Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İnşaatçılar zorda

Son zamanlarda demir fiyatlarındaki anormal artışın ekonominin lokomotifi olarak kabul edilen inşaat sektörünü ciddi biçimde sıkıntıya soktuğu bildirildi.

İNŞAAT Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Aykut Bozkurt, yaptığı açıklamada Ereğli Demir Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) ile Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarında (KARDEMİR) üretilen demirlerin ihraç edilmesinin iç piyasayı olumsuz etkilediğini söyledi.

Türkiye’de hızlı bir konut hamlesi yaşandığı bir dönemde iç piyasaya yeterince demir verilmemesinin fiyatların iki kat artmasına yol açtığını iddia eden Bozkurt, şunları söyledi: ‘’İnşaat demirine gelen zamlar ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünü etkilemekte. İnşaat sektöründe bırakın demirin işlenmiş halini, kütük demir bile verilmiyor. Demir çelik fabrikalarından sürekli ihracat yapılıyor. Bu da yurt içi piyasasını etkiliyor. Ülkemizde hızlı bir konut hamlesi varken, demirin olmaması fiyatın iki katına çıkmasına sebep oldu. Bir ay önce bin YTL olan demirin tonu şu anda 2 bin YTL. Tabiî sadece demir fiyatlarının artması sektörü etkilemiyor. Akabinde hazır betona, alçıya, kuma, nakliyeye sürekli zamlar gelmekte. Müteahhitlerimiz kriz içinde. Müteahhitlerin etkilenmesi, inşaat sektörünü etkiliyor. Projeler durma noktasına geldi. Buna bir çözüm bulunması lâzım. Müteahhitler arasında büyük kriz var. Fiyat farkı kararnamesi bir an önce çıkarılmalı. 2001’de de bu kriz yaşandı. Lokomotif olan inşaat sektörü durduğu zaman 500 kalem bundan etkileniyor. Böyle olunca da ekonomideki canlılık yok oluyor. 7 yıl önce yaşanan kriz sonrası hükümetler fiyat farkı kararnamesini çıkarttı. Umut ediyoruz ki bu kararname çıkarılır.’’

İzmit Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Zeytinci de inşaat sektörünü sadece demirdeki fiyat artışının değil TOKİ’nin yapılanmasının da etkilediğini ileri sürdü. Türkiye’de yılda 16 milyon ton demir üretildiğini, bunun 10 milyon tonunun ihraç edildiğini, 6 milyon tonunun ise iç piyasaya verildiğini ifade eden Zeytinci, şöyle konuştu: ‘’Hindistan ve İrlanda da demir krizi yaşadı. Bu ülkeler krizi ihraç edilen demire yüzde 15 fon koyarak aştı. Türkiye’de sorunu bu yolla çözebilir. Hindistan ve İrlanda modeli uygulandığında demir fiyatları düşecektir. Kocaeli’nde ekonominin lokomotifleri kimya, otomotiv ve inşaat sektörüdür. İnşaat sektörünü sadece demirdeki artış etkilemiyor. TOKİ’nin yapılanması da etkiliyor. Demir fiyatlarının artmasından sonra TOKİ’de 33 müteahhit teminatlarını yakarak iş bıraktı.’’

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) 11. Meslek Komitesi Yapım İşleri Sanayi Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Sami Pekdemir de demir fiyatlarının anormal şekilde arttığını belirterek, ‘’Bu artış, sektörün maliyetlerini yüzde 4 oranında arttırdı. Bunun sonucunda inşaatlar durma noktasına geldi’’ dedi.

/ Kocaeli

28.05.2008


 

Türkiye’den, Afrika’ya proje desteği

AÇLIK ve yoksullukla mücadele veren Doğu-Batı Afrika ülkelerine, hayvancılık projeleriyle destek verilecek.

Her yıl onbinlerce çocuğun gıda yetersizliği sebebiyle öldüğü Afrika ülkelerine yönelik, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) işbirliğiyle çeşitli hayvancılık projelerinin uygulamaya alınmasıyla ilgili çalışmalara başlandı. Edinilen bilgiye göre, iki kuruluş arasında yapılan işbirliğiyle doğu-batı Afrika ülkeleri için hazırlanan hayvancılık projelerinin tanıtımı, Ağustos ayı içinde Ankara’da yapılacak.

/ Ankara

28.05.2008


 

Esnaf seyyar satıcıdan dertli

Doğu Anadolu Bölgesi’nde kaçak yollarla cadde ve sokaklarda sebze, meyve ve çeşitli malzemeler satan seyyar satıcılar, hiper ve süpermarketlere karşı ayakta kalabilme mücadelesi veren küçük esnafı zor durumda bırakıyor.

Alınan bilgiye göre, seyyar satıcıların bazıları kendilerine tahsis edilen yerde belediyeye belli bir ücret ödeyerek açtıkları tezgâhta sebze ve meyve ile çeşitli malzemeler satıyorlar. Kaçak çalışan seyyar satıcılar ise şehirlerin kalabalık mevkilerinde satış yapıyorlar. Erzurum Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, belediyelerin izin verip, yer tahsis ettiği seyyar satıcıların iki katından fazlasının da kaçak çalıştığını söyledi.

/ Erzurum

28.05.2008


 

Bankacılar faizde sınır tanımıyor

KREDİ kartı faizlerine sınırlama getirilmesine dönük tartışmaları değerlendiren İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, ‘’Serbest piyasada sınır olmaz’’ dedi.

GAP Eylem Planı Tanıtım Toplantısı’na katılmak üzere Diyarbakır’a gelen Ersin Özince, gazetecilerin sorularını cevaplarken, piyasada kredi kartına çok düşük faiz uygulayan bankalar bulunduğunu, vatandaşın bu bankalara yönelmesi hâlinde sorun kalmayacağını öne sürdü. Serbest piyasada limiti, sınırı tasvip etmediğini vurgulayan Özince, sınırlama getirecek yasanın Meclis’ten geçmesi hâlinde saygıyla karşılayacaklarını ifade etti.

/ Diyarbakır

28.05.2008


 

Küresel ısınma yemek sektörünü de vurdu

BURSA Yemek Sanayicileri Derneği Derneği (BUYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aslanoba, küresel ısınmayla birlikte Türkiye’de geçen yıldan beri yaşanan kuraklığın sektörlerini olumsuz etkilediğini belirterek, ‘’Sektör, kullanmak zorunda olduğu kaliteli ürünü, peşin ödemeyle bile alamaz ve bulamaz hâle gelmiştir’’ dedi.

Türkiye genelinde geçen yıldan beri yaşanan kuraklığın sebep olduğu rekolte düşüklüğünün, gıda hammadde fiyatlarının önlenemez şekilde yükselmesine yol açtığını öne süren Aslanoba, sanayileşmeyle paralel büyüme gösteren endüstriyel hazır yemek sektörünün de ürün fiyatlarındaki bu artışla başa çıkmaya çalıştığını vurguladı.

/ Bursa

28.05.2008


 

ECO zirvesi Aşkabat’ta başladı

EKONOMİK İşbirliği Örgütü (ECO) İçişleri Bakanları 2. Toplantısı Türkmenistan’ın başşehri Aşkabat’ta başladı.

Aşkabat’ın Prezident otelinde yapılan zirvenin ilk gününde üye ülkelerin emniyet birimlerinden uzmanların katıldığı yüksek düzeyli memurlar toplantısı yapıldı. Toplantı, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov’un mesajının okunmasıyla başladı. Berdimuhamedov mesajında ülkesinin Birleşmiş Milletlerin terörle mücadele, silâh kaçakçılığı, uyuşturucu ile mücadele gibi konulardaki bütün faaliyetlerinin hayata geçirilmesini desteklediğini vurguladı. İlk günkü oturuma Türkiye’yi temsilen Emniyet Genel Müdürlüğü daire başkanları katıldı. İçişleri Bakanı Atalay Prezident otelde yapılacak toplantıya daha sonra iştirak edecek.

/ Aşkabat

28.05.2008


 

Sigara yasağı tabelâcıları sevindirdi

ÇANAKKALE'DE tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını sınırlayan yasanın uygulamaya geçmesiyle, özellikle tabelâ imalatı yapan işletmelerin iş hacmi yükseldi.

Alınan bilgiye göre, tütün ve tütün ürünlerinin kullanım alanını sınırlayan yasanın 19 Mayıs tarihinden itibaren yürürlüğe girmesiyle üzerinde sigara yasağını belirtir işaret ve yazıların yer aldığı tabela, baskı, stiker üretimi arttı. Çanakkale’de yaklaşık 20 yıldır tabelâ imalatıyla uğraşan Cahit Çeker, yaptığı açıklamada, yasağın yürürlüğe girmesiyle neredeyse sabahtan akşama kadar sigara yasağını gösteren baskı işleriyle uğraştığını söyledi.

/ Çanakkale

28.05.2008


 

Kuraklık fiyatları yükseltti

KİLİS Ziraat Odası (KİZO) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çelik, elverişsiz hava şartları ve az yağan yağmur sebebiyle oluşan kuraklık sonrasında bölgenin yeni hasat sezonuna yüksek fiyatlarla girdiğini belirtti.

Çelik, yaptığı açıklamada, geçen yıl ilk mahsul ekmeklik buğdayın 0,43 YTL’den alıcı bulduğunu, bu yıl ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan kuraklıktan dolayı 0,60 ile 0,63 YTL arasında alıcı bulduğunu bildirdi.

/ Kilis

28.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır