Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Çin’de de 17 Ağustos manzaraları

Çin’in Sichuan eyaletinde meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısının binleri aştığı (dünkü ilk belirlemelere göre 12 bin) bildirildi. Çin Sosyal Yardım Bakanlığında afet yardımından sorumlu yetkili Wang Zhenyao, düzenlediği basın toplantısında, ülkede meydana gelen depremde ölenlerin sayısının 11 bin 921 olduğunu söyledi. Depremde binlerce kişinin yıkılan binaların altında kalması dolayısıyla ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Bu arada, Çin’in Sichuan eyaletinde meydana gelen çok şiddetli depremin ardından, bugün aynı bölgede 5,9 ve 5,0 büyüklüğünde iki artçı sarsıntı daha oldu. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), Sichuan’ın doğusunda önce 5,9 büyüklüğünde, yaklaşık 10 dakika sonra da merkez üssü Sichuan-Gansu sınır bölgesinde olan 5,0 büyüklüğünde iki artçı sarsıntı meydana geldiğini kaydetti.

Bu arada USGS, dünkü depremin büyüklüğünü 7,9’a yükseltti. Çin resmî haber ajansı, Sichuan’ın başşehri Chengdu’da hissedilen güçlü yer sarsıntısı dolayısıyla halkın sokaklara döküldüğünü duyurmuştu.

/ Pekin

14.05.2008


 

Cuntanın hantallığı çileden çıkardı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Myanmar hükümetinin, Nargis kasırgası felâketinden etkilenen insanlara yardım ve uluslararası insanî yardımlar konusunda “kabul edilmez derecede” yavaş davrandığını ve bundan son derece endişe duyduğunu söyledi.

14.05.2008


 

NATO'nun gündemi siber savunma

NATO’nun genelkurmay başkanları seviyesinde en yüksek askeri karar organı olan Askeri Komitenin bahar toplantıları bugün Brüksel’de başlıyor.

Türkiye’nin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt tarafından temsil edileceği iki gün sürecek basına kapalı toplantılarda, siber savunma, Afganistan ve Kosova başta olmak üzere süren askeri operasyonlar ve NATO Bükreş Zirvesinin askeri konularla ilgili kararlarının uygulanması gündemde olacak.

NATO askeri komitesi tarihinin en geniş katılımlı toplantılarına üye ülkeler yanında İtifak’a katkı yapanlar, Barış İçin Ortaklık ülkeleri, Akdeniz Diyaloğu ülkeleriyle Ukrayna ve Rusya’dan 60’ın üzerinde genelkurmay başkanı davet edildi. Toplantılarda Estonya’nın başkenti Tallin’deki siber savunma merkezi, 6 NATO üyesi Almanya, İtalya, İspanya, Slovakya, Litvanya ve Letonya ile bu ülke arasında imzalanacak anlaşmayla NATO Mükemmellik Merkezine dönüştürülecek.

Merkezde görevlendirilecek 6 katılımcı ülkeyle Amerikalı uzmanlar, internet üzerinden her türlü saldırıya karşı savunma kapasitesi geliştirmeye çalışacaklar.

NATO’ya doğrudan bağlı çalışmayacak Tallin mükemmellik merkezinin yeni katılımlarla önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanması beklenen siber savunmada, NATO üyeleri arasında işbirliğini güçlendirmesi hedefleniyor. NATO’ya 2004 yılında katılan 1,3 milyonluk Estonya’daki kamu, banka, medya internet siteleri, geçen yıl Rusya kaynaklı yüz binlerce bilgisayardan yapılan geniş kapsamlı, eşgüdümlü ve uzun süreli saldırılar sonucu çökertilmişti. Rus yönetimini saldırıları planlamakla suçlayan Estonya, internet sitelerini kısa zamanda yeniden çalıştırabilmiş ve devam eden saldırılara şaşırtıcı şekilde başarıyla direnç göstermişti. NATO’nun son Bükreş Zirvesinde, siber saldırılara karşı İttifak’ın bilgi sistemlerini güçlendirmesi gereği vurgulanarak saldırıya uğrayan üye ülkelerin talebi üzerine devreye girecek savunma ve karşı saldırı kapasitesi oluşturulması kararı alınmıştı.

/ Brüksel

14.05.2008


 

Olmert’e Bush desteği

ABD Başkanı George Bush, İsrail’e gelişi öncesi, hakkında yolsuzluk iddialarıyla ilgili yeni bir soruşturma başlatılan İsrail Başbakanı Ehud Olmert’e destek verdi ve “Olmert dürüst bir adam, ilişkilerimiz harika” dedi.

İsrail’in kuruluşunun 60. yılı faaliyetleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in ev sahipliğinde Kudüs’te yapılacak Başkanlar Konferansına katılmak üzere yarın İsrail’e gelecek olan Bush, İsrailli medya kuruluşlarına yaptığı açıklamada, ilk kez Olmert hakkında başlatılan soruşturmaya değindi. Yasal sürecin devam ettiğini ve yasalara saygı duyduğunu belirten Bush, Olmert ile arasındaki ilişkinin harika olduğunu ifade etti. Bush, “Başbakanla ilişkilerim harika. Onu, oldukça açık sözlü ve dürüst buluyorum” dedi ve Olmert’i “stratejik düşünme yeteneğine sahip bir kişi” olarak tarif etti.

ABD Başkanı, İsrail-Filistin sorunu ile ilgili olarak da hâlâ yıl sonuna kadar barış sürecinin gerçekleştirilebileceğine inandığını ve bu konuda umut beslediğini söyledi. Bush, bu sefer yapacağı ziyaretinde talepte bulunmayacağını, barış sürecini teşvik edeceğini belirtti.

“ABD zorla barışı empoze edemez” diyen Bush, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın barış için bir muhatap olduğunu yineledi. Lübnan’daki son krize de değinen Bush, bu krize çözümün, ancak dünya ülkelerinin “cesur” olarak nitelediği Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora’yı desteklemek üzere bir araya gelmeleri halinde bulunabileceğini kaydetti.

Bush, Suriye ile İsrail arasında barış görüşmelerinin yeniden başlatılması konusunda bir soruya karşılık, İsrail’den hiçbir zaman Şam’la diyalogdan kaçınmasını istemediğinin altını çizdi. Ancak Şam’ın terörü desteklediği sürece Suriye ile daha ılımlı bağların kurulmasına karşı olduklarını dile getirdi. Bush, İsrail’in bu konudaki güvenlik ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağının, İsrailli politikacıların işi olduğunu, bu alanda İsrail Başbakanı Olmert’e ne yapacağını söylemediğini kaydetti.

Beraberinde eşi Laura Bush ile İsrail’e gelecek olan ABD Başkanı, İsrail’den sonra Suudi Arabistan ve Mısır’a gidecek.

/ Kudüs

14.05.2008


 

Bush: Lübnan, İran ve Suriye egemenliğine geçmeyecek

ABD Başkanı George W. Bush, İran ve Suriye’yi uyararak, “uluslar arası topluluğun, Lübnan’ın yeniden yabancıların egemenliğine geçmesine izin vermeyeceğini” söyledi.

Bush, yaptığı açıklamada, “Hizbullah ile yabancı destekçileri Tahran ve Şam yönetimlerinin, şiddet ve tehditle Lübnan’da hükümeti devirmek ve Lübnan halkını iradesinden uzaklaştırmak için yaptıkları son girişimleri kınıyorum” ifadesini kullandı. “Uluslar arası topluluğun, İran ve Suriye yönetimlerinin Lübnan’ı yabancı egemenliğine ve denetimine sürüklemesine izin vermeyeceğini” belirten Bush, ABD’nin Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora’ya destek verdiğini yineledi. Bush, açıklamasında, “Lübnan halkının güvenliğini sağlamak için ABD güçlerinin Lübnan silâhlı kuvvetlerine yardımcı olmayı sürdüreceğini” belirtti. İsrail, Suudi Arabistan ve Mısır’ı kapsayan Orta Doğu turuna başlayacak olan Bush, “uluslar arası topluluğun Lübnan halkına bu en ihtiyaç duyduğu anda yardım etmesi gerektiğini” kaydetti.

Lübnan’da, muhalefetteki Suriye yanlısı Hizbullah yandaşlarıyla hükümeti destekleyenler arasında 7 Mayıstan bu yana süren çatışmalarda, en az 61 kişinin öldüğü bildirilmişti.

/ Washington

14.05.2008


 

Darfur’lu isyancının kellesine ödül

UDAN hükümeti, başşehir Hartum’a geçen hafta sonunda saldırılar düzenleyen isyancı lider Halil İbrahim’in başına konulan ödülü arttırdı.

Devlet televizyonunun haberinde, Devlet Başkanı Ömer el Beşir hükümetinin, Darfur’daki isyancı grup Adalet ve Eşitlik Hareketinin lideri İbrahim’in başına konulan ödülü iki katı yaparak 500 milyon Sudan Pounduna (yaklaşık 350 milyon YTL) çıkardığı belirtildi. Haberde, ödülün, Cumartesi günü başşehirde düzenlenen saldırılardan bu yana yeri bilinmeyen İbrahim’in yakalanmasına yardımcı olacak kişiye verileceği ifade edildi. Devlet televizyonu ilk kez İbrahim’in fotoğraflarını televizyonda yayımlamış, isyancı lideri görenlerden, belirlenen bir acil hattı araması istenmişti. Darfur Adalet ve Eşitlik Hareketi, Cumartesi günü başşehre girerek civar bölgede kontrolü ele geçirdiğini ileri sürmüş, kısa süre için sokağa çıkma yasağı ilân eden hükümetse isyancıların püskürtüldüğünü açıklamıştı.

/ Hartum

14.05.2008


 

Kitlesel tutuklamalardan endişe ediliyor

İNSAN Haklarını İzleme örgütü, Sudan’ın başşehri Darfur’daki gerilla saldırısından sonra yapılan kitlesel tutuklamalardan kaygı duyduklarını bildirdi.

Merkezi New York’ta bulunan örgütten yapılan açıklamada, tutuklananlardan bazılarının işkence gördüğü ya da öldürüldüğünden endişe duyduklarını da belirtti. Açıklamada, “tutuklananların çoğunun nerede olduğu bilinmiyor. Bize, tutuklananların bazılarının işkence gördüğü ve en az iki kişinin halkın gözleri önünde yargılanmadan infaz edildiği yolunda henüz doğrulanmayan haberler de geldi” dedi. Resmî Sudan haber ajansı SUNA ise geçen pazar gününe kadar 300 kişinin tutuklandığını bildirdi, ancak Pazar gününden bu yana da birçok kişinin tutuklandığı belirtildi. Sudan Devlet Başkanı Ömer Hasan el Beşir, Adalet ve Eşitlik Hareketinin düzenlediği saldırıyla ilgili olan herkesin adil biçimde yargılanacağını açıkladı.

/ Hartum

14.05.2008


 

Taliban, Logar vilayetinde TV seyretme yasağı koydu

AFGANİSTAN'DAKİ Taliban örgütü, İslâmî olmayan programlar yayımladıkları gerekçesiyle Logar vilayetinde televizyon kanallarının seyredilmemesini istedi.

Yetkililer ve yerel medya, başkent Kabil yakınlarındaki Logar vilayetinde hafta sonu camilere giren onlarca maskeli Taliban militanının bölge sakinlerini televizyon seyretmemeleri konusunda uyardığını bildirdi. Enformasyon Bakanlığı yetkilisi Necib Manelay, militanların insanları “eğer televizyon seyretmeyi kesmezseniz, şiddetle karşı karşıya kalacaksanız” diyerek tehdit ettiklerini söyledi. Afganistan’da 2001 yılında iktidardan uzaklaştırılan Taliban örgütünün bu eyleminin Logar’da etkinliğini arttırmasının göstergesi olarak yorumlandı. Taliban 1996’da iktidara geldikten sonra televizyon, müzik ve sinemayı yasaklamıştı. Taliban’dan sonra Afganistan’da onlarca televizyon kanalı ve radyo istasyonu yayına başladı.

/ Kabil

14.05.2008


 

Pakistan’da koalisyon çatlağı

PAKİSTAN'DA eski başbakanlardan Navaz Şerif’in partisine mensup 9 bakan, koalisyon hükümetindeki görevlerinden istifa etti.

Devlet televizyonu, bakanların istifalarını dün Başbakan Yusuf Rıza Gilani’ye sunduklarını bildirdi. Navaz Şerif, koalisyondan çekileceklerini, ancak 2007 Kasımında azledilen yargıçların görevlerine iade edilmeleri halinde hükümeti dışarıdan destekleyeceklerini açıklamıştı. Pakistan’ın suikasta kurban giden eski başbakanı Benazir Butto’nun eşi Asıf Ali Zerdari’nin lideri olduğu Pakistan Halk Partisi, 18 Şubatta yapılan genel seçimlerden zaferle çıkmış ve Navaz Şerif’in partisiyle koalisyon kurmuştu. Bu arada, Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, eski başbakanlardan Navaz Şerif’in koalisyon ortağı partisine mensup 9 bakanın istifasını kabul etmedi. Gilani’nin yardımcısı, Başbakan Gilani’nin, Pakistan Halk Partisi lideri Asıf Ali Zerdari İngiltere ziyaretinden dönünceye kadar istifaları kabul etmeyeceğini ilgili bakanlara ilettiğini söyledi. Navaz Şerif, koalisyondan çekileceklerini, ancak 2007 Kasımında azledilen yargıçların görevlerine iade edilmeleri halinde hükümeti dışarıdan destekleyeceklerini açıklamıştı. Devlet Başkanı Pervez Müşerref, aralarında Yüksek Mahkeme Başkanının da bulunduğu bazı yargıçları görevden almıştı.

/ İslamabad

14.05.2008


 

Hamas şartlı ateşkesi reddetti

GAZZE Şeridi’nde yönetimi elinde bulunduran Hamas hareketi, 2006 yılında kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılması karşılığında Gazze Şeridi’nde ateşkes teklifini reddetti.

Hamas’ın önde gelen liderlerinden Mahmud Zahar, İsrail’in kuruluş yıl dönümü ve “Filistinlilerin ulusal yası” dolayısıyla yaptığı konuşmada, “Şalit meselesinin karşılıksız halledilmesini düşünenler varsa, tamamen yanılıyorlar. Esirlerin değişimi konusu ateşkes konusundan tamamen bağımsızdır” dedi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, dün muhtemel bir ateşkesi Şalit’in serbest bırakılmasıyla ilgili gelişmelere bağlamıştı.

/ Gazze

14.05.2008


 

Blair: İsrail, Batı Şeria’daki kısıtlamaları gevşetecek

ORTA Doğu Dörtlüsü’nün temsilcisi Tony Blair, İsrail’in Batı Şeria’ya yönelik seyahat ve ticaret kısıtlamalarını gevşetmeyi kabul ettiğini söyledi.

Blair, İsrail’in, El Halil yakınlarındaki bir kontrol noktasını bu hafta kaldıracağını belirtti. Blair, Ramallah yakınlarındaki Beit El kontrol noktası da dahil birkaç kontrol noktasını da kaldıracağını ya da başka yere kaydıracağını kaydetti. Eski İngiltere Başbakanı Blair, İsrail’in bunları “mümkün olan en erken tarihte yapacağını” bildirdi.

/ Kudüs

14.05.2008


 

İsrail: Lübnan’a kayıtsız değiliz

İSRAİL Başbakanı Ehud Olmert, Lübnan’ın bütünlüğüne büyük önem atfettiklerini açıkladı.

Fransa’daki Radio France International, Europe 1 ve France Inter radyolarına açıklamalarda bulunan Olmert, Lübnan’daki gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini ve İsrail hükümetinin Lübnan’ın bütünlüğüne ve istikrarına büyük önem atfettiklerini belirtti. Fransız radyolarına mülâkat veren Olmert, Lübnan’daki farklı tarafların ülkenin siyasî istikrarına olması gerektiği gibi uymadığını üzülerek müşahede ettiğini de belirterek, “Bu iyi değil, bizim çıkarımıza değil” ifadesini kullandı. Olmert, Lübnan’da er ya da geç anlaşmaya varılması için ellerinden geleni yapacaklarını da belirtti. Lübnan’da 7 Mayıstan beri farklı görüşlere sahip taraflar arasında çıkan çatışmaların 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan beri en kanlı çatışmalar olduğu belirtiliyor.

14.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler