Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

İstanbul UNESCO teftişinde

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, UNESCO heyetinin Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan İstanbul’da incelemelerde bulunmasını değerlendirdi. Bakan Günay, “UNESCO’nun, İstanbul’a ilgisinden memnunum. Nihayet bizim emanetimize bırakılan alanların iyi korunması ve geleceğe taşınması ortak duyarlılığını taşıyorlar. Bir resmî kuşatma altında tutmadan, kendi diledikleri tarzda çalışmaları için uygun ortam hazırlıyoruz.” dedi.

Bursa’da merkez Osmangazi Belediyesi tarafından restore elen Ördekli Hamamı Kültür Merkezi’nin açılışına katılan Bakan Günay, yapılan restorasyon konusunda gayret sarf eden belediye başkanlarına ve tarihçi profesörlere teşekkür etti.

Türkiye’de bütün şehirlerde tarihin ayağa kaldırıldığına dikkat çeken Günay, Osmanlı dönemi, Cumhuriyet dönemi, Osmanlı öncesi ve daha öncesine ait mücevher niteliğinde hanlar, hamamlar, kervansaraylar bulunduğuna işaret etti.

Türkiye’nin, bu yapılarıyla bir açık hava müzesi olduğunu vurgulayan Bakan Günay, bütün kesimlerin bu yapıların ayağa kaldırılması için seferber olduğunu kaydetti.

“BENDE UNESCO KADAR, HATTA DAHA FAZLA DUYARLILIK TAŞIYORUM”

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Günay, bir gazetecinin UNESCO heyetinin İstanbul’da yaptığı incelemeleri sorması üzerine, şöyle konuştu: “UNESCO inceleme heyeti İstanbul’da. İstanbul dünya kültür mirası listesindeki önemli kentlerden birisi. Buradaki uygulamaları ilgiyle bir inceleme süreci var. UNESCO’nun, dünya miras komis-yonunun İstanbul’a ilgisi ve diğer mirasla ilgili ilgilerinden memnunum. Nihayet bizim emanetimize bırakılan alanların iyi korunması ve geleceğe taşınması ortak duyarlılığı taşıyorlar. İstanbul’da sivil toplum örgütleriyle ve incelemelerle değerlendirmeler yapıyorlar. Bize sorulacak her türlü soruya cevap vereceğimizi söyledik. Ama bir resmî kuşatma altında tutmadan, kendi diledikleri tarzda çalışmalar için uygun ortam hazırlıyoruz. Her türlü destekleyici bilgiyi sunmaya çalışı-yoruz. Salı’ya kadar diledikleri mekânlarda incelemelerde bulunacaklar. Bende Unesco’dan daha fazla bir duyarlılıkla İstanbul’daki ve diğer bölgelerdeki kültür mirasını yakından takip etmeye çalışıyorum.”

Diğer tarihî bölgelerle ilgili de bilgi veren Bakan Günay, 18 Mayısta Çorum’da müze açmadan önce Yazılıkaya’ya yeniden gideceğini, burada binlerce yıllık yontulara insanlar elle dokunmasını önleyecek çit yapacaklarını belirterek, İstanbul ve surlarla ilgili şu bilgileri verdi: “İstanbul’da tarihsel alanları koruyacak olan önlemler geliştiriyoruz. Bu dönemde Gülhane ve Topkapı içinde haksız yapıları yıktım. Bunlar devam edecek. Surlar büyük kaynak gerektiriyor. Şimdilik koruma çalışması yapıyoruz. Deniz surlarında kısa bir çalışma başlattık. Altın Kapı’da bir proje hazırlıyoruz. En azından koruma çalışması başlayacak. Mekânı ortaya çıkaracak bir düzenleme yapılıyor” şeklinde konuştu.

/ BURSA

12.05.2008


 

Tekfur Sarayı ve Anemas Zindanlarını gezdiler

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasını Koruma Merkezi’nden İstanbul’a gelen heyet, bugün de Fatih’te bulunan Tekfur Sarayı ile Anemas Zindanları’nı gezdi. Heyet, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetleme Bürosu (KUDEB) yetkililerinden yenileme ve rehabilitasyon çalışmaları hakkında bilgi aldı.

UNECCO 2010 Raporu için incelemelerde bulunmak üzere İstanbul’da bulunan UNESCO Dünya Mirasını Koruma Merkezi yetkilileri, Fatih’teki Tekfur Sarayı’nı ve Anemas Zindanları’nı gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Aralarında UNESCO Dünya Mirasını Koruma Merkezi Avrupa ve Kuzey Amerika Bölümü Başkanı Mechtild Rossler, Komite üyesi Junaid Sorosh Wali ile Uluslararası Ahşap Bilimsel Komitesi Onursal Başkanı David Michelmore (ICOMOS)’un bulunduğu heyete, KUDEP ve yenileme ve rehabilitasyon çalışmalarını yürüten firma yetkilileri eşlik etti. UNESCO’nun yapacağı incelemeler sonucu vereceği rapor, İstanbul’un Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girip girmeyeceğini belirlemesi açısından önem taşıyor.

12.05.2008


 

Ünlü fotoğrafçı Teller, İMA’da

DÜNYANIN en tanınmış 6 san'at-moda fotoğrafçısından biri olarak bilinen ve Louis Vuition’un tasarımcısı Marc Jacobs’un reklâm fotoğraflarını çeken Alman Juergen Teller, İstanbul Moda Akademisi’nin konuğu olarak Türkiye’nin genç modacıları ile İMA’da buluştu.

Nişantaşı’nda Aralık 2007’de açılan İstanbul Moda Akademisi (İMA), moda fotoğrafçılığı konusunda Türkiye’de yapılan ilk ve en büyük çalışmaya imza attı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Fotoğraf ve Video Bölümü Öğretim Görevlisi Orhan Cem Çetin’in moderatörlüğünde gerçekleşen ve büyük ilgi gören sohbet toplantısına, 500’den fazla dinleyici talebi olurken ancak 125 kişi kabul edilebildi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

12.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler