Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

“İkinci Meşrûtiyet’, Sadberk Hanım’ın konuğu

Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi'ndeki "II. Meşrûtiyet'in ilânının 100. Yılı" sergisinde, ikinci meşrûtiyet'in siyasal, kültürel ve günlük Hayata etkileri, dönemin önemli olayları ve şahsiyetleri ele alınıyor.

Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi’nde 27 Temmuz’a kadar “II. Meşrûtiyet’in İlânının 100. Yılı” konulu sergi ziyarete açık olacak. Sergi ile, Cumhuriyet yıllarına da büyük etkileri olan çalkantılı bir döneme dikkat çekilmesi amaçlanıyor.

Sergide, İkinci Meşrûtiyet’in siyasal, kültürel ve sosyolojik açıdan günlük hayata etkileri, dönemin önemli olayları ve şahsiyetleri ele alınıyor. İkinci Meşrûtiyet’in ilânı hakkında yazılı ve görsel izlenimler içeren döneme ait gazete, dergi, kitap, kartpostal ve afişler; etkin konumdaki şahsiyetlere ait ithaflı fotoğraflar ve orijinal mektuplar; Meşrûtiyet hatırasına çıkartılmış madalyalar; birbirinden ilginç hatıra eşyaları ve tablolar sergide yer alacak. Sergide, değişik etnik gruplara ve dinî inançlara mensup kitlelerin daha demokratik bir idare tarzına karşı duymuş oldukları özlemin ve beklentilerinin kitap ve afişlerden, hatıra eşyalarına ve hatta günlük kullanım eşyalarına kadar yansımış olması dikkat çekiyor.

Sergi kapsamında, eserlerin detaylı resimler ve açıklamalar eşliğinde ele alındığı ve konu ile ilgili makalelerin bulunduğu kapsamlı bir katalog kullanıma sunulacak.

22.06.2008


 

“Gözün görmedikleri”ni gösteriyorlar

ALTI Nokta Körler Derneği üyesi 4 kişi tarafından çekilen fotoğraflardan oluşan ‘’Gözün Görmedikleri’’ başlıklı sergi, Cevahir Alışveriş Merkezinde açıldı.

Şişli Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen serginin açılışını, Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül yaptı. Sergide, Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şube Başkanı Murat Demirok ile dernek üyeleri Abidin Solmaz, İlhan Şerif Güner ve İsmail Hakkı Göksu’nun İstanbul, Aile ve Doğa konulu 30 fotoğrafı yer alıyor. Murat Demirok, açılışta yaptığı konuşmada, kendilerine iş vermeyenlerin, destek olmayanların görme özürlüleri artık görmeleri gerektiğini belirterek, ‘’Bizi fark etmeyenler, fotoğraf çekerken gördüklerimizi görebilsinler’’ dedi. Agence France Press (AFP) foto muhabiri Mustafa Özer’in düşüncesiyle gelişen projede görme engelliler, Özer’den fotoğraf çekme dersi aldıktan sonra ayarları sabitlenmiş fotoğraf makineleriyle istedikleri enstantaneleri çekti. Aralarında sese duyarlılıkla çekilen ‘’Damla’’ isimli bir fotoğrafın da yer aldığı çalışmaların çekim, seçim ve basılma sürecinin 2 yıl sürdüğü öğrenildi.

/ İstanbul

22.06.2008


 

İranlı turistlerin Şanlıurfa ilgisi

SURİYE’YE düzenlenen gezilere rağbet gösteren İranlı turist kafileleri, aynı güzergâhta yer alan Şanlıurfa’da, günübirlik ziyaretlerle kutsal mekânları görme fırsatı buluyor.

Hz. İbrahim’in doğduğu, Hz. Eyyüp ve Hz. Elyasa peygamberlerin yaşadığı, Hz. Musa’nın da gençliğinde bir süre çobanlık yaptığı Şanlıurfa, bu özelliğiyle üç semavî dinin temsilcileri için önemli bir yer konumunda. Mekke, Medine ve Kudüs’ten sonra dünyanın en önemli inanç turizmi merkezleri arasında gösterilen Şanlıurfa, 11 bin yıllık tarihi geçmişi ve mimarî eserleriyle İranlı turistler başta olmak üzere, dünyanın farklı bölgelerinden tu-ristlerin de dikkatini çekiyor. Suriye’nin başşehri Şam yakınlarında bulunan Hz. Ali’nin kızı Hz. Zeynep’in türbesine gitmek için tur organizasyonlarına katılan Şiî mezhebine mensup İranlıların oluşturduğu kafileler, yol üzerinde uğradıkları Şanlıurfa’da dinlenme ve ibadet etme fırsatı buluyor.

/ Şanlıurfa

22.06.2008


 

Şehrin hafızasına seyahat

İZMİR Büyükşehir Belediyesi, 5 Şubat 2007’de yeniden faaliyete geçen Kent Kitaplığı’ndan yeni kitapları okuyucularla buluşturmaya devam ediyor.

Son olarak Mehmet Karayaman’ın “Cumhuriyet Döneminde İzmir’de Sağlık”, Engin Berber’in “Meşrûtiyette İzmir, 1876-1908”, Yaşar Ürük’ün “İzmir Kent Sözlüğü” ve Serdar Kızık’ın “İmbatı Ege’den” adlı kitaplar yayınlandı. 2007 yılında ise Rauf Beyru’nun “19. Yüzyılda İzmir’de Sağlık Sorunları ve Yaşam”, Elena Frangakis-Syrett’in, “18. Yüzyılda İzmir’de Ticaret (1700 - 1820)”, Duygu Özsüphandağ Yayman’ın hazırladığı, “Ahmet Piriştina-Yaşam Öyküsü, Nergis Kokar mı İzmir’in Sokakları” ve Dinçer Sezgin’in “İzmir Esintileri” ki-tapları çıkarılmıştı.

/ İzmir

22.06.2008


 

Bursalı ödülleri sahiplerini buldu

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığınca ressam Şefik Bursalı hatırasına düzenlenen ‘’8. Şefik Bursalı Resim Yarışması’’nda dereceye giren san'atçılara ödülleri, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı törenle verildi.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’ndeki ödül töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, merhum Şefik Bursalı’nın ‘’gerçek bir memleket ressamı, gerçek bir Türkiye ressamı’’ olduğunu ifade ederek, ‘’Türkiye sevdalısıydı ve bütün bu sevdasını nakış nakış tuvale işlemişti. Hafızalarımıza, san'at dünyamızın belleğine bunları nakşetti’’ dedi. Yarışmada, Ahmet Albayrak’ın ‘’Kalp ve Fransız Öpücüğü’’, Halil Coşkun’un ‘’Çeşitlemeler’’, Ali Düzgün’ün ‘’Kentsel Dönüşüm’’, Harika Yazıcı’nın ‘’Kırmızı’’, Eşref Yıldırım’ın ‘’İlhan Berk’’ adlı eserleri başarı ödülüne değer bulundu. Mustafa Albayrak’ın ‘’Soğuk ve Devinimin Yüzleşmesi’’, Zehra Başaran’ın ‘’Boş İşler’’, Özkan Baysal’ın ‘’Nuh’un Ardından’’, Zafer Erkan’ın ‘’Yolcu Yolunda Gerek’’, Erol Kılıç’ın ‘’Artemis’e Saygı’’ isimli eserleri de jüri özel ödülüne lâyık görüldü. Toplam 642 san'atçının katıldığı ve 112 san'atçının eserlerinin yer aldığı sergi, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde 19 Temmuza kadar açık kalacak.

/ Ankara

22.06.2008


 

Macarların müze gecesi

MACARİSTAN’DA 7’ncisi düzenlenen “Müzeler Gecesi”nde sabaha kadar açık olan müzeleri 300 binden fazla kişi ziyaret etti.

Macaristan Kültür Bakanı İstvan Hiller, 2002 yılında başlayan Müzeler Gecesine ilginin artmasından memnun olduğunu belirtti. Hiller, Budapeşte’de 70, diğer şehirlerde toplam 160 müzenin saat 05.00’da kadar açık kaldığı Müzeler Gecesinde geçen yıl 235 bin olan ziyaretçi sayısının bu yıl 300 bini aştığını kaydetti. Macaristan Müzeler Müdürlüğü yetkilileri de gece dolayısıyla başşehirde yoğun trafik olduğunu, faaliyetin bir festivale dönüştüğünü, yoğun ilgiden çok memnun olduklarını dile getirdi.

/ Budapeşte

22.06.2008


 

Minik tiyatroculara büyük alkış

BURSA Nilüfer’in küçük tiyatrocuları sahneledikleri oyunlarla büyük beğeni topladı

Çocukları küçük yaşta san'atla, sahneyle tanıştırarak, tiyatroyu sevdiren Nilüfer Belediyesi Drama Atölyesi, 2 gösteri yaparak sezonu kapattı. Konak Kültür Evi’nde organize edilen faaliyette 9 -11 yaş grubundaki küçük san'atçılar ‘Ne Oldu Bize’, 7- 8 yaş grubundaki çocuklar da ‘Afacanlar İzci Kampında’ adlı oyunlarını sahneye koydular. Nedim Buğral yönetiminde yürütülen Drama Atölyesi eğitimlerine katılarak sahneye hazırlanan çocuklar, ilk kez çıktıkları sahnede beklenenin üzerinde bir performans sergileyerek izleyenlerden büyük alkış aldı.

/ Bursa

22.06.2008


 

Karagöz şenlikleri başladı

BU yıl 17’incisi düzenlenen Karagöz Kültür Şenlikleri, Bursa’nın Orhaneli ilçesinde başladı.

Karagöz ve Hacivat ustalarının oynadıkları kısa oyunla gösterilere renk katarken, şenliklerde büyük bir coşku yaşanıyor. Bu arada şenlikler kapsamında Orhaneli Belediyesi’ne Türk Telekom tarafından kurulan internetevi de açıldı. İnternetevini ve Karagöz sergisinin açılışını Bursa Milletvekili Ali Kul yaptı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği şenlikler 3 gün sürecek. Şenlikler kapsamında Karagöz Hacivat gösterileri başta olmak üzere müzik eğlence faaliyetleri de düzenlenecek. 17. Karagöz Şenlikleri açılışına Bursa Milletvekili Ali Kul, Telekom İl Müdürü Mustafa Öztürk, Orhaneli Kaymakamı Ahmet Atılkan, Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Orhaneli Garnizon Komutanı Mustafa Ertuğrul, ilçe Emniyet Amiri İzzet Türk, Dağder Başkanı Erkan Aydın ve yönetim kurulu üyeleri, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda vatandaş Karagöz Şenlikleri açılışına katıldı.

/ Bursa

22.06.2008


 

Köyde pul sergisi

KAYSERİ’DE 37 yıldır pul biriktiren pulcu (flatelist) Fevzi Ablak, köyündeki pansiyonunda pul sergisi açtı.

Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesine bağlı Soğanlı Köyünde, biriktirdiği pul sayısı 200 bine ulaşan Fevzi Ablak’ın pul sergisi, PTT Kayseri Başmüdürü Hüseyin Akar tarafından açıldı.

Açılış töreninde, ilk kez bir köyde pul sergisi açmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Akar, çok sayıda pul biriktiren Ablak’ı kutladığını söyledi.

İşlettiği pansiyonun kayadan oyma odalarında ve terasında pullarını sergileyen Fevzi Ablak, 37 yıldır pul biriktirdiğini ve pul toplamak için 11 yıl İstanbul’da kaldığını belirtti.

Ablak, koleksiyonculuk süreciyle ilgili şu bilgileri verdi: ‘’Kayseri’de istediğim gibi pul toplama imkânı olmayınca bu işin merkezi olan İstanbul’a taşındım. Pul toplamak için 11 yıl Beyazıt Meydanı’nda satın aldığım bir tezgâhta pul ticaretiyle uğraştım. Şu anda elimde çeşitli ülkelere ait 200 bin pul var. Pul biriktirmek için çok emek verdim.’’

/ Kayseri

22.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır