Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Halka karşı bir hareket

Yargıtay emekli Savcısı Ahmet Gündel, mahkeme kararının bütün Meclis’e yönelik olduğunu ifade ederek, “Bu Meclisin problemi. 411 kişinin verdiği karara karşı, halkın çoğunluğunun kararına, düşüncelerine karşı bir hareket” dedi.

HÜKÜMETİN DE HATASI VAR

Hükümetin yargı ile ilgili zamanında gerekenleri yapmadığını da hatırlatan Gündel, “Cemil Çiçek de maalesef Adalet Bakanlığı sırasında yüksek yargıya yapılan atamalarda, kuruldaki pozisyonlar müsaitken, dikkat etmedi” diye konuştu.

Millet iradesi gasp edildi

Emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel, yargının siyasallaştırıldığına dikkat çekti. Gündel, “Yargının siyasallaştığı konusunu yıllardır söylüyorum. Yargıya taraflı kişiler atanıyor. Bu şekilde anayasal kuruluşlar marifetiyle seçilmiş hükümetler kuşatılmaya çalışılıyor. Bugün olan budur. Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer bütün atamaları; Anayasa Mahkemesi’ne, Yargıtay Başsavcılığı’na, YÖK’e, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’na atamaları buna göre yaptı. Burada da sonuçları almaya başladılar. Atananlar atanma misyonlarının gereğini yerine getiriyorlar” dedi.

Hükümetin yargı ile ilgili zamanında gerekenleri yapmadığını da hatırlatan Gündel, “Maalesef hükümet de vakti zamanında özellikle yargı konusunda gerekeni yapmadı. Cemil Çiçek de maalesef Adalet Bakanlığı sırasına yüksek yargıya yapılan atamalarda kuruldaki pozisyonlar müsaitken dikkat etmedi” şeklinde konuştu. Mahkeme kararının bütün Meclis’e yönelik olduğunu ifade eden Gündel, Meclis’in gereğini yapmasını istedi. Gündel, “Bu Meclisin problemi. 411 kişinin verdiği karara karşı. Halkın çoğunluğunun kararına, düşüncelerine karşı bir hareket” dedi. Hukukun mahkemeler eliyle kendisini tükettiğini belirten Hukukçular Birliği Başkanı Sinan Kılıçkaya, “Bu kararla hukuka güven daha da azalacaktır. Bir diğer açıdan bu karar, Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasal Düzenini, rejimini değiştirir niteliktedir. Türkiye’nin rejimi kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı, parlamenter demokrasidir. Bu karar, bu durumu fiilen ortadan kaldırmıştır” dedi. Anayasa Mahkemesi’nin Parlamento’nun yetki alanına girdiğine dikkat çeken Kılıçkaya, “Yargı, özgürlüklerden yana değil, kısıtlamalardan yana olduğunu ortaya koymuştur. Karar hukuki olmaktan çok siyasidir. Kararın gerekçesi ne olursa olsun Anayasa Mahkemesi kural koyar şeklinde karar ihsas edilemez” şeklinde konuştu. KARAR 27 MAYIS’TAN BETER

Anayasa Profesörü Mustafa Kamalak, kararın, demokrasi ve millî irade bakımından “27 Mayıs Darbesi”nden daha ağır sonuçlar doğuracak bir karar olduğunu söyledi. Kamalak, “Bu kararın ilk sonucu, Ak Parti’nin kapatılması olur diye düşünüyorum. Yakın gelecekte de bir daha başörtüsü konusuna, Kur’ân Kursları meselesine, katsayı hadisesine siyasiler kolay kolay yönelemezler diye düşünüyorum. Hükümete, Anayasada başörtüsüyle ilgili yapılan değişikliğin halkoyuna sunulması gerektiğini tavsiye etmiştim. Şu arada ne yapıp edip Hükümet’in Anayasa değişikliği yapması lâzım diye düşünüyorum. Eğer Anayasa değişikliğini gerçekleştirmezlerse büyük ihtimalle Ak Parti kapatılır” dedi. MAHKEME MECLİS’İN YETKİSİNİ GASP ETTİ

MAZLUMDER Genel Başkanı Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu da Anayasa Mahkemesinin yetki gaspı yaptığını açıkladı. Gergerlioğlu, “Anayasa mahkemesi kararını hakka ve adalete karşı, temel hak ve özgürlükleri ihlal eden bir karar olarak değerlendirmekteyiz. Mecliste bulunan 4 partinin 3’ü tarafından desteklenerek büyük bir çoğunlukla kabul edilen değişiklik, halkın talep ve iradesinin bir yansımasıydı. Halk iradesi ve Meclis iradesini hiçe sayacak şekilde 9’a karşı 2 oyla verilen kararı, Meclise ait olan kanun yapma yetkisine doğrudan bir müdahale ve yetki gaspı olarak değerlendirmekteyiz. Geçmiş günlerde Yüksek yargı kurumlarının bildirileri ideolojik tavır olarak algılanmış, yargının siyasallaştığı yönünde kanaatleri güçlendirmiştir. Yargı, hakkın ve adaletin tarafı olmalıdır. Yargı, ideolojik devletin tarafı olamaz, olmamalıdır. Olması halinde “Millet adına değil, İdeolojik devlet veya kişisel ideolojileri adına karar vermiş olurlar. Yargının kararlarında “Millet adına”, “Bizler adına” değil, kendi adına karar vermesi gerektiğini bildiririz” dedi. BAŞOĞLU: MAHKEMENİN YETKİLERİ SINIRLANDIRILSIN

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkan Mustafa Başoğlu, kişilerin eğitim ve çalışma haklarını laikliğe indirgemenin ve başı örtülüleri okuma ve çalışma haklarını sınırlandırmanın, laikliğe aykırı olduğunu söyledi.

Başoğlu, “Anayasa’da hiçbir aileye, kişiye ve zümreye imtiyaz tanınmayacağı kuralı vardır. Başı açık olanlara tanınan haklar, başı örtülü olanlara verilmemektedir. Bu Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Anayasa Mahkemesi’nin kararından çıkan sonuç; “Sen nasıl kanun çıkarırsan çıkar, sen nasıl anayasayı değiştirirsen değiştir, ben izin vermedikçe yaptığın hayata geçirilemez” demektir. Anayasa mahkemesin yetkileri sınırlandırılmalı ve Anayasa Mahkemesinin TBMM üzerinde olma konumu ortadan kaldırılmalıdır” dedi.

Kemal BENEK - Cemil YÜZER / Ankara

07.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Kanunsuz yasak, insan hakkı ihlâli

  ÖZGÜRLÜKLER GÜVENCE ALTINA ALINMALI

  Halka karşı bir hareket

  Millet iradesi yok sayıldı

  Mahkemeler de anayasaya saygılı olmalı

  Mahkeme yetkisini aştı

  Yargıçlar millete meydan okudu

  YÖK: REKTÖR SEÇİMİNDE TARAF DEĞİLİZ

  Tarihi bir fırsat kaçtı

  Avukatlar çevreyi hukuk yoluyla koruyacak

  Planateryum izdihamı

  100 bin çocuk sağlıklı dişlerle büyüyecek

  Semt pazarları binaların içine taşınıyor

  Güven ve yatırım ortamı karanlığa mahkûm edildi

  Mahkeme ayrımcılığın devamına karar verdi

  ABD: BU, KARAR TÜRKİYE’NİN İÇ MESELESİ

  Anayasa Mahkemesi 2’ye karşı 9 oyla iptal dedi

  Halil Necati Coşan duâlarla uğurlandı

  Yeni bir anayasa istiyoruz

  En tehlikeli web siteleri!

  Gökyüzünde Jüpiter şöleni

  Küresel ısınmanın yeni hedefi: Tropik türlern

  Kendinizi güneşten koruyun

  Sigarayı bırakan altını kapıyor

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır