Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

İstihdam paketi yetersiz

Hükümetin kurtuluş reçetesi olarak sunduğu istihdam paketi esnafı memnun etmedi. Özellikle Bağ-Kur ve SSK prim borçlarına ödemede getirilen kolaylık esnaf tarafından yetersiz bulundu. Türkiye’de sayıları 4 milyonu bulan küçük esnaf, borçların tamamen silinmesinden yana.

Hükümetın kurtuluş reçetesi olarak sunduğu istihdam paketi esnafı memnun etmedi. Özellikle Bağ-Kur ve SSK prim borçlarına ödemede getirilen kolaylık esnaf tarafından yetersiz bulundu. Esnaf, borçların tamamen silinmesinden yana.

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Genel Merkezi’nce Ankara Kozaklı Grand Termal Otel’de gerçekleştirilen 3. Hizmetiçi Eğitim Toplantısı’nda biraraya gelen esnaf, sorunlarını dile getirdi. Türkiye’nin dört bir yanından Kozaklı’ya gelen esnaf temsilcileri, öncelikle işsizlikten yakındılar. İşsiz insanların her geçen gün arttığına işaret eden esnaf, ülke genelinde büyük bir teşvik ve yatırım seferberliği başlatılmasının gerekliliğini dile getirdi.

ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus, hizmetiçi eğitim seminerinde yaptığı açılış konuşmasında, esnafın Türk toplumu için birleştirici ve kaynaştırıcı rolüne dikkat çekti. Türkiye’de 4 milyon küçük esnaf bulunduğuna ve bunun da aileleriyle birlikte 20 milyona tekabül ettiğine işaret eden Çelikus, toplumun birlik ve beraberliğinde önemli rol oynayan esnafın mutlaka ayakta kalması gerektiğini vurguladı.

“Esnaf bugün çok zor günler geçirmekte. Yıkılma aşamasına gelmekte. Marketlerin arasında sıkışıp kalmakta. Esnafları yok olan bir toplumun ayakta kalması çok zordur. Çünkü esnaf, toplumsal barışın dinamikleridir” diye konuşan Çelikus, hükümete de şöyle seslendi: “Hükümete şunları söylemek istiyorum. Esnaf ve sanatkârlar toplumun temel yapısıdır. Müteşebbislik ruhunun ilk adımıdır, ilk basamağıdır. Lütfen bu ruhu öldürmeyelim. Uygun teşviklerle esnafımızın ayakta kalmasına, yaşamasına zemin hazırlayalım. Büyük marketlerin esnafı yutmasına müsaade etmeyelim. Esnafın toplumu rehabilite özelliğini gözardı etmeyelim. Esnaf olmazsa huzur olmaz. “

/ Ankara

20.05.2008


 

301'İN YEDEKLERİNDEN BİRİ 125. MADDEYMİŞ

301. madde değişikliğinin sorunu çözmeyeceğini, çünkü TCK'da başka 301'ler de bulunduğunu ısrarla vurgulayan hukukçular haklı çıktı. Çizerimiz İbrahim Özdabak hakkında, gazetemizde yayınlanan bir karikatüründen dolayı, “neşren hakaret”i düzenleyen 125. maddeden dâvâ açıldı.

301. madde değişikliğinin sorunu çözmeyeceğini, çünkü TCK’da başka 301’ler de bulunduğunu ısrarla vurgulayan hukukçular haklı çıktı. Çize-rimiz İbrahim Özdabak hakkında, gazetemizde yayınlanan bir karikatüründen dolayı, “neşren hakaret”i düzenleyen 125. maddeden dâvâ açıldı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, 19 Mart 2008 tarihli Yeni Asya gazetesi’nin birinci sayfasında yayınlanan “İbrahim Özdabak imzalı kurumuş bir ağacın dalında pinekleyen bir baykuşa cübbe giydirildiği, ‘Huguk! Huguk! Huguk! Huguk!’ yazılarının bulunduğu ve karikatür ve kelimelerin çizerinin eser sahibi olduğu ifade edildi. İddianamede, suç tarihinde güncel olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın AKP’nin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne sunduğu iddianameye tepki olarak kamu görevlisi olan Yargıtay Başsavcısı’na karşı görevinden dolayı hakaret edildiği ileri sürüldü. Hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemişse de isnat, üstü kapalı olarak geçiştirildiği savunulan iddianamede, niteliğinde mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durumun olduğu ileri sürüldü. Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianamede, atılı suçu işlediği, gösterilen deliller ile soruşturma evrakı kapsamından anlaşıldığından, şüphelinin yargılanmasının yapılarak, eylemine uygun TCK 125/1-2 delâletiyle 125/3a, 126, 53. maddeleri gereğince cezalandırılması istendi.

TCK’DAKİ İKİNCİ MAYIN

İfade özgürlüğüne yönelik bir tehdit olan ve yürürlükten kaldırılması istenmesine rağmen, TBMM’de sert tartışmaların ardından değiştirilen TCK’nın 301. maddesinin ardından yasada ikinci ‘mayın’ gibi bir madde daha gündeme geldi. Hukukçular, TCK’nın 125. maddesinin eski 301. maddenin ‘ikizi’ olarak değerlendiririyor. 125. maddesinin, bir çok aydın hakkında dâvâ açılan 301. maddenin yedeği olduğunu hatırlatan hukukçular, “301. maddenin yerine 125. madde hazırda bekliyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

125’İNCİ MADDE:

Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ederek işlenmesi gerekir.

Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.

Hakaret suçunun;

a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,

b) Dinî, siyasî, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,

c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle, işlenmesi hâlinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.

(4) Ceza, hakaretin alenen işlenmesi hâlinde, altıda biri; basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, üçte biri oranında arttırılır.

(5) Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır.

Ahmet Turan SÖYLER / İstanbul

20.05.2008


 

En Atatürkçü parti AKP

AKP Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, “Türkiye’nin en Atatürkçü partisi biziz. Zamanında hep korkuttular. Şimdi de din ile korkutuyorlar. Biz korkutmuyor, sevgi ile yaklaşıyoruz. Atatürk’le de korkuttular. Atatürk ortak paydamız. Türkiye’nin en Atatürkçü partisiyiz, bunu iddia ediyorum” dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, ‘’Türkiye’nin en Atatürkçü partisi biziz’’ dedi.

Düzce’nin Akçakoca ilçesinde düzenlenen AKP Dış İlişkiler 10. Bölge Toplantısı’na katılan Egemen Bağış, yaptığı konuşmada, AKP’nin bütün dünyada incelenen, merak edilen bir ‘’fenomen’’ haline geldiğini söyledi. AKP’nin karalanmaya çalışıldığını ve bu konuda hep dış politika unsurlarının kullanıldığını savunan Bağış, ‘’Bizi, haddini bilmez kişiler, asılsız bilgilerle, örneğin Kıbrıs’ı satmakla suçladı’’ dedi. Türkiye’nin geçmişte çok zor günler geçirdiğini ve faizlerin inanılmaz boyutlara çıktığını anlatan Bağış, Ermeni sorununa da değinerek, şunları söyledi:

‘’Ermeni iddialarının nedeni Diaspora. Türk ve Türkiye düşmanlığını yaymak istiyorlar. Türkiye’nin huzurunu kaçırmak isteyenler, Türkiye’den çıkar elde etmek isteyenlerin bir oyunudur bu. ‘Ortak bir komisyon kuralım ve arşivlerimizi çıkartalım’ diyerek Ermenistan’a Başbakanımız teklifte bulunmuştur. Ama hala Ermenistan bu çağrımıza cevap vermemiştir.’’

Muhalefeti eleştiren AKP Genel Başkan Yardımcısı Bağış, CHP’nin ‘’müebbet muhalefet’’ yaptığını ifade edere, şöyle devam etti: ‘’Daha çok uzun yıllar Türkiye için çalışacağız. Türkiye’nin tüm etnik gurupların oy verdiği bir parti olduk. Güneydoğu’da yüzde 60’ın üzerinde oy aldık. Ağrı’da tulum çıkardık, Bingöl’de yüzde 72 ile rekor kırdık. Ermenilerin oyunu da biz aldık. Tüm bunlar Türkiye’nin nereden, nereye geldiğini gösteriyor. Zamanında hep korkuttular. Şimdi de din ile korkutuyorlar. Bizi korkutmuyor, sevgi ile yaklaşıyoruz. Atatürk’le de korkuttular. Atatürk ortak paydamız. Türkiye’nin en Atatürkçü Partisiyiz, bunu iddia ediyorum.’’

/ Akçakoca

20.05.2008


 

Önder Sav ‘espri’ yapmış

CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın, katıldığı bir programda hac ibadeti ve Peygamberimiz hakkında kullandığı ifadeleri değerlendiren CHP Çan İlçe Başkanı ve İl Genel Meclis üyesi Recai Elmas, “Sayın Sav espri yapmıştır. Saygı duymak lâzım” dedi.

CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın katıldığı bir programda, hac ibadeti ve Hz. Muhammed (a.s.m) hakkında kullandığı ifadelerini değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi Çan İlçe Başkanı ve İl Genel Meclis üyesi Recai Elmas, “Sayın Sav espri yapmıştır. Saygı duymak lâzım” dedi. Çan Sivil Toplum Platformu’nun (STP) düzenlediği “Bu Şehrin Çocukları Buluşuyor” adlı faaliyetler kapsamında düzenlenen yemeğe CHP Genel Sekreteri Sav’ın Cumartesi günkü açıklamaları damgasını vurdu. CHP Çan İlçe Başkanı ve İl Genel Meclis Üyesi Recai Elmas, Sav’ın espri yaptığını savunarak, şunları söyledi: “Herkesin inanışlarına saygımız var. Türkiye Müslüman bir ülkedir. Türkiye’de değerlendirme konusunda ise bir öneride bulunmuş olduğunu düşünüyorum yoksa hacca gitme yönünde ise herkes özgür iradesi yapabilir, hac ibadetini yapabilir. Saygı da duyuyorum. Önemli olan konunun şekli, ama ben espri niteliğinde yapmış olduğunu düşünüyorum.”

/ Denizli

20.05.2008


 

İngiltere İslâmî bono çıkarıyor

İngiltere’nin, İslâmî bono çıkartan ilk batı ülkesi olmaya hazırlandığı bildirildi. Financial Times gazetesinin haberinde, İngiltere Hazine yetkililerinin, planla ilgili güçlü bir istek bulunduğunu söylediği, uygulamanın, Londra’nın İslâmî finans dünyasının Batılı merkezlerinden biri olma özelliğini sağlamlaştıracağı belirtildi.

İngİltere’nİn, İslâmî bono çıkartan ilk batı ülkesi olmaya hazırlandığı bildirildi. İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesinin haberinde, bu konuda uzun zamandır duyulan maliyet ve fiyatlandırma kaygılarının geride bırakıldığına dair güçlü işaretlere dikkat çekilerek, konuyla ilgili açıklamanın bugün yapılabileceği belirtildi. İngiltere Hazine yetkililerinin, planla ilgili güçlü bir istek bulunduğunu söylediği vurgulanan haberde, uygulamanın, Londra’nın İslami finans dünyasının Batılı merkezlerinden biri olma özelliğini sağlamlaştıracağına dikkat çekildi. ‘’Sukuk’’ adlı İslami finansman bonosu ihraç etme planının ilk kez 2007 yılında büyük tanıtımla açıklandığına işaret edilen haberde, bu tarihten itibaren sıcak tartışmalara yol açan planla ilgili hazine yetkililerinin, dini kurallar gereği faiz vermediği için karmaşık yapısı nedeniyle ‘’sukuk’’ ihraç etmenin diğer bonolara göre daha yüksek maliyet getirebileceği kaygılarını ortaya koydukları ifade edildi. ‘’Ancak hükümet artık siyasi ve mali getirilerinin, bu tür bonoların maliyetlerine ilişkin kaygıları ortadan kaldırmaya yeteceğine inanmış durumda’’ denilen haberde, bu tür bonoların alıcıya cazip hale getirilebilecek şekilde fiyatlandırılabileceğine inanıldığı bildirildi. Bankacılık uzmanlarının, 500 milyon sterlinlik ilk İslami bono ihracının gelecek yıl yapılabileceğini tahmin ettikleri, bu boyuttaki bono ihracının İslami bankaların işlerini kolaylaştıracağını düşündükleri de bildirildi.

/ Londra

20.05.2008


 

SİGARA YASAĞINI FIRSATA DÖNDÜRÜN

SELÇUK Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhuşen Kutlu, dünden itibaren başlayan kapalı alanlarda sigara içme yasağıyla ilgili yaptığı açıklamada, dünyanın en tehlikeli bağımlılık yapan maddelerin başında gelen sigaradan kurtulmak için büyük fırsat olduğuna dikkat çekerek, sigarayı bırakmanın zor olacağını, ancak cesaretle bunun başarılabileceğini bildirdi.

Sigaradan kurtulmak için 7 günlük mücadelenin yeterli olacağı, sabahları diş fırçalama, iyi bir kahvaltı, güne bir bardak greyfurt suyuyla başlanmasının sigara arzusunu azaltacağı ve nikotinin vücuttan atılmasını kolaylaştıracağı bildirildi.

Yrd. Doç. Dr. Ruhuşen Kutlu, yaptığı açıklamada, Türkiye’de yılda yaklaşık 100 bin, dünyada ise 4 milyondan fazla kişinin ölümüne, milyonlarca kişinin hasta ve sakat kalmasına yol açan sigaranın bugünden (dün) itibaren ciddî bir yasak kapsamına alındığını söyledi.

Öncelikle tiryakilerin ‘’sigarayı bırakırsam ölürüm’’ düşüncesini ‘’sigarayı bırakmazsam ölürüm’’ şeklinde değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kutlu, şunları kaydetti: "Bıraktığınız andan itibaren sigara içmemenin size ne gibi felâketler getireceğini düşünün. Hiç... Fakat devam ederseniz başınıza neler geleceğini düşünün. Paniğe kapılmadan harekete geçin. Sigara sizin dostunuz değil sinsi düşmanınız. Size zevk değil acı veriyor. Sigaranın içinde, insandan başka hiçbir canlının tüketmediği tütün denilen ot bulunuyor. Bunu unutmayın. Sigarayı tiksindiğiniz şeylerle karşılaştırın. Örneğin tütünle birlikte hamam böceklerinin de kurutulup karıştırıldığını ya da kurumuş at gübresinin konduğunu düşünün.’’

Kutlu, sigaranın yavaş yavaş bırakılamayacağını belirterek, yapılan araştırmalara göre aniden bırakmada başarı oranının yüzde 81.5, azaltarak bırakmada başarının oranının ise yüzde 5.7 olduğunu bildirdi.

Sigaradan kurtulmak için 7 günlük mücadelenin yeterli olacağını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Kutlu, şöyle devam etti: ‘’Bırakmaya karar verdiğiniz anda hayatınızın en önemli kararını aldığınızı düşünün. Yakınlarınızdan, arkadaşlarınızdan destek alın. İlk dönemlerde belli aralıklarla içme isteği gelecek. Yaklaşık 5 dakika süren bir isteği derin nefes alıp, verme ya da dikkati başka yere çevirme ile yok edebilirsiniz. Sabahları diş fırçalama, iyi bir kahvaltı, güne bir bardak greyfurt suyuyla başlanması, sigara içme arzusunu azaltır ve nikotinin vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Bırakma döneminde sigara isteği uyandıran çay, kahve ve alkollü içeceklerden uzak durun. Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamak da yardımcı olacaktır. Boş durmak sigara isteğini arttırır. Bunun yerine sosyal aktivitelerle zaman harcanabilir, egzersiz ve spor yapılabilir.’’ Bağımlılıktan kurtulmak için bir fırsat KAPALI ortamlarda sigara içme yasağının bağımlılıktan kurtulmak için bir fırsat olarak değerlendirilmesi önerildi. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Tuncer, yaptığı açıklamada, sigara içme yasağı kapsamını genişleten yasanın, sigaranın insanlar üzerindeki etkisini azaltmada önemli rol oynayacağını söyledi. Sigaranın kamu kurumlarında, özel kuruluşlarda, sosyal, kültürel, spor, eğlence yapılan kapalı alanlarda, açık havada yapılan her türlü spor, kültür, san'at ve eğlence faaliyetleri sırasında ve bunların seyir yerlerinde yasak olduğunu belirten Tuncer, aynı zamanda bu alanlara yasal uyarı levhaları da asılacağını hatırlattı. Tuncer, yasağın çok sayıda bağımlının sigarayı bırakmaya yönelik adım atmasında önemli rol oynayacağını belirterek, ‘’Avrupa ülkelerinde uygulanan yasak ve sigaranın öldürücü tahribatı konusundaki bilinçlenme sayesinde bu zararlı maddeden kurtulmak isteyenlerin sayısının hızla arttığı görüldü. Aynı olumlu gelişmenin Türkiye’de de yaşanmasını ümit ediyoruz’’ dedi.

/ Konya-Adana

20.05.2008


 

Biz beğenmedik NASA kaptı!

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nde (NASA) çalışan, Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu’na NASA’da çalışmaya başlamadan önce Mersin Üniversitesi dahil Türk üniversitelerinin kapılarını kapattığı ortaya çıktı.

Doç.Dr. Neva Çiftçioğlu, Mersin’de yayın yapan Radyo Ülkü’de Güne Merhaba Programına telefonla katıldı. NASA’da çalışmadan önce, Türkiye’de birçok üniversiteye başvurduğunu ancak olumlu cevap alamadığını anlatan Çiftçioğlu, Mersin Üniversitesi’nden de “kadromuz yok” cevabını aldığını söyledi. Çiftçioğlu, “Hayır cevabını alınca çok incindim. Bana neden böyle bir cevap verdiklerini hâlâ anlamış değilim. Hayır dendikten sonra tekrar başvuru yapmadım.” dedi. Çiftçioğlu, NASA'da ‘Mars’ta Hayat Araştırma’ projesinde yetkili uzman olarak araştırmalar yaptığını kaydetti.

/ Mersin

20.05.2008


 

Kamu kurumlarına personel alınacak

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), bazı kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarına yerleştirme yapmak amacıyla KPSS’ye girmiş adaylardan tercih alınacağını duyurdu.

ÖSYM’den yapılan yazılı açıklamada, bu amaçla Kamu Personel Seçme Sınavı KPSS-2008/3 Tercih Kılavuzu hazırlandığı bildirildi. Kılavuzda, ortaöğretim, önlisans ve lisans düzeyleri ayrı olmak üzere tercih yapılabilecek kadro ve pozisyonlar yer alıyor. Açıklamada, adayların tercihlerini 28 Mayıs-3 Haziran 2008 tarihleri arasında ‘’www.osym. gov.tr’’ internet adresinden yapabilecekleri kaydedildi. Tercihler, ÖSYM’nin internet sitesinde yayınlanacak olan kılavuzda yer alan kurallara göre yapılacak. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak.

/ Ankara

20.05.2008


 

AP, Türkiye raporunu tartışacak

Avrupa Parlamentosu (AP) genel kurulu, Hollandalı Hristiyan Demokrat parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan Türkiye raporunu yarın tartışacak.

Bağlayıcı olmayan, tavsiye niteliğindeki raporun perşembe günü genel kurulda oylanması bekleniyor. AP Dışişleri Komisyonunun 21 Nisanda yaptığı oylamadan, rapor için 53 “evet”, 2 “hayır” ve 4 “çekimser” oyu çıkmıştı.

Raporda, ana hatlarıyla Türkiye’den insan hakları ve demokrasi alanındaki reform sürecini hızlandırması isteniyor. Dışişleri Komisyonunda kabul edilen değişiklik önergesinde, “AKP’nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının sonuçlarından endişe duyulacağı” ifade edilmiş ve “Anayasa Mahkemesinin kararını, hukuk devleti ilkeleri, Avrupa standartları ve Venedik Komisyonunun, siyasal partilerin kapatılmasıyla ilgili ölçütlerine uygun alması” temennisinde bulunulmuştu.

Kabul edilen diğer bir değişiklik önergesindeyse hükümetten, “reformları sürdürürken, demokratik ve laik bir Türkiye’de çoğulculuk ve farklılıklara saygı göstermesi” istendi ve “ülkenin çağdaşlaşması için hükümete ve tüm siyasal partilere, önemli adımlarda yapıcı bir uzlaşmaya gitmeleri” çağrısında bulunulmuştu.

Edinilen bilgiye göre, Türkiye’de 1 Mayıs gösterileri sırasında çıkan olaylar ve TCK’nın 301. maddesinde yapılan değişikliğe ilişkin bazı değişiklik önergeleri sunulacak. Fransız parlamenterlerin girişimiyle, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını gündeme getiren değişiklik önergeleri de genel kurulda oylanacak.

/ Strasbourg

20.05.2008


 

Elazığ’da bir terörist teslim oldu

GENELKURMAY Başkanlığının internet sitesinde yer alan terörle mücadeleye ilişkin duyuruya göre, Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde önceki gün bir terörist, güvenlik güçlerine teslim oldu.

Bitlis’in Merkez ilçesi dağlık arazi kesiminde ise güvenlik güçleri tarafından önceki gün yapılan arama ve tarama faaliyeti esnasında, bir grup teröristle karşılaşılması üzerine kısa süreli çatışma meydana geldi. Çatışma sonrası bölgede yapılan aramada; teröristlere ait bir adet law silâhı, bir adet Kannas keskin nişancı tüfeği dürbünü, bir adet gece görüş gözlüğü, 30 adet Kannas mermisi, 18 adet fünye ile birlikte muhtelif gıda maddesi ele geçirildi. Güvenlik güçleri, Şırnak’ın Merkez ilçesi dağlık arazi kesiminde teröristlerce yol kenarına tuzaklanmış ve 15 kilogram Amonyum Nitrat kullanılarak hazırlanmış, bir adet patlayıcı madde düzeneğini imha etti. Güvenlik güçleri dün ayrıca, Bitlis’in Mutki ilçesi dağlık arazi kesiminde bir sığınak içerisinde, muhtelif gıda maddesi ve yaşam malzemesi ele geçirdi.

/ Ankara

20.05.2008


 

Menteş Askeri Eğitim Kampında patlama: 1 şehit

İZMİR’İN Urla ilçesindeki Menteş Askeri Eğitim Kampı’nda eğitim sırasında yanlışlıkla pimi çekilen el bombasının patlaması sonucu 1 astsubay şehit oldu, 1 astsubay yaralandı.

Ege Ordu Komutanlığı’na bağlı Menteş Askeri Eğitim Kampı’nda eğitim yapan bir astsubayın elinde bulunan el bombası, piminin yanlışlıkla çekilmesi sonucu patladı. Patlama sonucunda astsubay Berkant Kahraman (26) şehit oldu. Patlamada astsubay İlker Karaalp (31) ise yaralandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde ameliyata alınan astsubay Karaalp’in sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.

/ İzmir

20.05.2008


 

Kimse fitne fesat çıkarmasın

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AKP hakkındaki kapatma davasıyla ilgili, “Kimse kendisini Yüksek Mahkemenin yerine koyarak fitne fesat çıkarmasın” dedi.

Çiçek, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla 81 ilden gelen gençlik temsilcilerini Başbakanlık Yeni Bina’daki kabulünün ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “bir bakana atfen AKP’nin kapatılmasıyla ilgili bir haber yapıldığını” ifade etmesi üzerine Çiçek, “Hiç sormayın. Kim söyletiyorsa savcılık yapıyor demektir. Kimse kendisini Yüksek Mahkemenin yerine koyarak fitne fesat çıkarmasın. AK Parti bu ülkeye hizmet ediyor, inşallah hizmet etmeye de devam edecek. Benim kanaatim odur. Ama böyle dönemlerde fesat çıkarmak isteyenler olur. Biz AK Parti olarak bu tuzağa düşmeyiz” diye konuştu.

/ Ankara

20.05.2008


 

Meclis başkanları Strasbourg’da toplanıyor

AVRUPA Konseyine üye ülkelerin meclis başkanları, 22-23 Mayısta Strasbourg’da toplanacak.

Toplantılarda Türkiye’yi TBMM Başkanı Köksal Toptan temsil edecek. Avrupa Konseyine üye ülkelerin meclis başkanları, insan hakları, demokrasi ve hukuk devletinin geliştirilmesi için parlamentolar ve sivil toplum arasındaki ilişkileri öncelikle ele alacak.

/ Strasbourg

20.05.2008


 

Yıldırım: Gemi sökümü her ülkede var

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, gemi geri dönüşüm işlerinin, yalnızca Türkiye’de değil, dünyanın ve Avrupa’nın pek çok ülkesinde yapıldığını belirterek, “Hurda gemi piyasasında Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Çin, yaklaşık yüzde 80’lik bir paya sahip. Türkiye’de ise bu oran yüzde 2” dedi.

DSP Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı’nın asbestli gemi sökümüne ilişkin soru önergesini cevaplayan Yıldırım, gemi geri dönüşümünün, hurdanın geri dönüştürülmesi ve yeniden kazanılması faaliyetinin ilk aşamasını oluşturduğuna işaret etti. “Tüm dünyada gemi söküm sanayi, denizcilik sektörünün önemli bir birimini oluşturmakta ve ‘yeşil endüstri’ olarak kabul edilmektedir” diyen Yıldırım, gemi geri dönüşüm sanayinin, İzmir Aliağa bölgesinde bulunan demir çelik fabrikalarına ham madde üretmek üzere 1976 yılında kurulduğunu hatırlattı. Yıldırım, söz konusu bölgede bin 300 metrelik sahil şeridinde, 20 firmanın faaliyet gösterdiğini ifade ederek, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki İş Müfettişleri nezaretinde bölge, periyodik olarak denetlenmektedir. Ayrıca, Çevre ve Orman Bakanlığınca bölgede faaliyet gösteren atık yönetim merkezleri lisanslandırılmış olup, atık ve tehlikeli atık kapsamındaki bütün işlemler ilgili Bakanlığın gözetiminde ve yetkisinde sürdürülmektedir” diye konuştu.

/ Ankara

20.05.2008


 

Türkiye 3. yolu tartışmalı

TBMM Başkanı Köksal Toptan, AKP hakkındaki kapatma davasına ilişkin olarak, ‘’Herkesin ‘oh’ diyebileceği, rahatlayabileceği bir imkan varsa, Türkiye bunu aramazsa yazık olur. Arar da bulamazsa mesele yok, o zaman başladığımız noktaya geliriz’’ dedi.

Toptan, TBMM’deki gençlik temsilcilerinin kabulünün ardından gazetecilerin AKP hakkındaki kapatma davasıyla ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin ‘’Üçüncü yol formülü tartışılıyor. Bu formülün nasıl olacağını dile getirebilme imkânınız var mı?’’ sorusu üzerine Toptan, ‘’Ben, entelektüellerin, anayasa hukukçularının, siyaset bilimcileri tartışsın diye bir öneri geliştirdim. Ben somut ‘şu yapılsın’ demiyorum ki. Bunu Türkiye tartışsın diyorum’’ dedi. Mutlaka bilinen yollardan birinden gitmek dışında başka şeylerin de tartışabileceğini, kendisinin ‘’şu olması lâzımdır’’ diye bir önerisinin olmadığını ifade eden Toptan, şunları kaydetti: ‘’Ben bir yol biliyor da bunu kendi kafamda saklıyor değilim. Belki bu tartışmanın sonunda hukukî imkânsızlık da karşımıza çıkar, bilmiyorum. Ama bunun tartışılması lâzım. Çünkü Türkiye, çok önemli bir karar sürecinde. Bu nedenle böyle bir imkan varsa, herkesin ‘oh’ diyebileceği, rahatlayabileceği bir imkân varsa Türkiye bunu aramazsa yazık olur. Arar da bulamazsa mesele yok, o zaman başladığımız noktaya geliriz. Öyle bir imkan varsa bunu tartışmakta yarar var. Bu bir dilek.’’

/ Ankara

20.05.2008


 

İstanbul’da su kesintisi

Kartal’ın Samandra beldesinde yarın 14 saat süreyle su kesintisi uygulanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nden (İSKİ) yapılan yazılı açıklamada, su iletim ve dağıtımının ileri teknoloji ile yönetimini temin etmek amacıyla yapılan revizyon çalışmaları kapsamında Ömerli-Samandra isale hattında vana ve debimetre montaj çalışmaları yapılacağı bildirildi. Açıklamada, söz konusu çalışmalar sebebiyle yarın 08.00 ile 22.00 saatleri arasında Samandra Beldesi’nin Osmangazi, Abdurrahmangazi ve Eyüpsultan mahallelerine su verilemeyeceği belirtildi.

/ İstanbul

20.05.2008


 

TÜGİK'in istediği Türkiye

TÜGİK Genel Başkanı Hazim Sesli, Samsun Genç İş Adamları Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘’Nasıl Bir Türkiye’’ konulu basın açıklamasında,’’Nasıl bir Türkiye özlemi içerisindeyiz’’ sorusunun sorulabileceği Samsun’dan daha iyi bir şehir olmadığını ifade etti.

Sesli şunları söyledi: ‘’Biz genç iş adamları olarak, yabancı sermayenin dolaylı yatırımdan ziyade doğrudan yatırım yaptığı, bu sayede istihdamın artırılmasında temel kaynak oluşturduğu bir Türkiye istiyoruz. Gençlerimizin idare edilen değil, idare eden, yönetilen değil, yöneten kişiler olarak yetiştirildiği bir Türkiye istiyoruz. Artık dünyadan etkilenen değil, dünyayı etkileyen bir ekonomik yapıya sahip Türkiye istiyoruz. Eğitim, idarî yapı ve adalet sisteminin hükümetlere göre değişmediği bir Türkiye istiyoruz. Bizler ve işlerimiz parti kapatma dâvâlarından olumsuz etkilenmektedir. Bu çerçevede partilerin kapatılmadığı, partilerin değil, kişilerin sorumlu tutulduğu bir Türkiye istiyoruz.’’

/ Samsun

20.05.2008


 

Aytmatov, Almanya’da tedavi olacak

Rusya’nın Tataristan Cumhuriyetinin başşehri Kazan’da geçen cuma günü rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Kırgız yazar Cengiz Aytmatov, tedavi için Almanya’ya götürüldü.

Tataristan Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Ayrad Farrahov, yaptığı açıklamada, Başkan Mintimir Şaymiyev ile görüşmek için Kazan’a gelen ve rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Aytmatov’un Almanya’ya gönderildiğini söyledi. Farrahov, böbrek yetmezliğinden hastaneye kaldırılan Aytmatov’un durumunun ciddiyetini koruması üzerine Almanya’ya gönderildiğini belirterek, yazarın ne zaman ve hangi şehre gönderildiği konusunda ise bilgi vermedi.

/ Moskova

20.05.2008


 

Piknikçiler kene şikâyetiyle acil servislere akın etti

İstanbul’da havaların ısınmasıyla piknik alanlarına giden yüzlerce kişi, kene ısırması şikâyetiyle hastanelere başvurdu.

Alınan bilgiye göre, havaların ısınmasını fırsat bilerek hafta sonunda yakınları ile birlikte Kemerburgaz, Arnavutköy, Sarıyer ve Çekmeköy gibi yerlerde piknik yapmak isteyen bazı kişiler, eve döndüklerinde vücutlarına kene yapıştığını fark ettiler. Bunun üzerine vatandaşlar, hastanelerin acil servislerine kene ısırması şikâyeti ile başvurdular. Haseki, Okmeydanı ve Haydarpaşa Numune eğitim ve araştırma hastanelerine, aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu yaklaşık 500 kişinin başvurduğu bildirildi. Bu kişiler, tahlilleri yapılıp ayakta tedavi edildi.

Hastanelere başvuranlardan bazıları, eve geldiklerinde vücutlarına küçük bir böceğin yapıştığını gördüklerini ve hemen hastaneye geldiklerini anlattılar. Bu kişiler, kendilerinde ‘’Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı’’na rastlanılmadığını, ancak kusma, kanama ve yüksek ateş gibi şikâyetleri olursa en yakın hastaneye başvurmaları şeklinde uzmanlarca uyarıldıklarını ifade ettiler.

/ İstanbul

20.05.2008


 

Tarihî bina kül oldu

KASTAMONU’NUN Cide ilçesinde ‘’Taşınmaz Kültür Varlığı’’ ilân edilerek koruma altına alınan 3 katlı tarihî ahşap ev yangında kül oldu.

Kasaba Mahallesi Atatürk Caddesi’ndeki 3 katlı ahşap evde yangın çıktı. Yangın, Cide itfaiyesinin müdahalesi sonucu, yanındaki binalara sıçramadan söndürüldü. Çıkış sebebi henüz belirlenemeyen yangın sonucunda ahşap ev tamamen yandı. İlçenin en eski ahşap binalarından olan ahşap ev bir süre önce ‘’Taşınmaz Kültür Varlığı’’ ilân edilip koruma altına alınmıştı. Dr. Bahattin Çıtıroğlu’nun mirasçılarına ait olan evde uzun yıllar kimse yaşamıyordu. Soruşturma sürdürülüyor.

/ Cide

20.05.2008


 

Gıda deposunda yangın

BAĞCILAR’DA bir gıda deposunda çıkan yangın, büyük çapta maddî hasara sebep oldu.

Alınan bilgiye göre, Güneşli Koçman Caddesi’nde 2 bin metrekare alana kurulu 6 katlı bir iş merkezinin bodrum katında gıda malzemelerinin bulunduğu depoda, henüz belirlenemeyen sebeple yangın çıktı. Kısa sürede büyüyerek binanın üst katlarını da etkisi altına alan yangın sırasında zaman zaman patlamalar da meydana geldi. Yangına, çeşitli itfaiye gruplarından toplam 30 itfaiye aracı ile yaklaşık 120 itfaiye görevlisi müdahale etti. Köpük ve su sıkılarak yaklaşık 5 saatte kontrol altına alınarak söndürülen yangında, büyük çapta maddî hasar oluştu.

/ İstanbul

20.05.2008


 

Sahte üniformalı dolandırıcı yakalandı

EDİNİLEN bilgiye göre, Samsun Caddesi’ndeki bir kuyumcuya giden üsteğmen üniformalı bir kişi ile eşi olarak tanıttığı kadın bilezik ve künye bozdurmak istediklerini söylediler.

Kuyumcunun işlemleri yaptığı sırada yoldan geçen İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Özkan Yılmaz, üsteğmen üniformalı bir kişi görünce selâm vermek için içeri girdi. Ancak, içerideki kişinin gerçek üsteğmen olmadığı, bozdurmak istedikleri parçaların da altın suyuna batırılmış metaller olduğunun fark edilmesi üzerine zanlı ile yanında bulunan kadın gözaltına alındı. K.O. ve F.A. adlı zanlılarla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

/ Samsun

20.05.2008


 

Malatya’da, 79 bin kişi icra takibinde

Malatya’da 2007 yılından bu yana icra takibine alınan 79 binin üzerinde kişinin büyük bölümünü kredi kartı ve cep telefonu borcu sebebiyle takibe alınanlar oluşturuyor.

Malatya Cumhuriyet Savcılığından alınan bilgiye göre, Malatya’da bulunan 5 ayrı icra müdürlüğüne dosyası gelen ve takibe alınan kişilerin büyük bir kısmı, kredi kartları ve cep telefonu şirketlerine olan borçları dolayısıyla takibe alındı. Kişi dosyalarının büyük bir kısmı 2007 yılından devredildiği belirtilirken, 2008’e devrolan takip dosyasının 78 bin 292 civarında olduğu kaydedildi. Merkezde bulunan 5 ayrı İcra Müdürlüğünde bulunan dosyalara göre 2006 yılından 2007 yılına devrolan dosya sayısı 46 bin 525 iken 2007 yılından 2008 yılına devrolan dosya sayısı 78 bin 292’ye ulaştı. Takibe alınan kişilerin en az 4 kişilik bir aile bireyi ya da reisi olduğu var sayıldığında Malatya’da toplam 381 bin 58 kişinin borçlu olduğu sonucuna varıldığını ifade eden yetkililer, dosyalarda düşümlerin zaman zaman olduğunu, ancak bunlara yenilerinin de eklenerek, genelde sayının arttığını ifade etti.

/ Malatya

20.05.2008


 

Hayvanat bahçesi yavrularla şenlendi

GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi’nde buluna atlar, ceylanlar, kuşlar, bahar aylarında dünyaya gelen yavruları ile vatandaşların ilgi odağı oldu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Halkla İlişkiler Müdürü Özgül Yazıcı, yaptığı açıklamada, geçmiş yıllara oranla hayvanların yavrulama sayısında büyük bir artış olduğunu söyledi. Hayvanat bahçesinde, kaplan, leopar, arslan gibi yırtıcı hayvanların hayvanat bahçesinin kuzey bölümünde, ceylan, geyik, karaca, yaban keçisi, muftan koyunu gibi hayvanların ise güney bölümünde bakımını yaptıklarını anlatan Yazıcı, ‘’Böylece yırtıcı hayvanlar diğer hayvanların kokusunu almıyor, diğer hayvanlar da yırtıcı hayvanların sesinden ürkmüyor. Bu da onların rahat yaşamalarına ve yavrulamalarına katkı sağlıyor’’ diye konuştu.

/ Gaziantep

20.05.2008


 

Sahiller kontrol altına alınacak

SAHİL Güvenlik Komutanlığı ihtiyacı için programa alınan projeyle sahiller; radar, elektrooptik, DF ve AIS sistemleri ile kontrol altına alınacak.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) sahillerde daha etkin denetim ve kontrollerin sağlanması amacıyla, yeni bir projeyi daha programına aldı. Savunma Sanayi Müsteşarlığının proje çalışmalarını tamamlayıp ihale aşamasına getirdiği Sahil Gözetleme Radar sistemi projesi için ilk adım, bilgi istek dokümanlarının (bid) firmalara gönderilmesi ile atıldı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından bilgi istek dokümanına ilişkin yayın duyurusu yapılan söz konusu denetleme sistemine ilişkin bilgi istek dokümanları en geç 30 Mayıs 2008 tarihine kadar istekli firmalarca alınabilecek. Sahil Güvenlik Komutanlığı ihtiyacı için yürütülen Sahil Gözetleme Radar Sistemi (SGRS) projesi kapsamında ülke sahillerinin, radar elektrooptik, DF ve AIS ile gözetlenmesi amacıyla, entegre bir sistem kurulması hedefleniyor.

/ Ankara

20.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler