"Gerçekten" haber verir 13 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Spor

 

Haydi Aslan, haydi Kanarya

Galatasaray, Avrupa Kupalarında yarın 208. Maçına çıkarken, Fenerbahçe ise Avrupa'daki 145. Maçında 6. Kez şampiyonlar liginde mücadele etmek istiyor.

GALATASARAY RAHAT

Avrupa Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu ilk maçında bugün evinde Romanya’nın Steaua Bükreş takımıyla karşılaşacak Galatasaray, Avrupa kupalarındaki 208. karşılaşmasına çıkacak. Sarı-kırmızılılar, bugüne kadar Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ile Şampiyonlar Ligi’nde 131, UEFA Kupası’nda 43, Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nda 32 ve Süper Kupa’da da 1 kez olmak üzere, Avrupa kupalarında toplam 207 maç oynadı. 2000 yılında UEFA Kupası ve Avrupa Süper Kupası’nı müzesine götürerek tarih yazan Galatasaray, geride kalan 207 Avrupa Kupası maçında 75 galibiyet ve 80 yenilgi alırken, 52 karşılaşmada ise eşitliği bozamadı. Bu karşılaşmalarda rakip filelere toplam 272 gol göndermeyi başaran ‘’Cim bom’’, kalesinde ise 306 gole engel olamadı.

GALATASARAY, ÖN ELEMELERDE RAHAT

Galatasaray, Avrupa kupalarında bugüne kadar oynadığı ön eleme turu karşılaşmalarında üstün performansıyla dikkat çekiyor. Galatasaray, geçmişte oynadığı ön eleme maçlarının büyük bir çoğunluğundan yüzünün akıyla çıkmayı bildi. Galatasaray, Avrupa kupalarında ön elemelere katıldığı 11 sezonda karşılaşmaların 10’undan zaferle çıkarken, sadece UEFA Kupası’nda 1995-96 Sezonu’nda Sparta Prag’a karşı 3-1 ve 1-1’lik skorlarla elendi. Galatasaray, Şampiyonlar Ligi’nde eleme maçlarında hiç başarısız olmadı. Ön elemelerde bugüne dek toplam 26 maç yapan ‘’Cim bom’’, bunlardan 19’unu kazanmayı başarırken, yalnızca 6’sında sahadan beraberlikle ayrıldı, 1 kez yenildi. ‘’Cim Bom’’, toplam 63 kez fileleri havalandırırken, 25 gol yedi.

GALATASARAY 3 MAÇ KAZANIP, 3 MAÇ KAYBETTİ

Rumen takımları, bugüne kadar oynanan karşılaşmalarda, Türk ekiplerine az da olsa üstünlük kurdu. Rumen ve Türk takımları 17 kez eşleşirken, toplam ise 32 maç oynandı. Yapılan maçların 15’ini Romanya temsilcileri kazanırken, Türk ekipleri 12 galibiyet aldı, 5 maç da beraberlikle sonuçlandı. Galatasaray, Rumen takımlarıyla oynadığı karşılaşmalarda 3 maç kazanıp, 3 kez de rakiplerine mağlup oldu. Rumen temsilcileriyle 2 kez de berabere kalan Galatasaray, oynadığı toplam 8 maçta rakiplerine 10 gol atarken, kalesinde 13 gol gördü.

FENERBAHÇE’DE HEDEF 6

Avrupa arenasında bugüne dek 5 kez Şampiyonlar Ligi’nde yer alan sarı-lacivertliler, 2. ön eleme turunu geçtiği bu sezon, 3. ön eleme turunda kazanarak bu büyük organizasyonda yer almak istiyor. Daha önce 1996-1997, 2001-2002, 2004-2005, 2005-2006 ve 2007-2008 sezonlarında Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden Fenerbahçe, 2002-2003 ve 2006-2007 sezonlarında olmak üzere 2 kez de ön eleme turunu geçemediği için ‘’Devler Ligi’’ne giremedi. Fenerbahçe, son olarak iki ön eleme turu oynadığı 2006-2007 sezonunda 2. turda Faroe Adaları’nın B36 Torshavn takımını geçip, 3. turda Ukrayna’nın Dinamo Kiev ekibine takılmıştı.

FENERBAHÇE, AVRUPA’DA 145. MAÇINA BUGÜN ÇIKIYOR

Futbolda Avrupa Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunun ilk maçında bugün deplasmanda Sırbistan’ın Partizan takımıyla karşılaşacak Fenerbahçe, Avrupa kupalarında 145. maçına çıkacak. Sarı-lacivertli ekip, Avrupa arenasında bugüne dek yaptığı 144 maçta, 49 galibiyet, 22 beraberlik ve 73 yenilgi aldı. Rakip filelere toplam 177 gol atan sarı-lacivertliler, kalesinde ise 241 gole engel olamadı.Fenerbahçe’nin, Avrupa kupalarında yaptığı 144 maçta aldığı sonuçların tablosu şöyle:

Organizasyon O G B M A Y

UEFA Kupası 54 18 10 26 72 91

Şampiyon Kulüpler Kupası 33 9 4 20 30 70

Şampiyonlar Ligi Ön Eleme 14 8 3 3 26 10

Şampiyonlar Ligi 34 11 4 19 38 59

Kupa Galipleri Kupası 9 3 1 5 11 11

Toplam 144 49 22 73 177 241

13.08.2008


 

Amerikalı yüzücü Phelps, üçte üç yaptı

29. Yaz Olimpiyat Oyunları erkekler serbest stil yüzme finalini Amerikalı Michael Phelps kazandı.

Olimpiyatlara 8 altın madalya kazanma beklentisiyle gelen Phelps, şu ana kadar katıldığı 3 finali kazanma başarısını gösterdi. Phelps, 200m finalini, 1:42.96’lik derecesiyle dünya rekoru kırarak kazandı. Güney Koreli Park Tae-hwan 1:44.85 ile gümüş, Amerikalı Peter Vanderkaay ise 1:45.14 ile bronz madalyaya hak kazandı.

l Bayanlar 100m sırtüstü finalini Amerikalı Natalie Couglin kazandı. Gümüş madalyayı 59.19 ile Zimbabveli Kirsty Coventry, bronz madalyayı 59.34 ile Amerikalı Margaret Hoelzer aldı.

l Erkekler 100m sırtüstü finalini Amerikalı Aaron Peirsol kazandı. Gümüş madalyayı yine Amerikalı Matt Grevers 53.11’lik derecesiyle alırken, müsabakayı 53.18 ile tamamlayan Rus Arkadi Vyatçanin ve Avustralyalı Hayden Stoeckel bronz madalyayı paylaştı.

l Bayanlar 100m kurbağalama yüzme finalini Avustralyalı Liesel Jones kazandı. Amerikalı Rebecca Soni 1:06.73 ile gümüş, Avusturyalı Mirna Jukiç 1:07.34 ile bronz madalyaya hak kazandı.

l Atıcılık, erkekler 50m tabanca müsabakasını Güney Koreli Jin Jong-Oh kazandı ve altın madalyanın sahibi oldu. 660.2 puan alan Kuzey Koreli Kim Jong-su gümüş, 659.5 puan alan Çinli Tan Zongliang ise bronz madalyanın sahibi oldu. Olimpiyat Oyunları’nda atıcılıkta mücadele eden tek Türk sporcu Yusuf Dikeç, 50 metre serbest tabanca kategorisinde elendi. Dikeç, elemelerde 45 yarışmacı arasında 552 toplam puanla 23’üncü oldu. Dikeç, bundan önce 10 metre havalı tabanca kategorisinde de elenmişti.

l Artistik cimnastik erkekler takım müsabakalarında altın madalyayı evsahibi Çin kazandı. Çin, müsabakalar sonucunda 286.125 puan toplayarak Atina-2004’ün şampiyonu Japonya’ya 7 puandan fazla fark attı. ABD takımı ise Japonya’nın gerisinde kalarak bronz madalyayla yetindi.

l 51 kiloda mücadele eden boksör Furkan Ulaş Memiş, ilk turda Hindistanlı rakibine yenilerek elendi. Müsabakanın ilk raundunu 5-0, ikinci raundunu 9-2 yenik durumda tamamlayan Furkan Ulaş Memiş, üçüncü raundda 12-3 yenik durumdayken, Milli Takım Antrenörü Cahit Süme, hakemlere sinirlenerek havlu attı.

Böylece mağlup olan Furkan Ulaş Memiş olimpiyatlara ilk turda veda etti.

l Grekoromen güreş 60 kiloda mücadele eden Soner Sucu, ilk müsabakasında Rus İslam Beka Albiev’e yenildi. İlk turu maç yapmadan geçen Soner Sucu, Her iki periyotu da 6-0 teknik üstünlükle kaybederek müsabakadan 2-0 mağlup ayrıldı. Sucu, Rus sporcunun finale yükselmesi durumunda bronz madalya için mücadelesine devam etme şansını yakalayacak.

13.08.2008


 

Çalımbay: İlk hedef deplasmanda galibiyet

Eskişehirspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, şu anki hedeflerinin ligdeki ilk deplasman maçından galibiyetle dönmek olduğunu söyledi.

Rıza Çalımbay, Turkcell Süper Lig hazırlıklarının başarılı bir biçimde sürdüğünü ve ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini bildirdi. Futbolcusu ve teknik heyetiyle çok iyi bir camiaya geldiklerinin farkında olduklarını ifade eden Çalımbay, ‘’Geçmişi mükemmel bir camiadayız. Eskişehirspor, yıllar sonra tekrar Süper Lig’e çıkmanın heyecanını yaşıyor. Eskişehir’de muhteşem bir futbol potansiyeli var. Biz de sorumluluğumuzun farkındayız’’ dedi.

13.08.2008


 

Gözler bu 4’lüde olacak

Macaristan ekibi MTK Budapeşte'yi her iki maçta da farklı skorlarla yenerek bir üst tura çıkan Fenerbahçe bugün Partizan önünde yeni bir sınava çıkacak.

Sırbistan'ın en köklü kulübü olarak bilinen Partizan 1945 yılında kuruldu ve çok ateşli bir taraftar topluluğuna sahip. Maçlarını 33 bin kişilik Partizana Stadında oynuyor. Her maçında tribünler doluyor. Bugüne kadar ülkesinde 20 lig şampiyonluğu elde etti. 10 defa da Sırbistan Kupası'nın sahibi oldu. Bu sezon Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunun ilk maçında Azerbaycan'ın İnter Bakü takımıyla deplasmanda 1-1 kaldı, daha sonra evinde oynadığı karşılaşmayı 2-0 kazanarak Fenerbahçe'nin rakibi oldu.

Fenerbahçe'de bugün gözler Volkan Demirel, Semih Şentürk, Kâzım Kâzım ve Daniel Güiza'da olacak. Kaleci Volkan şu anda Türkiye'nin 1 numarası olarak görünüyor. Ancak eksikleri çok. Özellikle yan toplardaki tayming olayı zayıf. Geri paslarda topu oyuna sokmakta başarısız. Savunmaya tam bir güven veremiyor. Rakibin her atağında tribünler hop oturup, hop kalkıyor. Volkan bu açıklarını kapattığında Avrupa'nın sayılı kalecilerinden olabilecek bir yetenek.

MTK Budapeşte maçında attığı 4 golle dikkatleri üzerine toplayan Semih Şentürk bu sezon Alex'in yaptığı görevi yerine getiriyor. Hem orta sahaya yardım ediyor, hem de forvette Güiza ile birlikte gol arıyor. Aragones'in bu taktiği MTK deplasmanında tuttu. Semih, savunmadan seken topları hiç affetmedi. Bugün Avrupa'nın birçok güçlü ekibinde Semih gibi görev yapan yıldızlar var. Meselâ, Chelsea'de Lampart, Liverpool'da Gerrard, Barcelona'da Xavi ve Milan'da Kaka'yı gösterebiliriz. Bu isimler takımlarının orta sahadaki yükünü kaldırdığı gibi gol yollarında da en etkili futbolcuları.

Kâzım Kâzım bu sezon Fenerbahçe'de adından en çok bahsedilen futbolcusu olacak. MTK maçlarında çok iyi bir performans sergiledi. Bire bir mücadelelerde her pozisyonda rakibini güzel hareketlerle geçmesini bildi. Ancak Kazım dikkat etmeli. Sezon başlayınca rakip savunmalar onun bu özelliğine mutlaka tedbir alacak. Kazım'ın topla hünerli hareketlerde bulunması tribünlere keyif verdiği bir gerçek. Ama hücuma çıkarken ağır olması Fenerbahçe'nin gol atmasını engelliyor. Kazım, topu kanatlara taşıyarak orta yaptığında takım arkadaşlarının gol atma şansı daha da artacak. Semih'in MTK'ya attığı 4. golde Burak'ın kanattan ortaladığı topu kafa ile ağlara gönderdiğini unutmasın.

Daniel Güiza ise iki resmî maçta da gol atamadı diye hemen eleştirilmeye başlandı. Bu çok erken bir eleştiri. Güiza, MTK maçlarında gördük ki, Fenerbahçe'ye deplasman maçlarında çok faydası olacak. Hızlı uzun toplarda hiç ofsayta düşmemesi ne kadar kurnaz bir futbolcu olduğunu gösteriyor. Yine bu tip toplarda çok sür'atli ve ceza sahası içine çok rahat girebiliyor. Şimdilik bazı kusurları var. Son vuruşlarda taymingini ayarlayamıyor. Bu yüzden şutları rakiplere çarpıp, dışarıya çıkıyor. Hava toplarında da zayıf olduğunu daha önce yazmıştım. MTK maçlarında çok müsait topları ağlara gönderemedi. Bunları düzelttiği takdirde İspanyol golcü Süper Ligde istenilen golleri mutlaka atacaktır.

Erol DOYURAN

13.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır