"Gerçekten" haber verir 03 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

2010’da Şile de var

İSTANBUL'UN akciğeri olarak bilinen ve turizm merkezi olan Şile, ‘’İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’’ için hazırlanıyor ve faaliyetlerden payını almak istiyor.

Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, ilçenin ‘’İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’’ için hazırlıklarını yaptığını belirterek, belediye olarak hazırlanan proje hakkında bilgi verdi.

‘’Hedefimiz 2010’da Şile’yi sahip olduğu özgün değerleri, doğası ve tarihiyle İstanbul’un cazibe merkezi haline getirmek’’ diyen Tabakoğlu, yüzde 80’i ormanlık alan olan ve 57 köyü bulunan Şile’yi bir eko, kongre ve sağlık turizmi ile eğitim merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini anlattı. Tabakoğlu, İstanbul’un suç işleme oranı en düşük ilçesi olan Şile’nin özgün değerlerini ve Şilelilik kültürünü hâlâ koruduğunu dile getirdi.

ŞİLE FENERİ 150 YAŞINA GİRİYOR

‘’İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’’ için hazırlanan projede, 2009’da 150. yaşını kutlayacak Şile Feneri’nin önemli bir yer tuttuğunu anlatan Tabakoğlu, Şile Feneri’nin Türkiye’nin en büyük feneri olduğunu hatırlattı.

Fenerin Osmanlı İmparatorluğu zamanında verilen imtiyazlar sonucunda Fransız Fenerler idaresi’nce 1859 yılında yaptırıldığını hatırlatan ve hâlâ aktif olarak çalıştığını kaydeden Tabakoğlu, kule şeklinde inşa edilen fenerin, 20 deniz mili görüş mesafesine sahip olduğunu dile getirdi. Tabakoğlu, 2009 yılında fenerin 150. yaşını çeşitli faaliyetlerle kutlayacaklarını da belirtti.

Bizanslılar tarafından inşa edilen ve bugün yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan Şile Kalesi’ni restore etmek için desteğe ihtiyaçları olduğunu ifade eden Tabakoğlu, kalenin 2010 faaliyetleri çerçevesinde kullanılmasını istediklerini de kaydetti.

Tabakoğlu, Bizans döneminde kum banyosu yeri olan ve kumu romatizmal hastalıkların tedavisinde de kullanılan ‘’Kumbaba’’da bulunan harabe durumdaki oteli de restore ederek, botanik müzesi kurmak istediklerini anlattı. Ağustos ayı sonlarında açan Şile kumullarının endemik bitkisi olan ‘’Kum Zambağı’’nın da proje çerçevesinde değerlendirilebileceğini dile getiren Tabakoğlu, ayrıca ilçede bir Deniz Müzesi kurmayı planladıklarını söyledi. Deniz Müzesi’ni, halen Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünce Şile Tahlisiye İstasyonu olarak kullanılan eski ahşap binada kurmak istediklerini anlatan Tabakoğlu, burada fenercilik ve tahlisiye kültürünün örneklerinin sergileneceğini ifade etti.

ŞİLE BEZİ

Pamuk ipliğinden çok özel bir dokumayla yapılan Şile Bezi’nin ilçeyi Türkiye ve dünyaya tanıtan en önemli kültür varlığı olduğunu da dile getiren Tabakoğlu, Şile Bezi’ni ‘’İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’’ konsepti çerçevesinde ele alacaklarını vurguladı. Tabakoğlu, 22 yıldır düzenlenen ‘’Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’’nin de 2010’da uluslar arası bir formatta gerçekleştirileceğini kaydetti.

03.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Muhabbet köprüsü Musul

  2010’da Şile de var

  ABD çok çektirecek

  Bir zamanlar başşehirdi

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır