"Gerçekten" haber verir 22 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Gürcistan krizi McCain’e yaradı

ABD’de Cumhuriyetçi Parti adayı McCain, son kamuoyu yoklamalarında, Demokrat Partili rakibi Obama’nın önüne geçti. Bu yükselişe gösterilen en önemli sebep Gürcistan krizi.

Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı John McCain, Barack Obama’yı bir ankette daha geçti. Reuters haber ajansı ve Zogby araştırma kuruluşunun Amerika genelinde gerçekleştirdiği ortak anketine göre John McCain, oyların yüzde 46’sını alırken, Obama yüzde 41’de kaldı.

Geçtiğimiz günlerde ilk kez Rasmussen Report’un anketinde Obama’nın önünde gözüken McCain’in ikinci anket zaferi, Demokrat Partinin kongresinin toplanmasının hemen öncesine denk geldi. Ancak Obama’nın başkan yardımcısı adayını açıklayacağı günlere denk gelen bu anket sonucu, politik çevrelerde tartışmalara da sebep oluyor. Bazı Demokrat Partililer, ankete, “Obama’nın yardımcı adayı seçimini etkilemeye yönelik bir girişim” suçlamasında bulunuyor.

Reuters’in anketi ile aynı günlerde yapılan Los Angeles Times / Bloomberg anketine göre ise Obama yüzde 45 _ yüzde 43 önde bulunuyor. Quinnipac Üniversitesi anketine göre ise Obama rakibine karşı yüzde 47 _ yüzde 42 üstünlük sağlıyor.

John McCain’in kampanyasını sevindiren bir seçim tahmini sonucu da Real Clear Politics sitesinden geldi. RCP’nin çeşitli tahminleri temel alarak yaptığı ortalama tahminlerde McCain ilk kez seçici delege oyunda rakibini geçti. RCP’nin Çarşamba sabahı verilerine göre McCain 274 ve Obama 264 seçici delege oyu kazanıyor. Bir adayın ABD başkanlığını kazanması için seçici delege kurulunun salt çoğunluğu olan 271 seçici delege oyunu kazanması gerekiyor.

/ Newyork

22.08.2008


 

Rice : Irak’ta anlaşma çok yakın

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ABD ile Irak’ın Amerikan askerlerinin Irak’ta Aralık 2008’den sonraki varlığına ilişkin anlaşmaya çok yakın olduğunu açıkladı.

Irak’ın başkenti Bağdat’a beklenmedik ziyarette bulunan Rice, Bağdat’a giderken uçaktaki gazetecilere yaptığı açıklamada, Amerikan askerlerinin Irak’taki varlığının statüsünü belirleyecek anlaşma konusunda uzlaşmaya çok yakın olduklarını, bununla birlikte henüz son noktaya ulaşılmadığını kaydetti. Rice, müzakerecilerin anlaşmanın sonuçlandırılması yolunda büyük ilerleme kaydettiklerini, ancak Amerikan kuvvetlerinin Irak’taki operasyonlarının gelecekteki şeklini belirlemek konusunda halledilmesi gereken meseleler bulunduğunu da ifade etti ve bunun son derece normal olduğunu belirtti. Şu aşamada ayrıntılara girmeyeceğini de söyleyen Rice, “Ancak sizlere her şeyin olumlu ilerlediğini söyleyebilirim” ifadesini kullandı.

/ Bağdat

22.08.2008


 

Sırbistan Hazrete Peygambere hakaret dolu kitabı geri çekti

HZ. Muhammed hakkındaki tartışmalı bir romanı Sırbistan’da yayımlayan yayınevi, Müslümanların tepkisi üzerine kitabı geri çekti.

Sırbistan’daki BeoBook yayınevi, Amerikalı yazar Sherry Jones’un Medine’nin İncisi (Jewel of Medina) adlı kitabını yayımladıklarını, ancak yerel Müslüman liderlerin kitabın Hz. Muhammed ve ailesine hakaret ettiği şeklindeki protestoları üzerine kitabı geri çekmeye karar verdiklerini açıkladı. Yayınevi kitabın dağıtıldığı bütün kitapevlerinden geri çekildiğini belirtti. Yayınevi ayrıca, internet sitesinde yayımladığı bir açıklamada, yerel Müslüman toplumundan “özür diledi” ve “üzgün olduğunu” belirtti. Kitabın ABD’deki yayımcısı Random House da kitabı yayımlamaktan vazgeçmişti.

/ Belgrad

22.08.2008


 

Pakistan’da iki kanlı saldırı

PAKİSTAN'IN, başkenti İslamabad yakınlarında bir silah fabrikasının girişinde düzenlenen ve 46 kişinin öldüğü çifte intihar saldırısının sorumluluğunu Taliban’ın üstlendiği bildirildi.

Pakistan’daki Taliban grubunun sözcüsü Maulvi Ömer, silah fabrikasını hedef alan çifte intihar saldırısının sorumluluğunu üstlendiklerini, böylece Bajur’a düzenlenen hava saldırısının intikamını aldıklarını söyledi. Afganistan sınırı yakınlarında militanlara karşı yürütülen askeri operasyonlara dikkat çeken Ömer, operasyonlarının durmaması halinde başkent İslamabad dahil büyük şehirlerde bu tip saldırılar düzenleyecekleri tehdidinde bulundu. Bu arada, hastane yetkilisi Muhammed Aznar, çifte intihar saldırısında 46 kişinin öldüğünü, 70 kişinin yaralandığını, yaralılardan bir kısmının durumununsa ağır olduğunu açıkladı. Güvenlik yetkilileri de, ölü sayısının artmasından endişe edildiğini söyledi. İslamabad’ın 35 kilometre batısında bulunan Wah kentindeki hükümete ait silah fabrikasının iki kapısında, vardiya değişimi nedeniyle bazı işçilerin fabrikadan ayrıldıkları sırada iki ayrı patlama olmuştu. Patlamaların intihar eylemi olduğu belirtilmişti.

/ İslamabad

22.08.2008


 

Beşşar’dan Putin’e tam destek

SURİYE Devlet Başkanı Beşşar Esad, “Rusya’nın askeri operasyonunun Gürcistan’ın provokasyonuna cevap olduğunu” söyledi.

Esad, temaslarda bulunmak için dün geldiği Rusya’da bugün, sayfiye kenti Soçi’de Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile görüştü. Esad, görüşmede yaptığı açıklamada, “Suriye Rusya’nın pozisyonunu çok iyi anlıyor. Rusya’nın askeri operasyonunun Gürcistan’ın yaptığı provokasyona karşı cevap olduğunu düşünüyoruz” dedi. Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya ve Abhazya konusunda Rusya’yı desteklediklerini dile getiren Esad, “Suriye dünyadaki güvenlik için iki ülke (SuriyeRusya) arasındaki stratejik işbirliğinin geliştirilmesi taraftarıdır” ifadesini kullandı. Medvedev de konuşmasında Esad’a desteği için teşekkür ederek, “Gürcistan tarafından Güney Osetya’ya kullanılan şiddete karşılık veren Rusya’ya desteğinden dolayı Suriye’ye teşekkür etmek istiyorum” dedi. RusyaSuriye ilişkilerinin çok iyi geliştiğini belirten Medvedev, “Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacmi 1 milyar dolara ulaştı. Bu yılın ilk 5 ayında bu rakam 5 kat daha arttı. RusyaSuriye işbirliği en zor uluslararası konuların çözümünde bile kilit unsurdur” dedi.

/ Moskova

22.08.2008


 

Halkın Mücahitleri Irak’ı terk ediyor

İran, Halkın Mücahitleri adlı terör örgütünün 6 ay içinde Irak’ı terk edeceğini bildirdi.

Darısı PKK’nın başına

İran’ın Bağdat Büyükelçisi Hasan Kazimi Kumi, Irak hükümetinin, Halkın Mücahitleri örgütüne ülkeyi terk etmesi için 6 ay süre verdiğini bildirdi. Kumi, örgütün Irak topraklarından ihracını öngören yasanın Irak hükümetince kabul edildiğini söyledi. Irak’taki tüm faaliyetleri yasaklanan örgütün, sınır dışı edilmesini denetlemek için bir komisyon kurulduğunu belirten Kumi, “Irak hükümeti, Halkın Mücahitleri örgütünün varlığını ülkenin güvenliği açısından tehlike olarak görüyor” dedi. Kumi, örgütün Irak’taki varlığının iki ülke ilişkilerine zarar verdiğini kaydetti. 1980’den beri Irak’ın Diyala kentinde üslenerek İran aleyhine terör eylemleri düzenleyen Halkın Mücahitleri, ABD ve AB tarafından da terörist örgüt olarak kabul ediliyor. Devrik Irak lideri Saddam başkanlığındaki Baas rejiminin himaye ettiği Halkın Mücahitlerinin saldırılarında, aralarında devlet adamlarının da bulunduğu binlerce İranlı hayatını kaybetti.

/ Tahran

22.08.2008


 

Abhazlar bağımsızlık gösterisi düzenliyor

GÜRCİSTAN'DAN tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhaz halkı bağımsızlığını elde etmek için gösteri düzenliyor.

Abhaz yetkilileri, A.A muhabirine telefonla yaptıkları açıklamada, başkent Sohumi’de 50 bin civarında göstericinin toplandığını belirterek, bağımsızlık gösterilerinde bulunduklarını söyledi. Abhaz lideri Sergey Bağapş’ın halka hitaben konuşma yapmasının beklendiği bildirildi. Abhaz parlamentosu , Bağapş’ın Rusya’ya “Abhazya’nın bağımsızlığını tanıması” yönünde çağrıda bulunmasına onay vermişti. Rus parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov da, Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanımaya hazır olduklarını söylemişti..

/ Tiflis

22.08.2008


 

Ruslar, Fransız elçisini gözaltına aldı

GÜRCİSTAN topraklarında bulunan Rus güçlerinin, Fransa’nın Tiflis Büyükelçisi Eric Fournier’yi gözaltına aldığı bildirildi.

Gürcü ajansları, Fournier’nin Gori kenti çıkışında bölgede kontrol noktası oluşturan Rus güçleri tarafından gözaltına alındığını duyurdu. Fransa Büyükelçiliği’nden ise konuyla ilgili henüz açıklama yapılmadı.

/ Tiflis

22.08.2008


 

Filipinler Moro’nun özerkliğini kaldırdı

FİLİPİNLER'DE hükümet, Moro İslami Kurtuluş Ordusuna (MİLF) bağlı isyancılarla yapılan tartışmalı özerklik anlaşmasından vazgeçti.

Devlet Başkanlığı makamından yapılan açıklamada, ülkenin güneyinde son günlerde düzenlenen kanlı saldırıların ardından hükümetin anlaşma protokolünün yürürlüğe koyulmasını iptal etme kararı aldığı belirtildi. Devlet Başkanı Gloria Arroyo’nun sözcüsü Lorelei Fajardo, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ata topraklarına ilişkin anlaşma protokolünün iptali üzücü bir önlemdir” açıklamasında bulundu. MİLF militanları, hafta başında çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu kentlere saldırılar düzenlemiş, yaklaşık 40 kişi ölmüştü.

/ Manila

22.08.2008


 

Nejad yine Siyonistlere yüklendi

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, “dünyada en çok tecrit edilen grubun siyonistler olduğunu” söyledi. Ahmedinejad, “Siyonistler, bütün Amerikalıların kendilerini desteklediğini iddia ediyor, ancak bir referandum yapılacak olursa gerçeğin farklı olduğu ortaya çıkar” dedi.

Siyonizm felsefesinin dünya barışı ve güvenliği için büyük bir tehdit olduğunu anlatan Ahmedinejad, “onca propagandaya rağmen siyonistlerin yalnızlığa itilmekten kurtulamadığını” belirtti. İran Cumhurbaşkanı, “Siyonizm, Nil’den Fırat’a kadar tüm toprakların işgali rüyasıyla kuruldu, ancak bu rejim bugün varlığını sürdürebilmek için etrafına duvarlar örmek zorunda kalıyor” ifadesini kullandı. Ahmedinejad, “işgalci siyonist rejimin, yolun sonuna geldiğini” söyledi. İran, “işgalci ve gayrimeşru bir devlet” olarak gördüğü İsrail’i resmi olarak tanımıyor.

/ Tahran

22.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır