Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Merkez Efendi’nin sofrası

Alternatif tıp yöntemlerinin halka tanıtılmasının ve daha da yaygınlaştırılmasının amaçlandığı Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali, bugün halka mesir macunu saçılmasıyla başlayacak.

Festival boyunca geçmişten günümüze tabiî tedavide kullanılan yaklaşık 500’den fazla bitki türünün yetiştirildiği ve Türkiye’de bir ilk olan Merkezefendi Tıbbî Bitkiler Bahçesi’nde, çok sayıda uzmanın katılımıyla gerçekleştirilecek seminer ve sempozyumlarda alternatif tıp uygulamaları tartışılacak. Festivalin ilk gününde ayrıca Maria Sezer’in Geleneksel Japon Seramik Sanatı-Raku sergisinin açılışı da yapılacak.

Zeytinburnu Belediyesi tarafından bu yıl 9.’su düzenlenecek Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali’nde daha çok bitkilerle tedavi olarak algılanan geleneksel tıp uygulamaları masaya yatırılacak. Festivalde bitkisel ilâç firmalarından geleneksel tıp uzmanlarına, ünlü müzik gruplarından Hacivat-Karagöz tiplemelerine kadar çok sayıda isim katılıyor. Merkezefendi Külliyesi ile Türkiye’de bir ilk olan Tıbbî Bitkiler Bahçesi’nde gerçekleştirilecek programlar sırasında halka ücretsiz bitki çayı da ikram edilecek. Festival ile ilgili bilgi veren Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, son 3 yıldır geleneksel tıp uygulamalarına ağırlık verdiklerini söyledi. Amaçlarının dünyanın bu alandaki birikimlerinden yararlanarak Zeytinburnu’nu alternatif tıbbın merkezi haline getirmek olduğunu ifade eden Başkan Aydın, “Merkezefendi bundan 550 yıl önce yaşamış, mesir macunun mucidi olan ünlü bir hekim ve asker. Biz onun hekimlik boyutundan yola çıkarak bundan 8 yıl önce yine kendi ismini taşıyan Merkezefendi Camii ve Türbesi önünde geleneksel tıp festivalini başlattık. Ayrıca Türkiye’nin ilk ve tek tıbbî bitkiler bahçesini de yine Zeytinburnu’nda kurduk. Burada Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından toplanarak getirilen, doğallığı bozulmamış 500’den fazla bitki türü yetiştiriliyor. Bu bitkiler yüzyıllar boyunca birçok hastalığın tedavisinde kullanılmış olan bitkiler. Türkiye’nin florasını korumak istiyoruz” dedi.

YENİKAPI MEVLEVÎHANESİ’NİN

RESTORASYONU TAMAMLANDI

Başkan Aydın, “Kentsel dönüşüm projesiyle entegre bir şekilde yeniden planlanan bölgede bulunan ve İstanbul’un en büyük mevlevihanesi olan Yenikapı Mevlevihanesi’nin restorasyon çalışmaları tamamlandı. Çok yakında buranın açılışı gerçekleştirilecek” dedi. Uzun süren mücadele ve yoğun çalışma temposundan sonra Mevleviliğin Konya’dan sonraki en önemli merkezi sayılan, Itri, İsmail Dede Efendi ve Şeyh Galip gibi mutasavvıfların yetiştiği Yenikapı Mevlevihanesi’nin restore edilerek kültür turizmine kazandırıldığını anlatan Başkan Aydın, “1597’de Yeniçeri Başhalifesi Malkoç Mehmet Efendi’nin bağışladığı arazide kurulan tekke, Mevleviliğin Osmanlı başkentindeki en büyük merkeziydi. Tekke aşevi, çilehaneleri, misafirhanesi, mezarlıkları, semahanesiyle tam teşekküllü bir külliye” şeklinde konuştu.

Ömer Akyol / İstanbul

30.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  İstanbul’un fethi Kubbeli Panoramik müzede

  Merkez Efendi’nin sofrası

  El yazması nadide eserler, dünyayla buluşacak

  Köyde yaşayan ev hanımları el işi sergisi açtı

  Yıldız Sarayı’nda tezhip sergisi

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır