Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Faiz üretimi düşürür, işsizliği yükseltir

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Merkez Bankası’nın (MB) faiz oranlarını artırmasının yatırımı ve üretimi düşüreceğini, işsizliği artıracağını belirtti.

TESK Genel Başkanı Palandöken, MB’nin kısa vadeli faiz oranlarını 0,50 puan artırmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Palandöken, MB’nın faiz artırımının yatırımı ve üretimi düşüreceğini, işsizliği artıracağını belirtti. Yükselen faiz oranlarının iç talebin daha fazla kısılmasına ve gerilemesine yol açacağını ifade eden Palandöken, Türkiye’nin dünyada faiz oranı en yüksek ülkeler arasında yer aldığını kaydederek, ‘’Faizlerin artışı yatırım ve üretimi düşürür, işsizliği artırır’’ dedi. Palandöken, piyasalarda yaprak kımıldamayan bir dönemde faiz yükseltme kararının piyasaları daha da daraltacağını, sıcak paranın yurt dışına geri dönüşünü önlemek için alınan bu kararın ülke ekonomisine uzun vadede hayırlı sonuçlar ortaya koymayacağını ifade etti.

/ ANKARA

23.06.2008


 

Yem fiyatı, et fiyatını solladı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2007 yılında yem fiyatlarındaki artışların yüzde 70’lere çıktığını, sığır etinin ise sadece yüzde 3,3 artış gösterdiğini kaydetti.

Bayraktar, ‘’Kırmızı Et Sektör Değerlendirme Raporu’’nu ana başlıklarıyla ele aldığı basın toplantısında, FAO verilerine göre, dünya kırmızı et üretiminin 1990 yılına göre 2005 yılında yüzde 16 arttığını, buna karşılık aynı yıllarda Türkiye’de et üretiminin yüzde 13,7 azaldığını belirtti. 2007 yılında yem fiyatlarındaki önemli artışların üreticileri ciddî maliyet baskısıyla karşı karşıya bıraktığını ifade eden Bayraktar, geçen yıl küspenin yüzde 70,7, yemlik arpanın yüzde 50,6, besi yeminin yüzde 41,2, yemlik buğdayın yüzde 31,9 ve kepeğin fiyatının yüzde 25 oranında arttığını, üreticilerin sığır eti karkas fiyatlarının ise sadece yüzde 3,3 artış gösterdiğini kaydetti. Bayraktar, yem fiyatlarının et fiyatlarına göre 2001 yılında 1,8 kat, 2004 yılında 3,9 kat, 2007 yılında ise rekor seviyeye ulaşarak 12,5 kat fazla arttığını belirtti. Bayraktar, Türkiye’nin kırmızı et tüketiminin birçok ülkeye göre çok düşük olduğuna dikkat çekti.

/ ANKARA

23.06.2008


 

Yoksulun enflasyonu resmî enflasyondan fazla

DİSK'e bağlı Birleşik Metalİş Sendikasının yaptığı araştırmada, dar gelirlilerin fiyat artışlarından yüksek gelir gruplarına göre yüzde 19 daha fazla etkilendiği belirtildi.

endikanın yazılı açıklamasına göre, Birleşik Metalİş Araştırma Dairesince mayıs ayına ilişkin yapılan enflasyon araştırmasında, geçen yılın aynı ayına göre enflasyonun en yoksul yüzde 20’lik kesim için yüzde 12,73 ile en zengin yüzde 20’lik kesim için gerçekleşen yüzde 10,75’lik enflasyonunun yaklaşık 2 puan üzerinde olduğu ifade edildi. Araştırmada, ‘’Oransal olarak ele alındığında, dar gelirliler fiyat artışlarından yüksek gelir gruplarına göre yüzde 19 daha fazla etkileniyor’’ denildi. Kira, ekmek ve toplu taşıma fiyatları üzerinden, harcama kalıbı ağırlıkları da dikkate alınarak hazırlanan Temel Harcama İndeksi’nin ise yıllık yüzde 20,48 artış gösterdiği dile getirilen araştırmada, kiralardaki yıllık artışın yüzde 13,57, ekmekteki fiyat artışının yüzde 31,22, toplu ulaşımındaki fiyat artışının yüzde 10,97 olduğu kaydedildi.

/ ANKARA

23.06.2008


 

Memur ve ziraat mühendisi alımına rekor talep

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinin merkez ve taşra teşkilâtlarında çalıştırmak için açtığı memur ve ziraat mühendis sınavına rekor başvuru geldi.

Edinilen bilgiye göre, sınav müracaat süresi olan 2-16 Haziran 2008 tarihleri arasında 451 memur alımı için 7 bin 723, 156 ziraat mühendisi için ise 2 bin 330 olmak üzere toplam 10 bin 53 aday müracaatta bulundu. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, memur ve ziraat mühendisi için açılan sınavın son derece adil yapılacağını ve nitelikli personel seçimine özen gösterileceğini söyledi. Yıldırım’ın verdiği bilgiye göre, mülâkata çağrılacak adayların isimleri 30 Haziran 2008 tarihinden itibaren kurumun web sayfasında ilân edilecek.

/ ANKARA

23.06.2008


 

Bakan Tüzmen: MB, faizleri çaresiz kaldığı için arttırdı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Merkez Bankası’nın faizleri artırmasıyla ilgili olarak, ‘’MB’nin faiz artırmasını, çaresiz kalındığı için yapılan bir işlem olarak görüyorum’’ dedi.

Bakan Tüzmen, bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Mersin’de, yaptığı açıklamada, MB’nin faiz artırımı yönündeki girişimleri değerlendirdi.

Yapılan artışın bütün ihracatçı ve sanayici için zor olacağını belirten Tüzmen, ‘’Artışı çaresiz kalındığı için yapılan bir işlem olarak görüyorum. Çünkü geçmişte bunların örneklerini yaşadık’’ diye konuştu. Faizlerin 13’den 23’lere kadar yükselmesinin sanayideki girdi maliyetlerinin çok fazla artması anlamına geldiğini ifade eden Tüzmen, şöyle devam etti:

‘’Bunun piyasa yansıması da benzeri şekilde oluyor. Uzun vadede hatta orta vadede enflasyonu yukarıya çekebilecek bir etki yaratıyor. Piyasada bu şekilde cari açığı kapatacak döviz girişinin sağlanması yüksek faiz olduğu sürece devam edebilir gibi düşünülüyor. Tabi bu bir yoğurt yiyiş şekli. Biz başından beri kurla ilgili değerlendirmeleri faizle ilgili değerlendirmeleri yaptık. Türk Lirasının aşırı değerlenmesi ile enflasyonunu aşağı çekilmesi metodu maalesef son dönemde bizi haklı çıkarttı. Şimdi aynı şekilde faizde de aynı sonucu vereceğini düşünüyorum. Ama artık, ben söyleyeceklerimi söyledim, şimdi piyasalar kendine göre denge mekanizmalarını çalıştırırlar.’’

/ MERSİN

23.06.2008


 

Köy tavukları kümese girdi

Kuş gribiyle mücadele çerçevesinde, köy tavuklarının göçmen kuşların göç ettiği dönemlerde kapalı alanda tutulması amacıyla 4 ilde uygulanan proje kapsamında toplam 357 kümes yapıldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 2006 yılından bu yana yürütülen ‘’Kuş Gribi ve İnsana Tesir Eden Salgına Karşı Hazırlık ve Mücadele Projesi’’ kapsamında özellikle köy tavukçuluğuna yönelik yeni bir çalışma yürütüldü. Nisan ayında başlatılan ve Mayıs sonunda biten ‘’Köy Tavukçuluğunda Risk Azaltma’’ uygulaması, Amerikan Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan 1 milyon dolar hibe destekle yürütüldü. Çalışma kapsamında pilot bölge seçilen Balıkesir, Batman, Konya ve Kars’ın ikişer köyünde toplam 357 kümes yapıldı. Bu uygulamada, özellikle göçmen kuşların göç ettiği Kasım-Mart dönemlerinde tavukları kümeste tutarak kuş gribi riskinin en aza indirilmesi hedeflendi. Kümesler için 400 bin YTL harcandı. Hibenin geri kalan bölümü de kırsal alanda halkın kuş gribine karşı bilinçlendirilmesi için kullanıldı. Uygulama çerçevesinde Konya’da seçilen Meram ilçesine bağlı Karaağaç Köyünde 17 kümes, Selçuklu ilçesine bağlı Başarakavak beldesinde 80 kümes olmak üzere toplam 97 kümes yapıldı, bu kümesler için 100 bin YTL harcandı.

/ KONYA

23.06.2008


 

Siyasî gerilim ve sigara yasağı AVM’leri vurdu

Ankara'daki Alışveriş Merkezlerinin cirolarının yılbaşından bu yana yüzde 24, müşteri sayısı yüzde 20 oranında düştüğü bildirildi.

ATO’dan yapılan açıklamada, ‘’türban tartışmaları, AK Parti’nin kapatma dâvâsının ardından yaşanan siyasî gerilim, enflasyon ve faiz oranlarındaki yükselme ve sigara yasağı’’nın alış veriş merkezlerini olumsuz etkilediği belirtilerek, ‘’Siyasî gerilim ve sigara yasağı avm’leri vurdu’’ denildi. Ankara’da bulunan alış veriş merkezlerinin cirolarının yılbaşından bu yana yüzde 24 oranında düştüğü ifade edilen açıklamada, aynı dönemde alış veriş merkezlerine günlük giren ziyaretçi sayısının da yüzde 20 oranında azaldığı kaydedildi.

/ ANKARA

23.06.2008


 

“3G ile hazineye 1 milyar dolar girecek”

Turkcell'in çözüm ortağı Teleses Yönetim Kurulu Başkanı Recep Uzelli, “3G için diğer operatörlerde lisans aldığında devletin kasasına 1 milyar dolara yakın bir para girecek” dedi.

Uzelli, son dönemde ekonomide sıkıntılar bulunduğunu bu sıkıntıların telekomünikasyon sektörünü de olumsuz etkilediğini söyledi. Ekonomide meydana gelecek canlanmanın telekomükasyon sektörüne de yansıyacağını belirten Uzelli, bunun için cep telefonlarında bağlantı hızı ve bilgi taşıma kapasitesini arttıracak ayrıca görüntülü konuşmaya imkân tanıyacak 3G ihalesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

/ ANKARA

23.06.2008


 

İlk tokadı esnaf yiyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’de bir belirsizlik ortamı oluşturulduğunu ve spekülasyonlar yapıldığını belirterek, ‘’Türkiye’de siyasi istikrarsızlık yaşanıyorsa, yaşatılıyorsa ilk tokadı esnaf yiyor. Bu işten ülke zarar görüyor. Biz bundan memnun değiliz’’ dedi.

Adıyaman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği hizmet binasının açılışına katılan Çağlayan, yaptığı konuşmada, Türkiye’de istikrara duyulan ihtiyaca vurgu yaptı. 2007 yılının başlarında Türkiye’de bazı kesimlerin dedikodu üreterek, ‘’AK Parti seçime gitmez. Gitse de birinci parti seçilemez. Seçilse de onların hükümet olmasına izin verilmez. İhtilâl yapılır’’ diyerek, Türk Silahlı Kuvvetlerini politikaya alet ettiklerini anlatan Çağlayan, ‘’Türk Silahlı Kuvvetlerimizi bile kendi ufak çıkarları için siyasete alet etmeye kalktılar. Bugün dahi bu kesimler belirsizlik ortamı oluşturmaya gayret ediyorlar. Olan bu ülkeye oluyor. Türkiye’de istikrarsızlık yaşanıyorsa, yaşatılıyorsa ilk tokadı esnaf yiyor. Bu işten ülke zarar görüyor. Biz bundan memnun değiliz’’ diye konuştu.

/ ADIYAMAN

23.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır