"Gerçekten" haber verir 01 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

829 yıllık tarihî Ulu Cami restore ediliyor

Erzurum’un en eski tarihî yapıları arasında bulunan Ulu Cami restore ediliyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 689 bin 778 YTL’ye restore edilen tarihî caminin 2008 Kasım ayı sonunda ibadete açılacağı belirtildi.

Sınırlarında barındırdığı tarihî yapılar ile açık hava müzesini andıran Erzurum’da bir vakıf malı daha restore ediliyor. Erzurum’un en büyük camilerinden Ulu Cami, orjinaline uygun şekilde restore ediliyor. Anadolu Selçuklu mimarî özelliklerine sahip tarihî cami, Saltuklu Emîri Nasuriddin Muhammed tarafından 1179 yılında yaptırılmış. Osmanlı Devleti döneminde de beş kez restore edilen tarihî caminin şu an duvarlarının temizliği, zemin yenilenmesi gibi birçok bakımı yapılıyor. Cami içinde ve dışında yapılan restorasyon çalışmaları dolayısıyla cami ibadete kapalı durumda. Erzurum’daki tarihî camilerin restorasyon ve bakımından sorumlu Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre; restorasyon çalışmaları 5 ay daha sürecek. Kasım ayı sonunda ibadete açılacak olan caminin 689 bin 778 YTL’ye restore edildiği öğrenildi.

Erzurum’da şu an Vakıflar Bölge Müdürlüğü kontrolünde İspir Sultan Melik Gazi Mescidi, Merkez Boyahane ve Hınıs Alaaddin Bey Camilerinin restorasyon çalışmalarının yürütüldüğü ve 2008 yılı sonuna kadar bitirileceği kaydedildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü; cumhuriyet öncesinde kurulan 41 bin 500 vakıf malını temsil ettiklerini açıkladı. Genel müdürlükten yapılan açıklamada şöyle denildi: “Vakıflara ait ilk belgenin 1048 yılına dayandığını dikkate aldığımızda gerçekten köklü bir geleneksel yapının mirasçısı olduğumuz ortaya çıkmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’na baktığımızda sağlıktan eğitime, bayındırlıktan çevreye neredeyse bütün hizmetler vakıflar eliyle yürütülmüştür. 41 bin 550 vakfın temsilcisi durumunda olan Vakıflar Genel Müdürlüğü, bu vakıfların yaşatılmasını sağlamakta ve amaçlarını gerçekleştirmektedir.”

/ Erzurum

01.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Bu yaz neler izlenebilir?

  829 yıllık tarihî Ulu Cami restore ediliyor

  Çin’den Osmanlı’ya bir medeniyet gezgini: Katı’

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır