Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

400 yıllık tarihin yok olma tehlikesi

KASTAMONU’NUN Daday ilçesinde bulunan yaklaşık 400 yıllık Balaban Ağa Konağı’nın yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bildirildi.

Uzbanlar köyü Çiftlik Mahallesi’nde 1632’de Arabistan Yarımadası’ndan göç eden ve Daday’a yerleştirilen Hüsem Ağa tarafından yaptırılan Kastamonu’nun en eski yapılarından biri olan tarihî konak, bakımsızlık nedeniyle kaderine terk edilmiş durumda.

Başlangıçta misafirhane olarak yapılan 800 metrekarelik tarihî Balaban Ağa Konağı’nın bahçesinde bir adet hamam ile Osmanlı çeşmesi bulunuyor.

Fazıl Oğuz Balaban (78), Osmanlı döneminin ahşap işçiliğinin en güzel örneklerini barındıran ve eski Osmanlı yazılarının duvarlarını süslediği konakta ailesiyle birlikte yaşıyor.

Ailesinin köklerinin Arabistan Yarımadası’nda bulunan Peygamber Efendimizin kabilesi olan Kureyş’ten geldiğini ifade eden Fazıl Oğuz Balaban, Osmanlı Devleti döneminde bu konakta yaşayanlardan vergi dahi alınmadığını söyledi.

Konağının bugünkü hali için vicdanının sızladığını belirten Balaban, “Koruma altında bulunan konağın restorasyonu için birçok defa yetkililer geldi. Eski valilerden Enis Yeter, konağın restore edileceğini söyledi. Fakat bundan 1 ay sonra tayininin çıkması nedeniyle sahipsiz kaldık ve ‘bugün yapılacak, yarın yapılacak’ sözleriyle avutulduk” dedi.

Zaman zaman fırtına ve lodosun etkisiyle özellikle çatının hasar gördüğünü ifade eden Balaban, binanın 1930’da tadilattan geçtiğini söyledi.

Balaban, binanın “tescilli olması” nedeniyle önceki aylarda çöken çatıyı yaptırmak için Kültür Bakanlığından izin almak için bir hayli uğraştığını dile getirdi.

Kastamonu’nun en eski valilerinden Enis Paşa’nın da konakta 8 gün istirahat edip bahçeye çadır kurduğunu anlatan Balaban, o günden sonra bu düzlüğe Enis Paşa Düzlüğü adının verildiğini belirtti. Fazıl Oğuz Balaban, binanın restore edilmesinin ardından ailesiyle birlikte seve seve konağı turizme açabileceklerini belirtti.

15.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Kültürel zenginliğimizle ne şiirler yazdık

  400 yıllık tarihin yok olma tehlikesi