Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Alkol hafızayı kemiriyor

Araştırmacılar, kronik alkolizmin, uzun vadeli belleğin otobiyografik kısmı olan ve kişinin deneyimlerini işleyip, kaydettikten sonra bunları zamansal olarak ilişkilendiren kısa vadeli bellek (epizodik bellek) ile örneğin baktıktan sonra telefon numarasını hatırlamakta yararlanılan, bilginin kullanılana kadar sadece birkaç saniyeliğine tutulmasını sağlayan çalışma belleğinde bozukluklara sebep olduğunu gördü.

Alkol bağımlılarında düzenli nöropsikolojik taramalar yapılmasının gerekli olduğunu belirten araştırmacılar, bu taramaların hafıza kaybına kadar giden sorunların engellemesine yardımcı olabileceğini vurguladı. Fransız Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırmalar Enstitüsünden (Inserm) bilim adamlarınca yapılan araştırma “Alcoholism: Clinical and Experimental Research” dergisinde yer alıyor.

Alkol bağımlılığının, 1887 yılında Rus araştırmacı Korsakoff’un tam bilimsel bir şekilde açıklayarak kendi ismini verdiği sendrom dışında belleğe zararlı etkisinin olmadığı düşünülüyordu. Sendrom, uzun süreli alkol kullanımı, anoreksiya nervosa gibi bazı psikiyatrik rahatsızlıklar, zorunlu veya gönüllü uzun süreli açlık, uzun süreli açlık sonrası yapılan yanlış beslenme veya uzun süreli damardan beslenme sırasında yeterli vitamin desteği verilmemesi gibi durumlarda ortaya çıkıyor. Genel olarak beyin, beyincik ve göz dokularına zarar veren ve başta yakın bellek kusuru olmak üzere, birkaç ay ile on yıl kadar geriye gidebilen bellek yitimlerine yol açabiliyor.

ALKOLÜN ZARARLARI

Beyin ve sinir hücrelerinin zarlarını zehirler veya uyuşturarak kullanılmaz hâle getirir. Alkol geçici hafıza kaybına sebep olur. Alkol göze giden görme sinirlerine de tesir eder. Sulanma ve görme bozukluklarına sebep olur. Netcede ameliyat kaçınılmaz olur. Körlüğe sebep olabilir. Midenin iç yüzeyini kaplayan tabakayı tahriş eder ve buna bağlı olarak gastrite yol açar. Mide zarında yırtıkları oluşur. Mide ve yemek borusunda iç kanamalar meydana gelir. Kusma gözlemlenir. Kalp kasına zarar verir ve buna bağlı olarak kalp hastalıklarına yol açar. Kalp atışlarında düzensizlik meydana gelir. Kalp yetmezliğine sebep olabilir. Erkek ve kadınlarda cinsel bozukluklara yol açar.

NEDEN İÇMEMELİYİZ?

Alkol kullanmamalıyız çünkü: Anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkiler. Damar kireçlenmesine yol açar. Terleme ve kanın akışını hızlandırır. Kanı sulandırır. Yaralanmalarda, yaralı bölgenin geç iyileşmesine sebep olur. Tepki refleksleri azalır, beynin düşünme ve karar verme düzeni zayıflar. Yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreas kanserlerine sebep olur. Kanser riskini büyük oranda artırır. Alkol kullanımından bir gün sonra baş ağrısı ve ağız kuruluğu çok sık görülür. Sonradan utanacağınız, pişman olacağınız yada pişman olmaya bile vakit bulamamanıza yol açabilecek davranışlarda bulunmanıza yol açabilir. Bütün bunların yanısıra alkol kullanmak dinimizce de yasaklanmış ve büyük günahlar arasında sayılmıştır.

/ Paris

29.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘Halk darbeyi coşkuyla değil, matemle karşıladı’

  DARBE ANLAYIŞI TASFİYE EDİLMELİ

  Olli Rehn: Bu yıl da boşa gitmesin

  Sezer: GAP yeni bir proje değil

  DİNLENİLME VARSA AYDINLATILMASI GEREKİR

  Erdoğan’lardan tazminat dâvâları

  Turgay Avcı: Hristofyas oyalamasın

  Yaklaşık 10 milyon kişi kayıt dışı çalışıyor

  Kuzu: İnsan haklarında asıl mesele uygulama

  İkinci Önder Sav skandalı

  Danıştay başkanını seçti

  İnsanî değerler korunmalı

  Almanya’da ‘şeffaf’ cami

  Gökyüzü Şenliği ilgi görüyor

  Fethin yıl dönümünde 555 hatim okunacak

  İstanbullu 'Akyolbil’le tanışacak

  Küresel ısınmanın risk grubu içindeyiz

  Abdullah Gül, Japonya’ya gidiyor

  Liderler, “geleceğin liderlerini” yetiştirecek

  Zenginleşmeden demokrasi yerleşmez

  Başkan Mahkeme’ye zorla getirilecek

  Susuz yaza doğru

  Alkol hafızayı kemiriyor

  Türksat 3A, 31 Mayıs’ta uzayda

  Yüzyılın deneyinde Türk bilim adamları da var

  CAN KARDEŞ Şenliği coşkuyla yapıldı

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır