüğü politikalar önemli. Önümüzdeki döneme ilişkin son derece vahim gelişmelere işaret eden bu açıklamanın kaygısını yaşıyoruz. Yapılan araştırmalara ve istatistiksel verilere göre, Türkiye’de 2008’in ilk üç ayında kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı, 2006 yılının tüm aylarında borcunu ödeyemeyenleri geride bıraktı. Yılın ilk dört ayında 16 bin dolayında şirketin kapanması reel sektörün adeta can çekiştiğini ortaya koyuyor. Adana’daki veriler ise yaşanan olumsuzluğun, Türkiye ortalamasının bile üzerinde olduğunu gösteriyor. Dört aylık periyotta, 957 şirket açılmış, buna karşılık bin 203 şirket kapanmış. Bu son derece olumsuz tablo, istihdama da aynen yansıyor. Bu veriler, yüzde 19,7 ile Türkiye’nin işsizlik şampiyonu konumundaki Adana’nın yükünü daha da arttırıyor.’’ Sektörsel ya da bölgesel teşvik uygulamasının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Baş, aksi halde yaşanan olumsuzlukların daha da derinleşeceğini kaydetti.

/ ADANA

12.05.2008


 

Aileyi koruyalım

DEVLET Bakanı Nimet Çubukçu, hızlı şehirleşme ve iç göç gibi olguların Türkiye’de de aileyi bir dağılma ve parçalanma sürecine soktuğunu belirtti.

Çubukçu, 12-17 Mayıs Aile Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajda, ailenin her yaştaki birey için vazgeçilmez olduğunu ifade etti. Güçlü bir aile yapısının toplumun temel sorunlarını aşmada en önemli çözüm adresi olduğunu belirten Çubukçu, hedeflere ulaşmada aile kurumunun güçlendirilmesinin önemli olduğuna işaret etti. Çubukçu, toplumsal huzur ve barışın, ekonomik hayatın, sağlığın ve eğitimin temel alt yapısını da ailenin oluşturduğunu kaydetti.

Dünyada ve Türkiye’de son dönemde yaşanan değişimlerin sosyal ve kültürel alanları da etkilediğine dikkati çeken Çubukçu, bu değişimden etkilenen kurumların başında da aile geldiğini belirtti. Türk kültüründe ailenin, derin ve kuşatıcı bir kurum olarak kabul gördüğünü ifade eden Çubukçu, şunları kaydetti: ‘’Türk aile yapısı, bugün Batı ülkelerinin çocuğunun hayallerinde yer alan ailedir. Ancak sanayileşme, kentleşme ve göçlerin aileyi etkilemesi gerçeği ülkemiz için de geçerlidir. Hızlı kentleşme, iç göç gibi olgular ülkemizde de aileyi bir dağılma ve parçalanma sürecine sokmuştur. Bu süreçte, çocukların ve gençlerin hayata hazırlanmasında, özürlü ve bağımlı nüfusun bakımı ve rehabilitasyonunda, suç ve kötü alışkanlıklarla mücadelede aile kurumu, üzerinde hassasiyetle eğilmemiz gereken bir kurum haline gelmiştir. Aile kurumunu güçlendirmek suretiyle ailelerin sorun çözme kabiliyetini arttırmamız gerekmektedir."

/ Ankara

12.05.2008


 

MHP’den CHP’ye 301 talebi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay, TCK’nın 301. maddesindeki değişikliği Anayasa Mahkemesine götürmek istediklerini söyledi.

301. maddedeki değişikliklere gerekli muhalefeti yaptıklarını ifade eden Toskay, şunları kaydetti: ‘’Biz bunu Anayasa Mahkemesine götürmek istiyoruz. Bizim bunu Anayasa Mahkemesine tek başına götürme şansımız yok. CHP, ya kendisi götürsün; ya da müşterek imzayla Anayasa Mahkemesine götürelim.’’

12.05.2008


 

Cağaloğlu büromuz duâlarla açıldı

Cağaloğlu kitap satış mağazamız Cumartesi günü gerçekleştirilen görkemli bir törenle, dualarla hizmete açıldı.

Yakın zamana kadar Cağaloğlu Hamam Sokak, No: 4 adresinde faaliyet gösteren satış ve irtibat büromuz, İstanbul Valiliği karşısı Cağaloğlu Yokuşu üzerinde bulunan Cemal Nadir Sok, Nur İşhanı, No: 2 adresindeki yeni mekânına taşındı. Büronun açılışına, gazetemiz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutlular, Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa Yılmaz, Yakup Erdoğan ve Fuat Yapalak ile Yeni Asya Medya Grup Genel Müdürü Recep Taşcı ev sahipliği yaptılar.

Okuyucularımızın yanında, medya dünyası ve eğitim camiasından dostlarımızın büyük ilgi gösterdiği açılış töreni öncesi, yaptığı konuşmada misafirleri selâmlayan Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Kutlular, Yeni Asya’nın gazete olarak neşriyat hayatına Cağaloğlu’nda başladığını hatırlatarak, tekrar böyle bir mekânla Cağaloğlu’nda yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kutlular’ın selâmlama konuşmasından sonra kurdela kesildi. Açılış kurdelasını Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutlular, Yönetim Kurulu üyeleri ve Yeni Asya Medya Grup Genel Müdürü Recep Taşcı birlikte kestiler.

Okuyucularımız için bir buluşma yeri olarak tasarlanan kitap satış mağazamız, vitrin ve rafları başta olmak üzere baştan başa özenle tefriş edildi. Yeni büronun standart bir çizgi oluşturarak, önce İstanbul’un değişik semtlerinde daha sonra da yurt sathına yayılması hedefleniyor. Açılışı gerçekleştirilen Cağaloğlu bürosu; hem İstanbul’un merkezî bir yerinde, hem de geniş ve ferah bir mekâna sahip olması bakımından dikkat çekiyor.

Yeni Asya Medya Grup Genel Müdürü Recep Taşcı, Cağaloğlu kitap satış mağazasının bir zincirin ilk halkası olduğunu belirterek, kurumsallaşmaya önem verdiklerini söyledi. Taşçı “Bu tarz merkezleri önce İstanbul’un muhtelif yerlerinde, daha sonra da Türkiye genelinde öncelikli olarak Ankara ve diğer şehirlerimizde de sırasıyla faaliyete geçireceğiz. Buradaki tasarım ve çizginin, diğer yerlerimize bir model oluşturması arzusundayız” dedi. Taşcı, “Bu mekânın Yeni Asya okuyucularının ve ona gönül verenlerin bir buluşma noktası olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.

Cağaloğlu’nun kendileri için manevî bir değeri olduğunu ifade eden Yeni Asya Medya Grup Satış ve Pazarlama Müdürü Faik Altun da, “Yeni Asya’nın temelleri Babıâli dediğimiz yayıncılığın bu merkezinde atılmıştır. Bu önemli mekânda geniş ve güzel bir kitap satış mağazası açmanın heyecanını yaşıyoruz” dedi.

Açılışa İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, ASKON, Nesil Yayın Grup ve Cantoy Çocuk Giyim gönderdikleri çelenklerle katıldılar.

Mustafa GÖKMEN

12.05.2008


 

Onlar gelemedi, anneleri gitti

Kayserı’de şehit anneleri, Anneler Günü’nde çocuklarının mezarlarını ziyaret etti.

Kayseri Kartal Şehitliği’nde toplanan yaklaşık 50 şehit annesi, çocuklarının mezarlarını ziyaret ederek, Anneler Günü’nde ellerini öptüremedikleri çocukları için dua okudular. Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kayseri Şubesi Başkanı Mete Kurt, şehit düşen çocukların annelerini ziyarete gelemediklerini, ancak annelerin onları yalnız bırakmadığını söyledi. Kurt, şehit annelerinin çocuklarının mezarlarını sürekli ziyaret ettiklerini, diktikleri çiçekleri sulayıp adeta onlarla hasret giderdiklerini belirtti.

Oğlunu şehit verdiği için önceleri ağladığını ifade eden Şevkiye Aktuna, ‘’Oğlumu 10 yıl önce şehit verdim. Artık ağlamıyorum. Oğlum bana gelemedi, ben ona geldim. Şehit anneleri olarak hepimiz mağrur ve gururluyuz’’ dedi.

Kırıkkale’nin Bahşılı ilçesinde belediye tarafından annelere gül fidanı, havlu ve Türk bayrağı dağıtıldı. Bahşılı Belediyesine bağılı ekipler, ilçedeki bütün evleri dolaşarak, bütün annelere, gül fidanı, havlu ve Türk bayrağı dağıtarak, Anneler Günü’nü kutladı.

Bahşılı Belediye Başkanı Halil İbrahin Bişkin de şehit annesi Halime Teke ile Kaymakam Elif Nur Bozkurt Tandoğan’ı ziyaret etti. Şehit annesi Halime Teke, böylesi bir günde hatırlanmaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek, Belediye Başkanı Bişkin’e teşekkür etti. Bolu’da İzzet Baysal Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde doğum yapan bir kadın, Anneler Günü’nde anne olmanın mutluluğunu yaşadı. Antalya’nın Alanya ilçesinde, mahkûm kadınlar için Anneler Günü kutlaması yapıldı.

/ ANKARA

12.05.2008


 

İhsanoğlu bugün KKTC’de

İSLÂM Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, KKTC’de temaslarda bulunucak. İhsanoğlu, bugün Yakın Doğu Üniversitesi’nin kendisine vereceği fahri doktora unvanını törenle alacak.

Resmî temaslar da gerçekleştirecek olan İhsanoğlu, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Ferdi Sabit Soyer ve Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Turgay Avcı ile görüşecek.

/ RİYAD

12.05.2008


 

PKK’nın propaganda merkezi de imha edildi

GENELKURMAY Başkanlığı, 10 Mayıs 2008 gecesi icra edilen hava harekâtı esnasında, PKK/Kongra-Gel terör örgütüne ait diğer hedeflerle birlikte basın ve propaganda merkezinin de ateş altına alınarak imha edildiğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde 10 Mayıs gecesi icra edilen hava harekâtıyla ilgili bilgi verildi. Bilgi notunda, ‘’10 Mayıs 2008 gecesi icra edilen hava harekâtı esnasında, PKK/Kongra-Gel terör örgütüne ait diğer hedeflerle birlikte basın ve propaganda merkezi de ateş altına alınarak imha edilmiştir’’ denildi.

/ Ankara

12.05.2008


 

Hava sıcaklıkları artacak

HAVA sıcaklıkları, hafta başından itibaren yurt genelinde 4 ila 6 derece artarak, mevsim normallerinde seyredecek.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün açıklamasına göre, bugün İç Anadolu’nun kuzeydoğusu, Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu yağışlı, yurdun iç, güney ve batı bölgeleri parçalı ve az bulutlu geçecek. Yarın yurdun kuzeydoğu kesimleri çok bulutlu, Rize, Artvin, Hopa, Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır çevreleri kısa süreli sağanak yağışlı, diğer bölgeler parçalı az bulutlu geçecek. Çarşamba ve Perşembe günleri yurdun iç ve batı bölgelerinde bahar mevsimine uygun yağış geçişlerinin görüleceği tahmin edili-yor. Hava sıcaklıkları, hafta başından itibaren yurt genelinde 4 ila 6 derece artarak, mevsim normallerinde seyredecek.

/ ANKARA

12.05.2008


 

Çörtoğlu, emekli oluyor

Daniştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, yarın yaş haddinden emekliye ayrılacak.

Çörtoğlu’ndan boşalacak Danıştay Başkanlığı için şu ana kadar 1. Daire Başkanı Yılmaz Çimen, 2. Daire Başkanı Mustafa Birden, 3. Daire Başkanı Gürsoy Gönenç ve 7. Daire Başkanı Turgut Candan’ın aday olduğu öğrenildi. Danıştay Genel Kurulu, 20 Mayıs Salı günü yeni başkanı seçmek için toplanacak. Danıştay Başkanı seçilebilmek için 8 yıl Danıştay üyeliği yapmış olmak gerekiyor. Seçime katılmak isteyenler seçim gününden önce Danıştay Başkanlığına yazı ile başvurabilecekleri gibi toplantıda oylamaya başlanmadan önce sözlü olarak da istekte bulunabiliyor veya teklif edilebiliyor. Başkan seçilebilmek için Danıştay üyelerinin salt çoğunluğu olan en az 44 üyenin oyunu almak gerekecek. Danıştay’ın yeni başkanı yaş haddinden emekliye ayrılmazsa 4 yıl süreyle görev yapacak.

/ ANKARA

12.05.2008


 

Meclis, Erdoğan hakkındaki gensoruyu görüşecek

TBMM Genel Kurulu, haftaya, CHP’nin, 1 Mayıs’taki olaylarla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesinin görüşmeleriyle başlayacak.

Genel Kurul, yarın, CHP Grup Başkanvekillerinin, ‘’İstanbul’da 1 Mayıs kutlamalarının Taksim’de yapılmasını engelleyerek, toplantı ve gösteri özgürlüğünü ihlal ettiği, açıklamalarıyla güvenlik güçlerini orantısız kuvvet kullanmasına teşvik ettiği ve bu tutumuyla toplumsal barışı tehlikeye atarak çatışmacı bir süreç başlattığı’’ gerekçesiyle, Başbakan Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesinin, gündeme alınıp alınmamasını görüşecek. Gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının ardından Genel Kurul, gündemindeki tasarıları görüşmeye devam edecek. İlk olarak, yabancılara mülk satışı konusunda, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı dikkate alınarak Genel Kurul gündemine gelen Tapu Kanununda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı ele alınacak. Genel Kurul, bu hafta İstihdam Paketini yasalaştırmak için de mesai yapacak. TBMM Genel Kurulunun bu haftaki gündeminde, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı da yer alacak. Bu hafta Genel Kurul, üniversitesi olmayan 9 ili sevindirecek tasarı için de çalışacak.Genel Kurul, ayrıca, Ağrı Dağı Üniversitesi’nin adını Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak değiştiren tasarıyı, Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarısını ve Organize Sanayi Bölgeleri Kanunda Değişiklik Yapan Tasarıyı yasalaştırmak için de çalışacak.

/ ANKARA

12.05.2008


 

Keneyi değil, kendimizi zehirliyoruz

Uzmanlar, park, bahçe, mesire yeri gibi açık alanların gelişigüzel ilâçlanmasının insan ve çevre sağlığını tehdit ettiğini kaydediyor. Mücadelenin lokal olarak yapılması; insanlarla iç içe yaşayan ve kene taşıyıcısı olan evcil hayvanların ilâçlanması öneriliyor.

Kırım Kango Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına sebep olan kenelerle mücadelenin yanlış yapıldığını belirten veteriner hekim Mustafa Yıldız, açık alanların bilinçsizce ilâçlanmasının kesinlikle doğru olmadığını söyledi. Piknik mevsiminin başlamasıyla bazı belediyelerin mesire yerleri, park ve bahçeler gibi geniş açık alanları keneye karşı ilâçladığını belirten Yıldız, bunun, insan ve çevre sağlığı için keneden daha büyük bir tehdit oluşturduğunu kaydediyor.

Açık alan ilâçlama şekliyle kene ile mücadelede başarılı olunamayacağını vurgulayan Yıldız, keneyi tabiattan yok etmenin mümkün olmadığını vurguladı. Çevreye yönelik geniş ilâçlamanın tabiî dengeyi bozduğunu, bunun yerine lokal mücadele edilmesinin daha doğru olacağı bilgisini veren Yıldız, kenelerin insanla en yakın temasın evcil hayvanlarla yaşandığını dile getirerek şu uyarılarda bulundu: “Kenelerin son duraklarının özellikle sığırlar başta olmak üzere çiftlik ve evcil hayvanlar olması dolayısıyla, bu hayvanlarda kene mücadelesi yapılması gerekir. Bu mücadele bir kampanya şeklinde bütün yerlerde eş zamanlı yapılırsa faydası daha çok görülür. Kene sayısını kontrol altına almak amacıyla çevreye yönelik geniş ilâçlama yapılması sağlıklı bir uygulama değildir. Ne yazık ki bu tür uygulamaların belediyeler tarafından yapıldığını gözlemliyoruz. Keneleri tabiattan tamamen yok edemezsiniz. Ayrıca, yoğun ilâçlamaların ekolojik dengenin bozulmasına ve yeni problemlerin ortaya çıkmasına yol açabileceği de unutulmamalıdır.” Park, bahçe ve mesire yerlerinin ilâçlanmasının, burada piknik yapan insanları zehirleyebileceğini ifade eden Yıldız, güvenilirliği ispatlanmayan ‘çok zehirli ilâçların’ günlerce çim ve toprak üzerinde kaldığını ifade etti. Yıldız ilâçlanan yere ilâcın aranma süresini gösteren tabelâların konulması gerektiğini de vurguladı.

Alınacak basit tedbirler kenelerden uzak tutar

KENE ısırmasından bir kaç basit tedbirle korunmanın mümkün olduğunu anlatan veteriner hekim Mustafa Yıldız, riskli bölgelerde, vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmesi ve açık renkli elbiselerin tercih edilmesi gerektiğini isteyerek, şu uyarılarda bulundu: “Kenelerin vücuda girebileceği açıklıkların kapatılması önemlidir. Açık renkli giysiler kenenin kolayca fark edilmesini sağlayacaktır. Pantolon paçalarının çorap içine konulması, çizme giyilmesi etkili bir tedbirdir. Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına repellent olarak bilinen böcek kovucu maddelerin sürülmesi, kenelerin birkaç saat vücuda yaklaşmalarını engellemektedir. Elbiselere, yıkamaya da dayanıklı olan, etki süresi uzun kene öldürücü ilâçlar (insektisit) sürülmesi etkili bir korunma aracı olabilmektedir. Beden kene yönünden sık sık kontrol edilmeli, kene varsa bir pens veya cımbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden tutulup sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi çıkarılmalıdır. Ancak mümkün olduğunca hızlı bir şekilde en yakındaki sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riski de o kadar azalmaktadır.”

/ Sakarya

12.05.2008


 

“Ortaöğretim başarı puanının etkisi arttırılsın”

TÜRK Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ‘’Şu anda ÖSS’ye girecek öğrencilerin yüzde 70’i sahte rapor kullanmaktadır.

Sahte raporun önüne geçmek için ortaöğretim başarı puanının etkisi arttırılmalıdır’’ dedi. İsmail Koncuk, yazılı açıklamasında, ÖSS’ye geri sayımın başladığını, sınıfların bu sebeple öğrencisiz kaldığını ifade etti. Koncuk, şunları kaydetti: ‘’Şu anda ÖSS’ye girecek öğrencilerin yüzde 70’i sahte rapor kullanmaktadır. Sahte raporun önüne geçmek için ortaöğretim başarı puanının etkisi arttırılmalıdır. Sahte sağlık raporu alarak suç işleyen öğrenciler için bu durum artık oldukça olağandır. Öğrencilerin okullar yerine rapor alarak dershanelerde sınava hazırlanması, eğitimin kanayan yarasıdır. Çarpık eğitim sistemi ve müfredat programlarıyla ÖSS sorularının birbirleriyle paralel olmaması dolayısıyla der- shaneleri mesken tutan öğrenciler, okuldaki eğitimi angarya olarak görmektedir.’’

/ Ankara

12.05.2008


 

Yollar ‘ulaştırma’da birleşecek

ULAŞTIRMA Bakanlığı, vatandaşların deniz, hava, kara ve demir yolu ulaşımını karşılaştırarak seçim yapmasına imkân verecek bir portal hazırlıyor.

Portaldan; tren, gemi, uçak ve otobüs bileti alınabilecek. Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin bilgiye göre, Bakanlık, internet teknolojileri konusunda uzman bir ekiple ulaşım bilgilerinin vatandaşa internette tek noktadan sunulacağı ‘’Ulusal Ulaştırma Portalı’’ üzerinde çalışmalara başladı. Portaldan sağlanacak bağlantılarla, çevrim içi tren, gemi, uçak ve otobüs bileti alınabilmesi öngörülüyor. Gelecek yıl tamamlanarak kullanıma açılması planlanan portalın internet adresi henüz belirlenmedi. Portalda, ülkenin herhangi bir yerinden başka bir yere belli bir tarih ve saatte nasıl gidilebileceğine dair alternatif ulaşım yolları, tahmini ulaşım süresi ve yolculuk maliyeti gibi detaylı bilgiler verilecek. Bunun için kara, hava, deniz ve demir yolu alanındaki taşımacılık yapan kuruluş ya da şirketlerin taşımacılık bilgileri portalda sürekli güncel halde yer alacak. Vatandaşlar, portaldan, iki nokta arasında ulaşıma ilişkin maliyet ve zaman yönünden karşılaştırmalar yaparak seçimde bulunabilecek. Maliyeti 10 milyon avro düzeyinde öngörülen bu projeyle oluşturulacak portal, gerek vatandaşların, gerekse turistlerin yurt içi seyahatlerini daha kolay planlamasına yardımcı olacak.

/ Ankara

12.05.2008


 

İstanbul’un geleceğine bin yüz fidan dikildi

İstanbul İl Özel İdaresi artan nüfusu yeşil alan ihtiyacını karşılamak için Beykoz Kavacık’ta oluşturduğu Hatıra Ormanı’na “İl Genel Meclisi 10. Dönem Üyeleri” anısına 1100 adet fidan dikti.

Beykoz Kavacık’ta düzenlenen fidan dikme törenine, İstanbul İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Büyükdede, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya, İstanbul Çevre ve Orman İl Müdürü Mehmet Emin Birpınar, AKP Grup Başkan Vekili Seyfullah Şahbaz ve İstanbul İl Genel Meclisi 10. Dönem Meclis üyeleri ile İl Özel İdaresi Yönetici ve İç Denetçilerinden oluşan kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. Düzenlenen törende, aralarında Altuni Yalancı Servi, Mavi Ladin, Ladin Batı, Sedir Mavi, Sedir Altuni, Sahil Çamı, Sedir Lübnan, Sedir Himaliye, Sığla, Oya, Karaçam gibi yapraklı ve ibreli ağaç türlerinin bulunduğu fidanların dikimi gerçekleştirildi. 30 dönüm bir alan üzerinde oluşturulan “İl Özel İdaresi 10. Dönem İl Genel Meclisi Hatıra Ormanı”nın üzerinde yaklaşık 5000 adet değişik türde ağaç bulunuyor. İl Özel İdaresi tarafından dikimi gerçekleştirilen 1100 adet fidanla birlikte alanın bakım ve sulama işlemleri, İstanbul İl Özel İdaresi ve Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak.

TOPLUMA AĞAÇ SEVGİSİNİ AŞILAMALIYIZ

İstanbul İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Büyükdede, törende yaptığı konuşmada “Burada bir dikili ağacımız olmasından büyük mutluluk duyuyorum. Çevre ve Orman Bakanlığımız Türkiye çapında orman alanları üretmek için kolları sıvadı. Bu gayretlere yardımcı olarak bundan sonra sadece burada değil, İstanbul’un bir çok köşesinde yeni alanlar üreteceğiz. Bu Meclisimiz, bunu yapacak güçte, kabiliyette ve dirayettedir. Bu hatıra ormanımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya ise, “Bir çok kurumun Hatıra Ormanları var. Ama İl Özel İdaresi’nin bir Hatıra Ormanı yoktu. Çevre ve Orman İl Müdürümüze teşekkür ediyorum. Onun yardım ve destekleri ile burası tekrar İstanbul İl Özel İdaresi’ne tahsis edildi. İstanbul açısından, burası çok önemli bir yer. TEM üzerinde, TEM’den geçerken herkesin görebileceği bir yer. Gençliğe, çocuklarımıza, topluma ağaç sevgisini aşılamamız gerekiyor. Bu hatıra ormanları, ağaç dikme merasimleri, bunun bir vesilesidir” şeklinde konuştu.

YENİ ASYA / İSTANBUL

12.05.2008


 

Köylüler arazilerinin bedelini istiyor

ZONGULDAK’IN Gökçebey ilçesine bağlı Bodaç Köyünde iki gün önce meydana gelen heyelanda bahçeleri tamamen kanala kayan köylüler, arazilerinin istimlak edilerek bedelinin ödenmesini bekliyor.

Bölgede hidroelektrik santralı kurma çalışması sürdüren firmanın kanal açma çalışmaları sebebiyle meydana geldiği tahmin edilen heyelanda, bazı vatandaşların bahçelerindeki toprak tamamen kaydı. Yaklaşık 100 kişinin yaşadığı köyde, özellikle yağışlarla birlikte heyelan bölgesinde yeniden toprak kaymasından endişe duyan köylüler, zarar gören bahçe alanlarının santral inşaatını sürdüren firma tarafından istimlak edilerek, gerekli önlemlerin alınmasını istiyorlar.

/ Gökçebey

12.05.2008


 

İzcilerden “kuş evleri” projesi

KOCAELİ’NİN Karamürsel ilçesindeki kuşların barınmaları için ağaçlara, düzenlenen törenle ‘kuş evleri’ asıldı.

İzci Kurulu Başkanı Ufuk Pirci, Camialtı Mahallesi sahilinde düzenlenen törende, kuşların kışın soğuktan korunmasını sağlamak amacıyla 2007-2008 eğitim öğretim döneminde düzenlenen ‘’Kuş Evi Projesi’’ yarışmasının sonuçlandığını bildirdi. Yarışma kapsamında izci öğrencilerin birbirinden değişik çok sayıda ‘’kuş evi’’ yaptığını hatırlatan Pirci, birinci olan kuş evinden 100 adet yaptırdıklarını ve bugün de ağaçlara asmak için tören düzenlediklerini belirterek, ‘’Bu proje insanların ilgisini çekti. İnşallah kuşların da ilgisini çeker ve kışın soğuktan barınmak için evlerine girerler’’ dedi.

/ Karamürsel

12.05.2008


 

Akdeniz foklarına “kızılötesi’yle takip

AKDENİZ foklarının hayatları ve göç hareketleri, yerleştirilecek kızılötesi alıcıların yardımıyla gözlemlenecek.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, Akdeniz foklarının hayatları ve korunmasıyla ilgili 14 yıldır yürüttükleri çalışmayı her yıl genişleterek sürdürdüklerini, bu yılki araştırmanın Antalya’da, Kemer ile Finike arasında kalan kıyıda yapılacağını söyledi. Bugüne kadar, Mersin sahilleri ile Hatay’ın İskenderun ilçesinden Suriye sınırına kadar olan kıyıları ve KKTC sahillerini araştırdıklarını ifade eden Gücü, “Gözlemlerimiz sonucu, buralardaki tüm hayvanların birlikleriyle irtibat içinde olduğunu ve göç ettiğini gördük ”dedi.

/ Ankara

12.05.2008


 

Filistin fotoğrafları sergisi

“FİLİSTİN 2. Kültür Haftası’’ faaliyetleri kapsamında, Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezinde Filistin fotoğrafları sergisi açıldı.

Türkiye ve Filistin arasındaki ilişkileri pekiştirmek amacıyla gerçekleştirildiği bildirilen etkinlikte konuşan Filistin’in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, sergiyi, Bakırköy Kaymakamı Dursun Ali Şahin’in ev sahipliğinde açtıklarını belirterek, ‘’Kendisine halkımız adına çok teşekkür ediyoruz. Filistin halkı için çok katkı sağlamıştır’’ dedi. Bakırköy Kaymakamı Dursun Ali Şahin de Filistin halkı için bir arada bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek, ‘’Filistin halkı, umudu ve sabırlı duruşuyla her zaman karşımızda ve biz de onların yanındayız. Filistin halkı, barışa ve sevgiye doğru koşan bir halktır. Kendilerine şükranlarımı sunuyorum’’ şeklinde konuştu.

/ İstanbul

12.05.2008


 

Reyting için virüs

Son günlerde MSN kullanıcılarına, bilgisayarına virüs bulaşmış kişi listesinde bulunan kullanıcılar tarafından, bazı televizyon programlarının reklâmının yapıldığı link mesajları gelmeye başladı.

Barkom Bilgi Sistemleri ve Danışmanlık Genel Müdürü Kemal Özer, yaptığı açıklamada, ‘’solucan’’ olarak da bilinen, arkadaşlık siteleriyle kendisini gösteren bilgisayar virüslerinin, kullanımı son yıllarda hızla yaygınlaşan MSN üzerinden de etkili olduğunu belirtti. Bu virüslerin, ulaştıkları bilgisayarın işleyiş sistemini bozabildiğini ya da sistemi tamamen çökertebildiğini vurgulayan Özer, ‘’Bu virüsler, MSN listenizde ekli bir kişi gibi davranarak size link gönderiyor. İçinde ne olduğunu görmek için link açılmak istendiğinde virüs, sizin de bilgisayarınıza geçmiş oluyor’’ dedi.

/ Konya

12.05.2008


 

Festival ovası

Türkiye’nİn tarım üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Çukurova’da ürünlerle bütünleşen çok sayıda festival sosyal hayata da katkı sağlıyor.

Başta Çukurova’nın simgesi durumunda olan ve bu yıl 15’ncisi düzenlenecek Altın Koza Uluslararası Film Festivali’nin yanı sıra, yaz ayları boyunca karpuzdan kayısıya, kirazdan üzüme kadar onlarca festival halkla buluşacak. Bu yıl 2-8 Haziran arasında gerçekleştirilecek ‘’15. Altın Koza Uluslararası Film Festivali’’nde yarışacak 12 Türk filminin yanı sıra, geçen yıl gösterim bölümüne eklenen ‘’Dünya Sineması’’ ve ‘’Akdeniz Filmleri Seçkisi’’ de izleyici ile buluşacak.

/ Adana

12.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler