"Gerçekten" haber verir 02 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Röportaj

Hedefimiz Karadeniz’e 10 milyon turist çekmek

Uzungöl Çevre Turizm ve Yardımlaşma Derneği Sekreteri Hamit Tahan, "önümüzdeki yıllarda 10 milyon turisti Karadeniz'e çekmeye çalışıyoruz" dedi.

Bölgesel olarak avantajlarımız ve yöremizin öne çıkan özellikleri nelerdir?

Anadolu’nun diğer bölgelerinden coğrafî yapısıyla olduğu gibi kültürel yapısı ile de ayrılır. Dik yamaçlı vadileri, doruklara ulaşılabilir dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, tarihi kemer köprüleri ve kaleleri, coşkun akan dereleri ile çok özel bir turizm beldesidir.

Yöremiz, yağışlı iklimi ve çok sayıdaki yer altı su kaynakları sayesinde Türkiye’de akarsu yoğunluğu en fazla olan yörelerden biridir. Yöremizde yazlar serin, kışları ılıman ve her mevsimi yağışlı bir iklim görülür. Günde dört mevsim yerine beş mevsim yaşanıyor diyebiliriz. Sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı hepsi birbirinden farklı sabah tişort akşam kazak yorgan.

Kendine has coğrafya ve iklime sahip olan yöremizin turistik özelliği, tam anlamı ile tanıtılmamış olmakla birlikte değerlendirildiğinde önemli bir ekonomik değer oluşturabilecek potansiyeldedir. Yöremizde özellikle yayla turizmi ve dağcılık, üzerinde durulması gereken turizm çeşitleridir. Sağlık, rafting gibi turizm çeşitleri de geliştirilmesi gereken önemli konulardır.

Küresel ısınmadan dolayı bölgemiz nasıl etkilenir?

Karadenizde, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının yayla turizmini canlandırıyor. Küresel ısınma ile birlikte Karadeniz, Akdeniz’e dönüşecek veya Akdeniz, Karadeniz’e akacak. Özellikle ülkemizde Haziran ayında son yılların en yüksek sıcaklık değerlerine ulaşılırken, sıcak havanın etkisinden kurtulmak isteyenler de yaylalara ve Uzungöl’e akın ediyor. Sadece Karadeniz bölgesinde yaşayanlar değil, dışarıdan gelen turistler de önceki yıllara göre artış yaşanıyor. Sadece Trabzon ve Rize arası geçen yıl ilk 4 ay içerisinde 9 bin 700’ü yabancı olmak üzere 55 bin turiste ev sahipliği yaptık. Bu yıl yaklaşık 500 bin turist gelmesini bekliyoruz.

Trabzon ve Rize’ye gelen turistlerin büyük kısmının yaylaları, Uzungöl’ü ve dağları ziyaret ettiğini, bu durumu küresel ısınma dolayısıyla sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde seyretmesi ve yaylaların da bu sıcaklıkların fazla hissedilmediği yerler olmasına bağlıyorum.

Turizm açısından Trabzon’un yeri nasıldır?

Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Trabzon, Kafkasların ve İran transit yolunun başlangıcında yer alır. Karadeniz’e kıyısı olan diğer ülkelerin limanlarıyla bağlantısı bulunmaktadır. Tarihi ve tabiî güzellikleri ile dört mevsim gezip görülebilecek turizm şehridir. Çaykara-Uzungöl Turizm Merkezi.

Uzungöl’ü biraz tanıtabilir miyiz?

Uzungöl, 1.250 m. yükseklikteki, eşsiz tabiî güzellikleri ile Karadeniz’in son yıllardaki en gözde parlayan turizm merkezlerinden biridir. Altyapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. 500 bin m2 alana sahip olan gölde alabalık ve sazan balığı yaşamaktadır. Uzungöl’ün 10 km. güneyinde 3000 m. yükseklikte Holdizon dağlarında, Balıklıgöl çevresinde yaya yürüyüş yapılabilir ve yaban hayatı izlenebilir.

Konaklama, yeme, içme; Uzungöl’de göl manzaralı konaklama tesisleri, yeme-içme yerleri bulunmaktadır. Ulaşım olarak ise Çaykara Tur minibüsleri Çömlekçi semtinden her yarım saatte bir hareket etmektedir. Çaykara ilçesine 20 km. mesafedeki Uzungöl’e yaz kış ulaşım aracı bulunmaktadır. Sadece yolun 1 km kısmı stabilize diğer kısımlar asfalt yolların aydınlatması bitmiş durumda.

Uzungöl’ün kapasitesi ne durumda Bölgesel kalkınmaya etkisi nedir?

Bin 900 yatak kapasitesi, 70 adet Bingolow ev, 3 adet alabalık tesisi çocuk parkı, mevcut. Şu anda 600-700 kişi istihdam ediliyor. Aktivite olarak da yayla turları, balık avı, gölde kayık gezintisi, jeep safari turları, bisiklet turları, yürüyüş, yedi göllere gezi turları düzenlenmektedir. Uzungöl’ü besleyen ırmağın çevreleri tabiata uygun yapılarla şekillendirilmiş olup görselliğe dikkat edilmiştir. Geniş bahçeleri, canlı alabalık havuzları, kendin pişir kendin ye için kamelyaları bulunmaktadır.

Motel’lerin kapalı ve açık restaurantları mevcuttur. Geniş balkon şeklinde restaurantı ve en üst katta terasta restaurant salonu bulunmaktadır. Türkiye’nin her yerinden ve yurtdışından bir çok yerden müşterileri bulunmakta. Motellerde istenilen katta kalınabilmektedir. İsteyenler bungalov evlerde konaklayabilir. Müşterilerin ihtiyaçları ve konforları göz önünde bulundurulmuştur.

Odalarda tv, uydu sistemi, ısıtma sistemi, Her türlü ayrıntı düşünülmüştür. Restaurant kısmında Trabzon’un yöresel tatlarını ve müşterinin isteyeceği her türlü yemek çeşidi bulunmaktadır. Yöresel kuymak, mıhlama, peynir çeşitleri bulunuyor. Bunun yanında Akçaabat köfte, ızgara çeşitleri, tereyağında alabalık, ızgara alabalık, saç tava gibi lezzetler bulunur.

Uzungöl’de sürekli yatak kapasitesi sayısı artıyor. Küresel ısınma açısından bakıldığında önümüzdeki yıllarda da Karadeniz alternatif tatil merkezi olacaktır. Dünya nüfusunun yarısı sıcak iklimlerde yaşıyor. Şu anda bile Uzungöl’de yorganla yatılabiliyor. Kültür, inanç, eko, iklim, yayla ve kış turizminde aday bölge konumunda tek yer diyebiliriz.

Son yıllarda bölgede yapılan çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

Uzungöl’ün imar sorunu çözüldü listeler asıldı sonuç bekleniyor. Alt yapı çalışmaları tamamlanıyor. 35 milyon dolar harcandı. Uzungöl Festivali “Uluslar arası” düzeyde katılımcılığı arttırmak için tanıtım çalışmaları yapılıyor.

Önümüzdeki yılda AB hibe fonlarından da istifade edilerek bölge ekonomisine destek olunacak. 10 milyon turisti Karadeniz’e çekmeye çalışıyoruz. Karadeniz’de işsizlik sorununu çözmede etkili olacağını düşünüyoruz. 600 bin dolar harcanarak bütün çalışmalar tamamlanmış olacak. Öncelikli olarak Uzungöl bölgesel bazda düşünülmeli, daha sonra da ulusal hedefler düşünülmeli. Kış turizmine acilen geçilmeli. Bu yönde çalışmalara da hız verilmeli. Küresel ısınmadan dolayı bölgesel avantajımızı değerlendirebiliriz. Karadeniz’de Uzungöl ile etrafındaki köyler, ilçeler ve illerle birlikte bu işin altından kalkacak kadar bir kültür birikimine sahiptir diye düşünüyorum.

Şenliklerin haricinde başka neler yapılabilir?

Şenlikler öncelikle kendi halkımızın ve gurbetçilerimizin ihtiyaçları fazlasıyla karşılanıyor. Şenlik faaliyetleri yanında başka faaliyetler de yapılabilir. Karadeniz oyunlar tanıtım açısından etkili olabilir. Eskiden yaylaya çıktığımız gibi erken saatlerde yaylaya ‘mezire’lere çıkma, dinlenme yerlerinde kaval, horon oynama, temsili yük taşımalar, kavalcı ile değirmen taşı taşımalar, koyun kesip gurama yapmalar, kız kaçırma oyunları, türkü söylemeler, irticalen atışmalar, tabiat yürüyüşleri (traking değil), yemek yarışmaları… gibi. Bu faaliyetler arttırılabilir, geliştirilebilir. Ancak mümkün olduğu kadar yerli, yöresel ve bölgesel olmasına dikkat ediliyor.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Ömrünüze ömür katmak, yeşilin her tonunu tanımak, sessiz, huzurlu bir yayla ortamında uyumak, kuş sesleriyle güne başlamak, sağlıklı ve zinde bir tatil için aradığınız en güzel ortamı size sunuyoruz. Doğu Karadeniz yaylalarında üretilen yayla balı, süt, yumurta, tereyağı, reçel ve telli peynirden oluşan kahvaltı ile başlayacağınız güne; yöresel yemeklerimizden lahana çorbası, kuymak, turşu kavurması, mıhlama, kaygana, Akçaabat köfte, kuzu ızgara ve diğer yemek çeşitleriyle kendi tesislerimizde tabiî ortamda ürettiğimiz alabalığımızı tadarak kendinizi evinizin mutfağında hissedeceksiniz.

Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim.

02.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Röportaj

  (30.06.2008) - Başörtüsünü siyasî simge olarak göstermek büyük hata

  (26.06.2008) - Yasak travma meydana getirdi

  (23.06.2008) - Kemalistler asıl demokrasiden korkuyor

  (16.06.2008) - Ulusalcılar hukuk tanımıyor

  (12.06.2008) - Önce ekmek diyenler hürriyetlerini kaybeder

  (09.06.2008) - Kemalizm toplum üzerinde hak iddia edemez

  (03.06.2008) - Dünyanın peşinde koştuğu cihaz

  (02.06.2008) - Yargıçlar iktidarını AKP güçlendirdi

  (01.06.2008) - DEMİRKIRAT ve "YASLIADA" ARASINDA DEMOKRASİ-6-

  (31.05.2008) - DEMİRKIRAT ve "YASLIADA" ARASINDA DEMOKRASİ -5-

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır