"Gerçekten" haber verir 17 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Selimiye’nin minaresi eğri mi?

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Özer, Mimar Sinan’ın ‘’ustalık eserim’’ dediği Selimiye Camii’nin minarelerinden birinin estetiğinin bozulma sebebini araştırdıklarını bildirdi.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Özer, yaklaşık otuz yıldır İstanbul istikametinden kente girişte sol arka minarede bir ‘’eğrilik’’ olduğunu bildirdi. Daha önce bu istikametten camiye bakıldığı zaman sanat eserinin ‘’iki minareli’’ gibi gözüktüğüne dikkati çeken Özer, ‘’Ancak sol arka minaredeki eğrilik caminin estetğini bozuyor’’ dedi.

Özer, Selimiye Camii’nin minarelerinde bir süre önce tadilat çalışması başlattıklarını anımsatarak, ‘’Bu çalışmalarda iki minarenin külah ve aleminin tadilatı tamamlandı. Eğrilik olan minareyle birlikte diğer minarenin de külah ve aleminin yenilenmesine kısa sürede başlanacak’’ diye konuştu.

Minaredeki eğriliğin gözle görülebildiğine de işaret eden Özer, şunları kaydetti:

‘’Mimar Sinan, Selimiye gibi eşsiz bir eserin inşa edildiği yer bakımından dört minarenin iki minareli görünmesi gibi bir ince hesabı da dikkate almıştır. Ancak araştırttım, halkın da söylediği kadarıyla bu çatallık 30 yıldır var. Minare üzerindeki alem ve külah kaldırılınca gerçek neden anlaşılacak. Minarenin taş kısmında hiçbir sorun yok. Sorunun alem ve külahın üzerine bindiği seren direğinde olduğunu tahmin ediyoruz. Tabi bu külah ve alemin indirilmesinin ardından daha da netleşecek. Seren direğinden kaynaklandığı kuvvetli bir sebep. Çünkü, yaklaşık 4 metrelik ve 150 kilogramlık bir alemi üzerinde taşıyan bu direkler, rüzgarların da etkisiyle eğilmiş olabilir.’’

Kısa sürede eğikliğin sebebinin tespit edilerek, sorunun giderileceğini vurgulayan Özer, ‘’Devrin en ince hesaplarıyla, tek bir milim kaymadan yıllarca günümüze taşınan ata yadigarı eşsiz Selimiye Camii yine ilk yapıldığı yıllardaki gibi hassas ölçüm dehasıyla ustası Mimar Sinan’a olan saygıyla geçmiş günlerindeki intizamına dönüştürülecektir’’ dedi.

SELİMİYE CAMİİ’NİN TARİHÇESİ

Osmanlı İmparatorluğunun en parlak dönemde inşa edilen Selimiye Cami, Türk mimari sanatının ‘’doruk noktası’’ olarak nitelendiriliyor.

Temelleri 1568’de atılan ve 1575’te tamamlanan caminin sağında ve solunda iki medrese bulunuyor. 4 köşesinden 70.89 metre yüksekliğinde 4 minare ile çevrili cami, mimari özelliklerinin erişilmezliğinin yanı sıra taş, mermer, çini, ahşap ve sedef işlemeleriyle dikkati çekiyor.

Caminin özellikle yekpare mermerden yapılan ve büyük bir emekle işlenen minberi, ilgi görüyor.

Edirne’nin simgesi olan Selimiye Camii’nin avlusuna, 3. Murat zamanında eklenen arasta, bugün de ticaret merkezi olma özelliğini koruyor.

/ Edirne

17.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Selimiye’nin minaresi eğri mi?

  Altın Portakal'ın ön jürileri belirlendi

  ZİNCİRLİ HÖYÜK’TE KAZI

  Ankaralı Can Kardesler Suluova'da buluştu

  Ağrı Dağı belgeselle tanıtılacak

  Esaret yılları film oluyor

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör