"Gerçekten" haber verir 06 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

KÖKLÜ REFORMLAR ACİLEN YAPILMALI

Türkiye'nin gündeminin yeniden ekonomi olmasını, gerçek gündem olan ekonomiye odaklanılmasını bekleyen iş dünyasının temsilcileri, mutlaka köklü ekonomik reformların ve yeni anayasanın yapılması gerektiğini ifade ediyorlar. MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Siyasî Partiler Kanunu ile ilgili acilen bir çalışma başlatılması lâzım ki ileride tekrar ekonomiyi etkileyecek sorunlar çıkmasın. Bunun yanında biz daha önce yapılmış olan makro ekonomik reformların artık bir an önce mikro reformlara dönüşmesini istiyoruz” dedi.

EKONOMİ, ANAYASAYI UNUTTURMASIN

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Celâl Beysel ise gündemin ekonomiye dönmesiyle birlikte anayasa değişikliği konusunun da unutulmaması gereğine işaret etti. Beysel, ''Ekonomiye dönelim'' cümlesi çok doğru, ancak herkes anayasanın değişmesinin gerekliliğini ifade ederken bunun bir kenara bırakılması, ileride yeni bir krizle karşı karşıya kalabileceğimizin habercisidir. Ekonomi ile birlikte çok ciddi ve uzun soluklu bir iş olan anayasanın değiştirilmesi konusunun da ele alınması gerekir'' diye konuştu.

İş dünyası reform bekliyor

TÜRKİYE'NİN gündeminin yeniden ekonomi olmasını, gerçek gündem olan ekonomiye odaklanılmasını bekleyen iş dünyasının temsilcileri, mutlaka köklü ekonomik reformların, reel sektörü canlandıracak, üretimi arttıracak, ithalatı azaltıcı, ihracatı arttırıcı tedbirlerin alınması gerektiğini ifade ediyorlar. Türkiye’nin siyasî olaylara endekslendiğini, ekonominin siyasetin gerisinde kaldığını, artık ekonominin öne geçmesi gerektiğini vurgulayan dernek, borsa, oda, konfederasyon başkanları, sorunların çözümü için önerilerde de bulundular. Dernek, borsa, oda ve konfederasyon başkanlarının ilk isteği, ekonominin yeniden gündemin ilk sırasına oturması.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, ilk adımın Anayasa konusundaki çalışmalar olması gerektiğini söyledi. Vardan, ‘’Siyasî Partiler Kanunu ile ilgili acilen bir çalışma başlatılması lâzım ki ileride tekrar ekonomiyi etkileyecek sorunlar çıkmasın. Bunun yanında biz daha önce yapılmış olan makro ekonomik reformların artık bir an önce mikro reformlara dönüşmesini istiyoruz. Bunların içinde en önemlisini ise KOBİ’ler olarak görüyoruz’’ diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, “Artık Türkiye, 22 Temmuz seçimlerinden yeni çıkmış gibi, siyasî belirsizliklerden kurtulmuş, büyüme ve zenginleşme için koyduğu hedeflere sağlam adımlarla gidecek ekonomik programı dizayn etmek zorunda. Türkiye artık yüksek faiz, düşük kur politikasından vazgeçip temelinde üretim olan bir politikaya yönelmeli.”

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, ‘’Yatırım ve üretim ortamının iyileştirilmesine, rekabet gücünün arttırılmasına yönelik reform süreci hızla tamamlanmalıdır’’ dedi.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş ise, tekstil ve hazır giyim sektörüne yönelik olarak, hükümet ile daha önce mutabakata varmış oldukları Strateji Eylem Planı kapsamındaki acil tedbirlerin hayata geçirilmesi ihtiyacını vurguladı.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel ise, ‘’Ekonomiye dönelim’’ cümlesi çok doğru, ancak herkes Anayasanın değişmesinin gerekliliğini ifade ederken bunun bir kenara bırakılması, ileride yeni bir krizle karşı karşıya kalabileceğimizin habercisidir. Ekonomiye dönerken aynı zamanda çok ciddî ve uzun soluklu bir iş olan anayasanın değiştirilmesi konusunun da ele alınması gerekir’’ diye konuştu.

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Hazim Sesli de, yeni süreçte hükümetin yönünü tamamen ekonomiye çevirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Işık Dikmen ise ekonomide istikrarın önemine dikkat çekerek, faizlerin yükselmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ‘’Ekonomide yapılacak çok iş var. Her gün değişen dünya koşulları ve rekabetin değişen yüzü bizleri her an tetikte olmaya zorluyor’’ derken, Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Faik Yavuz, ‘’2. nesil reformların mutlaka yapılması gerekiyor’’ diye konuştu. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de, lobilerin değil, gerçek halkın sesine kulak verilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı Salahaddin Hünü de, önümüzdeki süreçte hükümetten yeni ve kapsamlı bir sicil affı beklediklerini söyledi.

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, bir an önce Hipermarket Yasa Tasarısı’nın çıkmasını ve vergilerin sadeleştirilerek oranlarının düşürülmesini istediklerini söyledi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Tamer Taşkın, 2008 yılının ilk 6 ayının kaybedildiğini, yılın ikinci yarısının daha iyi geçmesini beklediklerini kaydederek, ‘’Şu anda gerçek gündem olan ekonomiye odaklanılmasını bekliyoruz. Hükümet de bunun için gerekli tedbirleri zannediyorum uygulamaya geçirecek. Türk ve yabancı yatırımcılara tekrar ülkede güvenli ve istikrarlı bir yatırım ortamı bulunduğunun vurgulanması gerekiyor’’ dedi.

Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Örün ise kararın iş dünyasını kısa vadede olumlu etkileyeceğini belirterek, ‘’Ancak orta vadede ülkenin önemli ekonomik zorlukları var. Cari açığı kast ediyorum. Mutlaka köklü ekonomik reformların, reel sektörü canlandıracak, üretimi arttıracak, ithalatı azaltıcı, ihracatı arttırıcı, istihdamı ve üretimi teşvik edici tedbirlerin alınıp uygulamaya konması lâzım’’ dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise, hükümetten ihracatın arttırılması ve dünyayla rekabet edilebilmesi için gerekli adımların atılmasını beklediklerini dile getirdi.

İzmir Ticaret Borsası (İZTB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Esen, “Hükümetin ekonomi üzerine yoğunlaşması ve sıkıntıların aşılması gerektiğine inanıyorum’’ değerlendirmesini yaptı. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu ise, gayrimenkul piyasasında bu senenin sonuna doğru, 2009 yılı başlarına doğru hareketleneceğini düşündüklerini dile getirdi.

Düşük kur, yüksek faiz politikasına

son verilmeli

Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş da, Türkiye’nin en büyük sorununun cari açık olduğunu belirterek, hükümetin bir an önce sanayici, üretici ve ihracatçıyla masaya oturup sorunları tartışması gerektiğini söyledi. Çoğu sanayicinin ithalatçı konumuna geldiğini ifade eden Baş, ‘’Döviz kurları, faizler yeniden gözden geçirilmeli. Cari açığın kapatılması için sanayicinin mutlaka ihracat yapması gerekiyor’’ dedi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan Yardımcısı Süleyman Onatça, yüksek faiz, düşük kur politikasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek: ‘’Kalkınmamızı gerçekleştirmek için hızla yola devam etmemiz lâzım. İhracat yapan sanayici perişan, ülkemiz ithalat cenneti haline geldi. Üretim yok, işsizlik artıyor. Hükümet kaybedilen zamanı, kısa sürede kapatmalı. Bu arada AB’yi de ihmal etti. AB’ye girme çabaları da kaldığı yerden devam etmeli.’’

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer ise Türkiye’nin şimdiden sonra bir an önce ekonomiyi ve üretimi gündeminin birinci sırasına alması gerektiğini vurguladı. Koçer, düşük kur ve yüksek faizin piyasalara verdiği zararın telafi edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Başkanvekili (TÜGİK) Ayhan Şenbayrak da, Türkiye’nin önündeki en büyük sıkıntının cari açık olduğuna vurgulayarak, ‘’Cari açığın en aza indirilmesi için çalışma yapılmalı. Bunun yanı sıra teşvik sisteminin de, sektörel, bölgesel ya da proje bazlı halde olması gerekiyor” dedi.

/ İstanbul / Ankara/ İzmir

06.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Hisarcıklıoğlu: Çift haneli enflasyona dönüyoruz

  KÖKLÜ REFORMLAR ACİLEN YAPILMALI

  Türk-İş: KEY ödemeleri yeniden hesaplansın

  Çağrı, iki şube daha açıyor

  Enflasyonu, gaz da vuracak

  Türkiye, doğal gaz fiyatında OECD ikincisi

  Avrasya Tarım fuarı açıldı

  Emlâk sektörüne büyük göz altı

  Greenspan: Bu kriz yüzyılda bir olur

  Bankalara şube açmak için güvenlik şartı

  Petrol 118 dolara geriledi

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır