"Gerçekten" haber verir 07 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Bir şair ölmüş diyeler

UZUN SÜREDİR KANSER TEDAVİSİ GÖREN 69 YAŞINDAKİ ŞAİR ERDEM BAYAZIT VEFAT ETTİ. BAYAZIT ARDINDA, ŞİİRSEVERLERİN DİLLERİNDEN DÜŞÜRMEDİĞİ ONLARCA ŞİİR BIRAKTI.

Şair ve eski milletvekili A. Erdem Bayazıt, tedavi gördüğü hastanede vefat etti. 69 yaşındaki Bayazıt, uzun süredir kanser tedavisi görüyordu.

Bayazıt için, bugün ikindi vaktinde Eyüp Sultan Camii’nde cenaze töreni düzenlenecek.

ERDEM BAYAZIT KİMDİR

Kahramanmaraş’ta, 1939 yılında doğan Erdem Bayazıt, ilk ve orta öğrenimini burada tamamlayarak 1971’de Ankara Üniversitesi DTCF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Mezun olduğu Kahramanmaraş Lisesi’nde kısa bir süre edebiyat öğretmenliği yapan şair, daha sonra Kahramanmaraş İl Halk Kütüphanesi’nde müdür olarak görev yaptı. İstanbul Türk Mûsikîsi Devlet Konservatuvarının kuruluş günlerinde genel sekreter olarak görev yapan şair, Millî Eğitim Bakanlığı’nda Basın Bürosu Memurluğu, Millî Kütüphane Süreli Yayınlar Şube Müdür Yardımcılığı görevlerinde de bulundu. Sanayi Bakanlığı İnsan Gücü Eğitim Daire Başkan Yardımcılığı görevini yürütürken istifa ederek, kurucusu olduğu Akabe Yayınları’nın ve Mavera dergisinin yönetimini üstlenen Bayazıt’ın, ilk şiir kitabı ‘’Sebeb Ey’’ 1972 yılında Edebiyat Yayınları arasında yayımlandı. Son şiirleri ‘’Risâleler’’ adı altında 1987’de Akabe Yayınları’ndan çıktı. 1981 yılında Ajans 1400 adlı bir firmanın film ekibiyle beraber Afganistan’a doğru yola çıkan şair, Şenol Demiröz, Yücel Çakmaklı, Ahmet Bayazıt, Çetin Tunca, Halil İbrahim Sarıoğlu ve Necdet Taşçıoğlu’ndan oluşan çekirdek bir kadroyla birlikte Pakistan’ın Peşaver şehri başta olmak üzere İran, Hindistan ve Afganistan’ı gezerek izlenimlerini ‘’İpek yolundan Afganistan’a’’’ adlı eserinde topladı. Bu eserle 1983 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Basın Ödülü’nü kazandı. 1984’te Akabe’nin İstanbul’a taşınması kararıyla bu görevini devrederek yeniden memurluğa dönen Bayazıt, DPT’ye sözleşmeli personel olarak girdi. Şair, daha sonra bu görevi bırakarak 1987 yılı seçimlerinde Kahramanmaraş’tan milletvekili adayı oldu. 30 Kasım 1987 seçimlerinde Anavatan Partisi’nden Kahramanmaraş milletvekili seçilen Bayazıt, 1992 seçimlerinde adaylığını koymadı ve İstanbul’a yerleşti. Evli ve 4 çocuk babası olan Bayazıt’ın şiir ve yazıları Açı, Hamle (Kahramanmaraş), Çıkış (Ankara), Yeni İstiklal, Büyük Doğu, Edebiyat, Mavera, Yedi İklim ve Hece dergilerinde yayınlandı.

Bayazıt, TBMM Başkanlık Divanı’nca üstün onur ödülü verilmesi kararlaştırılan 71 kişi arasında bulunuyordu.

Erdoğan: Büyük bir kayıp

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, şair, düşünür ve eski milletvekili Erdem Bayazıt’ın vefatı sebebiyle başsağlığı mesajı yayınladı.

Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre Recep Tayyip Erdoğan, mesajında şunları kaydetti: ‘’Değerli fikir ve gönül adamı, 18. dönem milletvekillerimizden şair Erdem Bayazıt’ın vefatını derin bir teessürle öğrenmiş bulunuyorum.

Destansı şiir diliyle duygu dünyamızda silinmez izler bırakan Erdem Bayazıt’ın vefatı, Türk edebiyatı camiası için büyük bir kayıp olmuştur.

Erdem Bayazıt, şiiriyle bu toprakların sesi olmuş, ruh ve düşünce dünyamızda çok değerli eserler armağan etmiştir.

Değerli şair ve düşünür Erdem Bayazıt’a, Allah’tan rahmet, kederli ailesi ve milletimize başsağlığı dilerim.’’

07.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Bir şair ölmüş diyeler

  Amerika-İzmir kucaklaşması

  Nida Tüfekçi Ödülü sahiplerini buldu

  Tarihî sarnıç gün yüzüne çıkarılıyor

  “Altın Karagöz” bugün başlıyor

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır