"Gerçekten" haber verir 21 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

‘Derin Kaide’ Afganlıları şok etti

ABD'nin Afganistan'da Kaide üyeleriyle kardeş kardeş geçindiği ortaya çıktı.

Afganlar, ABD’nin Pakistan’daki El Kaide üslerinin yerlerini bildiğini, ancak daha geniş küresel hedefler için bu ülkedeki varlığını haklı çıkarmak amacıyla istikrarsız bir Afganistan istediğinden, bu üsleri vurmadığına inanıyor. Resmî Anis gazetesinin haberinde, ABD’nin her zaman militanlara her nerede olursa olsunlar saldıracağını söylediği, ancak gerçekte bunu yapmadığı belirtilerek, “Afgan halkı uzun süredir yabancıların, özellikle İngiltere ve ABD’nin bu tür iddialarından şüphe ediyor ve terörizm ile El Kaide’yi yok etme konusundaki güvenleri azaldı” denildi.

Haberde, “kimsenin, Taliban’ın eğitim gördüğü ve silahlandığı bölgeler ortadan kaldırılana kadar Afganistan’da istikrar ve barışın yeniden inşa edileceğine inanmadığı” kaydedildi.

Anis gazetesi, Afganların, Washington yönetimin, İran ve Orta Asya’da petrol ve gaz üreticisi ülkelerle sınırı olan Afganistan’ın coğrafî konumu sebebiyle bu ülkedeki askerlerinin varlığını haklı çıkarmak için Afganistan’daki istikrarsızlığın sürmesini istediğine inandığını yazdı.

Afganistan hükümeti, Pakistan’ı Taliban ve El Kaide militanlarını sınırötesi saldırılar düzenlemeleri için eğitmek ve bunlara maddî destek sağlamakla suçluyor.

ABD’nin liderliğindeki koalisyon güçlerinin, 11 Eylül saldırılarının arkasında olduğu söylenen El Kaide liderlerini teslim etmeyi kabul etmeyen Taliban yönetimini devirmesinden yaklaşık 7 yıl sonra örgütün liderleri hala kaçak ya da Pakistan’da saklandıkları sanılıyor. Afganistan’da 70 binden fazla yabancı asker görev yaparken, Batılı liderler, Afganistan’daki askerlerin çekilmesiyle ilgili takvim belirlemedi. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai de son aylarda Taliban direnişçilerine karşı yapılan hava saldırılarının, sivillerin ölümünden başka bir işe yaramadığı eleştirisinde bulunuyor.

/ Kabil

21.08.2008


 

ABD, Müşerref’e evsahipliği için sıcak

ABD, istifa eden Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in sığınma talep etmesi durumunda bunu değerlendirmeye hazır olduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Robert Wood, şu an için sığınma ya da bir konut ayarlanması talebinde bulunulmadığını vurgulayarak, Müşerref’in konut talebinde bulunmayı tercih etmesi ya da sığınma talebinde bulunması halinde ABD’nin bunun değerlendireceğini belirtti. Bu arada, Pakistan hükümetinden adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili Müşerref’in ailesiyle birkaç gün içinde umreye gitmesinin beklendiğini söyledi. AFP’nin haberine göre Müşerref’e yakın kaynaklar eski devlet başkanının umreden sonra İngiltere ya da Türkiye’ye sürgüne gideceğini iddia ederken, devlet başkanlığından bir yetkili Müşerref’in Pakistan’a döneceğini ifade etti. Suudi Arabistan’ın İslamabad Büyükelçisi Ali Avad Assiri ise ülkesinin Müşerref’e sığınma hakkı verme niyetinde olduğuna ilişkin haberleri yalanladı. Assiri, Suudi Arabistan’ın Okaz gazetesine yaptığı açıklamada, “İslamabad’da Müşerref’i Suudi Arabistan’a götürmek için bir uçak olduğu haberleri asılsızdır” diye konuştu.

/ Washington

21.08.2008


 

ABD, Polonya’da misilleme yaptı

ABD ile Polonya arasında füze savunma sistemine ilişkin anlaşma imzalandı.

Polonya’nın başşehri Varşova’da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Polonyalı muadili Radek Sikorski, Rusya’nın karşı çıktığı, Polonya’da ABD füze savunma üssünün kurulmasına sağlayacak anlaşmaya imza attı. İmza törenine Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ve Başbakan Donald Tusk da katıldı. ABD ve Polonya, Rusya’nın batı sınırından 180 kilometre uzaklıktaki bölgeye 10 Amerikan füze savunma sisteminin yerleştirilmesini öngören anlaşmayı resmen imzalamadan 6 gün önce kabul etmişti. Rusya, bu anlaşmanın, güvenliği için tehdit oluşturduğunu savunmuş, Varşova ile Washington’u, Kafkasya’daki çatışmadan sonra anlaşmayı hızla imzalamak üzere hazırlık yapmakla suçlamıştı. Polonya Başbakanı Donald Tusk, ABD ile füze savunma sistemi anlaşmasının imzalanmasıyla “asıl hedeflerine ulaştıklarını” bildirdi. Tusk, devlet başkanlığı sarayının bahçesinde anlaşmanın imzalanmasından sonra yaptığı konuşmada, müzakerelerin çok zor, ancak dostça geçtiğini ifade etti. Başbakan Tusk, “Ülkemiz ve ABD’nin daha güvenli olacağı anlamına gelecek asıl hedeflerimize ulaştık” diye konuştu. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da imza töreninden önce yaptığı açıklamada, sistemin bir tehdit olarak görülmemesi gerektiğini ifade etti. Bunun savunma amaçlı bir sistem olduğunu belirten Rice, bununla hiç kimsenin hedef alınmayacağını kaydetti. Rice, anlaşmanın, 21. yüzyılın yeni tehditlerine, İran ya da Kuzey Kore gibi ülkelerden gelecek uzun menzilli füze tehditlerine karşı kendilerine yardımcı olacağını bildirdi. Rice’ın yanında yer alan Devlet Başkanı Lech Kaczynski de aylarca süren müzakerelerden sonra elde edilen sonucun çok tatmin edici olduğunu ifade etti. Kaczynski, her iki tarafın hedeflerine ulaştığını ve bunun Polonya için büyük başarı olduğunu söyledi.

/ Varşova

21.08.2008


 

Beşşar, durumdan vazife çıkartıyor

SURİYE Devlet Başkanı Beşşar Esad, Rusya’ya yapacağı ziyareti iki ülke arasındaki askeri ilişkileri genişletmek için kullanacağını söyledi.

Esad, Rusya’nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant’a verdiği demeçte, Rusya-Gürcistan çatışmasının Rusya ile Suriye’nin savunma alanındaki işbirliğini artırması gerektiğinin ‘’altını çizdiğini’’ kaydetti. Moskova, Gürcistan’ı çatışmalarda İsrail tarafından sağlanan malzemeleri kullanmakla suçlamıştı. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile görüşmek için bu hafta Moskova’ya gelmesi beklenen Esad, ‘’Görüşmede elbette temel konu askerî ve teknik işbirliği olacak. Silâh alımı konusu çok önemli. Bunu hızlandırmamız gerektiğini düşünüyorum. Öte yandan batı ve İsrail Rusya’ya baskı yapmaya devam ediyor’’ ifadesini kullandı. İsrail’in Gürcistan’a silâh satışına atıfta bulunarak İsrail’in bu konudaki rolünün Suriye gibi ülkelerin Rusya ile işbirliğini arttırmasını teşvik edeceğini kaydeden Esad, ‘’Bence gerek Rusya, gerekse dünyadaki herkes İsrail’in ve Gürcistan krizindeki askerî danışmanlarının rolünün farkında. Eğer Rusya’da önceden bu güçlerin dost olabileceğini düşünenler varsa sanırım hiçbiri artık öyle düşünmüyor’’ diye konuştu. Rus askerî yetkilileri, İsrail’i Gürcistan’a askerî araç, patlayıcı sağlamak ve Gürcü askerlerini eğitmekle suçlamıştı. İsrail, hükümet olarak başka ülkelere silâh vermediklerini açıklamış, ancak İsrailli özel şirketler, Savunma Bakanlığının izniyle başka ülkelere silâh satışı yapıp, söz konusu ülkelerin askerlerini eğitebiliyorlar.

/ Moskova

21.08.2008


 

İran, BAE adalarından vazgeçmiyor

İRAN, Basra Körfezi’ndeki üç adanın egemenlik hakkının tartışma konusu yapılamayacağını bildirdi.

İran yargı erki sözcüsü Ali Rıza Cemşidi, Basra Körfezi’ndeki Büyük ve Küçük Tunb ile Ebu Musa adalarının İran’a ait olduğunu belirterek, Uluslararası Adalet Divanı’nın bu konuda karar verme yetkisi olmadığını söyledi. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) bu adalar üzerinde hak iddia etmesini ve Arap ülkeleri ile uluslar arası kuruluşlar nezdinde girişimde bulunmasını eleştiren Cemşidi, “Uluslar arası belgeler ve tarihe bakıldığında bu adaların İran’a ait olduğu açıkça anlaşılıyor” ifadesini kullandı. Cemşidi, adaların egemenliğine ilişkin tartışmaların belli ülkelerce siyasî mesele haline getirildiğini kaydetti. Adaların 1903’te geçici olarak İngilizlerin eline geçtiğini ve 1971’de tekrar İran’a iade edildiğini anlatan Cemşidi, “1971’de henüz kurulmamış olan BAE, nasıl olur da adalar üzerinde egemenlik iddiasında bulunur” diye sordu.

/ Tahran

21.08.2008


 

Rusya, ayrılıkçılara göz kırptı

RUS parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov, Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanımaya hazır olduklarını söyledi.

Rus haber ajansı RİA Novosti, Mironov’un, Federasyon Konseyi üyelerinin topladığı yardımların Güney Osetya’ya gönderilmesi için gittiği Kuzey Osetya’da yaptığı açıklamada, Federasyon Konseyi’nin Güney Osetya ve Abhazya halklarının isteği olan bağımsızlık taleplerini tanımaya hazır olduğunu söylediğini duyurdu. Mironov, ‘’Eğer bu cumhuriyetlerde yaşayan insanlar istiyorsa ve Rusya Devlet Başkanı da bu yönde karar alırsa Federasyon Konseyi Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlık statüsünü tanımaya hazır’’ dedi. Güney Osetya’da barışçıl bir yaşamın artık güvence altına alındığına dair bir kuşkusunun olmadığını ifade eden Mironov, ‘’Güney Osetya halkının barış içinde yaşamasını kimse engelleyemeyecek’’ diye konuştu. Bu arada Rus haber ajansı İtar-Tass, Abhazya Başkanı Sergey Bagapş’ın Rusya Federasyonu’nun bağımsızlıklarını tanıması yönündeki planı için hazırlığa başladığını duyurdu. Abhazya parlamentosu Başkanı Nugaz Aşuba, parlamentonun yapacağı olağanüstü toplantıda bağımsızlık ilânı kararını onaylamayı görüşeceğini söyledi.

/ Moskova

21.08.2008


 

Duleymi’nin oğlunu gözaltına aldılar

IRAK'TA askerlerin önde gelen Sünnî siyasî lider Adnan El Duleymi’nin oğlunu gözaltına aldığı açıklandı.

ABD ordusu adına yapılan açıklamada, Irak askerlerinin bir gece önce Bağdat’ta düzenledikleri baskında, El Duleymi’nin oğlunu gözaltına aldıkları belirtildi. Açıklamada, baskında Amerikan askerlerinin yer almadığı ifade edildi. Irak’taki en büyük Sünnî siyasî blok olan Ulusal Uzlaşma Cephesi’nin lideri El Duleymi’nin bir diğer oğlunun da 8 ay önce gözaltına alınması, Sünnî siyasetçiler arasında tepkilere yol açmıştı. El Duleymi, bir Irak televizyonuna telefonla yaptığı açıklamada, oğlunun siyasetle ilgisinin olmadığını belirterek, ‘’Hedef alınmam ve oğullarımın gözaltına alınması siyasî sürece ve ulusal uzlaşmaya zarar verir’’ diye konuştu.

/ Bağdat

21.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır