Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Türk-İş Başkanı: Ekonomi iyi gitmiyor

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, “Ekonominin çok iyi gittiğini söylemek mümkün değil. Ülkenin birinci önceliği, işsizlik ve kayıt dışılığın kayıt altına alınması. Bunlar, 1 Mayıs tartışmalarından daha öncelikli olmalı” dedi.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, “Ekonominin çok iyi gittiğini söylemek mümkün değil” dedi. Mustafa Kumlu, Türk-İş Kayseri 5. Bölge Temsilciliğinin açılış töreni için geldiği Kayseri’de, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Ekonomide bazı sıkıntıların yaşandığını ifade eden Kumlu, şunları söyledi: ‘’Borç alan emir alır. Bu atasözü Kayseri’de yaygın olarak kullanılır. Ben de Kayseriliyim. Borç alan emir alır. IMF ve Dünya Bankası nazlanarak biraz kredi veriyor, ama karşılığında size müdahale ediyorlar. Ekonominin çok iyi gittiğini söylemek mümkün değil. Ülkenin birinci önceliği, işsizlik ve kayıt dışılığın kayıt altına alınması. Bunlar, 1 Mayıs tartışmalarından daha öncelikli olmalı. Türk-İş bu konuda çok ciddî çalışmalar yapmakta.’’ Kumlu, Uygulama Oteli’nde düzenlenen İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Semineri’nde yaptığı konuşmada da iş sağlığı ve güvenliğinin, çalışma hayatının en temel konularından birisi olduğunu ifade etti. Kumlu, çevre ve iş sağlığı ve güvenliği konusuna gereken önem verilmediğinde, bu alandaki sorunların kendini çevre kirliliği, hastalık, üretim kaybı, iş kazaları, meslek hastalıkları, sakat kalmalar ve ölümler şeklinde göstereceğini belirterek, şöyle devam etti: ‘’Son aylarda Davutpaşa’da ve Tuzla tersanelerinde gerçekleşen kazalar, durumun trajikliğini ve önemini göstermektedir.”

13.05.2008


 

Rantiye de açlık sınırının altındaymış

Gelir vergisi beyannamelerine göre, işadamları ile doktor, avukat ve mimar gibi serbest erbabı ve rant geliri olanlar, 81 ilde ‘yoksulluk’, 63 ilde ise ‘açlık sınırının’ altında bir hayat sürüyor.

Gelir vergisi beyannamelerine göre, iş adamları ile doktor, avukat ve mimar gibi serbest meslek erbabı ve rant geliri olanlar, 81 ilde ‘yoksulluk’, 63 ilde ise ‘açlık sınırının’ altında bir hayat sürüyor. 43 ilde beyan edilen gelirler, asgarî ücrete de yetişemiyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, bu yılın Mart ayında 2007 yılı gelirleri için 1 milyon 628 bin 370 adet beyanname verildi. Bu beyanlar karşılığında 16 milyar 888 milyon 514,8 bin YTL gelir bildiriminde bulunuldu. Söz konusu gelirlere de, 4 milyar 246 milyon 950,5 bin YTL vergi tahakkuk ettirildi.

Türkiye çapındaki gelir vergisi beyannamelerinin yüzde 27,8’i, beyan edilen gelirin de yüzde 37,3’ü İstanbul’da verildi. Ankara’da beyan edilen gelir 1 milyar 418 milyon 391 bin YTL, İzmir’de ise beyanname adedi 119 bin 887, beyan edilen gelir 1 milyar 191 milyon 818 bin YTL olarak gerçekleşti. İstanbul, vergi rekortmenleri listesindeki ünlü isimlerinin de etkisiyle, kişi başına ayda ortalama 1159,7 YTL’lik gelirle, aylık ortalama kazanç listesinin ilk sırasında yer aldı. İstanbul’daki gelir vergisi mükelleflerinin aylık ortalama vergisi de 328,4 YTL olarak hesaplandı. İstanbul’u 1017,9 YTL’lik gelir ile Bursa, 1014 YTL’lik gelir ile de Ankara, takip etti. İzmir ise aylık ortalama 828,4 YTL’lik gelir ile kendisine ancak 11’inci sırada yer bulabildi. Aylık ortalama gelir listesinin son 3 sırasında ise 187,3 YTL ile Ağrı, 175,4 YTL ile Mardin ve 63,3 YTL ile Şırnak yeraldı. Bu arada ortalama beyanlar, 81 ilin tümünde beyannameli gelir vergisi mükelleflerinin yoksulluk sınırının altında bir hayat sürdürdüğünü ortaya koydu. Hiçbir ildeki ortalama kazanç tutarı, Türk-İş’in Nisan sonunda ilân ettiği 2 bin 336 YTL’lik yoksulluk sınırına ulaşamadı. Aynı şekilde, 81 ilin 63’ünde beyan edilen kazançlar, 717 YTL’lik açlık sınırının da altında kaldı. Sadece İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir, Aydın, Denizli, Zonguldak, Balıkesir, Manisa, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Muğla, Adana, Ordu, Kocaeli, Trabzon ve Çanakkale’deki mükellefler, açlık sınırının üstünde gelir bildiriminde bulundu. 43 ilde beyan edilen gelirler, 2007’nin 2. yarısında geçerli olan brüt 585 YTL’lik asgarî ücret kadar da olamadı. Açlık sınırını aşan 18 ilin yanı sıra Afyonkarahisar, Edirne, Hatay, Samsun, Bilecik, Bolu, Antalya, Uşak, Kırklareli, Isparta, Mersin, Bartın, Tekirdağ, Tokat, Konya, Sinop, Sakarya, Karabük, Malatya ve Kütahya’da asgarî ücretin üzerinde ortalama beyanda bulunuldu.

/ Ankara

13.05.2008


 

Borsada yabancı payı yüzde 71’e çıktı

MERKEZİ Kayıt Kuruluşu verilerine göre, 9 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) yabancıların payı yüzde 70,87 seviyesinde bulunuyor.

İMKB’nin, hisse senetleri piyasasında 2008 yılı Nisan ayında yabancı banka/aracı kurum veya şahıs nam ve hesabına gerçekleştirilen işlemlere ilişkin derlenen verilere göre, yabancıların alış işlemlerinin nominal değeri toplam 1 milyar 662 milyon 99 bin 463 YTL olarak gerçekleşirken, reel tutarı 7 milyar 972 milyon 702 bin 102 YTL oldu. Alış işlemlerinin dolar cinsinden reel değeri ise 6 milyar 155 milyon 231 bin 720 dolar oldu. Yabancıların satış işlemlerinin nominal tutarı ise 1 milyar 658 milyon 977 bin 830 YTL oldu. Satış işlemlerinin reel tutarı 7 milyar 869 milyon 365 bin 213 YTL ve 6 milyar 73 milyon 333 bin 789 dolar olarak gerçekleşti. İMKB’nin bütün pazarlarında 2008 yılı Nisan ayında yabancılar 6 milyar 155,2 milyon dolarlık alış, 6 milyar 73,3 milyon dolarlık da satış yaptılar. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, 9 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla Borsada yabancıların payı yüzde 70,87 seviyesinde bulunuyor.

/ İstanbul

13.05.2008


 

Kamu görevlilerinin sendika yasağı daraltılacak

KAMU Görevlileri Sendikaları Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklikle kamu görevlilerine yönelik sendika kurma ve sendikaya üye olma yasağı daraltılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun değiştirilmesine yönelik bir süredir yürüttüğü çalışmaları taslak haline getirdi. Bakanlık, taslağı, daha sonra görüşlerini almak üzere ilgili Devlet Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığına gönderdi. Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Kanun Tasarısı Taslağı ile 7 yıldır uygulanan kanundaki bazı sorunların aşılması amaçlanıyor. Taslakta, kamu görevlisi, “kamu kurum ve kuruluşlarının işçi statüsü dışındaki kadro veya sözleşmeli personel pozisyonunda çalışan kamu görevlileri” şeklinde tanımlanarak, adaylık ve deneme süresini tamamlamamış kamu görevlilerine de sendika kurma ve kurulmuş sendikalara üye olma hakkı tanınıyor. Bu kesimdeki kamu görevlileri, kendilerini dışarıda bırakan mevcut tanım sebebiyle sendikalara üye olamıyor. Taslakla, kanunun, “sendika üyesi olamayacaklar” başlıklı bölümü yeniden düzenlenerek, söz konusu maddenin kapsamı daraltılıyor.

/ Ankara

13.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler