Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Filistinlilere rutin işkence

İsrail’deki İşkence Karşıtı Komite, İsrailli askerlerin, gözaltındaki Filistinlilere rutin olarak kötü muamelede bulunduğunu, ordu ve yasa uygulayıcılarının kötü muameleleri görmezden geldiklerini belirtti.

Komitenin bugün yayımladığı rapor, İsrail askerlerinin arananların yakalanmasıyla ilgili operasyonlar sırasında ve tutuklamalar sonrasında kötü davrandığını bildiren 90 Filistinli’nin ifadesine yer verdi. Rapor, Haziran 2006 ile Ekim 2007 dönemindeki olayları kapsıyor. Söz konusu kötü muamele iddialarının, Filistinlilerin “bağlı” iken ve askerler için herhangi bir risk oluşturmazken yapıldığına da dikkat çekiliyor.

Noam Hofstetter ve Eliahu Abram adlı avukatlarla Dr. Yuval Ginbar tarafından hazırlanan raporda, yakalananların gözaltı merkezlerine taşınırken araçlarda ve gözaltı merkezlerinde kötü muameleye maruz kaldıkları vurgulanıyor.

Raporda, İsrail ve uluslararası yasaların özel koruması altında bulunması gereken küçük yaştakilerin bile kötü muameleye maruz kaldıkları belirtilirken, askerlerin küçüklere özenle muamele etmedikleri ve çeşitli raporların da ortaya koyduğu gibi, onların güçsüzlüklerinden yararlandıkları ifade edildi.

Raporda, İsrail ordusu kötü muamele iddialarını görmezden gelmekle suçlanırken, yasa uygulayıcılarının nadir olarak bunları soruşturduklarına yer verildi. İşkence Karşıtı Komite’nin raporunda, İsrail Savunma Bakanlığı, Kamu Müfettişleri Bürosu ile İsrail parlamentosu da (Knesset) durumu neredeyse tamamen görmezden gelmekle itham edildi. Raporda, İsrail ordusunun 2000 yılından bu yana Batı Şeria’da yürüttüğü operasyonlarda genellikle köpekleri kullandığı belirtilirken, köpeklerin, gözaltındakileri veya tutukluları hem aşağılama hem de korkutma niyetiyle kullanıldığına yer verildi.

Batı Şeria’daki Filistin kentlerinden Nablus’tan Abdullah Nabulsi, raporda yer alan ifadesine göre, Mayıs 2007’de tutuklandığını, elleri ve gözleri bağlı olarak bir kamyonun arkasında yatırıldığını ve askerlerin arkasına büyük bir köpek koyduklarını söyledi. Köpeği uzaklaştırmaları için bağırdığını kaydeden Nabulsi, buna karşın askerlerin güldüğünü ve kendisiyle alay ettiklerini ifade etti.

İşkence Karşıtı Komite’nin Başkanı Dr. İşay Menuhin, askerlerin tutuklulara karşı insanlık dışı davrandıklarını gözlediklerini, Filistinli tutukluların dış dünyadan tümüyle soyutlandıklarını, acımasız muamelelere tabi tutulduklarını ve durumlarından tümüyle habersiz aileleriyle bağlarının da kesildiğini söyledi. Dr. Menuhin, Filistinli tutuklulara kötü muamele olgusunun, “Raporun da ortaya koyduğu gibi çok ciddi boyutlara ulaşmasa da yine de bizi bu tür muameleleri tümüyle ortadan kaldırma çabalarına yöneltmek için yeterince ciddi” dedi.

/ KUDÜS

23.06.2008


 

İran: İsrail'in saldırı iddiası inandırıcı değil

İran devam eden nükleer programı yüzünden İsrail’in nükleer tesislerine saldıracağı iddiasını “inandırıcı” bulmadı. İran Meclis Başkanı Ali Laricani, İsrail’in nükleer tesislere saldırı düzenleyebileceğine ilişkin Batılı basın yayın organlarında çıkan haberleri, “basın savaşı” ve “inandırıcı olmaktan uzak” olarak nitelendirdi.

İran’a saldırı yapılacağına ilişkin haberleri “psikolojik savaş”ın bir parçası olarak değerlendiren Laricani, “Batılı basın yayın organlarının bu tür haberlere yer vermeleri bir ilk değil. Ancak iyi bilinmeli ki, biz her türlü şarta karşı hazırız. Onlar hiç de doğru olmayan böyle bir yola başvururlarsa bizden çok kendileri zarar görür” diye konuştu. İran Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Gulam Hüseyin İlham da “Bu haberler, siyonist rejimin tehlikeli bir rejim olduğunu, bölge barış ve güvenliği için tehdit oluşturduğu görüşünü ispatlıyor” dedi. İlham, bütün bu söylenti ve haberlere rağmen İsrail’in İran’a saldırmasının “ihtimal dışı” olduğunu söyledi. İsrail Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz, bu ay başında yaptığı açıklamada, “Eğer İran nükleer silah geliştirme planlarına devam ederse İran’ı vururuz” demişti. Mofaz, İsrail’in İran’a saldırısına ABD’nin destek vereceğini de söylemiş, ancak Tel Aviv yönetimi açıklamaların Mofaz’ın kişisel görüşü olduğunu belirtmişti. Batı medyası da İsrail’in bu ay başında geniş çaplı bir tatbikat yaptığını ve bunun “İran’a saldırının provası” olduğunu yazmıştı. Buarada İran Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Neccar, muhtemel İsrail saldırısına “pişman edici” ve “yıkıcı” bir cevap vereceklerini söyledi. Neccar, İsrail’in Akdeniz’de yaptığı tatbikat ve İran’a saldırı düzenleyeceği iddialarına ilişkin açıklamasında, “İran boş tehditlerden korkarak vazgeçilmez yasal haklarından geri adım atmayacak. Tam tersine zaman ve mekan sınırı olmaksızın bütün seçeneklerden yararlanarak tüm düşmanca hareketlere pişman edici ve yıkıcı bir cevap verecek” dedi. İsrail’in İran’a saldırı düzenleyeceği iddialarını “psikolojik savaş” olarak değerlendiren Neccar, asıl amacın “İran’ı nükleer hakkından geri adım atmaya zorlamak” olduğunu söyledi.

/ TARHAN/SEUL

23.06.2008


 

Filipinler’i tayfun vurdu

Filipinler’de iki gündür etkili olan Fengşen tayfunu yüzlerce can kaybına yol açtı. Bu arada Manila’dan Cebu’ya gitmekte olan ve 626’sı yolcu, 747 kişinin bulunduğu “MV Princess of Stars” adlı vapurun batmasının ardından, ancak üç kişinin kurtulduğu açıklandı.

Iloilo eyaleti Valisi Neil Tupaz, tayfun nedeniyle yalnızca kendi bölgelerinde 59 kişinin boğularak öldüğünü, yaklaşık 40 kişinin de kaybolduğunu söyledi. Bölgedeki tüm şehir ve köylerin sularla kaplandığını anlatan Vali Tupaz, “Iloilo, sanki bir okyanus gibi. Bu, tarihimizin en kötü felaketi” diye konuştu. Tupaz, yaklaşık 1,7 milyon nüfuslu eyalette binlerce kişinin de evsiz kaldığını belirtti.

Yerel yetkililerin verdiği bilgiye göre, güneydeki Maguindanao eyaletinde de seller nedeniyle 14 kişi boğuldu, 5 kişi de kayboldu. Cotabato’daysa toprak kayması sonucu 2 kişinin öldüğü, kayıp olan 3 kişiden birinin cesedine ulaşıldığı belirtildi. Filipinler Ulusal Afet Koordinasyon Konseyi, seller ve toprak kaymalarının ülkenin orta ve güney kesimlerinde elektrik kesintilerine yol açtığını, 100’den fazla iç hat uçuşunun da iptal edildiğini duyurdu. Filipinler’de, cuma gününden beri etkili olan, şiddetli sellerle toprak kaymalarına yol açan Fengşen tayfununda can kaybının 155’e yükseldiği bildirildi.

Filipin Kızılhaçı Başkanı Richard Gordon, yerel bir radyoya verdiği demeçte, tayfunun neden olduğu sel ve toprak kaymalarında 155 kişinin öldüğünü söyledi. Sibuyan adası yakınlarında alabora olan vapurdaki olası can kayıplarının bu sayıyı artırabileceği belirtiliyor. Iloilo eyaleti Valisi Neil Tupaz, tayfun nedeniyle yalnızca kendi bölgelerinde 59 kişinin boğularak öldüğünü, yaklaşık 40 kişinin de kaybolduğunu söyledi. Bölgedeki tüm şehir ve köylerin sularla kaplandığını anlatan Vali Tupaz, “Iloilo, sanki bir okyanus gibi. Bu, tarihimizin en kötü felaketi” diye konuştu. Tupaz, yaklaşık 1,7 milyon nüfuslu eyalette binlerce kişinin de evsiz kaldığını belirtti. Yerel yetkililerin verdiği bilgiye göre, güneydeki Maguindanao eyaletinde de seller nedeniyle 14 kişi boğuldu, 5 kişi de kayboldu. Cotabato’daysa toprak kayması sonucu 2 kişinin öldüğü, kayıp olan 3 kişiden birinin cesedine ulaşıldığı belirtildi.

Filipinler Ulusal Afet Koordinasyon Konseyi, seller ve toprak kaymalarının ülkenin orta ve güney kesimlerinde elektrik kesintilerine yol açtığını, 100’den fazla iç hat uçuşunun da iptal edildiğini duyurdu.

GEMİ BATTI YÜZLERCE KİŞİYE ULAŞILAMIYOR

Filipinler'in orta kesimini etkisi altına alan Fengşen tayfunu nedeniyle 727 kişi taşıyan bir feribotun battığı bildirildi. Yerel yetkililer, 626 yolcu, 121 mürettebat taşıyan ‘’MV Princess of Stars’’ adlı geminin sahile 3 kilometre mesafedeyken alabora olarak battığını belirttiler. Yerel bir vali, geminin alabora olduğunu ve yolcuların can yelekleriyle denizde görüldüklerini söyledi. Kazazedelerden 4’ünün cesedinin sahile vurduğu belirtildi. Vapurun batmasının ardından, 3 kişinin kurtularak Sibuyan adasındaki bir köyde oldukları belirtildi. Yerel basın, polislere kazazedelerin bulunduğu yere gitme talimatı verildiğini, ancak köye giden tüm yolların devrilen ağaçlarla kapandığını aktardı.

Öte yandan bir sahil güvenlik gemisinin dev dalgalara ve şiddetli rüzgara rağmen, vapurun alabora olduğu bölgeye ulaşmayı başardığı ancak hiçbir kazazedeye rastlamadığı bildirildi. Sahil güvenlik sözcüsü Grade Arman Balilo, arama kurtarma ekibinin kimseye rastlamamasına rağmen bölgeyi taramaya devam ettiğini ve yolcuların sürüklenmiş olabileceği yöne doğru araştırmalarını sürdürdüklerini açıkladı.

/ MANİLA

23.06.2008


 

Kuzey Kore, nükleer tesisini imha ediyor

Kuzey Kore, Yongbyon nükleer santralında soğutma kulesinin imhasını izlemeleri için yabancı televizyon kanallarını davet etti.

Güney Kore nükleer program başmüzakerecisi Kim Sook, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili altılı görüşmelere katılan her ülkenin bir yayın kuruluşundan, tesisin soğutma kulesinin imhasını kameraya almalarını istediğini söyledi. Kim Sook, ABD’den CNN televizyonunun çağrıldığını, ancak görüşmelere taraf olan diğer ülkeler Güney Kore, Çin, Japonya ve Rusya’dan davet edilen kanalların adını bilmediğini ifade etti. Kim, Pyongyang yönetiminin televizyon kanallarına imha tarihini bildirdiğini kaydetti. Kuzey Kore, geçen yıl, ekonomik ve siyasi ayrıcalıklar karşılığında tüm nükleer programını açıklamayı ve ana nükleer tesisi Yongbyon’un faaliyetlerine son vermeyi kabul etmişti. Yongbyon reaktörünün soğutma kulesinin imhasının, Pyongyang yönetiminin nükleer taleplerinden vazgeçme niyetini yansıtan sembolik bir girişim olarak değerlendiriliyor.

/ SEUL

23.06.2008


 

Tayland'ta trene silahlı saldırı

Tayland'ın Tayland’ın, saldırı olaylarıyla çalkalanan güney kesiminde, ayrılıkçı Müslümanlar olduğu tahmin edilen kişilerce bir trene düzenlenen silahlı saldırıda 4 kişinin öldüğü bildirildi.

Polis yetkilileri, trenin Yala kentine yaklaştığı sırada, makinistin bulunduğu bölüme giren 10 kadar silahlı saldırganın 3 sivil görevli ile bir polisi öldürdüğünü belirttiler. Yetkililer, silahlı saldırganların, trenin durmasının ardından trenden atlayarak kaçtıklarını kaydettiler. Tayland’ın en güneyinde yer alan 3 kşhirden biri olan Yala’da, 2004’ten bu yana 3 binden fazla kişi, çıkan çatışmalarda öldürüldü. Yala, Pattani ve Narathiwat şehirlerinde çoğunluğu oluşturan Müslümanların, Budizmin birinci din olduğu Tayland’da, merkezi hükümeti, özellikle eğitim ve meslek sahalarında ayrılımcılık yapmakla suçladıkları biliniyor.

/ BANGKOK

23.06.2008


 

Irak'ın kuzeyinde intihar saldırısı

Irak'ın kuzeyindeki Diyala vilayetinde bir kadın intihar eylemcisi tarafından düzenlenen saldırıda, ilk bilgilere göre 10 kişi öldü.

Irak polisi, Diyala’ya bağlı Bakuba’da bir mahkeme binasında önünde kendisini havaya uçuran kadının düzenlediği saldırıda 35 kişinin de yaralandığını söyledi. Polis, intihar eyleminin düzenlendiği saatlerde sokağın kalabalık olduğuna dikkat çekti. AFP ajansı ise güvenlik birimleri ve hastane kaynaklarına dayanarak, intihar saldırısındaki can kaybı sayısının 13 olduğunu duyurdu. Son altı ayda, çoğu Diyala vilayetinde olmak üzere bir dizi kadın intihar eylemcisi Irak’ta saldırılar düzenledi.

/ BAĞDAT

23.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır