"Gerçekten" haber verir 13 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Lavrov: Saakaşvili görevi bıraksın

RUSYA Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin görevinden ayrılması gerektiğini söyledi. Saakaşvili’yi devirme gibi bir niyetlerinin ve planlarının olmadığını ifade eden Lavrov, ‘’Bizim geleneklerimizde birini devirip, yerine başkasını tahta oturtmak yok’’ dedi.

Ruslardan ‘kalıcıyız’ sinyali

Bu arada, Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin, Rusya’nın operasyona son vermesi kararının bölgeden tamamen çekildiği anlamına gelmediğini söyledi. Nogovitsin, Rus haber ajansı RİA Novosti’de düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin sorusu üzerine, Rusya’nın operasyona son verme kararının bölgeden tamamen ayrılacakları anlamına gelmediğini belirterek, Gürcü tarafının olası saldırısına anında karşılık vereceklerini söyledi. Bölgeyi tamamen boşaltmalarının “son derece mantık dışı” olacağını ifade eden Nogovitsin, “Biz orada bulunmaya devam edeceğiz. Karşı taraf şiddete başvurursa buna anında karşılık vereceğiz” ifadelerini kullandı.

/ Moskova

13.08.2008


 

KAFKASLAR KAN GÖLÜ

Geçen Perşembe günü Gürcistan ile Güney Osetya arasında başlayan savaşta yüzlerce masum hayatını kaybederken, binlerce insan da evinden yurdundan oldu. Savaşa sahne olan şehirler bombalandı, zaten yetersiz olan alt yapı tahrip edildi. Gürcistan ordusu, tek taraflı olarak bağımsızlık ilân eden Güney Osetyalı güçlerle yaşanan küçük çaplı çatışmanın ardından geniş çaplı bir askerî harekât başlatmış, bu harekâta Rus ordusu da karşılık vermişti. Günlerce süren çatışmalar Kafkasları kan gölüne çevirdi.

OPERASYONLAR DURDURULDU

Savaşa girdikten sonra Batılı güçlerden beklediği yardım ve desteği alamayan Gürcistan ateşkes istemiş, güç gösterisi yapan Rusya ise bunu reddetmişti. Rusya Federasyonu Başkanı Dimitri Medvedev dün, Gürcistan’daki operasyonun sona ermesi emrini verdi. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Medvedev, “Güney Osetya’daki sivillerin ve barış gücünün güvenliği sağlandığı için” operasyonu bitirme kararı aldı. Bu açıklamaya göre Medvedev, “Saldırgan cezalandırılmış, ciddi kayıplar vermiştir. Silâhlı kuvvetleri dağıtılmıştır” dedi.

Rusya askerî operasyona son verdi

RUSYA Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Rusya Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığının raporlarına göre bölgedeki güvenlik sağlandığı için Gürcistan’daki askeri operasyona son verme kararı aldığını söyledi. Medvedev, Kremlin’de Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov’u ve Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov’u kabulünde yaptığı açıklamada, “Raporlarınız sayesinde Gürcü saldırganları barışa yönlendirme operasyonu amacına ulaştığı kanaatine vardım” dedi Savaş bölgesindeki Rusya vatandaşlarının ve barış güçlerinin güvenliğinin sağlandığını belirten Medvedev, “Saldırgan taraf önemli kayıplar vermiş ve askeri birlikleri dağıtılmıştır. Bununla ilgili olarak operasyonun durdurulması kararı alıyorum. Ancak karşı taraftan herhangi bir şiddet gelirse, bu şiddetin kaynağına anında karşılık vermenizi istiyorum” ifadelerini kullandı.Medvedev, Rusya Savunma Bakanlığına operasyona katılan askerlere devlet ödülü verilmesiyle ilgili bir kararı hazırlayıp kendisine göndermesi talimatı da verdi.

13.08.2008


 

Gürcistan'da hesap hatası

GÜRCİSTAN Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattının Rus uçakları tarafından bombalandığı iddialarının, ‘’Türkiye’yi etkilemeye çalışan Gürcü tarafının provokasyonu’’ olduğunu söyledi.

Nogovitsin, Rus haber ajansı RİA Novosti’de düzenlediği basın toplantısında, Rus savaş uçaklarının BTC boru hattını bombaladığına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine, Rusya’nın bu tür eylemlerin sonuç verici olduğuna inanmadığını belirtti. Irak’ta petrol yatakları ve boru hatlarının ABD işgali sırasında vurulduğunu, bunların hiçbir sonuç vermediğini kaydeden Nogovitsin, Gürcü tarafının çatışmanın boyutunu genişleterek Türkiye’yi de dahil etmek için bu tür iddiaları ortaya attığına inandığını söyledi.

Nogovitsin, ‘’BTC boru hattıyla ilgili iddianın en başta Türkiye’yi etkilemek için ortaya atıldığına inanıyorum. Bunu Gürcistan’ın çatışmayı başka bölgelere çekme çabaları içindeki bir provokasyon olarak değerlendiriyorum. Bildiğiniz gibi BTC’den en fazla yararlanan ülke Türkiye. Bu yüzden Gürcistan’ın bu provokatif iddiası beni hiç şaşırtmadı’’ ifadelerini kullandı.

/ Moskova

13.08.2008


 

Rusya, Türkiye’nin tutumundan memnun

RUSYA'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Andrey Buravov, ülkesinin Kafkasya’daki çatışmalara ilişkin Türkiye’nin endişelerini anladığını ve Türkiye’nin dengeli tutumunu olumlu karşıladıklarını söyledi.

Rusya’nın Ankara Büyükelçiliğinde basın toplantısı düzenleyen Buravov, Kafkasya’daki çatışmalar ve Rusya’nın verdiği zayiattan bahsederek, çatışmaların devam ettiğini ve aldıkları son bilgilere göre Güney Osetya’nın başkenti Tshinvali’de gecenin sakin geçtiğini bildirdi. Gürcistan’ın askerî birliklerini, çatışmalar başlamadan önceki mevzilerine çektiğine dair ellerinde net bilgi olmadığını belirten Buravov, “Gelecekte bu tür saldırıların olmaması için Gürcistan’ın ihtilafa dahil olan diğer taraflarla, yani Güney Osetya ve Abhazya ile kuvvete başvurmamayı öngören ve bağlayıcılığı olan bir anlaşma imzalaması üzerinde Rusya ısrarla duruyor” diye konuştu ve bu durumda barışın uzak olmayacağını söyledi. Maslahatgüzar Buravov, bu şartlar yerine getirilmeden sadece ateşkesten bahsedilemeyeceğini ifade ederek, Rusya’nın mümkün olduğu kadar çabuk barış masasına oturulmasından ve ihtilafın diplomatik ve barışçıl yollarla çözülmesinden yana olduğunu söyledi. Barış sürecinin eskiye göre basit olmayacağına da dikkat çeken Buravov, gelecekte yapılacak görüşmelerde Güney Osetyalıların Gürcistan’la birlikte bir arada yaşama konusunda karar verilmesinin ve bu yönde bir çözüm yolunun bulunmasının daha zor olacağını kaydetti. Buravov, Gürcistan’ın Güney Osetya konusunda “kuvvete başvurmayacağı” yönünde söz verdiğini, ancak bu sözünde durmamasının hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağını gösterdiğini belirtti.

/ Ankara

13.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır