"Gerçekten" haber verir 21 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Güzergâh yâ Resulallah!

Sabancı Üniversitesinde görevli öğretim üyesi Leyla Neyzi, İskoçya’nın Edinburg Üniversitesi öğretim üyesi Caroline Finkel, Kent Üniversitesi öğretim üyesi Dona Landry, İngiltere’nin Exeter Üniversitesi öğretim üyesi Gerald McLean, Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça’yı makamında ziyaret ederek projeye ilişkin fikir alış verişinde bulundular.

Mustafa İça, kabulünde yaptığı konuşmada, ünlü gezgin Evliya Çelebi’nin doğduğu ve gençlik yıllarını geçirdiği evin metruk durumda olması sebebiyle yıkılarak, aslına uygun şekilde müze yapıldığını söyledi.

Şehirde bugüne kadar tarihe mal olmuş birçok önemli şahsiyetin yaşadığına dikkati çeken İça, en tanınmış kişilerden birinin de ünlü gezgin Evliya Çelebi olduğunu belirtti.

İça, asıl ismi “Derviş Mehmed Zilli” olan Evliya Çelebi’nin, 1611 yılında Kütahya’nın Saray Mahallesi’nde doğduğunu hatırlatarak, dedesi Kara Ahmet Bey’in kabrinin de bulunduğu mahallede, ünlü gezginin yaşadığı ev olarak bilinen yerde faaliyet gösterecek müzenin, şehrin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Evliya Çelebi’nin eserlerinin kaynak niteliği taşıdığını anlatan İça, “Evliya Çelebi, ‘Seyahatname’ adlı eseriyle, gezdiği yerleri, gördüğü hayat biçimlerini irdelemiştir. Bu eser, bilim dünyasınca halen kaynak olarak gösterilmektedir. Geçmişten günümüze ve geleceğe ışık tutmaktadır. Seyahatnameleri dünya çapında bir belge niteliğindedir” diye konuştu.

“OSMANLI DEVLETİ’NİN

MODA MERKEZİYDİ”

Kütahya’nın 7 bin yıllık tarihe sahip olduğuna işaret eden İça, Dumlupınar Üniversitesinin (DPÜ) Seyitömer’deki höyük kazısıyla çok eskilere dayanan medeniyetin ilk izlerinin ortaya çıkacağını söyledi.

İça, belediye olarak geçmişe sahip çıktıklarını dile getirerek, “Roma döneminden Aizanoi Antik Şehri olan Çavdarhisar ilçesi, açık hava müzesi gibidir. Bizans döneminden kalan Kütahya Kalesi’nin yollarını ve çevresini restore ettirdik. Kütahya’mız, 130 yıl Germiyan Beyliği’nin merkezi olmuştur. Konya’dan sonra Mevlevîhane ikinci olarak Kütahya’da önem kazanmıştır. Kütahya sahip olduğu 27 medrese ile bir şehzadeler kentidir” dedi.

21.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Güzergâh yâ Resulallah!

  BİR MASAL DİYARIDIR; MARDİN VE MİDYAT

  Aytmatov’un eserleri İpekyolu Festivali’nde

  Üstad sayfaları, Üstad’ı anlatıyor

  Pirinç Festivali başlıyor

  İshakpaşa Sarayında restorasyona devam

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır