Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Bir ayağı Washington, diğer ayağı Tahran’da olan Maliki: Irak, İran’a saldırı üssü olmayacaktır

IRAK Başbakanı Nuri El Maliki, ülkesinin ‘’İran’a ve komşu ülkelere zarar veren bir yer haline gelmesine müsaade etmeyeceklerini’’ söyledi. Resmî ziyaret için akşam saatlerinde İran’ın başşehri Tahran’a gelen Maliki, ilk olarak Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile görüştü.

Görüşmede, Irak’taki bütün siyasî grupların İran’la her alanda ilişkilerin kuvvetlendirilmesinden yana olduğunu belirten Maliki ‘’Irak’ın, İran’a ve komşularımıza zarar veren bir yer olmasına asla müsaade etmeyeceğiz’’ dedi. İran Dışişleri Bakanı Mutteki de iki ülke arasındaki ilişkilerin ‘’iyi düzeyde’’ bulunduğunu ve iki ülke yetkililerinin bu ilişkileri daha da geliştirme çabasında olduğunu söyledi. İran olarak Maliki hükümetini başından beri desteklediklerini ifade eden Mutteki, bu desteği sürdüreceklerini bildirdi. Maliki, Tahran’daki temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Meclis Başkanı Ali Laricani ve Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ile de görüşecek.

Maliki’nin İranlı yetkililerle yapacağı görüşmelerde, ABD ve Irak arasında imzalanması planlanan güvenlik anlaşmasının da gündeme geleceği ifade ediliyor. İran, ABD’yi ‘’uzun süre’’ komşusu yapacağı ifade edilen anlaşmaya karşı çıkıyor ve Şiî gruplardan anlaşmanın imzalanmasına engel olmalarını istiyor. Nüfusları büyük oranda Şiî olan İran ve Irak, 1980’li yıllarda savaşmış, 8 yıl süren savaşta 1 milyon civarında insan ölmüştü. İki ülke arasında savaş yüzünden bozulan ilişkiler, ABD’nin 2003’te Irak’ı işgal etmesi ve Saddam Hüseyin’i devirmesinin ardından Şiilerin yönetimde güçlenmesiyle gelişti. ABD, Tahran yönetimini, Irak’taki Şiî direnişçilere silâh sağlamak ve eğitmekle suçlarken, Irak’taki güvensizliğin sebebinin işgalciler olduğunu ifade eden İran, Washington yönetiminin iddialarını kabul etmiyor.

/ TAHRAN

09.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Bir ayağı Washington, diğer ayağı Tahran’da olan Maliki: Irak, İran’a saldırı üssü olmayacaktır

  Zigetvar kalesi kurtarılıyor

  Irak’ta, Şiî milis lideri yakalandı

  Somali’de çatışmalar sürüyor

  Mustafa Halil öldü

  Obama, Clinton’u övdü

  Bayan Bush Afganistan’da

  İngilizlerden gözaltı süresine destek

  Kosova başbakanının evine saldırı

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır