"Gerçekten" haber verir 01 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Zamma iptal dâvâsı

Tüketici Hakları Derneği ile Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası, elektrikte otomatik zam kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştayda dâvâ açtı. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, elektrikteki otomatik zam kararı ile elektrik fiyatlarındaki artışın sebebinin, halkın ve ülkenin çıkarlarına uygun olmayan yanlış ve dışa bağımlı enerji politikaları olduğunu savundu

TÜKETİCİ Hakları Derneği (THD) ile Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM), elektrikte otomatik zam kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştayda dava açtı.

THD Genel Başkanı Turhan Çakar, dava dilekçesini verdikten sonra Danıştay Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Çakar, elektrikteki otomatik zam kararı ile elektrik fiyatlarındaki artışın sebebinin, halkın ve ülkenin çıkarlarına uygun olmayan yanlış ve dışa bağımlı enerji politikaları olduğunu savundu. Alım garantili özel elektrik kuruluşlarından çok yüksek fiyatlarla elektrik alındığını ifade eden Çakar, ‘Örneğin kamu kuruluşlarının elindeki tüm doğal gaz, kömür ve hidrolik santrallerden elde edilen 1 kwh elektriğin ortalama maliyeti 3,25 cent/kwh iken özel sektörden alınan 1 kwh elektriğin ortalama birim fiyatı 9,3 cent-kwh dolayındadır’’ dedi. Türkiye Elektrik Kurumu’nun 30 genel müdürlüğe bölünmesinin elektrik fiyatlarına ek maliyet getirdiğini, BOTAŞ’ın tahsil edemediği yüksek miktardaki alacaklarının elektrik fiyatlarına yansıtıldığını belirten Çakar, BOTAŞ’ın tahsil edemediği borçlar sebebiyle doğal gaza zam yapılmak zorunda kalındığını söyledi. Elektriğin ucuzlatılabilmesi için kademeli olarak doğal gaz bağımlılığından kurtularak yerli kaynaklara yönelmek gerektiğini anlatan Çakar, ‘’yap-işlet-devret’’, ‘’yap-işlet’’, ‘’işletme hakkı devri’’ gibi imtiyaz verilerek gerçekleştirilen özelleştirmelere son verildiğinde de elektrik fiyatlarının en az yarı yarıya düşeceğini kaydetti. Dışa bağımlı ve yanlış enerji ve elektrik üretim politikaları uygulanması sebebiyle elektriğe otomatik zam kararının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Çakar, şöyle konuştu: ‘’Yanlış enerji politikaları ve kararları ülkemizin enerji ve elektrik sorununun büyümesine ve çıkmaza girmesine neden olmuştur. Sonuçta bu zamlar yaşamın tüm alanını ve Türkiye ekonomisini etkileyerek telafisi imkansız sonuçlara neden olacaktır. Bu nedenli THD ve ESM olarak elektrikte otomatik zam kararı olan 14.02.2008 tarih ve 2008/t-5 karar numaralı ‘Enerji KİT’lerin uygulayacağı Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizmasının Usul ve Esasları Hakkında Kararının iptali, öncelikle yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmış bulunuyoruz.’’ Bu arada, Danıştay Başkanlığının çevresinde Çevik Kuvvet ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı gözlendi. Bazı THD ve ESM üyeleri de ellerinde taşıdıkları dövizlerle zammı protesto etti.

/ Ankara

01.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Zamma iptal dâvâsı

  ARAŞTIRMA ÖNERGESİ YETERLİ İMZAYI BULAMADI

  Verheugen’e Türkiye tepkisi

  Karadziç hâlâ kayıp

  BAŞSAVCI BUGÜN, AKP PERŞEMBE KONUŞACAK

  “Magandalara dur diyelim”

  Tabuları yıkıp kardeşlik köprüsü kuracaklar

  Trafik kazaları ölümlerde 3’üncü

  Mogan ve Eymir’de su seviyesi yükseldi

  Doğu Akdeniz'de hava sıcaklığı düşecek

  Siyah yeşile dönüşecek

  Şekeri ölçülmeyen kalmasın

  Talat ile Hristofyas görüşücekler

  Fransa, bugün AB dönem başkanı

  “Emeklilerin yaşadıkları insanlık dramı haline geldi”

  Teknik takip yetkilerine ''Kanun yararına'' bozma talebi

  Belçika ile Türkiye arasında bilgi alış verişi

  Siirt’te çatışma: 4 korucu yaralandı

  Rusya Dışişleri Bakanı Türkiye'ye geliyor

  Sosyalist zirve CHP’siz başladı

  Tersane işçisinin sigortası ödenmiyor

  Gümüşhane'de kene faciası

  Habere gitti, oğlunun cesediyle karşılaştı

  Mermer ocağında göçük: 1 ölü, 2 yaralı

  XP’nin perakende satışı durduruldu

  Güneş enerjili şapka serinletiyor

  ‘Acarlar Longozu’ dünyaya açılacak

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır