"Gerçekten" haber verir 06 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Kerkük, Irak’ın geleceğini kilitliyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak’ta Kerkük’ün geleceği konusunda yeniden başgösteren anlaşmazlığa ilişkin, Iraklılara uzlaşma çağrısında bulundu.

Bakanlık Sözcüsü Gonzalo Gallegos, Kerkük’teki gelişmelere ilişkin bir soru üzerine, “Iraklı siyasî liderler, seçim yasasını görüşmeye devam ediyor. (ABD’nin Bağdat büyükelçisi Ryan) Crocker ve büyükelçilik yetkilileri, bu yıl içinde yerel seçimlerin yapılmasına imkân verecek bir seçim yasasının geliştirilmesine yönelik uzlaşma ve görüş birliği sağlanması yönünde Iraklıları cesaretlendirmeyi sürdürüyor” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin Kerkük konusundaki kaygılarını Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’ye ilettiği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Gallegos, seçimlerin bu sonbaharda yapılabilmesi yönünde bir anlayışın oluşabilmesi için Iraklı tarafların, kendilerini bütün seçeneklere açık tutmaları gerektiğini söyledi.

Sözcü, bu konuda ABD’nin Kürtlerle görüşüp görüşmediğinin sorulması üzerine de, “ABD’nin bütün büyükelçilikleri, bulundukları ülkelerde toplumun mümkün olan en fazla sayıda unsurlarıyla temas kurar” dedi.

Bu arada, Bağdat’ın Sünnî Ademiye semtinde yüzlerce kişi, Kürtler’in Kerkük’ün bölgesel yönetime katılması isteklerini protesto etmek için gösteri düzenledi. Bölgedeki AFP muhabiri, 1 saat süren gösteride göstericilerin, ‘’Kerkük, ulusal kardeşliğin simgesi olarak kalacak’’, ‘’Irak’ın parçalanmasına hayır’’ biçiminde pankartlar taşıdıklarını bildirdi. Irak bayrakları taşıyan göstericilerin, ‘’Irak’ın bölünmesine hayır’’, ‘’Ülkenin birliğine evet’’, ‘’Kerkük için kanımızı ve ruhumuzu vereceğiz’’ biçiminde sloganlar attıkları kaydedildi.

Kerkük’ün batısındaki Havice kasabasında da önceki gün 1000 dolayında Arap ve Türkmen, barışçı gösteri düzenlemişlerdi.

/ Washington

06.08.2008


 

Abbas-Olmert, Esat-Süleyman buluşuyor

İSRAİL Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın bugün, Lübnan Devlet Başkanı Mişel Süleyman ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın 13 Ağustosta bir araya gelmesi bekleniyor.

Filistinli müzakereci Saib Erakat, AFP’ye yaptığı açıklamada, Olmert ile Abbas’ın yarın görüşeceğini bildirdi.

Erakat, Olmert’in Eylül ortasında istifa etme niyetinde olduğunu açıklanmasından beri ilk kez bir araya gelecek liderlerin Filistin topraklarının nihai statüsü, İsrail’in Batı Şeria’daki kara barikatları, bölgedeki abluka ve İsrail cezaevlerindeki Filistinlilerin akıbetini ele alacaklarını kaydetti.

Öte yandan, Lübnan Devlet Başkanı Mişel Süleyman ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın da 13 Ağustosta görüşecekleri bildirildi.

Lübnan Devlet Başkanlığı makamından bir yetkili, Süleyman’ın Devlet Başkanı olarak ilk ziyaretini gelecek hafta Şam’a yapacağını, iki liderin görüşmesinin 13 Ağustosta yapılmasının planlandığını kaydetti.

/ Ramallah - Beyrut

06.08.2008


 

Türkiye, bölgenin stratejik merkez üssü

WASHINGTON'DA bulunan Ulusal Harp Akademisi (NWC) öğretim üyesi ve Orta Doğu uzmanı Dr. Kamal Beyoghlow, Türkiye’nin bölgesinde çok önemli bir stratejik rol oynayabileceğini, şu an bu konuma sahip olduğunu ve bunun avantajlarını kullanması gerektiğini belirtti.

Beyoghlow, Washington’da bulunan Rumi Forum adlı kuruluşta “Irak’ın Geleceği ve ABD Ulusal Çıkarları” konulu bir konuşma yaptı. ABD, İran ve Türkiye arasında üçlü bir işbirliğinin gelecekte mümkün olup olmayacağının sorulması üzerine Beyoghlow, ABD ve İran arasında geniş görüşmeler yapılmasının ve bu görüşmelerin sadece İran’ın nükleer faaliyetlerine değil, ilişkilerin geneline de odaklanmasının gereğine işaret etti. Beyoghlow, “Türkiye ve ABD de geniş bir yaklaşım içinde birlikte çalışmalılar, sadece Irak konusunda değil, İran konusunda da. Şu an Türkiye’deki hükümet, çevresindeki tüm ülkelerle ilişki kurmaya çalışacak kadar akıllı. Bu da çok iyi bir yaklaşım” diye konuştu.

Türkiye için uzlaşma fikrinin önemli olduğuna dikkat çeken Beyoghlow, “Eğer Türkiye bölgede önemli bir rol oynamaya devam edecekse, Türkiye’de askerî, siyasî ve sivil kesim, konumlarının ne kadar önemli olduğunu anlamalı. Türkiye bölgede çok önemli bir stratejik rol oynayabilir. Şu an o konuma sahip, bunun avantajlarını kullanmalı” ifadesini kullandı.

Irak’ın kuzeyindeki terör örgütü PKK varlığının nasıl ortadan kaldırılacağına ilişkin bir soru üzerine de Beyoghlow, ABD ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklığa işaret ederek, bu işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Beyoghlow, bir başka soru üzerine, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin oldukça sağlam olduğuna ve ilişkilerin yapısının da son derece iyi olduğuna dikkat çekerek, zaman içinde iki ülke ilişkilerinin daha da şeffaflaşmasının önemini dile getirdi. Beyoghlow, “ABD, Türkiye ile ilişkilerini şeffaflaştırmak için daha çok çalışmalı” diye konuştu.

Beyoghlow, ABD ve Türkiye’nin iki müttefik ülke olduğuna dikkat çekerek, “iki ülkenin de NATO üyesi olduğunu”, “iki ülkenin de Türkiye’nin AB üyesi olmasını istediğini” ve “her iki ülkenin de Türkiye’nin Irak’ın kuzeyindeki terörizmi kontrol altına alma konusundaki stratejik çıkarına destek verdiğini” ifade etti.

Türkiye’nin ulusal çıkarları konusundaki bir soru üzerine de Beyoghlow, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bağdat’a yaptığı ziyareti hatırlatarak, “bu ziyaretin Türkiye’nin Irak’a birlikte çalışmak konusunda önemli bir mesaj verdiğini” düşündüğünü belirtti. Beyoghlow, Türkiye’nin istikrarlı bir Irak ve istikrarlı bir bölge istediğini söyleyerek, Türkiye için bölgeyle ticaretin de önemli olduğu görüşünü dile getirdi. Beyoghlow, “ticaretin iyi diplomatik ilişkilerin kurulması için temel teşkil ettiğini” kaydetti.

Beyoghlow, “Şu an hem ABD’nin hem Türkiye’nin stratejik çıkarlarını güçlendirmek için kullanabilecekleri bir stratejik ortaklığın mevcut olduğuna inanıyorum. Bu ortak çıkar da, Irak’ta uzun vadede istikrarlı, güçlü ve merkezi bir hükümetin korunmasıdır” dedi.

/ Washington

06.08.2008


 

Refah sınır geçidi hastalar için açıldı

GAZZE Şeridi ile Mısır arasındaki Refah geçiş noktası, Mısır’a tedavi olmak için giden ve geri dönmeyi bekleyen 28 hasta için dün sabah açıldı.

Geçiş noktasının sınırlı da olsa açık kalıp kalmayacağı kesinlik kazanmazken, Gazze’den Mısır’a tedavi için gitmek isteyen yüzlerce hasta bulunduğuna işaret ediliyor. Öte yandan İsrail’in Haaretz gazetesi, İsrail’in, Mısır’a sınır duvarlarının teknolojik donanımı için yardım önerdiğini yazdı. Mısır’ın, ülkede tepki uyandıracağı gerekçesiyle İsrail’in duvar inşasına karışmasını istemediği belirtiliyor. Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki duvarlar, geçen Ocak ayında kuşatma altında kalan Gazzeliler tarafından yıkılmıştı. Mısır, yıkılan duvarları onarmaya çalışmasına rağmen, duvarların bazı yerlerinde hâlâ delikler bulunuyor. Öte yandan, İsrail Savunma Bakanlığından ve İç Güvenlik Servisinden yetkililer, gelecek hafta Mısır’ın başşehri Kahire’de savunma yetkilileriyle Mısır’dan Sina yoluyla yapılan silah kaçakçılığının önlenmesi konusunu görüşecek. Kahire’deki görüşmelerde, sınır duvarı konusunun da gündeme geleceği belirtildi. İsrail’in teklifleri arasında 12 metre yüksekliğinde beton duvar, yaklaşıldığında alarm çalan elektronik çitler ve tünel kazılmasına karşı teknolojik tedbirler bulunuyor.

/ Kudüs

06.08.2008


 

Fransa, soykırım suçlusu

BELÇİKA basını, Ruanda’da açıklanacak olan bir rapor çerçevesinde, Fransa’nın bu ülkede, 1994’te yapılan soykırıma faal olarak katıldığına yönelik ithamların ilk defa resmiyet kazanacağını duyurdu.

BM verilerine göre 1994 yılının Haziran-Ağustos döneminde Ruanda’da 800 bin Tutsi ve ılımlı Hutu’nun ölümüyle sonuçlanan soykırım hakkında bir araştırma komisyonu oluşturulmuştu. Kapsamlı araştırma ve sorgulamaların ardından çalışmalarını tamamlayan ve raporunu resmen açıklaması beklenen komisyonun vardığı sonuçlara göre, bölgedeki “insanî yardım operasyonlarına” katılan Fransız askerî birimleri, soykırıma doğrudan destek vermekle suçlanıyor. Komisyonun 500 sayfalık raporunda, Fransa’nın soykırım hazırlıklarından haberdar olduğu, bu hazırlıklara katıldığı, cinayetlerde faal rol oynadığı belirtiliyor. Raporda Fransa ayrıca, soykırımcılara istihbarat, strateji, askerî eğitim desteği sağlamakla, “öldürülecek kişilerin listesinin belirlenmesine katkıda bulunmakla”, “silâh temin etmekle” suçlanıyor. Ruanda Araştırma Komisyonu’nun, “AB Dönem Başkanı” Fransa’yı resmen suçlayan raporunun “bomba tesiri yapacağı” ifade ediliyor. Komisyon, raporunda, Ruanda hükümetine, “Fransa devletine karşı uluslar arası kurumlarda suç duyurusunda bulunmasını ve dâvâ açmasını” öneriyor. Fransa, çeşitli yöntemlerle Ruanda hükümetine baskılar yaparak söz konusu soykırım suçlamalarına resmiyet kazandırılmaması için çaba harcıyordu. Uzmanlar, Ruandalıların bu baskılara boyun eğmediklerini, gerçeklerin ortaya çıkmasından yana tavır koyduklarını ifade ediyorlar.

06.08.2008


 

İran’da, Cundullah yandaşı gazeteci idam edildi

İRAN'DA, terörizm suçları nedeniyle idam cezasına çarptırılan bir gazetecinin cezası infaz edildi.

Mahkeme Sözcüsü Ali Rıza Cemşidi, Mayıs ayında tutuklanan Yakup Mirnehad adlı gazetecinin, Tahran’ın güneydoğusundaki Zahedan şehrinde idam edildiğini kaydetti. Silâhlı rejim karşıtı Cundullah terör örgütüne yardım etmek üzere bir grup oluşturduğu belirtilen Mirnehad, merkezi Tahran’da olan bir günlük gazetede çalışıyordu. Sözcü Cemşidi, Mirnehad hakkındaki hükmün, mesleğiyle ilgisinin olmadığını belirtti.

06.08.2008


 

Tahran cevabını yazılı iletti

İRAN'IN, uranyum zenginleştirme programını dondurması karşılığında BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya’nın yeni yaptırım talebinden vazgeçmesi önerisine cevabını yazılı olarak ilettiği bildirildi.

İran’ın Fars haber ajansı, İran’ın nükleer programıyla ilgili görüşmelere katılan altı ülkeye yazılı cevabın İran’ın Brüksel büyükelçisi kanalıyla verildiğini belirtti, ancak cevabın ayrıntıları hakkında bilgi vermedi. ABD Dışişleri Bakanlığı, dünkü açıklamasında, İran’dan BM Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi ile Almanya’nın teklifine olumlu cevap beklediklerini, aksi halde yeni tedbirler üzerinde durulacağını bildirmişti.

/ Tahran

06.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır