"Gerçekten" haber verir 21 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Hayvancılığımız politikasızlık kurbanı

Suluova Besiciler Kooperatifi Başkanı İdris Yavuz,”Hayvancılık ayrı bir başlık altında millî bir politika haline getirilmelidir” dedi.

Suluova’nın 1954 yılında şeker fabrikasının temellerinin atılmasıyla birlikte kurulan 40 bin civarındaki nüfusunun üçte ikisinin tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir ilçe olduğuna dikkat çeken İdris Yavuz, şunları kaydetti: “Ülkemizin nüfusu 1990 yılından bu yana yüzde 27 artış gösterirken hayvan sayısı varlığı tam tersine azalmıştır. 1990 yılında toplam hayvan varlığı 65 bin baş iken bugün 43 bin başa düşerek yüzde 34’lük bir azalma göstermiştir. Bugün Afrika ülkeleri de dahil olmak üzere dünyada ki karkas ortalaması 250 kg iken Türkiye de ki karkas ortalaması 180 kg’dır. Bugün ülkemizde besi giderek azalmakta olup yaptığımız araştırmalarda Suluovamız da ki ve diğer bölgelerimizde ki besici kardeşlerim tekrar hayvan alamamaktadır.”

HAYVAN YEMİNDE KDV DÜŞÜRÜLSÜN

Hayvancılığın gelişmesi için gerekli teşviklerin sağlanmasını isteyen Yavuz, yem de uygulanan KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi gerektiğini kaydetti. İdris Yavuz, şöyle devam etti: ”2001 yılına kadar tarım ve hayvancılığın yanında olan çiftçi dostu Ziraat Bankası 2001 yılındaki krizin sorumlusu olarak çiftçilerimizi görmüş olacak ki; o yıldan itibaren besiciler fişlenmiş ve üreticiye adeta sırt çevrilmiş durumdadır. Bu mânâda; derhal kefilliklerin kaldırılması, sorunlu kredilerin mutabakat sağlanarak çözümlenmesi ve böylelikle sosyal barışın sağlanması gerekmektedir. Kefiller kefaletlerinden dolayı kredi alamamaktadırlar. Kefillerin kredi almalarının sağlanması, ipotek sisteminin uygulanarak kefil sisteminin iptal edilmesi şarttır.”

HER İLDE CANLI HAYVAN

BORSALARI KURULSUN

Başkan Yavuz, Türkiye’de hayvanclıkla uğraşan vatandaşların büyük sıkıntı içinde olduğunu belirterek, çözüm tekliflerini şöyle sıraladı: Hayvancık ayrı bir başlık altında millî bir politika haline getirilmelidir. Kârlılık ve verimliliğin arttırılması için; bölge şartlarına, iklimine, toprak yapısına, Türkiye de ki hastalık şartlarına ve ahır yapılarına göre uygun hayvan ırklarının ıslâh edilmesi ve geliştirilmesi şarttır. Canlı hayvan borsalarının derhal her ilde kurulması sağlanmalıdır. Borsaların kurulması ile birlikte üretim artarken, haksız rekabet ortadan kalkacak fiyat istikran sağlanacak, böylelikle kaçakçılığın ve kayıt dışının önüne geçilecektir.

Bekir Anar / Suluova

21.08.2008


 

Yabancıların taşınmazları 64 bin 629’a ulaştı

TÜRKİYE'DE, bugüne kadar yabancı uyruklu 75 bin 492 kişiye 64 bin 629 taşınmaz satıldı. Yabancılar mülk alımında en çok Antalya, Muğla, İstanbul ve Aydın’ı tercih etti.

Türkiye’den en çok taşınmaz alan yabancıların başında ise Almanlar, İngilizler ve Avusturyalılar’ın geldiği gözlendi.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Temmuz ayı verilerine göre, yabancılara ait taşınmaz sayısı 27 Temmuz itibariyle 64 bin 629’a ulaşırken, bunların toplam yüzölçümü de 41 milyon 723 bin 868 metrekare olduğu belirlendi. Yabancıların en çok gayrimenkul aldığı ilin 19 bin 781 ile Antalya olduğu tesbit edildi. Antalya’yı 9 bin 508 taşınmazla Muğla, 8 bin 177 ile İstanbul ve 5 bin 653’le Aydın izledi. Yabancılara Bursa’da 4 bin 875, İzmir’de 4 bin 115, Ankara’da bin 207, Mersin’de 967, Hatay’da 917, Balıkesir’de de 783 taşınmaz satışı yapıldı. Buna göre bu on ilde yabancılara satılan taşınmaz sayısı 55 bin 983’e ulaştı. Türkiye’de yabancılara satılan toplam 64 bin 629 taşınmazdan on il yüzde 87 pay aldı.

TAŞINMAZ ALAN YABANCI SAYISI

Antalya’da 26 bin 795 yabancı gayrimenkul yatırımı yaparken, Muğla’da 13 bin 360, İstanbul’da 8 bin 984, Aydın’da 7 bin 824, Bursa’da da 5 bin 232 yabancı uyruklu vatandaş taşınmaz aldı. İzmir’de 4 bin 231, Mersin’de 995, Ankara’da 927, Yalova’da 825, Balıkesir’de ise 747 yabancı uyrukluya taşınmaz satıldı. Yüz ölçümüne göre yabancıların en fazla mülk aldığı il ise 4 milyon 474 bin 112 metrekare ile Muğla oldu. Muğla’yı 3 milyon 979 bin 322 metrekare ile Antalya, 3 milyon 70 bin 809 metrekare ile Aydın, 2 milyon 675 bin 686 ile İstanbul, 2 milyon 630 bin 77 metrekare ile Hatay izledi.

TOPLAMDA ALMAN VE

İNGİLİZLER BAŞI ÇEKİYOR

Türkiye’den yüzölçümüne göre en çok gayrimenkul alımını Almanlar, İngilizler ve Avusturyalılar gerçekleştirdi. Almanlar 19 milyon 488 bin 564 metrekare, İngilizler 5 milyon 53 bin 937 metrekare, Avusturyalılar 4 milyon 249 bin 295 metrekare taşınmaz satın aldı. Taşınmaz sayısına göre de 18 bin 71 ile Almanlar ilk sırada yer aldı. Almanları, 14 bin 586 taşınmazla İngilizler, 9 bin 991 ile Yunanlılar, 3 bin 660 ile İrlandalılar, 2 bin 403 ile Avusturyalılar izledi.

21.08.2008


 

Ramazan paketi raflardaki yerini aldı

ADANA'DA şehir merkezinde hizmet veren büyük ve orta ölçekli marketlerde, Ramazan dolayısıyla hazırlanan ‘’gıda yardımı paketleri’’nin fiyatının 20-50 YTL arasında değiştiği bildirildi.

Temel ihtiyaçları dikkate alan market yöneticileri, fiyat avantajı oluştrumak ve sunumda kolaylık amacıyla yardım paketleri hazırlama yönündeki çalışmalara ağırlık verdiler. Market sahibi Adnan Üğü, 1 Eylül tarihinde başlayacak Ramazan dolayısıyla hayırseverlerin siparişte bulunmaya başladığını, gelir seviyesini dikkate alarak 20-50 YTL arasında fiyatlarla paketler oluşturarak seçenekler sunduklarını ifade etti.

Adnan Üğü, muhtaç ailelere katkıda bulunmak isteyen hayırseverlerin, temel ihtiyaç maddelerinden bulunan, 9 ve 12 kalem arasında değişen paketleri tercih edebileceklerini belirterek, şunları kaydetti: ‘’Yardım paketlerinde, en ucuz olanlarda birer kilo yağ, şeker, bulgur, kuru fasulye, un, pirinç, makarna, çay ve margarin bulunuyor. Fiyatı 50 YTL’ye ulaşan yardım paketinde zeytin, helva ve çikolata gibi ürün farklılığı bulunuyor. Bu yardım paketinde 5’er kilo yağ ve şeker yer alıyor. Bazı hayırseverler ise fark vererek hurma, üzüm, peynir ve reçel gibi ekstralar istiyorlar.’’

/ Adana

21.08.2008


 

“Petrol fiyatları 80 dolara düşer”

ULUSLARARASI yatırım bankası Merrill Lynch petrol fiyatlarının gelecek aylarda 80 dolara ineceği iddiasında bulundu.

Önceki gün bir ara ABD petrolü fiyatları 111.64 dolara inerek, 11 Nisan’dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Temmuz ayında 147 dolara çıkan ABD petrolü, o günden bu yana yaklaşık yüzde 24 değer kaybetti. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise önceki gün 89 sent azalışla 111.05 dolar oldu. Petrol fiyatları Meksika Körfezi’nde azalan fırtına tehdidinin arz kaygılarını gidermesiyle gevşedi. Piyasa uzmanları, petrolün varil fiyatının 100 dolara gerilemesi yönünde güçlü destek bulunduğunu, gelecek ay petrolün varil fiyatının 105 dolar olmasının şaşırtıcı olmayacağını söylüyorlar. Merrill Lynch’in Başkan Yardımcısı Tom Petrie de, küresel talebin düşmesiyle petrol fiyatlarının gelecek aylarda yaklaşık 80 dolara kadar gerileyeceğini öngördü. Petrol İhraç eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Başkanı Chakib Khelil de daha önce yaptığı açıklamada, doların güçlenmeye devam etmesi ve jeopolitik kaygıların azalmasıyla, petrolün uzun vadede 80 dolar ya da daha altına inebileceğini söylemişti.

21.08.2008


 

Çağrı Hipermarket, 16. şubesini Fikirtepe'de açtı

ÇAĞRI Hipermarket 16. şubesi olan Fikirtepe mağazasını düzenlediği törenle hizmete açtı.

Organize perakende mağazacılığının önemli isimlerinden olan Çağrı Hipermarket, İstanbul’un her iki yakasında şubeleşme faaliyetlerine devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Şirinevler Mahmutbey Caddesi’nde 15. şubesini açan Çağrı Hipermarket, 16. şubesini Fikirtepe Mandıra Caddesi’nde İstanbulluların hizmetine açtı. Çağrı Hipermarket Fikirtepe Şubesinin açılışını, Gübretaş Genel Müdürü Mehmet Koca ile Çağrı Hipermarket Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kara, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Kara ve Ahmet Kara birlikte yaptı. Açılış töreninde yaptığı konuşmada, Çağrı Hipermarketleri’nin kuruluşunun 10. yılını kutladıklarını ve İstanbul’un iki yakasında da varlıklarını sürdürdüklerini belirten Mustafa Kara, “16. şubemizin açılışının heyecanını yaşıyoruz. Bütün şubelerimizde aynı kaliteyi, aynı hijyen şartlarında, 365 gün yaşatıyoruz. Meyvenin ve etin en tazesini, züccaciyenin en güzelini ve bütün ürünlerin en kalitelisini bulmanız mümkün. Müşteri servis farklılığı ile müşterilerimize daha kaliteli bir hizmet sunacağız” şeklinde konuştu. Binden fazla kişiyi istihdam ederek işsizliğe de çare olmaya çalıştıklarını ifade eden Kara, başarılı yatırımlarından dolayı KOBİ özel ödülü ve Girişimcilik ödülleri aldıklarını da dile getirdi. Kara, bütün Çağrı Hipermarket şubelerinde olduğu gibi yeni açılacak şubelerinde de züccaciyeden şarküteriye, temizlik malzemelerinden gıdaya, on binlerce ürünü uygun fiyatlarla tüketiciye sunacaklarını söyledi.

Yeni Asya / İstanbul

21.08.2008


 

Bahçıvan, Gülüm’le süt pazarında

TÜRKİYE'NİN en eski peynir üreticilerinden olan Bahçıvan, Danone bünyesindeki Gülüm Süt markasını satın alarak süt pazarına giriş yaptı.

Şirketin yeni vizyonunu basın toplantısı ile açıklayan Bahçıvan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sürülebilir beyaz peynir ve ambalajlı beyaz peynir pazarına da girdiklerini söyledi. Son iki yılda 15 milyon euroluk yatırım yaptıklarını belirten Bahçıvan, “Yeni ürünlerimiz arasında yer alan sürülebilir ve üçgen peynir alanı bizim en büyük eksikliğimizdi. Yeni nesil daha çok sürülebilir peynir tüketiyor. Artık bu biraz üzücü olsa da anne babanın tükettiği peyniri çocuklar tüketmiyor. BemBeyaz markasını el değmeden hazırladık. Bir zamanların günlük süt markası Gülüm’ü satın aldık. Bu marka, uzun ömürlü süt olarak yeni ambalajıyla evlere girecek” dedi. Bahçıvan, günümüzde enerjinin önemine dikkat çekerek, Bahçıvan Gıda olarak süt ürünleri sektöründe bir ilke imza attıklarını ve kendi elektriklerini üretmeye başladıklarını anlattı. Bahçıvan, 1.2 megawat gücündeki Bahçıvan Gıda Enerji Santralı’nın Temmuz 2008’de faaliyete başladığını sözlerine ekledi.

Ümit Kızıltepe / İstanbul

21.08.2008


 

TPAO, Pervari’de petrol arayacak

TÜRKİYE Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürlüğünce Siirt’in Pervari ilçesinde yeni bir sondaj kuyusu açacak.

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Gökbudak-1 ismiyle yeni bir sahada petrol arayacaklarını ifade ederek, ekiplerin bu sahada lokasyon çalışmalarını başlattığını bildirdiler. Ekiplerin, 4 bin 500 ile 5 bin metre derinliğe inerek petrol arayacaklarını, bu çalışmaya da ilkbaharda başlayacaklarını belirten yetkililer şunları kaydetti: ‘’Aynı bölgede daha önce kazdığımız ‘Okçular-1’ kuyumuzdan umduğumuzu bulamadık. Yapılan sismik çalışmalarda burada petrol emareleri tesbit edildi. Bu nedenle Pervari’ye yakın bir alanda Gökbudak-1 kuyusunu açacağız. Buradaki mevsim koşullarının ağır olması nedeniyle yılda en çok 4 ay çalışılabilmektedir. Bu nedenle lokasyonu tamamlayıp ilkbaharı bekleyeceğiz. Türkiye’nin en derin kuyusunda petrol arayacağız.’’

21.08.2008


 

Ardahan’a bal paketleme tesisi

ARDAHAN'DA Tarım Kredi Kooperatifi tarafından kurulan bal paketleme tesisi hizmete girdi.

Ardahan Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Zekeriya Akbaba, Karagöl Mahallesi’nde yaptırılan ve 206 bin YTL’ye mal olan paketleme tesisinde yılda 100 ton balın paketleneceğini ifade etti. Ardahan’da üretilen balın kalitesine dikkat çeken Akbaba, şunları söyledi: ‘’Kafkas ırkı arının gen merkezi Ardahan’da Türkiye’nin en kaliteli balları üretilmektedir. Üretilen balın pazarlanmasında yaşanan paketleme sorununu kurduğumuz tesis ile aştık. Artık tesisimizde paketlenen balları yurdun dört bir yanına gönderebileceğiz.’’

21.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır