Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İktidar diyalog istedi

Lübnan’da iktidardaki koalisyonun liderlerinden eski Cumhurbaşkanı Emin Cemayel, Suriye karşıtı çoğunluğun Hizbullah önderliğindeki muhalefetle silâh tehdidi altında diyaloğu kabul etmeyeceğini söyledi.

Cemayel, düzenlediği basın toplantısında, Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah’ın kamuoyu, Arap ülkeleri ve hatta İran önünde Lübnanlılara karşı silâh kullanmayacağı taahhüdünde bulunmasını istediklerini belirtti. Diyalog istiyorlarsa muhalefet liderlerinin güç dengelerini değiştirmek için silâh kullanmaması gerektiğini kaydeden eski Cumhurbaşkanı, “Silâh tehdidi altında diyaloğun anlamı yok” dedi. Lübnan’da, 7 Mayısta başlayan şiddet olaylarında bugüne kadar 81 kişi öldü, 250 kişi yaralandı.

TRABLUSGARP’TA SİLÂHLAR SUSMUYOR

Bu arada, Lübnan’ın kuzeyindeki Trablusşam’da iktidar yanlılarıyla muhalefet arasındaki çatışmaların yeniden başladığı bildirildi. Lübnanlı güvenlik yetkilileri, çatışmaların Lübnan birliklerinin bölgeden çekilmesinden sonra başladığını belirtti. Yetkililer, muhalefetteki Suriye yanlısı Hizbullah yandaşlarıyla hükümeti destekleyenler arasında çıkan çatışmalarda ağır makineli silâhlar ve roketler kullanıldığını söyledi. Başşehir Beyrut’tan sonraki ikinci büyük şehir Trablusşam’da daha önce başlayan çatışmalar önceki sabah ordunun müdahalesiyle sona ermişti. Trablusşam’daki çatışmalarda bir kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı, çok sayıda dükkânın da ateşe verildiği belirtilmişti. Lübnan’ın başşehir Beyrut’un güneydoğusundaki dağlık bölgede iktidar yanlısı Dürzi lideri Velid Canbolad’ın yandaşlarıyla muhalefet arasında çıkan çatışmalarda da 36 kişinin öldüğü açıklanmıştı. Hükümet, Hizbullah tarafından kullanılan bir telekomünikasyon ağının yasa dışı olduğunu ve devlet güvenliğini tehdit ettiğini belirterek, bununla ilgili soruşturma başlatılacağını açıklamıştı. Hükümet ayrıca, Hizbullah’la bağlantısı olduğu gerekçesiyle Beyrut havalimanı güvenlik şefini görevden almayı kararlaştırmış, bunun ardından taraflar arasında, Hizbullah’ın Beyrut’un batısının kontrolünü ele geçirmesine kadar giden çatışmalar başlamıştı.

Lübnan ordusu ise hükümetin havaalanı güvenlik şefinin görevinden alınmasına yönelik talebinin geri çevrildiğini, İran’ın yardımlarıyla kurulduğu iddia edilen telekomünikasyon şebekesindeki faaliyetlerin de ordu gözetiminde sürdürüleceğini açıklamıştı. Bunun üzerine Hizbullah, başşehirdeki silâhlı mevcudiyetine son vereceğini açıklamıştı. Ancak yine de çatışmalar başşehrin güneydoğusuyla kuzeydeki Trablusşam’a sıçramıştı.

/ Beyrut

13.05.2008


 

Peres, Bush ve diğer İsrail dostlarını ağırlayacak

İSRAİL’İN kuruluşunun 60. yılı etkinlikleri çerçevesinde bugün başlayacak ve üç gün sürecek Başkanlar Konferansında İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres çok sayıda önemli konuğu ağırlayacak.

“Yarına Bakmak” başlığı altındaki konferansa ABD Başkanı George Bush dahil 13 devlet başkanı ile 27 ülkeden başbakan, bakan ve diğer üst düzey yetkililerin de aralarında bulunduğu 2000 konuk katılacak. Konferans çerçevesinde düzenlenecek panellerde tıbbî etikten, yeni Orta Doğu planlarının neden uygulanamadığına kadar geniş bir yelpazedeki konular tartışılacak. Konferansa katılması beklenen liderler ve tanınmış şahsiyetler arasında Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Hırvatistan Devlet Başkanı Stjepan Mesiç, Arnavutluk Devlet Başkanı Bamir Topi, Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczinnski, Moğolistan Cumhurbaşkanı Nambarin Enkhbayar, Burkina Faso Devlet Başkanı Blaise Compaore, Togo Cumhurbaşkanı Faure Gnassingbe, Slovakya Başbakanı Robert Fico, Macaristan Başbakanı Ferenc Gyurcsany, eski Sovyet lideri Mikhail Gorbaçov, eski ABD Dışişleri Bakanlarından Henry Kissinger.

/ Kudüs

13.05.2008


 

Putin, yeni kabineyi Medvedev’e sundu

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, yeni kabine listesini Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’e sundu.

Rus devlet televizyonunun haberinde, Putin’in Medvedev’e yeni kabine listesini sunduğu görüntülere yer verildi. Putin, burada yaptığı açıklamada, Medvedev’in kabine listesini incelemesini istedi. Medvedev de Putin ile birlikte son iki ayda hükümet yapısı üzerinde çalıştıklarını belirterek, gerekli bütün kararları onaylayacağını söyledi. Putin, daha sonra kabine listesini okudu. Eski Başbakan Viktor Zubkov’un Başbakan Birinci Yardımcısı olduğu yeni kabinede, Başbakan Yardımcılılıklarına Sergey Narişkin, Aleksandır Jukov, Dışişleri Bakanlığına Sergey Lavrov, Savunma Bakanlığına Anatoliy Serdyukov ve Maliye Bakanlığına Aleksiy Kudrin atandı. Kudrin, aynı zamanda ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yapacak. Eski Rusya Başbakanı Mihail Kasyanov tarafından Mayıs 2000’de Maliye Bakanı olarak atanan Kudrin, Kasyanov’un istifasının ardından 2004 yılında kurulan Mihail Fradkov hükümetinde de koltuğunu korumuştu.

/ Moskova

13.05.2008


 

Sivillerin öldürülmesine karşıyım

Usame bin Ladin’in oğlu Ömer bin Ladin, babasının yoğun bir şekilde arandığına inanmadığını söyledi.

Ömer bin Ladin, Alman ‘’Frankfurter Rundschau’’ gazetesinde yer alan bir röportajında, CIA’nın, Usame bin Ladin’i bulacak imkâna sahip olup olmadığı şeklindeki bir soruyu şöyle cevapladı: ‘’Emin değilim. Ancak bu benim için tabiî ki Amerikalılardan farklı bir duygu olur. Açık söylemek gerekirse babamı yoğun şekilde aradıklarına inanmıyorum. Ülkemde bu konuda farklı görüşler var. Bazıları onu Allah’ın koruduğuna inanıyor, bazıları da Amerika’nın Orta Doğu’daki savaşını haklı gösterebilmek için onun serbestçe dolaşmasına izin verdiğini söylüyor. Belki sıkça yer değiştiriyordur. Belki de, Amerikalıların şaşırtıcı derecede çabuk buldukları Saddam Hüseyin’den daha kurnazdır.’’

Kendisinin sıkça şiddete karşı olduğunu söylediğinin hatırlatılması üzerine de Ömer bin Ladin, ‘’Masum sivillerin kurban edilmelerini yanlış buluyorum. Bu, bütün savaşlara karşı olduğum anlamına geliyor’’ dedi.

Babasının binlerce masum insanı öldürmesiyle ilgili olarak da Ömer bin Ladin, şunları söyledi: ‘’Ben onun nasıl düşündüğünü biliyorum: George Bush, Irak’taki masum sivil halka karşı bir savaş sürdürüyor. Babamın gözünde, Bush’u seçtikleri için bütün Amerikalılar, ölen bu insanlardan sorumlu. Bu sebeple sivilleri kurban olarak değil, asker olarak görüyor. Ben Amerikalıların hepsinin Bush’u seçmediğini biliyorum, ancak babam için bunun önemi yok.’’

Dinî çatışmaların tamamının ardında para hırsı olduğunu ve dinin de savaş sürdürebilmek için bir sebep olarak gösterildiğini kaydeden Ömer bin Ladin, istediği zaman istediği kadar para bulabilecek bir insan olmasına rağmen, paraya önem vermediğini ve şu sıralar Suudi Arabistan’daki şirketini de bırakarak yeni bir barış girişimini organize etmekle meşgul olduğunu söyledi. Ömer bin Ladin, kendisinin de terör kamplarında eğitildiği şeklindeki iddialarla ilgili olarak, ‘’Bazı teknikleri öğrendim. Nasıl güvenlikte kalınabileceğini öğrendim. Hepsi bu. Mücadele etmek istemedim’’ dedi. Babasının, yanından ayrılma isteğini de anlayışla karşıladığını ve kendisiyle fazla bir irtibatı olmadığını ifade eden Ömer bin Ladin, Batılı ülkeleri sevdiğini, diğer yakın akrabalarının da Fransa, İsviçre ve Belçika gibi ülkelerde yaşadığını bildirdi. İnsanların peygamberlerle alay etmeye hakları olup olmadığı şeklindeki bir soruya karşılık da Ömer bin Ladin, insanların Allah ve peygamberlerle alay etmemeleri gerektiğini, İslâmiyet’te de babalar hakkında kötü şeyler söylenmemesinin ve babalara saygı gösterilmesinin istendiğini belirtti.

/ Berlin

13.05.2008


 

‘Zapatero, dinsiz bir toplum peşinde’

İspanya’da sosyalist Zapatero hükümetinin Din Özgürlüğü Yasasında reformlar yapacağını açıklaması, Katolik Kilisesinin sert tepkisine yol açtı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Maria Teresa Fernandez de la Vega’nın Cuma günkü Bakanlar Kurulu toplantısından sonra, mevcut Din Özgürlüğü Yasasında değişiklikler yapılması gerektiğine inandıklarını söylemesi üzerine Toledo ve Valencia’dan 2 kardinal, Zapatero’yu “Tanrısız bir toplum oluşturmaya çalışmakla” suçladı. İspanyol Katolik Kilisesinin en önemli isimlerinden biri olan Toledo kardinali Antonio Canizares, “Tanrının hiçbir şekilde hesaba katılmadığı gerçek bir kültürel devrim yapılmak isteniyor. Laikliğin temelinde toplumumuzu engellemek yatıyor” derken, Valencia kardinali Agustin Garcia Gasco da “Katolikler öncelik değil, özgürlük ve saygı istiyorlar. Aktif bir vatandaş olmak için dindar birinin inancından ödün vermek zorunda kalması akıl almaz bir şey” dedi.

/ Madrid

13.05.2008


 

McCain’in, Obama’yı alt etme planı

CUMHURİYETÇİ partinin ABD Başkanlığı için aday göstermesine kesin gözüyle bakılan John McCain, Demokratların adayı olması beklenen Barack Obama’yı 7 adımda safdışı etmeyi planlıyor.

Time dergisi, ABD’deki başkanlık yarışına ilişkin bir yazıya yer verdi. Dergi, McCain’in 7 adımda Obama’yı yarışta geride bırakmayı hedeflediğini yazdı. Dergi ilk olarak McCain’in, Obama’yı “sahte kurtarıcı” olarak resmedeceğini belirtti. Dergi buna delil olarak da McCain’in, “Başkanlığı, ülkenin ihtiyaç zamanlarında tarihin beni kurtarıcı olarak gönderdiği şeklinde bir düşünceyle istemiyorum.” ifadelerini gösterdi. Dergi, McCain’in Obama’nın “kişisel karizması ve iyi bir retoriğe” sahip olduğunu düşündüğü yorumunda bulundu. Time, ikinci adım olarak McCain’in basını etkilemeyi düşündüğünü yazdı. Dergi, McCain’in kampanya yolculuklarında basın mensuplarından bazılarını da alarak serbest bir tartışma ortamı ile basını etkilemeyi düşündüğünü belirtti. Danışmalarının bu ortamların risk de içerdiğinin farkında olduğunu belirten dergi, danışmanların bu riski “almaya değer” olarak gördüklerini kaydetti. Dergi, McCain’in danışmanlarından Mark Salter’in de basının Obama’yı koruma altına aldığı şeklindeki demeçleri ile “kötü polisi” oynadığını belirtti.

/ Washington

13.05.2008


 

Ömer Süleyman İsrail’de

MISIR İstihbarat Teşkilâtı Başkanı Ömer Süleyman, İsrail ile Gazze Şeridi’ndeki fiilî Hamas yönetimi arasında geçici ateşkes sağlanması amacıyla Mısır’ın arabulucuğunda sürdürülen görüşmelerin sonucunda hazırlanan taslakla ilgili İsrail’e geldi.

Süleyman’ın temasları çerçevesinde görüştüğü Savunma Bakanı Ehud Barak, 2006 yılı Haziran ayında kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılmasının kilit bir öneme sahip olduğunu belirtti. Barak, Filistinli militanlar roket saldırılarını durdurmadıkça ve Gazze Şeridi’ne yönelik silâh kaçakçılığına son verilmedikçe daha kapsamlı operasyonlar düzenlemek zorunda kalabileceklerini söyledi. Mısır İstihbarat Teşkilâtı Başkanı Ömer Süleyman da İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanabileceğinden umutlu olduğunu kaydetti. Süleyman ve Barak’ın başbaşa görüşmesinin ardından tarafların daha kalabalık gruplar halinde görüşmelerini sürdürdükleri öğrenildi. Gazze Şeridi’ndeki fiili Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye de Süleyman’ın başarılı olmasını istediğini söyledi ve İsrail’e, Mısır’ın ablukayı kaldırma ve geçişleri açma yolundaki çabalarına olumlu cevap vermesi çağrısında bulundu.

/ Kudüs

13.05.2008


 

Sudan’a, Çad misillemesi

Sudan’da yönetime karşı silâhlı mücadele veren Darfurlu isyancıların lideri Halil İbrahim, başşehre tekrar saldıracaklarını söyledi.

İbrahim, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, başşehre yönelik saldırılara hükümeti düşürünceye kadar devam edeceklerini belirtti ve “Bu sadece başlangıç. Sadece bir saldırıya sınırlı kalacağı düşünülmesin” diye konuştu. Darfur Adalet ve Eşitlik Hareketi, geçen hafta sonunda başşehre girdiklerini, civar bölgede kontrolün ele geçirildiğini ileri sürmüş, kısa süre için sokağa çıkma yasağı ilân eden hükümet isyancıların püskürtüldüğünü açıklamıştı.

/ Hartum

13.05.2008


 

Turabi, işbirlikçilikten tutuklandı

Sudan’da, hafta sonunda düzenlenen saldırıların ardından muhalif lider Hasan El Turabi’nin tutuklandığı bildirildi.

Turabi’nin özel sekreteri Avad Babiker, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, ‘’güvenlik güçlerinin bu sabah Turabi’nin evine geldiklerini ve muhalif lideri tutukladıklarını’’ söyledi. Hasan El Turabi’nin yanı sıra lideri olduğu Halk Kongresi partisinden 4 yetkilinin daha tutuklandığı belirtiliyor. Darfurlu isyancıların cumartesi günü Hartum’a girdikleri iddia edilmiş, şehirde meydana gelen çatışmaların ardından bazı bölgelerde sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı.

/ Hartum

13.05.2008


 

İhsanoğlu: Gayrimeşrû ambargoları reddediyoruz

İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İKT olarak KKTC’ye uygulanan ‘’gayrimeşru ambargoları reddettiklerini, bunun hiçbir değerler manzumesine uygun düşmediğini’’ söyledi.

KKTC’ye gelen İhsanoğlu, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı tarafından kabul edildi. İhsanoğlu, görüşmede yaptığı açıklamada, ‘’güzel adada, güzel bir halk arasında’’ bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, bunun Genel Sekreter olarak adaya ikinci ziyareti olduğunu hatırlattı. İhsanoğlu, Genel Sekreter olarak Kıbrıs meselesinin adil çözümü ve bu çözümün politik eşitlik ve iki bölgeliliğe dayalı, Kıbrıs Türk halkının etnik, kültürel ve dinî kimliğinin korunacağı bir çözüm olması çerçevesinde BM inisiyatiflerini desteklediklerini kaydetti. Güney Kıbrıs’taki seçimlerde Rum halkının tavrını ilgiyle izlediklerini belirten İhsanoğlu, iki taraf arasında güven artırıcı tedbirler alınmasını ve sürecin başarıya ulaşmasını diledi. ‘’İKT olarak gayrimeşru ambargoları reddediyoruz’’ diyen İhsanoğlu, ‘’bir halkın bu şekilde cezalandırılmasının hiçbir değerler manzumesine uygun düşmediğini’’ vurguladı. İKT’nin bu konuda kararlı olduğunu ve KKTC hükümetiyle işbirliğine devam edeceklerini kaydeden İhsanoğlu, daha güzel adımların atılmasını diledi. KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı da, izolasyonların kaldırılması yönünde İKT’de alınan kararların çok büyük önem arz ettiğini belirterek, örgüt tarafından, KKTC üzerinde uygulanan haksız ve insanlık dışı kısıtlamaların kaldırılmasına yönelik üye ülkelere yapılan çağrıların memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

/ Lefkoşa

13.05.2008


 

Amerika’da aile kurumu çöküşte

Amerikan Nüfus ve İstatistik Dairesi açıkladığı rakamlar, ülkede yalnız annelerin ve babasız çocukların sayısının hızla arttığını ortaya koydu.

Ülkede annesiz veya babasız büyüyen çocukları ise büyük tehlikeler bekliyor. Amerika’da evlenmeden çocuk sahibi olan annelerin yaklaşık yarısı, erkek arkadaşları ile yaşıyor. 2006 yılında doğan bütün bebeklerin yüzde 40 kadarı evlenmeden dünyaya getirilmiş. Bu bütün zamanların en yüksek oranı (1980’de oran yüzde 18). Evlenmeden çocuk sahibi olan anneler arasında erkek arkadaşı ile birlikte yaşayanların oranı da ( yarısı) dramatik bir şekilde artıyor. İstatistikler anne ve babasız büyüyen çocuklarla ilgili bazı tehlikelere işaret veriyor. Babasız evlerde gençlerin yüzde 63’ü intihar ediyor; yüzde 90’ı evden kaçıyor; yüzde 85’i davranış bozuklukları gösteriyor; yüzde 71’i okulu bırakıyor; yüzde 50’si ise onlu yaşlarda anne oluyor.

/ Washington

13.05.2008


 

Fransa İslâm Konseyi’ne Türk başkan adayı

Fransa İslâm Konseyi Genel Sekreteri Haydar Demiryürek, Konsey Başkanı Halil Ebubekir’den boşalacak görev için 8 Haziran’da düzenlenecek seçimlerde resmen aday gösterildi.

Fransa İslâm Konseyi’nin 2002 yılından bu yana genel sekreterliğini yürüten Demiryürek’e başta başkan Halil Ebubekir olmak üzere Türk, Tunuslu, Cezayirli ve Faslı delegelerin önemli bölümünün destek vereceğine kesin gözüyle bakılıyor. 1999 yılında kurulan İslâm Konseyi, Fransa’da yaşayan 5 milyon Müslümanın en yüksek temsil organı olarak görülüyor.

/ Paris

13.05.2008


 

Amerikan işgali Irak’ta san'atı da vurdu

Irak’ta Amerikan işgalinin başladığı 2003 yılından bu yana ülkede en az 115 şarkıcı, 65 sinema sanatçısı ve 60 ressam vefat etti.

The Guardian gazetesinin haberine göre, Basra ve Bağdat’taki sinemalar, san'at galerileri, tiyatrolar ve konser merkezleri, el bombaları ile havan topu saldırıları yüzünden enkaza dönüşmüş durumda. Vefat eden aktör ve şarkıcı sayısı oldukça fazla. Ordu sözcüsü Abu Nur, kültürel faaliyetlerin Saddam Hüseyin döneminde desteklendiğini, ancak bunun uzun sürmediğini kaydetti. Irak Kültür Bakanlığı’na göre, Irak’taki şarkıcı ve oyuncuların yüzde 80’i ülkelerini terk etmiş durumda.

/ Bağdat

13.05.2008


 

Papa, Katolik gençliğe cepten ulaşacak

Papa 16. Benedikt, Temmuz’da Avustralya’nın Sydney şehrinde düzenlenecek olan Dünya Gençlik Günü faaliyetlerinde, binlerce katolik gencin cep telefonuna kısa mesaj yollayacak.

Vatikan’dan yapılan açıklamada, Papa Benedikt’in dijital yöntemlerle gençliğe daha kolay ulaşılabildiğini düşündüğü için bu yola başvurduğu aktarıldı. 15 Temmuz’da başlayacak ve 6 gün sürecek organizasyon boyunca, yakında bitirilmesi planlanan ve Hristiyanlar için ‘dijital duâ’ hizmeti sunacak olan sosyal etkileşim sitesi ‘Katolik Facebook’un da tanıtımı yapılacak. Vatikan, kutlamalar boyunca dijital yöntemlerle 225 bin gence ulaşmayı planlıyor.

/ Vatikan

13.05.2008


 

NASA, özel sektörden destek bekliyor

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) gidiş gelişlerde kullanılacak yeni kuşak uzay mekiklerinin geliştirilmesinde özel sektörün yardımını bekliyor.

NASA Başkanı Michael Griffin bir bilimsel araştırma merkezinin açılışı için geldiği Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yaptığı açıklamada, özel sektörün yeni kuşak uzay mekiklerin geliştirilmesine katkı sağlaması amacıyla 500 milyon dolarlık bir bütçe ayıracaklarını belirtti.

/ Cape Town

13.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler