Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

“Türkçe’nin yıldızları” olabilmek için yarıştılar

Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenen ‘’6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’’na katılan 110 ülkeden 550 öğrenci arasından finale yükselenler ‘’Türkçe’nin Yıldızları’’ olmak için yarıştı.

Anatolia Showland’de gerçekleştirilen programın açılışında konuşan Tertip Heyeti Başkanı AKP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam, Olimpiyat’ın temel amacının; Türkçe’nin bir sevgi, hoşgörü dili olarak bütün dünyada yayılmasını sağlamak olduğunu söyledi. Yarışmanın öncesinde ‘’Aşure Tadında Dünya Barışı’’ isimli bir dans tiyatrosu gösterisi sunuldu. Ayrıca Dünya Renkleri Korosu ‘’Sevgi Dili Türkçe’’ isimli şarkı söyledi.

Programda, çeşitli ülkelerde kurulan Türk okullarında çalışan öğretmenlere ‘’Vefa Ödülü’’ verildi. Kazakistan’da görev yapan ve bir süre önce vefat eden Hüseyin Demirtaş’ın ödülünü eşi Münevver Demirtaş, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in elinden aldı. Diğer öğretmenlere ise ödüllerini Türk Ocakları Eğitim-Kültür Genel Sekreteri Hüseyin Erdem verdi. Erdem, Türk okullarındaki öğretmenler sayesinde adalet, sevgi ve barışın dünyada yeniden doğmaya başladığını belirterek, ‘’Artık geleceğe daha iyi bakmamız için 110 tane sebep var. İnşallah bu sayı daha da artacak’’ diye konuştu.

Yarışmada, 550 öğrenci arasından finale yükselen 19 genç, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın başkanlığında, san'atçı, yapımcı ve bilim adamlarından oluşan jüri karşısında geleneksel kıyafetleriyle Türkçe şarkı söyledi. Programın sonunda, sırasıyla Azerbaycan, Türkmenistan, Letonya, Kamboçya, Tacikistan, Endonezya, Moğolistan, Rusya Federasyonu, Arnavutluk ve Yemen’den gelen öğrenciler ilk 10’a girdi. Dereceye giren öğrencilerin yarışmadaki performansları hafta boyunca televizyonlarda gösterilecek ve vatandaşlar kısa mesajla beğendikleri adaylara oy verebilecek. Oylama sonunda dereceye giren öğrenciler ödüllerini 1 Haziran’da İstanbul’da düzenlenecek organizasyonda alacak.

/ Ankara

28.05.2008


 

Üç yılda üç milyon okumayı öğrenecek

MİLLî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, üç yılda, üç milyon kişiye okuma yazma öğretmeyi amaçladıklarını ve bu projeye Halk Bankasının sponsor olduğunu söyledi.

Halk Bankasının 70. kuruluş yıl dönümü, Swiss Otel’de verilen bir resepsiyonla kutlandı. Resepsiyona katılan Bakan Çelik, Avrupa’nın birinci ve ikinci sanayi devriminden sonra fabrikasyona geçtiğini bunun üzerine işini kaybetmekten korkan işçilerin, fabrikalardaki makinalarını dişlilerine sabo ayakkabılar yerleştirerek, bu makinaları bozduklarını, ‘’sabotaj’’ kelimesinin de buradan geldiğini anlattı.

3 MİLYON KİŞİYE OKUMA YAZMA

ÖĞRETİLECEK

Konuşmasında daha sonra, Türkiye’de 4 milyon 800 bin kişinin okuma yazma bilmediğini, bunun 4 milyon 200 bininin kadın olduğunu söyleyen Çelik, Millî Eğitim Bakanlığı olarak okuma yazma kampanyası düzenleyeceklerini söyledi. Kampanya çerçevesinde, 3 yılda, 3 milyon kişiye okuma yazma öğretmeyi hedeflediklerini söyleyen Çelik, bu projenin sponsorluğunu ise Halk Bankasının üstlendiğini söyledi.

/ Ankara

28.05.2008


 

Ankara’da Asya Nur Kültür Merkezi açıldı

ANKARA Pursaklarda hizmete giren Asya Nur Kültür Merkezinin düzenlediği seminerlerin 25.si edebiyatçı-yazar İslâm Yaşar tarafından yapıldı.

Katılımın bir hayli fazla olduğu seminerde açılış konuşmasını Sami Cebeci yaptı. İslâm Yaşar, aile hayatını ve ailenin toplumla olan ilişkisini değerlendirdiği konuşmasında; Risâle-i Nurların muhtelif yerlerinden ve hadis-i şeriflerden örnekler verdi.

Aileyi şerden kaçış sığınağı olarak tarif eden İslâm Yaşar, “Eğer biz İslâm ve aileyi, İslâmın şartlarına uygun olarak yaşasak dünyada dahi bir cennet hayatını hissedeceğiz” dedi. Çocuklarımızı eğitirken büyük İslâm âlimlerinin, mütefekkirlerinin aile hayatının incelenmesi gerektiğini ve o şer bulaşmamış aile hayatını günümüze taşıma ihtiyacımız olduğunu nazara veren Yaşar, konuşmasını aile ile alâkalı âyet, hadis ve beyit şerhleri ile süsledi.

Mesnevi Nursöz / Ankara

28.05.2008


 

Teknoloji ile hat san’atını birleştirdi

SELÇUK Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet İpçioğlu, teknoloji ile hat san’atını birleştirerek ‘’teknohat’’ adını verdiği ‘’yeni bir san’at dalı ortaya çıkardığını’’ söyledi.

İpçioğlu, yaptığı açıklamada, 1990’lı yıllarda başlayan dijital san’at uygulamalarının, bilgisayarlarla tuvaller üzerine baskı yapılmasıyla 2000’li yıllarda daha da yaygınlaştığını söyledi. Bu san’at çalışmalarının Türkiye’de de çok yaygın olduğunu ancak bugüne kadar Türk-İslâm el san’atlarına uygulanmadığını dile getiren İpçioğlu, ‘’Türkiye’de bu konuda ilk kez farklı bir çalışma yaptım. Türk-İslâm medeniyetine ait güzel yazı san’atı olan hat ile teknolojiyi birleştirerek teknohat adıyla yeni bir sanat dalı ortaya çıkardım’’ dedi.

/ Konya

28.05.2008


 

Öğrencilerin Çanakkale gezisi

POLİS Halk El Ele Projesi kapsamında Kırıkkale Emniyet Müdürlüğünce Çanakkale gezisine gönderilen 36 öğrenci, geziyle ilgili olarak Emniyet Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen programa katıldı.

İl Millî Eğitim Müdürü Mahmut Zengin, burada yaptığı konuşmada Çanakkale gezisinin önemine değinerek, ‘’Bu tür ziyaretlerin imkânlar dahilinde devam etmesini diliyorum. Gezide bizlere eşlik eden emniyet teşkilâtı mensuplarına teşekkür ederim’’ dedi. İl Emniyet Müdürü Salim Akça da Çanakkale’yi 1971 yılında gezdiğini belirterek, ‘’O dönemde talebe birliği ile birlikte gezmiştik. O zaman manevî havayı kokladık. O günler ile şimdi arasında büyük fark var. Önümüzdeki günlerde de polis halk ilişkisi adına bu tür gezileri devam ettirmeyi düşünüyoruz’’ diye konuştu. Gezide çekilen fotoğraflardan oluşan slayt gösterisi sunuldu.

/ Kırıkkale

28.05.2008


 

Mısırlı folklor grubu Ankara’da gösteri sundu

‘’MISIR Kültür Haftası’’ faaliyetleri kapsamında Mısırlı ‘’Al Arish’’ folklor grubu Başşehirde gösteri sundu.

Akün Sahnesi’ndeki gösteriyi, Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Alaa El Hadidi’nin yanı sıra bazı yabancı misyon da izledi. Türkiye ile Mısır arasındaki ikili ilişkilerin arttırılması, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin yoğunlaştırılması amacıyla düzenlenen ‘’Mısır Kültür Haftası’’ faaliyetleri 31 Mayıs’ta sona erecek.

/ Ankara

28.05.2008


 

Sydney Pollack öldü

OSCAR ödüllü yapımcı ve film yönetmeni Sydney Pollack 73 yaşında kanserden öldü.

Pollack’ın temsilcisi Leslee Dart, ünlü yönetmenin Los Angeles şehrinin banliyösü Pacific Palisades’teki evinde öldüğünü söyledi. Yönetmene 10 ay önce kanser teşhisi konduğunu söyleyen Dart, hastalığın kaynağının ise belirlenemediğini ifade etti. Pollack’ın kariyerindeki en büyük başarısı, Robert Redford ve Meryl Streep’in başrollerini paylaştığı 1985 yapımı “Out of Africa” (Benim Afrikam) ile En İyi Yönetmen ve En İyi Film dallarının da aralarında bulunduğu 7 dalda Oscar kazanmasıydı. Pollack’ın diğer önemli filmleri arasında En İyi Yönetmen ödülüne aday gösterildiği Dustin Hoffman’ın başrolünü oynadığı komedi “Tootsie” ile Amerikan buhranından bir kesit sunan Jane Fonda’nın oynadığı “They Shoot Horses, Don’t They?” (Atları da Vururlar) da yer alıyor.

/ Los Angeles

28.05.2008


 

Kitap okuma kampanyasına bin kitaplık katkı

KIRKLARELİ Valiliği, “Okuyorum, Okutuyorum” kampanyasına bin kitap hediye ederek destek verdi.

Toplumda okuma alışkanlığının yaygınlaşması için Cumhurbaşkanlığı tarafından başlatılan okuma seferberliği ilgi görüyor. Valilik, hikâye, roman, fıkra gibi bir çok eserden oluşan bin adet kitap alarak merkez ve ilçe kütüphanelerine gönderdi. Bu kapsamda kütüphaneler çeşitlilik bakımından zenginleştirilerek her gruptaki insanın kitaplara ilgi duymasına katkı sağlandı. Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş, kitap okumanın önemine değinerek kampanya ile toplumun kazançlı çıkacağını söyledi.

/ Kırklareli

28.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır