"Gerçekten" haber verir 18 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Akaryakıtta vergi düşmeli

BP Türkiye Genel Müdürü Tahir Uysal, Türkiye’nin benzinde dünyanın birinci, motorinde ise üçüncü en pahalı yakıtını kullandığına dikkat çekerken, ‘’Farkı oluşturtan da vergiler; pahalılıktan bahsediyorsak akaryakıt fiyatlarının düşmesi için öncelikle vergiler üzerinde odaklanmak lâzım’’ dedi.

Ham petrol fiyatlarının aşırı artış gösterdiği son yıllarda bir taraftan ülkeler fiyatların yüksekliğinden şikayet ederken, diğer taraftan da araç sahiplerinin ödedikleri rakamların çok daha büyük olmasının, akaryakıttan alınan vergi ve harçların fazlalığından kaynaklandığı görülüyor. Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkeden 16’sında benzin fiyatının yarıdan fazlasını vergi ve harçlar oluşturuyor. Vergi ve harç oranı AB ülkeleri içinde yüzde 58,3 ile Almanya’da en yüksekken, Kıbrıs Rum kesiminde bu oran yüzde 39,6’da kalıyor. Türkiye’de ise vergi ve harç oranı yüzde 59,7’yi buluyor. Avrupa Komisyonunun Haziran 2008 tarihli verilerinden derlediği bilgilere göre, AB ülkelerinde tüketicinin 1 litre benzine ödediği rakamın ortalama yüzde 54,8’i vergi ve harç yoluyla devletlerin kasasına giriyor.

AB ülkeleri arasında 95 oktan benzinde en düşük oranda vergi ve harç uygulanan ülke ise yüzde 39,6 ile Kıbrıs Rum kesimi. Onu yüzde 41,1 ile Malta, yüzde 41,8 ile Letonya, yüzde 43,4 ile Litvanya, yüzde 43,6 ile Romanya takip ediyor.

Türkiye’de 12 Ağustos 2008 tarihli verilere göre, 95 oktan benzinin vergisiz fiyatı 1,35 YTL, vergili fiyatı ise 3,35 YTL düzeyinde. Bu durumda benzindeki vergi ve harç oranı yüzde 59,7’yi buluyor.

BP Türkiye Genel Müdürü Tahir Uysal, Türkiye’nin benzinde dünyanın birinci, motorinde ise üçüncü en pahalı yakıtını kullandığına dikkat çekerken, ‘’Farkı yaratan da vergiler, pahalılıktan bahsediyorsak akaryakıt fiyatlarının düşmesi için öncelikle vergiler üzerinde odaklanmak lazım’’ dedi.

Yıllardır yüksek vergilerin akaryakıt kaçakçılığını teşvik ettiğini söylediklerini, fakat vergilerin olduğu yerde kaldığını söyleyen Uysal, ‘’Aslında piyasada çok ciddi bir rekabet var, neredeyse karlılık bile kalmadı. Pompa fiyatları arasında fiyat farkı az, fakat Avrupa pazarında da fiyat farkları birkaç sent. Fakat rekabet promosyonlarla çok ciddi şekilde yapılmaktadır. Belki bunu EPDK’ya daha iyi anlatmamız gerekiyor’’ diye konuştu.

Shell Türkiye Genel Müdürü Canan Ediboğlu da, akaryakıt fiyatlarında vergilerin çok büyük bir yüzdeyi oluşturduğunu, onun dışında vergiler düşüldüğü zaman Türkiye’de akaryakıt ürünlerinde İtalya fiyatlarının referans alındığını söyledi.

/ Ankara

18.08.2008


 

Kredi kartlarında “yıllık ücret” karmaşası

KREDİ kartlarından yıllık alınan “kart ücreti” karmaşası devam ederken, bir vatandaşın Zonguldak Tüketici Mahkemesinde açmış olduğu davanın aleyhine sonuçlanması üzerine Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin mahkemenin kararını tüketici lehine bozması, kart ücretinden mustarip vatandaşları umutlandırdı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin Zonguldak Tüketici Mahkemesinin tüketici aleyhine verdiği kararı bozmasında, kart ücretiyle ilgili düzenlemenin 12 punto koyu siyah harflerle yazılmamasıyla, yıllık ücret konusunun ayrıca tüketiciyle banka arasında müzakere edilerek üzerinde uzlaşma sağlanamamış olması rol oynadı. Yargıtayın bu konuda almış olduğu karara Zonguldak Tüketici Mahkemesinin uyması halinde kararın tüketici lehine kesinlik kazanmış olacağını belirten yetkililer, ancak mahkemenin kararında direnmesi halinde konunun Yargıtay Genel Kurulunda ele alınacağını bildirdi. Yetkililer, Yargıtay Genel Kurulunda çıkacak kararın artık kesin olacağını ve başka itiraz edilecek bir üst makam bulunmadığına işaret ederek, kararın, tüketici lehine çıkması halinde ise tüketicilerin bundan sonraki kredi kartı ücretlerine itirazlarında emsal oluşturarak bağlayıcı olacağına dikkat çekti. Aynı yetkililer, kredi kartı yıllık ücreti ödemek istemeyen vatandaşların tüketici hakem heyetlerine uygulamaya itiraz edebileceklerine dikkat çekerken, tüketicilerin illerde Sanayi ve Ticaret il müdürlüklerine, ilçelerde ise bağlı bulundukları kaymakamlık bünyesinde faaliyet gösteren tüketici sorunları hakem heyetlerine giderek itirazlarını yapabileceklerini hatırlattı.

/ Ankara

18.08.2008


 

Memura ek ödeme Resmi Gazete’de

MEMURLARA verilecek ek ödemenin ardından en düşük memur maaşı 1119 YTL’ye, araştırma görevlisi maaşı ise 1553 YTL’ye çıktı.

375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 3. Maddesi Uyarınca Memurlara yapılacak Ek Ödemeye İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlanarak, 15 Ağustos 2008 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Personele yapılacak ek ödeme, en yüksek devlet memuru aylığına (ek gösterge dahil) “ek ödeme cetveli”nde yer alan oranların uygulanması suretiyle hesaplanacak. Kararla 1 sayılı cetvele ÖSYM, Türk Patent Enstitüsü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, 2 sayılı cetvele de Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı ilave edildi.

/ Ankara

18.08.2008


 

Altın almanın tam zamanı

ÜNYA piyasalarında 4 ay önce ons fiyatı bin 32 dolar iken 830 dolara kadar gerileyen altının son günlerin en uygun yatırım aracı haline geldiği bildirildi.

dana Kuyumcular Odası Başkanı Salih Talay, yaptığı açıklamada, petrol fiyatının düşmeye başlaması ve yatırımcıların onsu bin 32 dolar seviyesine ulaşması nedeniyle elindeki altını çıkarma girişimi gibi nedenlerin, altın fiyatının düşmesinde en önemli etkenler olduğunu söyledi. Özellikle son aylardaki hızlı hareketlenmeyle ons fiyatı 200 dolar gerileyen altının en makul yatırım aracı haline gelmesine karşın, piyasada durgunluk yaşandığını belirten Talay, bu durgunluğun, kuyumcu esnafını ‘’kara kara’’ düşündürdüğünü ifade etti. İç piyasada gramı 32 YTL olan altının fiyatının son 8 ayın en düşük seviyesinde olduğunu belirten Talay, ‘’Bu nedenle parası olanlar için altın almanın tam zamanı. Yastık altında parası olanın yatırım yapmasını tavsiye ediyoruz. Bu hem kuyumcu esnafına hareketlilik, hem de vatandaşa kar sağlar’’ dedi. Talay, altının fiyatın daha aşağıya düşmesini beklemediklerini belirtti.

/ Adana

18.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır