"Gerçekten" haber verir 07 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Hastanede personel yetersiz

Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki bebek ölümlerini inceleyen heyette görevli Prof. Dr. Fahri Ovalı, ‘’Yapılan tüm incelemeler sonucunda, bebeklerde farklı cinslerde ve farklı tiplerde mikropların üremiş olduğu tespit edildi. Temmuz’da bebeklerin yaklaşık dörtte birinin enfeksiyon sebebiyle öldüğü görüldü’’ dedi.

Sağlık Bakanlığınca oluşturulan inceleme heyeti, Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaşanan bebek ölümleriyle ilgili basın toplantısı yaptı. İnceleme kapsamında hasta servislerini yerinde incelediklerini belirten Ovalı, ‘’Servis alt yapısının yoğun bakım için gereken koşulları sağladığını, enfeksiyon kontrol kurallarına yüksek düzeyde uyulduğunu ve uyumun servislere konulan kameralar ile sürekli takip edildiğini gördük’’ diye konuştu. Ovalı, ünitede toplam 89 adet kuvöz, 33 adet açık yatak ve 30 adet vantilatör bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Yani toplam yatak sayısı 122’dir, ancak temmuz ayında ünitede yatan günlük hasta sayısının 148 olduğunu saptadık. Ünitede, çoğu yenidoğan hekimi olmak üzere 29 hekim vardı ve her 8 saatlik mesaide yüksek riskli bebeklerin yattığı yoğun bakım ünitesinde her 4 hastaya 1 hemşire, daha düşük riskli bebek servisinde ise 8 hastaya 1 hemşirenin bakım verdiği tespit edildi.”

Ovalı, yapılan tüm incelemeler sonucunda, ‘’Bebeklerde farklı cinslerde ve farklı tiplerde mikropların üremiş olduğu tespit edildi. Temmuz ayında bebeklerin yaklaşık dörtte birinin enfeksiyon sebebiyle öldüğü görüldü’’ dedi.

“14 BEBEKTE ENFEKSİYON”

Ovalı, hastaneye son zamanlarda yeni bebek kabul edilmediği için hasta sayısında azalma olduğunu belirterek, ‘’Şu anda ünitede 78 bebek yatmaktadır ve bunlardan 14’ünde enfeksiyon tespit edilmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Hastanede son 15 günde yaklaşık 28-30 bebek öldü’’ şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, ‘’Enfeksiyon tespit edilen ve tedavileri devam eden bebeklerdeki mikroplar, enfeksiyon sebebiyle hayatını yitiren bebeklerdekilerle benzerlik gösteriyor mu?’’ sorusunu Ovalı, ‘’Hepsi değil, ancak bir kısmı benzerlik taşıyor’’ diye cevapladı. Ovalı, ‘’Hastanede tedavileri devam eden bebeklerin, bir başka yere tahliyesinin söz konusu olup olmadığı’’ yönündeki bir soru üzerine de ‘’Bu konudaki incelemeler daha devam ediyor, ama şu anda bebeklerin tahliyesi gibi bir durum söz konusu değil’’ dedi.

Yenidoğan yoğun bakım ünitelerindeki hemşire sayısının çok önemli olduğunu vurgulayan Ovalı, ‘’Dünya standartlarında 3. düzey en kritik hastaların bakıldığı yoğun bakımlarda 1 hemşireye en fazla 1-3 bebek düşmesi gerekirken, burada 4 bebek düşmektedir, izin aylarında bu sayı 6’ya çıkabilmektedir. Hemşire ve sağlık personeli yetersizliği, burada çok önemli bir faktördür’’ diye konuştu. Ovalı, bebek ölümlerinin ardından soruşturma açılıp açılmamasının idari bir karar olduğunu ifade ederek, ‘’Buna ben karar veremem’’ dedi. İnceleme heyeti üyesi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova da incelemeler sonucunda ‘’Ocak ve Temmuz aylarında hastanedeki enfeksiyon oranlarında bir artışın söz konusu olduğunun’’ belirlendiğini ifade etti. PERSONEL YETERSİZ “Yüksek riskli hasta sayısındaki artış ve buna bağlı olarak personel sayısındaki göreceli olarak azalmanın, bu duruma yol açmış olabileceğini düşünmekteyiz’’ diyen Ovalı, tüm yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde enfeksiyon riskinin olduğunu söyledi. Ovalı, hastanede görülen enfeksiyonların ‘’farklı tiplerde ve farklı cinslerde’’ olduğu için hastane enfeksiyonunun söz konusu olmadığını düşündüklerini bildirdi. Hastane enfeksiyonu tanısı konulabilmesi için bebeklerin birbirlerinden enfeksiyon kapmış ve tüm enfeksiyonların aynı olması gerektiğini anlatan Ovalı, ‘’Halbuki biz, farklı cinslerde farklı mikroorganizmalar tesbit ettik’’ diye konuştu. HEMŞİRE EKSİK Akova, şunları kaydetti: ‘’Biz 2 tane gözlem yaptık. Birincisi, geçtiğimiz temmuz ayında ölen bebeklerin ancak yüzde 26’lık bir kısmı enfeksiyon sebebiyle ölmüş. Geri kalanı enfeksiyon dışı sebeple ölmüş. Bu da bu bebeklerin yüksek risk taşıyan bebekler olmasından kaynaklanıyor. Temmuz ayı oranı ise ocak ayından daha yüksek. Bu da muhtemelen hemşire sayısının azlığından, dolayısıyla enfeksiyon kontrol önlemlerinin diğer aylara göre daha düşük seviyede olmasından kaynaklanıyor.’’

07.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  İHRAÇ ÇIKMAMASI CHP'Yİ ÇOK ÜZDÜ

  Üniversitelerde devir teslim

  İTÜ ve Gazi’de tepki istifaları

  Özyürek: Sebep Ergenekon mu?

  Ege’nin ilk kadın rektörü oldu

  Soylu: CHP muhalefet görevini yerine getiremiyor

  Siyasî krizlerin izleri daha yavaş siliniyor

  Uyuşmazlık Mahkemelerine yeni düzenleme yapıldı

  İnsan Hakları Komisyonu ihtisas komisyonu olacak

  Memura ‘’eşit işe, eşit ücret’’ uygulaması getiriliyor

  "PKK için Kuzey Irak'ta yolun sonu göründü"

  ''Hükümet okulları satıp, alış veriş merkezi yapacak''

  MİT ve polisten ortak uyuşturucu operasyonu

  Kaza tesbit tutanağına alıştık

  İstanbul Boğazı’na 9’uncu tüp tünel batırıldı

  Kütahya termal kaynak zengini

  Halı yıkamalar artınca su kesintisi başladı

  İstanbul otellerinde 2009 rezervasyonları başladı

  Turizmcilerden yangınzedelere yardım kampanyası

  Kadirli’de orman yangını

  Hastanede personel yetersiz

  Nüfusun 3 katı Avrupa’da yaşıyor

  Doktorun kanında KKKA’ya rastlandı

  Sigara yasağını işletmeler deliyor

  2 yeni fakülte ve 1 MYO kurulacak

  Türkçe’yi yabancı dil olarak öğrenin!

  Hem bilim, hem eğlence

  Van Mevlidi gönülleri buluşturdu

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır