Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Harput mûsikîsi kadar orijinali yok

ELAZIĞ’IN eski yerleşim yeri olan Harput’un, Türk mûsikîsi ögeleriyle halk müziğini birleştiren yapısı sempozyumla tartışılacak.

Türk san'at müziği ile Türk halk müziği ögelerini içinde barındıran ve bu yönüyle ayrı bir konuma sahip olan Harput Mûsikîsi, ilk kez sempozyumla anlatılacak.

Fırat Üniversitesi (FÜ) Devlet Konservatuvarı kurucu müdürü Yrd. Doç. Dr. Güldeniz Ekmen Agiş, Harput Mûsikîsinin Diyarbakır ve Şanlıurfa yörelerindeki müziği etkilediğini söyledi.

Agiş, Harput Mûsikîsinin gelişmesi ve tanıtılmasıyla ilgili bir proje hazırladıklarını belirterek, hazırladıkları projeyi bütün üniversitelere gönderdiklerini bildirdi.

Bu yılın Kasım ayında yapacakları sempozyumla, Harput Mûsikîsi üzerinde yoğun çalışması olan ve bu müziği en iyi bilenlerin başında gelen Fikret Memişoğlu’nu da ölümünün 40. yılında anacaklarını ifade eden Agiş, sempozyumun bir ilk olacağını kaydetti.

Sempozyum için Kültür ve Turizm Bakanlığından destek almak için girişimlerde bulunacaklarını ifade eden Agiş, şöyle dedi:

‘’Harput Mûsikîsindeki sözlere bakıyorsunuz, Fuzuli’nin, Baki’nin, Nedim’in şiirleri bestelenmiş. Bizim altyapımızda derin bir Divan Edebiyatı var. Çok güzel orijinal bir mûsikî yaratılmış ama bunun gelişimi ve ilerlemesi durmuş.

Harput Mûsikîsi hem san'at müziğinden hem de halk müziğinden ögeler almış. Kanun, ud, keman gibi sazları Harput müziğinin içinde görebiliyoruz. Türk mûsikisi ögeleriyle halk müziğini birleştirmiş bu kadar orijinal bir yapı başka bir yerde yok.’’

KONSERVATUVARIN KURULUŞ AMACI

Agiş, Harput Mûsikisinin form açısından sanat müziği formunda olduğunu ifade ederek, ‘’Harput yıllarca Osmanlının çok önemli bir Sancağı olduğu için buraya gelen kültür ve adamı devlet adamları burada özel bir kültür oluşturmuş. Bölgedeki müziğin kökeni Harput müziğidir’’ dedi.

FÜ Devlet Konservatuvarının kurulma amaçlarından birisinin de Harput müziğinin tanıtılması ve yayılması olduğunu belirten Agiş, okulda bu müziğe çok önem verdiklerini söyledi.

Öğrencilere ilk yılda halk müziği repertuvarı derslerinde yalnızca Harput Mûsikîsi dersleri verdiklerini anlatan Agiş, öğrencilerin bu müziği temelinden aldıklarını bildirdi.

Bu dalda yetişmek isteyen öğrenciler için 2, 3 ve 4. yıl için bu müziği seçmeli ders olarak müfredata aldıklarını ifade eden Agiş, şöyle konuştu:

‘’Öğrencilerimiz, en ağır gazelleri, hoyratları okuyabilecek, icra edebilecek. Diğer repertuvarlarda devam ediyor ama Harput Mûsikisini seçmeli olarak yıllara yaydık. Bu müziği hakkıyla icra etmiş müziği doğru olarak okuyanları burada hoca olarak görevlendirdik. Onların eserlerini okulumuza kazandırdık. Eski orijinal kayıtları topladık. 2 binden fazla ses kaydımız var. Bunları öğrencilere tez konusu olarak veriyoruz, öğrenciler bunu notalara döküyor.’’

Yrd. Doç. Dr. Agiş, sempozyumla hem çalışmalarını dışarıya yansıtmayı hedeflediklerini hem de dışarıdaki üniversitelerin bu konuda çalışma yapmalarına teşvik olmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

/ Elazığ

13.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Hayalinizi çalıştırın

  Harput mûsikîsi kadar orijinali yok

  Gaziantep’te el san'atları sergisi açıldı

  “Bir bilgemizi, aksakalımızı kaybettik”

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır