"Gerçekten" haber verir 01 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Dış borçlanmada maliyet azalıyor

Anayasa Mahkemesinin, AKP hakkındaki kararının ardından, Türk Hazinesi tahvillerinin sigorta primleri düşüş trendine girdi. Türkiye’nin borçlarını ödememe ihtimaline karşı alınan sigortaya ödenen prim oranındaki gerileme, Türkiye’nin dış borçlanma enstrümanlarını da olumlu etkiliyor.

ANAYASA Mahkemesinin, AKP hakkındaki kararının ardından, Türk Hazinesi tahvillerinin sigorta primleri düşüş trendine girdi. Temmuz ayı içinde maksimum noktasına ulaşan, ‘’risk primi’’ olarak da isimlendirilen sigorta primleri gerilemeye başladı. Türkiye’nin borçlarını ödememe ihtimaline karşı alınan sigortaya ödenen prim oranı olan CDS oranındaki gerileme, Türkiye’nin dış borçlanma enstrümanlarını da olumlu etkiliyor. Uzmanlar, sigorta primlerindeki gerilemenin, uluslar arası oyuncuların Türkiye riski konusundaki görüşlerini gayet açık bir şekilde ortaya koyduğuna dikkat çekiyorlar.

/ Ankara / Londra

01.08.2008


 

Kapatma gelmedi, piyasalar rahatladı

Anayasa Mahkemesi’nin AKP’nin kapatılmamasına karar vermesi Türkiye’nin önündeki en büyük siyasî riski ortadan kaldırınca, son günlerde bu beklentiyi satın almaya başlayan para piyasalarında adeta bahar havası yaşanıyor.

Borsada yükseliş görülüyor, dolar ve faiz düşüşte. Önceki gün karardan önce yüzde 5.6’lık artışla kapanan İstanbul Borsası dün güne hızlı alımlarla başladı. İMKB Ulusal 100 Endeksi açılışta 43 bin 207’ye çıkarak 7 Mayıs’tan bu yana en yüksek düzeyi gördü. Hisse senetlerinin değer kazancı yüzde 4.5 olarak gerçekleşti. Dolar 1,16 YTL’ye kadar düşerken, Euro da 1.8090 YTL’ye kadar geriledi. Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından gösterge olan 14 Nisan 2010 vadeli kıymetin bileşik faizi yüzde 18.69 ile 25 Nisan’dan bu yana en düşük seviyesinden açıldı.

Ekonominin önündeki belirsizlik kalktı

Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısında konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, bir megakent olan İstanbul’u önce bölgesel sonra küresel bir finans merkezi yapmayı amaçladıklarını söyledi. Ekren, İstanbul’un finans merkezi potansiyelini tartışacaklarını ifade ederek, “Avrupa Birliği üyeliği sürecinde İstanbul yabancı sermayenin ilgi odağı haline geldi bu da stratejik önemini arttırdı” dedi.

Bu yıl içinde İstanbul’da bir kalkınma ajansı kurmayı planladıklarını da bildirdiren Bakan Ekren, gazetecilerin sorularına verdiği cevapta bundan sonra yerli ve yabancı ekonomik birimlerin Türkiye’nin ekonomik potansiyelini ve sahip olduğu imkânları daha iyi okuyacağını ve buna uygun kararlar alabileceklerini vurguladı. Ekren şunları söyledi: “Türkiye’deki tercihlerini güçlendirecektir... Belirsizlik ortamının kalkmasıyla yerli-yabancı yatırımcıların tüketim, tasarruf ve yatırım kararlarını daha güçlü şekilde yeniden oluşturacakları süreci başlatacaklarını umut ediyorum.” Ekren, karar sonrasında parti olarak, Türkiye’yi çağdaş medeniyet seviyesine çıkarmak için yapacakları çalışmaların daha önemli ve kritik hale geldiğine de işaret etti.

Yerli-yabancı alıma geçti

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Türkiye ekonomisinin büyük potansiyele sahip olduğunu, yabancı kurumsal yatırımcıların da bunu gördüğünü belirterek, “Yabancı çıkışı olmadı. Repo piyasasında beklemekteler. Fırsatları arayıp tekrar piyasaya giriyorlar. Bu da Türkiye’ye olan güvenlerini gösteriyor” dedi. Erkan, yaklaşık 1 haftadır piyasada alımlar olduğunu ifade etti. Türkiye’de siyasî belirsizliğin ortadan kalktığına, ancak uluslar arası piyasalardaki belirsizliğin devam ettiğine işaret eden Erkan, bundan sonra Türkiye piyasasının da uluslar arası trendler doğrultusunda kendine göre bir yol çizeceğini kaydetti. Anayasa Mahkemesi’ndeki AKP kapatma dâvâsının sonucunun borçlanma maliyetlerini pozitif etkileyeceğini ve Türkiye’nin önünü açtığını ifade eden Erkan, yabancı yatırımcıların Türkiye’nin geleceğine inandıkları için yatırımlarına devam edeceğini bildirdi.

01.08.2008


 

Tofaş’tan, elektrikle çalışan ‘Fiorino’

Türk otomotiv sektörünün önde gelen firmalarından Tofaş’ın, Peugeot-Citroen ortaklığı (PSA) ile geliştirdiği ve kendi bünyesinde ‘’Fiorino’’ adı altında satışa sunduğu aracın elektrikli versiyonunu üretmek için çalışma yürüttüğü öğrenildi.

Tofaş, hafif ticari araç segmentinde yer alan ‘’Fiorino’’nun sadece elektrik enerjisiyle çalışan modelinin üretimi amacıyla bir süre önce çalışma başlattı. Bu kapsamda, İtalya’dan, Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesinde faaliyet gösteren Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (ULUTEK) bulunan Tofaş’ın Ar-Ge merkezine gelen bir Fiat ekibi, Türk mühendislerle birlikte, gelecek yıl piyasaya çıkması planlanan aracın üzerinde yoğun bir mesai harcıyor. Aracın projesinin tamamlandığı öğrenilirken, bataryanın motora daha fazla güç vermesini sağlamak için bazı çalışmalar yürütüldüğü kaydedildi. Yeni çıkacak modelin özellikle şehir içi kullanıma yönelik olacağı, saatte 100 kilometre hız yapabileceği ve dolu bataryasıyla 200 kilometre yol alabileceği öğrenildi. Fiat bünyesinde ilk kez Tofaş tarafından geliştirilen ve yıl sonunda lansmanı yapılması düşünülen sistemin, gelecek yıllarda diğer bazı modellere de adapte edilmesinin planlandığı belirtildi.

/ Bursa

01.08.2008


 

KOBİ’lere AB desteği

AVRUPA Birliğinin (AB), 2007-2013 yıllarını kapsayan, KOBİ’ler ve işletmelere yönelik ‘’Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programı’’ proje başvurusu devam ediyor.

Bu program çerçevesinde, KOBİ’lere, girişimcilik, bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanmaları için 3,6 milyar avro kaynak ayrıldı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığının koordinasyonunu yürüttüğü ve kısa adı (CIP Competitiveness And Innovation Framework Programme) olan ‘’Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programı’’na ilişkin 21 Nisan’da çıkılan proje başvuru süresi 11 Eylül’de sona erecek.

Alınan bilgiye göre, 3,6 milyar Avro olarak belirlenen toplam proje tutarından, bu çağrı için 28 milyon avro kaynak ayrıldı. Yaklaşık 40 proje, yüzde 4060 oranında desteklenecek. Her bir işletme veya KOBİ için AB katkı payı ise 700 bin avro alarak tahmin ediliyor. Proje başvuruları, tüm tüzel kişilere açık tutulurken, öncelik KOBİ’lere verilecek. Projenin kaç ortak tarafından oluşturulacağına dair bir kısıtlama getirilmedi. Tek projeyle bile başvuru yapanların, projeleri kabul gördüğü takdirde desteklenecek.

/ Ankara

01.08.2008


 

Prim affında süre uzatımına Komisyon’dan onay

SSK ve BAĞKUR’un prim alacaklarının yapılandırılması konusundaki 28 Temmuz’da dolan sürenin 20 gün daha uzatılmasını öngören kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

Buna göre, Sosyal güvenlik alacakları kapsamına giren borçları ödemek için bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 20 gün içinde yazılı olarak başvuran işveren veya sigortalıların, başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren, 20 gün içinde, borç aslının tamamını ve başvurunun yapıldığı ayın sonuna kadar sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 20’sini ödemeleri halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının kalan yüzde 80’i terkin edilecek. Yeniden yapılandırma kapsamındaki 26.2 milyar YTL olan borcun, 18.4 milyar YTL’lik kısmı yapılandırıldı. 8 milyar YTL’lik alacak da yapılandırılmadı.

01.08.2008


 

Ziraat Bankası hafta sonu da KEY ödemesi yapacak

ZİRAAT Bankası şubeleri, Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri için 2 Ağustos Cumartesi ve 3 Ağustos Pazar günü de hizmet verecek.

Bankadan yapılan açıklamada, TC kimlik numarasının son 2 hanesi 50_52_54_56_58_60_62_64_66_68 ile biten ve buna göre 4_5 Ağustos günlerinde ödemelerini alacak hak sahiplerine, 2 Ağustos Cumartesi ve 3 Ağustos Pazar günleri de ödeme yapılacağı bildirildi. Açıklamada, “emekli ödemelerinin 4_5 Ağustos günlerinde yapılacak olması nedeniyle yaşanacak olası yoğunluğu önlemek ve banka müşterilerini mağdur etmemek” amacıyla böyle bir karar alındığı belirtildi

01.08.2008


 

İhracatta kümelenme modeli

İHRACATTA, ‘’Kümelenme Modeli’’ ile KOBİ’lerin rekabet gücünün ve ihracattan aldıkları payın artırılması amaçlanıyor.

Model kapsamında, ‘’Kümelenme Strateji Belgesi’’ üzerinde çalışmalara devam edilirken, strateji belgesinin yıl bitmeden açıklanması öngörülüyor. Ulusal Küme Haritası ve Küme Raporu ise 2009 yılının ilk aylarında tamamlanacak. Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, kümelenmenin, yenilik faaliyetini destekleyerek yeniliğin ticarileşmesini kolaylaştırdığını, verimliliği ve istihdamı arttırdığını, ‘’rekabet ve işbirliği’’ imkânı sağladığını söyledi. Kayalar, kümelenmenin yenilikçiliği de arttırdığını ifade ederek, şöyle devam etti: ‘’Birçok ülkede kısmen veya tamamen uygulanmasının getirdiği olumlu etkiler, özellikle KOBİ’lerin rekabet gücünü fark edilir şekilde artırması, rekabet gücü ile ihracat arasındaki pozitif ilişki, ülkemizin KOBİ ağırlıklı sanayi yapısı ve KOBİ’lerin ihracattan aldığı düşük pay bir araya getirildiğinde ülkemizin kümelenme politikasına ihtiyacının olduğu ve söz konusu politika uygulandığında ortaya çıkaracağı sinerji daha iyi anlaşılabilir.’’

/ Ankara

01.08.2008


 

Ar-Ge yönetmeliğiyürürlüğe girdi

ARGE ve yenilik harcamalarının tamamı 31 Aralık 2023 tarihine kadar ticarî kazancın tesbitinde indirim konusu olacak.

Türkiye ekonomisinin rekabet gücünü arttırmayı amaçlayan ve Ar-Ge Teşvik Yasası olarak ta bilinen, Araştırma ve Geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesine ilişkin uygulama ve denetim yönetmeliği Resmî Gazete’de yayınlandı. Yönetmelik, ArGe kapsamındaki harcamalar ve gelir vergisi konusunda muafiyetler getirirken, sigorta prim desteği ve hibe yardımı gibi teşvikler sağlıyor. Buna göre, Ar-Ge ve yenilik harcamalarının tamamı 31 Aralık 2023 tarihine kadar ticarî kazancın tespitinde indirim konusu olacak. Teknogirişim işletmelerine bir defaya mahsus olmak üzere, teminat alınmaksızın ve hibe olarak 100 bin YTL’ye kadar Teknogirişim Sermayesi Desteği verilecek. Ar-Ge personelinin, gelir vergisinden istisna tutulan ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı, beş yılı aşmamak üzere Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacak.

01.08.2008


 

İran’ın, ithalat kararıyla buğday fiyatları toparlandı

DÜNYA buğday fiyatları, İran’ın sürpriz bir şekilde alıcı olarak uluslar arası tahıl borsasına girmesiyle toparlandı.

Resmî verilere göre, İran’ın 5 milyon ton buğday ithal edeceği belirtilirken, gayri resmî kaynaklara göre de bu rakam 9 milyon ton olacak. İran’ın, buğday rekoltesinin bu yıl, kuraklık sebebiyle yüzde 20 oranında düşüş göstererek, son altı yılın en düşük düzeyi olan 12 milyon ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

/ Şikago

01.08.2008


 

Merkez bankalarından krize karşı yeni tedbirler

ABD, Avrupa ve İsviçre merkez bankaları dünya kredi piyasasında yaklaşık bir yıldır görülen sorunları yumuşatmak için yatırım bankalarına acil borç verme imkânlarının süresini uzattı ve diğer likidite programlarını genişletti.

Açıklanan ortak tedbirler, ABD ve Avrupa’da borsaların yükselmesini sağladı ve ABD tahvil getirileri ile doların değerinin artmasında bir etken oldu. ABD Merkez Bankası, piyasa yapıcılar için Eylül ortasında sona erecek olan acil kredi imkânlarının süresini 30 Ocak’a uzattığını açıkladı. Fed, “finans piyasalarında devam eden kırılgan şartlar” sebebiyle bu adımı attığını belirterek, borç verme programını, kredi piyasası şartlarının “alışılmışın dışında ve acil tedbir gerektiren” durumunun sona erdiği tesbit edildiği zaman sona erdireceğini belirtti.

/ Washington

01.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır