Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Petrolde yeni rekor

Ham petrolün varil fiyatı 135 doların üstüne çıktı. ABD ham petrolünün Temmuz ayı varil teslim fiyatı, Asya borsalarında 135,04 dolardan işlem görüyor

PETROL FİYATLARININ ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR. VARİL FİYATI 135 $

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez petroldeki yükselişten Amerika'yı sorumlu tutarak, “Gerçek suçlu ABD'nin petrole olan açgözlü talebidir” dedi.

23.05.2008


 

ENERJİYİ KÖTÜ KULLANIYORUZ

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Güler, "Sanayicimiz başta olmak üzere elektriği, enerjiyi kötü kullanıyoruz" dedi.

Enerjİ ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, “Sanayicimiz başta olmak üzere elektriği, enerjiyi kötü kullanıyoruz” dedi. Güler, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) “Türkiye Enerji Stratejisi Dizisi No:1-2-3” başlıklı raporların tanıtımı dolayısıyla düzenlenen “Elektrik Enerjisi Stratejisi Değerlendirmeleri” seminerinde yaptığı konuşmada, göreve geldiklerinde doğal gazı pahalı kullanan doğal gaza bağımlı bir elektrik sektörüyle karşılaştıklarını, fiyatı düşürme konusunda çalışmalar yaptıklarını anlattı. Öncelikle doğal gaz anlaşmalarını masaya yatırdıklarını kaydeden Güler, “Türkiye’de Anayasayı değiştirmekten daha zordur. Hatta Anayasayı değiştirmek mümkündür, ikili anlaşmaları değiştirmek mümkün değildir. Biz 40 milyar metre küplük al ya da öde miktarını sildirdik, fiyatı aşağı çektik” diye konuştu.

Güler, 5,5 yıldır bu toplantılara katıldığını, her defasında elektriğin pahalı olduğunun söylendiğini, aynı iş adamlarının büyük bir kısmının da elektriğin ucuz olduğunu belirttiğini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Önce buna bir karar verelim. Bu en temel noktadır, çünkü yatırımları da etkiliyor. Bununla ilgili elimizde rakamlar var. Aynı TÜSİAD üyelerinden çok ucuz olduğunu söyleyen de var, pahalı olduğunu söyleyen de var. Yatırımı siz yapacaksınız. Bizim yatırım yapmamız yasak. Kamu, üretim yatırımı yapamaz ve yapmamalı da. Bütçeye 800 megavatlık santral koyduk, yer yerinden oynadı. Eğer kamu yapmayacaksa, siz yapacaksınız. Siz de kar maksimizasyonunu, kar optimizasyonunu düşünerek yapacaksınız. Aynı gemideyiz, vicdanlı hareket etmek lâzım. Yani tutturabildiğine bir fiyat mekanizması da olmaz. Liberal piyasa demek, başıboşluk demek değildir. EPDK var, çalışmalarını sürdürüyor ve üstelik de arz güvenliğini onlar kontrol ediyorlar.” Bakan Hilmi Güler, yap, işlet, devret ve yap, işlet santrallerinin otomatik fiyatlandırmaya dahil edilmemesi konusunda sistemde herhangi bir sorun olmayacağını düşündüğünü bildirdi.

Güler, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) “Türkiye Enerji Stratejisi Dizisi No: 1-2-3” başlıklı raporlarının tanıtımı dolayısıyla düzenlenen seminer sırasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin “Türkiye’deki arz güvenliği ile ilgili bir sıkıntı olsa bundan bakanlık değil EPDK sorumlu deniliyor. Bununla ilgili değerlendirmeleriniz nedir?” sorusu üzerine Güler, cümlenin bu şekilde olduğunu ifade ederek, “Toplantıda karşılıklı olarak görüştük. Burada herhangi bir sorunun analizinden ziyade, sorulan sorular üzerine yaptığımız değerlendirme oldu. Zaten yasada bu böyle” şeklinde konuştu.

Yap, işlet, devret ve yap, işlet santrallerinin otomatik fiyatlandırmaya dahil olmamasının sistemde sorun oluşturup oluşturmayacağına ilişkin bir soru üzerine de Güler, petrol piyasasının tamamen liberalize olduğunu belirterek, “Orada nasıl bir sistem yürüyorsa, sağlıklı geçiş olabilecek şekilde önce otomatik fiyat mekanizması devreye konacak, daha sonra da bu iş tamamen liberalize edilmiş olacak. Burada herhangi bir sorunun olmayacağını düşünüyorum” dedi.

1 Temmuz'da enerjide otomatik fiyata geçilecek

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, enerjide otomatik fiyatlandırmanın 1 Temmuz’da yürürlüğe gireceğini belirterek, ‘’Ancak, 1 ay öne çekilmesini destekleriz’’ dedi.

Şimşek, Hazine Müsteşarlığında yapılan ‘’Mahalli İdarelerin Malî Yönetimi Forumu’’ndan çıkışında gazetecilerin sorularını cevapladı. Enerji fiyatlarında görülen artış konusundaki sorular üzerine Şimşek, otomatik fiyatlandırma mekanizmasının önemine dikkati çekerek, bu sistemde maliyetlerde düşüş çerçevesinde elektrik fiyatlarında da düşüş olabileceğini, bu sistemin fiyatlarda devamlı bir artış anlamına gelmediğini söyledi. Enerji piyasasında rasyonel bir fiyatlandırmanın, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, serbest piyasa, rekabet ve özelleştirme unsurlarına dikkat ettiklerini belirten Şimşek, 3 yıllık bir perspektifte, toplam enerji ihtiyacının yüzde 10’unu rüzgâr enerjisinden sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Şimşek, sosyal güvenlikte prim affına yönelik bir soru üzerine de, ilke gereği afları doğru bulmadığını ancak, kamu alacakları konusunda yapısal bir sorunla karşı karşıya bulunduklarını ve bu sebeple kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasında bazı tedbirler almak zorunda kaldıklarını ifade etti.

/ İstanbul

23.05.2008


 

Enerji verimliliği için bilinçlenmek şart

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkanı Suat Yılmaz, ‘’Türkiye’de sadece bilinçli elektrik tüketimi ile yılda yaklaşık 4 milyar dolar tasarruf sağlamak mümkün’’ dedi.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, günümüzde enerjinin ekonomik değer anlamında para demek olduğunu vurgulayarak, sanayide ve konutta enerji tasarrufu ile ciddî bir kazanç sağlanmış olacağına işaret etti. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de yüzde 30’lara varan enerji tasarrufu potansiyeli olduğunu belirten Yılmaz, bu oranın yaklaşık yüzde 15’lik bölümünün hiç harcama gerektirmeyen, yalnızca bilinçlendirme ve yönlendirme çalışmalarıyla kazanılabileceğinin altını çizdi. ‘’Türkiye’de sadece bilinçli elektrik tüketimi ile yılda yaklaşık 4 milyar dolar tasarruf sağlamak mümkün’’ diyen Yılmaz,‘’Türkiye ne yazık ki gelişmiş ülkelerin aksine enerji yoğunluğu artıyor. Toplum olarak herkese görev düşüyor" dedi.

/ Samsun

23.05.2008


 

Yerin altını görünce işten vazgeçtiler

Zonguldak’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) iş için başvuran adaylara mülâkattan önce yerin metrelerce altındaki çalışma ortamları gezdiriliyor.

Kurumdaki 71 kişilik kadro için başvuran adaylardan bazıları çalışma alanını görünce mülakattan vazgeçti. Alınan bilgiye göre, TTK Yönetim Kurulu, geçen yıl emekliye ayrılan 700 personelin yüzde 10’u kadar nitelikli işçi alımı hakkı kapsamında Türkiye İş Kurumuna başvurdu. Çevre, maden, harita, inşaat ve bilgisayar, mühendis Ve teknikerler ile çeşitli meslek dallarında 71 kişilik kadro için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) notlarına göre adaylar belirlendi.

Maden ocağında çalışması zorunlu meslek dallarındaki adaylar için mülâkattan bir gün önce teknik gezi düzenlenerek, yerin 170 metre altındaki kömür üretim bölgesinde çalışma ortamı hakkında bilgi aktarıldı. Değişik illerden gelen adaylar işçi asansörüyle yerin altına inerek maden ocağını gezdiler. Bazı adaylar çalışma şartlarını görmelerinin ardından mülâkata katılmama kararı aldı. Maden ocağında bilgi alan adaylar, yer üstünde de atölye ve ilgili birimleri gezdi. Bugün tamamlanacak mülâkatın ardından kazanan adaylar, iş başı yapacaklar.

/ Zonguldak

23.05.2008


 

Küresel gıda ithalatı1 trilyon dolar olacak

Bu yıl bütün dünyada gıda ithalatı için harcanacak paranın 1 trilyon doları bulacağı bildirildi. BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre, artan gıda fiyatları yüzünden bu yıl küresel gıda ithalatı geçen yıla göre yüzde 26 artarak, 1 trilyon doları bulacak.

Bu durumdan en fazla, ithalat maliyetleri yüzde 40 artacağı için ekonomik olarak savunmasız ülkelerin etkileneceği vurgulanan raporda, ithalat maliyetlerinin yükselişinin gelişmiş ülkeleri daha az etkileyeceği ifade edildi. Raporda, ‘’Tırmanan gıda fiyatları, özellikle gelirlerinin önemli kısmını gıdaya harcayan savunmasız gruplar için ciddî zorluklara yol açtı’’ denildi. Bazı gıda fiyatlarının düşmeye başladığının sinyallerinin geldiğini ve gelecek aylarda daha fazla düşüşün mümkün olduğu belirtilen raporda, ‘’Fiyatların, öncelikle yakıt olmak üzere gıda üretimiyle ilgili yüksek maliyetler dolayısıyla önceki yıllardaki düşük seviyelerine dönmesi mümkün değil’’ ifadesi kullanıldı. Stokların yeniden doldurulması ihtiyacı ve mahsulde büyük tüketim beklentisinin talebin yüksek olacağını gösterdiği vurgulanan raporda, buğday ekimindeki önemli artışın bu yılki hasadın muhtemelen rekor seviyede olacağına işaret ettiği kaydedildi.

/ Ankara

23.05.2008


 

Memurdu, ihracatçı oldu

SAKARYA'NIN Adapazarı ilçesinde faaliyet gösteren Barışsan Makine Sanayi ve Tic. AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaşçı, devlet memuru olarak çalıştığı Zirai Donatım Kurumundan istifa ettikten sonra kurduğu şirketle, 40 ülkeye ambalaj paketleme makinesi ihraç ediyor.

63 yaşındaki 38 yıllık makine mühendisi Kaşçı, 1970 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTÜ) Yüksek Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra, birkaç yıl İstanbul’da çalıştıktan sonra, traktör merakı dolayısıyla Adapazarı’na yerleşti. 5 yıl boyunca Sakarya Ziraî Donatım Kurumunda başmühendis olarak görev yapan Kaşçı, çalıştığı süre içinde Başak 12 traktörünü ekibiyle birlikte geliştirdi. Daha sonra Ankara’ya tayini çıkan Kaşçı, istifa ederek memuriyetten ayrıldı. İstifasının ardından Sakarya 1. Organize Sanayi Bölgesinde Barışsan Makine Sanayi ve Ticaret AŞ’yi kuran Kaşçı, geliştirdiği paketleme makineleriyle şimdi 40 ülkeye ihracat yapıyor.

/ Sakarya

23.05.2008


 

Hükümete popülizm uyarısı

EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, Merkez Bankası başkanı kim olursa olsun, o koltuğun verdiği sorumluluk ve görevi yerine getirmek durumunda olduğunu belirtti.

Taşkın, ‘Merkez Bankası Başkanının görevinden ayrılacağı’ söylentilerinin rahatsızlık verici olduğunu söyledi. Eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti’nin ‘dünya çapında ciddî bir imaja sahip ve görev süresi dolduğunda devam edebilir durumda’ iken görevden ayrıldığını hatırlatan Taşkın, şöyle dedi: ‘’Eğer devam etseydi, Merkez Bankası çok daha iyi bir imajla yoluna devam edecekti. 2006 yılında yaşadığımız kriz yaşanmayacak faizler yüzde 23’lere çıkmayacaktı. Onun yerine gelen (bizim adamımız) imajı çizildi. Bugün (O da gitsin) isteniyor. Üçüncüsü de dördüncüsü de gelse fark etmez. Merkez Bankası başkanı kim olursa olsun, o koltuğun verdiği sorumluluk ve görevi yerine getirmek durumunda. Başkanlığın değişmesiyle bir şeyin değişeceğine inanmıyorum.’’ Taşkın, ‘’Genel seçimlerden yüzde 47 ile çıkmış bir hükümetin popülist politikaya ihtiyacı yok. Ancak yaşanan bir çok olay ve mahallî seçim baskısıyla farklı yaklaşımlar gözlüyoruz’’ dedi.

/ İzmir

23.05.2008


 

Barajlar S.O.S. veriyor

MALATYA’DA yağışların az olması dolayısıyla 3 barajdaki su oranının geçen yıla göre yarı yarıya azaldığı bildirildi.

Devlet Su İşleri Malatya Şube Müdürü Mehmet Albostan, yaptığı açıklamada, Çat, Sürgü ve Polat Barajlarında doluluk oranının geçen yıla göre oldukça düşük kaldığını belirtti. Albostan, şöyle konuştu: ‘’Çat, Sürgü ve Polat Barajlarında doluluk oranı geçen yıla göre oldukça düşük. Çat Barajı’nda yüzde 10 oranında su var. Geçen seneye göre yarı yarıya. Şu anda barajda 60 milyon 500 bin metre küp su bulunuyor. Geçen yıl aynı tarihte 99 milyon 620 bin metre küp su vardı. Sürgü Barajı’nda geçen 69 milyon 935 bin metre küp su varken, bu yıl 60 milyon 830 bin metre küp su bulunuyor. Polat Barajı’nda da su oranı 11 milyon 64 bin metre küpten 10 milyon 67 bin metre küpe düştü.’’ Çat Barajı’nda 288 milyon 300 bin, Sürgü Barajı’nda 70 milyon 62 bin, Polat Barajı’nda da 13 milyon 805 bin metre küp su kapasitesinin olduğuna işaret eden Albostan, ‘’Çat Barajı’nda doluluk oranı yüzde 10, Sürgü Barajı’nda yüzde 86, Polat Barajı’nda yüzde 73. Bu durumda su disiplinli ve tasarruflu kullanılmalı’ dedi.

/ Malatya

23.05.2008


 

Kordsa Global, İzmit’ten dünyaya teknoloji üretecek

9 ülkede 11 tesisi ile Türkiye’nin önde gelen dış yatırımcılarından olan Kordsa Global, açtığı Teknoloji Merkezi ile sektöründe liderlik konumunu güçlendirerek, dünya lastik devlerine yeni ürünler sunacak.

Sabancı Topluluğu şirketlerinden Kordsa Global, 22 Mayıs 2008 tarihinde düzenlenen tören ile Kordsa Global Teknoloji Merkezi’ni hizmete açtı. Teknoloji Merkezi’nde yürütülecek çalışmalar ile Kordsa Global dünya lastik markalarına gelişmiş ve yenilikçi ürünler sunmayı amaçlıyor. Kordsa Global Teknoloji Merkezi’nin açılış töreninde bir konuşma yapan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı “Bu başarıya imza atanları kutluyorum. Kordsa Global’in liderlik yürüyüşünün Türkiye’de global olma yolunda yürüyen Türk şirketlerine örnek olacağına inanıyorum.” Sabancı Holding Lastik, Takviye Malzemeleri ve Otomotiv Grup Başkanı Turgut Uzer ise konuşmasında “Türkiye bugüne kadar teknolojiyi dışarıdan getirdi ve kullandı. Bundan sonra teknolojiyi yurtiçinde üretip, global olarak kullanmayı hedefliyoruz” dedi. Kordsa Global CEO’su Mehmet Pekarun ise 35 yıl önce kurulan Kordsa Global’in bugün 9 ülkede üretim yapan ve yaklaşık 5 bin çalışanı bulunan bir dünya şirketi olduğunu belirtti. Pekarun, “Kordsa Global, sektöründe teknolojiye yön veren şirket olacaktır. 2007 yılında teknolojiye 5 milyon dolar yatırım yaptık ve İzmit’i şirketimizin teknoloji merkezi olarak belirledik. Kordsa Global Teknoloji Merkezi ile müşterilerimizin dünya çapında çözüm ortağı olacağız” dedi. İMKB’de (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası) işlem gören Kordsa Global, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Brezilya, Çin, Mısır, Almanya, Endonezya, Tayland ve merkezi Türkiye’de olan 11 tesisi ve 5000’i aşkın çalışanı ile bulunduğu endüstri kolunun lider kuruluşlardan biri olarak faaaliyetlerini sürdürüyor. Korda Global 2007 yılında 925 milyon dolar ciro elde etti.

Ümit KIZILTEPE / İzmit

23.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır