"Gerçekten" haber verir 22 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Bankaların düşük faiz oyunu

BANKALARIN son dönemde çıkardığı düşük faiz oranlı bireysel kredilerde, ‘’komisyon’’ ve ‘’masraf’’ adı altında yapılan kesintiler, yüksek faizli krediye yakın ödeme gerektiriyor.

Bankalar tüketicilerin ihtiyaçlarına göre her geçen gün yeni bireysel kredi çeşitleri sunuyor. Bankalar arasındaki rekabet ise son dönemde enflasyonun da altında faiz oranına sahip kredilerin gündeme gelmesine neden oldu. Ancak, söz konusu düşük faiz oranlarına sahip krediler alınırken, tüketicilerin ‘’komisyon’’ ve ‘’masraf’’ adı altında yapılan kesintilere dikkat etmesi gerekiyor. Bankalar düşük faiz oranının neden olduğu gelir kaybını, krediyi verirken gerçekleştirdikleri kesintileri artırarak telafi etme yoluna gidiyor.

KOMİSYON BİR KAÇ KAT ARTIYOR

Örneğin, bir bankanın verdiği bireysel ihtiyaç kredisi kapsamında alınacak 5 bin YTL’lik bir kredide yüzde 1,69 oranındaki faiz tercih edilirse, ödenecek komisyon, dosya ve sigorta masrafları 200 YTL civarında oluyor. Ancak, aynı kredinin 0,53’lük faiz oranıyla alınması halinde, söz konusu komisyon ve masraflar, 500 YTL’yi buluyor. Böylece toplamda geri ödenen miktar, yüksek faizli seçenekle aynı seviyeye gelmiş oluyor.

Bir diğer banka ise ‘’İndirimli İhtiyaç Kredisi’’ adıyla sunduğu kredide, 12 ay vadede yüzde 1,71 oranında faize yüzde 1 komisyon kesintisi yaparken, yüzde 1,17 oranındaki faizde ise kesintiyi yüzde 5’e çıkarıyor. Bankadan 12 ay vadeyle 5 bin YTL’lik kredi alınması halinde, yüzde 1,71 faiz oranında yaklaşık 230 YTL, 1,17 faiz oranında ise yaklaşık 460 YTL kesinti gerçekleştiriliyor.

22.08.2008


 

İslâm ülkeleri gümrük vergisini yüzde 10'a düşürecek

TEMELİ 1984 yılına dayanan İslam ülkeleri arasında ‘’Tercihli Ticaret Sistemi’’ kurulmasına ilişkin müzakere ve çalışmalar bütün hızıyla sürüyor.

İslam Kalkınma Örgütü’ne (İKÖ) üye ülkeler arasında ‘’Tercihli Ticaret Sistemi’’ kurulmasına ilişkin anlaşma imzalayan 11 ülkeden, 5’i anlaşmanın yürürlüğe girmesi konusunda ülke meclislerinden onay çıkarttılar. Aralarında Bangladeş, Kamerun, Mısır, Ürdün, Malezya, Pakistan, Suriye, Tunus, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Gine’nin bulunduğu 11 İKÖ üyesi ülke arasında daha fazla ticaret zemininin oluşturulması için böyle bir örgütlenmeye gidilmesi kararlaştırıldı. Şu ana kadar yapılan temaslar sonucunda bu 11 ülkeden, Malezya, Suriye, Türkiye, Ürdün ve Tunus anlaşmanın yürürlüğe girmesi için ülke meclislerinden onay çıkarttılar. 5 ülke daha kendi iç mekanizmalarında anlaşmaya onay verdiği takdirde, proje, hayata geçecek. İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) çerçevesinde yürütülen bu projenin en geç 2009 yılı başında sonuçlandırılması ve yürürlüğe girmesi hedefleniyor. İKÖ ülkeleri arasında gelecek yıl uygulamaya girmesi beklenen ‘’Tercihli Ticaret Sistemi’’, üye ülkeler arasında ‘’Gümrük Vergisi İndirimi’’ sağlayacak. Bu indirim 3 aşamada gerçekleştirilecek. Yüzde 25’ten yüksek gümrük vergileri, yüzde 25’e, yüzde 15 ile yüzde 25 arasındaki vergiler de yüzde 15’e çekilecek. Yüzde 10’dan fazla, yüzde 15’e kadar olan vergilerde yüzde 10’a inmiş olacak.

22.08.2008


 

Cepte ilk numara başarıyla taşındı

NUMARA taşınabilirliği uygulamasına geçiş sürecinde test çalışmaları kapsamında ilk numara operatörler arasında taşındı.

Abonelerin numaralarını başındaki kodu ile birlikte, tercih ettikleri operatöre taşıyabilmeleri anlamına gelen numara taşınabilirliğinin etkin bir şekilde uygulanması konusunda Avea, çalışmalarına devam ediyor. Bu doğrultuda üç operatörün katılımıyla gerçekleşen test çalışmalarında ilk numara operatörler arasında başarıyla taşındı. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Avea Regulasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Anık, “Yaptığımız testler gösteriyor ki, altyapımız ve merkezi veritabanı sayesinde taşıma sürecinin başlayacağı 9 Kasım 2008 tarihi itibariyle abonelerimiz, sorun yaşamadan işlemlerini sağlıklı bir şekilde yaptırabilecek” dedi.

NUMARA BEŞ AŞAMADA NASIL TAŞINACAK?

Abonelerin telefon numaralarını değiştirmeden operatör değiştirebilmelerine olanak tanıyan sistem olan ‘Numara Taşınabilirliği’ hayata geçtiği andan itibaren aboneler 5 aşamalı bir süreçten geçecekler. A operatörden B operatöre geçiş şöyle yapılacak. Abone, kimliğiyle birlikte bir yetkili satıcıya gelir. Numara Taşıma Başvuru Formu ve geçeceği B operatörün Abonelik Sözleşmesi’ni dolduran aboneye, numarasını değiştirmeden kullanacağı SIM kartı verilir. Abonenin numarasını B operatöre taşıma talebi diğer A operatöre iletilir. A operatörünün, kimlik bilgilerini kontrol edip taşınma onayını vermesinin ardından, aboneye B operatöründen hizmet almaya başlayacağı zaman SMS ile bildirilir. Belirtilen tarih ve saatte abone yeni B operatörünün SIM kartını cep telefonuna takarak hizmeti almaya başlar

Yeni Asya / İstanbul

22.08.2008


 

İzmir Limanı’ndaki sıkışıklığın faturası ekonomiye

BAŞTA ihracatçılar olmak üzere, iş dünyası İzmir Limanı’nda yaşanan sıkışıklığın faturasının ekonomiye yansıdığını, sorunların giderilmesi için limanın özelleştirme sürecinin bir an evvel tamamlanması gerektiğini belirtti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Sekreteri Servet Eröcal, İzmir Limanının Türkiye’nin en büyük konteyner ihracat limanı olduğunu, ancak rasyonel çalıştırılmadığı için ekonomiyi olumsuz etkilediğini kaydetti. Eröcal, liman büyüdüğünde demir-kara-hava yolu bağlantılarıyla İzmir’in lojistik bir güç haline geleceğini de sözlerine ekledi.

22.08.2008


 

'Rent a car' değil 'rent a motor' dönemi

TÜRKİYE çapında 19 ilde 45 yetkili satıcısı bulunan Ferco Motor, “ Keyfini Sür” isimli kampanya kapsamında Vespa modellerini kiralıyor.

Ferco Motor Türkiye, motosikletli hayatı teşvik eden “rent a motor” döneminin startını verdi. İlk etapta İstanbul, Bodrum, Çeşme Alaçatı ve Göcek’te olmak üzere toplam 5 ayrı merkezde gerçekleştirilen kiralama kampanyası ile 1 haftadan 3 aya kadar olan sürelerde Vespa kiralama imkânı sağlanıyor. Kiralamalar Ekim ayı başına kadar sürecek.

22.08.2008


 

“Kümesteki kaz gibi yolunuyoruz”

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci, ‘’sıkıntılı dönemlerde şirketlerimizin üzerine kaldıramayacakları yükler yüklenmektedir. Sözleşmeli Avukatlık Yasası da bunlardan birisidir’’ dedi.

Kilci, gazetecilere yaptığı açıklamada, şirket ve kooperatiflere sözleşmeli avukat çalıştırma zorunluluğu getiren düzenlemeye gösterdikleri tepkinin, çok saygın bir meslek olan avukatlarla ilgili olmadığını söyledi. Kilci, şöyle devam etti: ‘’Sıkıntılı dönemlerde şirketlerimizin üzerine kaldıramayacakları yükler yüklenmektedir. Sözleşmeli Avukatlık Yasası da bunlardan birisidir. Bildiğiniz gibi şirketlerimiz eski hükümlü çalıştırıyor, özürlü çalıştırıyor, doktor çalıştırıyor, yeni Türk Ticaret Kanunu taslağının yasalaşmasıyla birlikte 2 mali müşavir de çalıştıracak. Yani kümesteki kaz gibi yolunmaya devam ediyoruz. Dolayısıyla kendi üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumak açasından böyle bir düşünce içerisindeyiz. Baromuz bizim için (İşlerine baksınlar) demiş. Doğrudur. Biz işimize baktığımız için yasanın yürürlükten kaldırılması için tepki koyduk. Yapılması gereken yasal girişimlerde bulunduk. Kendimizi görevimizi yapmış sayıyoruz.’’

22.08.2008


 

Rus denetimi ihracatçıyı vurdu

TÜRKİYE'DEN Rusya limanlarına mal götüren 300’e yakın Tır’ın yaklaşık on gündür gümrük kapılarında beklediğini söyleyen Akdeniz İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Bülent Aymen, “Yaş-meyve sebze, tekstil, kimya ve lojistik sektörleri bu yavaşlamadan en fazla etkilenen sektörlerimizin başında geliyor” dedi.

Rusya’nın, şimdi de gümrüklerdeki tutumuyla ticari ilişkileri zedelediğini vurgulayan Bülent Aymen şunları söyledi: ”Rusya gümrüklerinde yaşanan bu yavaşlamanın, pazarlarımızı kaybetmemize neden olacağından korkuyoruz. Mallarını zamanında alamayan firmaların alternatif ülkeler aramaya başlaması an meselesi. İhracatçılarımız hem ihracat bağlantısı yaptığı firmalara karşı zor duruma düşüyor, hem de bu yavaşlama nedeniyle Tır şoförlerinin bekleme faturası bin euroyu buluyor.’’ Bu durumun ihracat sektörüne getirdiği zararı ölçmenin mümkün olmadığı gibi, ne kadar devam edeceğinin belli olmamasının da zarar tahminini imkânsız kıldığını söyleyen Bülent Aymen, “Bu tip olumsuzlukların devam etmesi halinde, bizim tahminimiz Rusya’ya yönelik ihracatımızda yüzde 30’luk bir düşüş yaşanacağıdır” dedi.

Yeni Asya / İstanbul

22.08.2008


 

Emtia fiyatlarının düşmesi ekonomileri etkileyecek

GAZİANTEP Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan, avro-dolar paritesi ve emtia fiyatlarının ekonomik dengeleri etkileyeceğini belirtti.

Erturhan, yaptığı yazılı açıklamada, başta petrol fiyatları olmak üzere tüm emtia fiyatlarındaki son dönemdeki düşüşlerin ve avro/dolar paritesindeki aşağı yönlü hareketlerin Türkiye ekonomisini ve piyasa dengelerini oldukça değiştirecek nitelikte olduğunu kaydetti. Erturhan, emtia fiyatlarındaki düşüşün enflasyonla mücadele ve cari açık yönünden sevindirici bir gelişme olduğuna işaret ederek, şöyle dedi: ‘’Diğer yandan avrodolar paritesinin aşağı yönlü devam etmesi ise ihracatın yüzde 60’dan fazlası AB ülkelerine yapıldığı düşünüldüğünde, ihracat sektörü için ciddi bir sıkıntı anlamındadır. Kısa vadede devam edecek gibi gözüken emtia ve petrol fiyatlarındaki düşüşler karşısında, KOBİ’lerin ve tüm işletmelerin kararlarında daha dikkatli olmaları gereği açıktır.’’

/ Gaziantep

22.08.2008


 

Gürcistan’a ihracat durdu

KAFKASYA'DAKİ çatışmalardan sonra Türkiye ile Gürcistan arasındaki ihracat bu yıl Ağustos ayına kadar yükseliş içindeyken, çatışmalardan sonra düşüş yaşandı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Genel Sekreteri İdris Çevik, Türkiye’nin Gürcistan’a ihracatının, son yıllarda sürekli olarak artış eğilimi içinde olduğunu belirtti. İki ülke arasında yükselen ticaret hacmine ve yakınlık avantajına rağmen ticari ilişkilerin tam istenilen boyutta olmadığını ifade eden Çevik, ‘’Bu ilişkiler daha ileri boyuta getirilmeye çalışılırken, çatışmalar ortaya çıktı. Bu da ticari ilişkileri oldukça etkiledi’’ dedi. Çevik, 2007 yılında 1 Ocak-18 Ağustos tarihleri arasında Gürcistan ile 358 milyon 467 bin dolarlık ihracat işlemi gerçekleştiğine dikkati çekerek, ‘’Bu yılın aynı döneminde ise 463 milyon 829 bin dolarlık ihracat yapıldı. Bu rakamlar bizi yanıltmamalı. Rakamlar arasında fazla bir fark olmamasına rağmen, şu anda ihracat tamamen durmuş durumda’’ diye konuştu. Çevik, ihracattaki düşüşün önümüzdeki aylarda daha belirgin olarak rakamlara yansıyacağını dile getirdi.

22.08.2008


 

TESK, esnafın sorunlarını TBMM’ye sunacak

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 81 ilin esnaf ve sanatkarlarının sorunlarını tespit edeceklerini belirtirken, buna ilişkin dosyayı da TBMM’ye sunacaklarını bildirdi.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, esnaf ve sanatkarların sorunlarını tespit etmek için uzman bir ekiple birlikte Türkiye’yi il il gezdiklerini ve sorunları masaya yatırdıklarını ifade etti. Kars-Ardahan illerinden başlayıp daha sonra Tekirdağ, Edirne ve Yalova illerinde devam eden gezi programlarında bu hafta Bayburt Gümüşhane, Trabzon, Giresun ve Ordu illerini dahil ettiklerini anlatan Palandöken, Karadeniz gezisi ardından da Trabzon’da bir basın toplantısı yapacağını bildirdi. TESK olarak bu gezilere ara vermeden devam edeceklerini ifade eden Palandöken, Türkiye Büyük Millet Meclisinin Ekim ayında açılmasıyla birlikte 81 ilin sorunlarına ilişkin oluşturacakları dosyayı TBMM’ye sunacaklarını kaydetti.

22.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır