Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Topkapı porselenleri Stockholm’de

Topkapı Sarayı’nın götürülen porselenler, İsveç’in başşehri Stockholm’deki Akdeniz Müzesi’nde sergileniyor. Sergi 15 Ağustos’a kadar sürecek.

Topkapı Sarayı’ndan getirilen porselenler, Stockholm’deki Akdeniz Müzesi’nde “Mavi-Beyaz” teması ile sergileniyor. İsveç’te yaşayan Türklerin ve İsveçlilerin ilgi gören sergi Stockholm Akdeniz Müzesi ve Topkapı Sarayı İslâm Sanatları Bölümü’nün girişimiyle açıldı. Uzman tarihçilerin belirttiğine göre; Topkapı Sarayı’na ilk Çin porselenler Yavuz Sultan Selim zamanında girdi ve Kanuni Sultan Süleyman zamanında daha çok popüler hale geldi. Dünyanın sayılı koleksiyonlarından birini oluşturan bu porselenler Kanuni Sultan Süleyman’ın sofrasında kullanıldı ve Topkapı Sarayı Müzesi’nde bulunan bu eserlerin tamamı Kanuni döneminden miras kaldı. Bugün Topkapı Sarayı’nda 12 bin parça Çin porseleni bulunuyor.

Sergiyi ziyaret eden İsveçli san'at meraklılarına eserler ve sergi hakkındaki görüş ve düşünceleri sorulduğunda; eserler karşısında hayran kaldıklarını ve Osmanlı döneminin ihtişamına şahit olduklarını dile getirdiler. İsveç Dışişleri Bakanlığı yanında sergilenmesinden dolayı, sergi yeri ülkeye gelen yabancı temsilcilerin de uğrak yeri haline geldi.

BAKANLIKTAN BAŞLATILAN

KÜLTÜR ATAĞININ DEVAMI

Kültür ve Turizm Bakanlığı; Türkiye’nin zengin tarihî ve kültürel mirasını, 6 ülkede görücüye çıkardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu yıl ABD, Avustralya, Almanya, Şili, İsveç ve Katar’da, porselenler, gladyatör, harem, hamam ve düğün konulu eserler sergilemeye başladı. İsveç’ten gelen talep üzerine başşehir Stockholm’de açılan “Topkapı Sarayı ile Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nden Porselenler” başlıklı sergiye, Akdeniz Müzesi ev sahipliği yapıyor. Sergide, Topkapı Sarayı ile Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nden ibrik, vazo, kâse, tabak, kavanoz, matara gibi 25 porselen eser teşhir ediliyor.

/ Stockholm

23.05.2008


 

Fikir olmadan medeniyet olmaz

İSTİKLÂL Caddesi’nde, Külliyat Yayınları’nın yayın hayatına başlaması dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Külliyat Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Kaplan, “Türkiye’nin yaşadığı sorunların gerisinde Türkiye’de güçlü bir fikir hareketinin olmayışı yatıyor.

Eğer esaslı bir fikriyatınız yoksa, fiiliyatta ortaya koyabileceğiniz esaslı bir tatbikatınız da olamaz. Külliyatınız yoksa, fikriyatınız olmadığı için yoktur. O yüzden, Türkiye’nin kendi medeniyet dinamiklerimizden beslenen ve mevcut bütün medeniyetlere ve kültürlere açılabilen yeni bir fikir hareketine ihtiyacı var” dedi.

Külliyat Yayınları, adıyla müsemma olacak kapsamda ve kalitede bir fikrî yayıncılık yapmayı hedeflediklerini ifade eden Kaplan, Külliyat Yayınlarının yayın felsefesi ve programı hakkında ise şunları söyledi: “Dünyada Rönesans döneminde de, İslâm medeniyetinin fikrî bir sıçrama yaptığı Beytül Hikme’nin kurulması döneminde de, köklü çeviri faaliyetleri, fikir alış verişleri, büyük düşünce, san'at ve kültür hareketlerinin yaratılmasına zemin oluşturmuştur. Biz de, karınca kararınca bu tür bir fikir hareketinin oluşturulması için kollarımızı sıvamış durumdayız. Çünkü biz Külliyat Yayınları olarak, bu dünyaya söyleyeceğimiz bir çift sözümüz yoksa, bu dünyada yaşamamızın da anlamı olmadığına inanıyoruz. Adeta üç ayrı yayınevi gibi tasarlanan yayınevinin programında, Ana Metinler, Ara/cı Metinler ve Referans Kitapları’ndan oluşan üç ayrı kategoride benzer diziler yer alıyor. Medeniyet Araştırmaları’ndan Tarih Çalışmaları’na, Düşünce Tarihi’nden Türkiye Araştırmaları’na, Sosyal Teori’den Kültürel İncelemeler’e, Medya Çalışmaları’ndan Film Teorisi’ne kadar yaklaşık 20 ana dizide hem İslâm medeniyetinin klâsik ve çağdaş klâsikleri, hem Batı uygarlığının ve diğer kültür havzalarının klâsik ve çağdaş klâsikleri; hem de bu ana metinlerin daha iyi ve daha doğru/dan anlaşılmasına aracılık edecek önemli metinlere ve referans / ansiklopedi çalışmalarına kadar bütün bir insanlık tarihinin medeniyet yolculuğunu Türkiye’de yeniden köklü bir fikir, ilim ve san'at geleneğinin oluşmasını tetikleyecek, besleyecek nitelikte kitaplar yayımlanacak. İslâm medeniyetine ilişkin 20 ciltlik büyük bir proje, 12 cilt olacak düşünce tarihi projesi sadece iki önemli proje olarak burada zikredeceğim bir kaç Külliyat projesi.”

Kültür Sanat Servisi / İstanbul

23.05.2008


 

Dil dersanesi ilk mezunlarını verdi

İBB Kültür A.Ş., Türk kültürünün ve kimliğinin korunması, Türk Dünyası ile kardeşlik bağlarının kuvvetlenmesi amacıyla yapmış olduğu projelere bir yenisini daha ekledi.

Proje kapsamında Topkapı Şehir Parkı Kültür Evlerinde, Türk Dünyası Dil Dershanesi açıldı. Bu yılın başında eğitim vermeye başlayan kursun ilk öğrecileri Kazak gençler oldu. Kazakistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve Kültür A.Ş. işbirliği ile düzenlenen Kazak Dili Kursu’nda bir yıl boyunca yoğun bir eğitim dönemi geçiren gençler göstermiş oldukları üstün başarı sonucunda sertifika almaya hak kazandılar. 18 Mayıs 2008 tarihinde Topkapı Şehir Parkı’nda düzenlenen törenle sertifikalarını Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan ve İstanbul Başkonsolosu Abutalip Akhmetov’un elinden alan öğrencilerin mutlulukları gözlerinden okunuyordu. Birçok davetlinin iştirakleriyle gerçekleşen törende adeta bir bayram sevinci yaşandı. Üstlenmiş olduğu misyonun önemi ve projenin başarıyla uygulanıyor olması dolayısıyla Türk Dünyası Dil Kursları önümüzdeki yıl da eğitim hayatına devam edecek.

Kültür A.Ş. tarafından uygulanmakta olan proje kapsamında bir de “Türk Dünyası El Sanatları Sergisi” yer alıyor. Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Başkurdistan, Tataristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetleri’ne ait geleneksel el san'atlarının yer aldığı sergi Topkapı Şehir Parkı’nda süresiz bir şekilde ziyaretçiler tarafından gezilebilmektedir.

Kültür Sanat Servisi / İstanbul

23.05.2008


 

Gölgede 8. buluşma

ÇANAKKALE Belediyesi ve Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) tarafından 26-30 Mayıs tarihlerinde ‘’8. Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunları Festivali’’ düzenlenecek.

Çanakkale Valiliği ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin (ÇOMÜ) de desteklediği festivale, Türkiye, Bulgaristan, Güney Afrika, Gürcistan, İran ve Rusya’dan san'atçılar katılacak. Festivalin açılışı 26 Mayısta Morabbin Parkı’ndaki Çağlar Kaynak Basketbol Sahası’nda yapılacak, ardından ‘’Kuklaların Dansı’’ adlı gösteri sunulacak. Faaliyetler, ÇOMÜ Anafartalar Yerleşkesi Süleyman Demirel Konferans Salonu, ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölümü Nedime Hanım Salonu, Mehmet Akif Ersoy (MAE) Kültür Merkezi, Halk Eğitim Merkezi Salonu, Nedime Hanım Kız Meslek Lisesi Salonu, Özlem Kayalı İlköğretim Okulu Salonu ve Güzel Sanatlar Lisesi Salonu’nda izleyenlerle buluşacak.

/ Çanakkale

23.05.2008


 

Unutulmaya yüz tutmuş sanatlar sergilendi

TEKİRDAĞ Yardımlaşma ve Kültür Derneği tarafından İstanbul’da unutulmaya yüz tutmuş el sanatları sergisi açıldı.

Tekirdağ Yardımlaşma ve Kültür Derneği’nce tertiplenen ‘Unutulmaya yüz tutmuş kültürlerimiz’ tanıtım kokteyli derneğin İstanbul Avcılar E-5 asfaltı üzeri yan yolda bulunan merkezindeki etkinlik salonunda yapıldı. Kültür etkinliğine Avcılar Kaymakamı Hasan Duruer, Rumeli Balkan Türkleri Federasyonu Genel Başkanı Özcan Pehlivanoğlu, Gaziosmanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hacıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor AŞ Genel Müdürü Ayhan Bölükbaşı, Tekirdağ Halk Eğitim Müdürü Necati Koç ve İstanbul’da faaliyette olan çeşitli Rumeli, Balkan ve Trakya derneklerinin başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile Tekirdağlılar katıldı.

/ Tekirdağ

23.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır