"Gerçekten" haber verir 13 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Tarihî eserler ayağa kalkıyor

Sivas’taki çok sayıda tarihî yapı, restorasyon çalışmalarıyla eski ihtişamına kavuşturuluyor.

Sivas Belediyesince çalışmaları devam eden ‘’Sivas Selçuklu Parkı ve Kent Meydanı Projesi’’ ile birçok tarihî yapının bulunduğu şehir meydanındaki eserlerin de ön plana çıkarılarak şehir turizminin hareketlendirilmesi hedefleniyor.

Sivas’ta bulunan tarihî eserlerden İlhanlı Veziri Şemseddin Mehmet Cüveyni tarafından yaptırılan ve sadece doğu yönündeki asıl cephesi günümüze kadar ayakta kalmayı başaran Çifte Minareli Medrese, Sivas’ın simgelerinden biri olarak biliniyor.

Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılan, adını taç kapı üzerinde yükselen tuğla örgülü iki minaresindeki mavi çinilerden alan Gökmedrese ise mermer taş işçiliğinin en önemli eserlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Ayrıca şehirde Selçuklu Sultanı I. İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılan Anadolu Selçuklu hastanelerinin en eskisi ve en büyük boyutlusu olan Şifahiye Medresesi, Anadolu Selçuklu Sultanı III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında, dönemin ileri gelenlerinden Hibetullah Burucerdi oğlu Muzaffer tarafından yaptırılan Buruciye Medresesi, ‘Dünya Kültür Mirası’ listesinde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, tarihî konaklar gibi çok sayıda önemli tarihî eser bulunuyor.

RESTORASYON ÇALIŞMALARI

Sivas Valisi Veysel Dalmaz, özellikle belli dönemlerin ve medeniyetlerin izini taşıyan Sivas’ın bu canlı kalan tarih hazineleriyle geleceğin en önde gelen marka şehirlerinden biri olacağını düşündüğünü söyledi.

Zaten bunu da dikkate alan Kültür ve Turizm Bakanlığının Türkiye’de marka şehirler içine Sivas’ı da aldığını belirten Dalmaz, ‘’Sivas’ta başta Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün gayretleriyle, onların sağladığı ödenekle ve ilde de bu ödenekleri yerinde harcayan bir ekiple beraber güzel çalışmaların olduğunu görüyoruz’’ dedi.

Bu eserlerin en önde gelenlerinden birisi olan Gökmedrese’nin restorasyonunun şu anda bitmek üzere olduğunu bildiren Dalmaz, ‘’Arkasından yine bir dönemin Anadolu’daki en büyük şifahanesi olarak adlandırılan Şifahiye Medresesi de şu anda restorasyonda. İnşallah o da yıl sonuna bitirilecek’’ diye konuştu.

’’SİVAS TURİZMDE

ADINDAN SÖZ ETTİRECEK’’

Çifte Minareli Medrese’nin de onarımının devam ettiğini kaydeden Dalmaz, şu bilgileri verdi: ‘’Bunun yanında yeni onarıma alınacak Behrampaşa Kervansarayı var. Proje çalışmalarımız devam ediyor. Bütün bunlar eğer tarihî kent meydanı projesiyle birlikte ayağa kaldırıldığı takdirde ben öyle ümit ediyorum, Sivas şimdiye kadar turizm noktasında hiç adından bahsedilmezken, bundan sonra kültür, tarih ve doğa turizmi noktasında adından söz edilmeye başlayan illerden birisi olacak. Çeşitli konakların da restore edilerek işletilmesi de bu anlamda Sivas’a ayrı bir değer kattı. Bunun gibi daha belki özel sektör işletmeciliğinin devreye konulabileceği çok alanlarımız var. Bunlar birbir devreye girdikçe bence Sivas’ta yaşam kalitesi ve geleceğe güven daha da artacak.’’

HEDEF DİVRİĞİ ULU

CAMİİ’NİN RESTORASYONU

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın da turizme kazandırılmasını, onarılmasını ve insanlık hizmetine sunulmasını amaçladıklarını vurgulayan Dalmaz, ‘’Çalışmalarımız devam ediyor. Bu sadece bizi ilgilendiren bir konu da değil. Üniversiteyi, vakıfları, bilim otoritelerini herkesi ilgilendiren bir konu’’ diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığının bu konuyu hep ön planda tuttuğunu belirten Dalmaz, şunları söyledi: ‘’Öncelikle bizim istediğimiz, Divriği’nin sadece Divriği Ulu Cami i ile değil, etrafıyla birlikte, yani kalesi, kalesindeki camisi, kale eteğindeki kilisesi, hamamları, türbeleri, konakları, camileriyle ve her yeriyle beraber ele alınması gerektiğini düşünüyoruz’’ dedi.

/ Sivas

13.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır