"Gerçekten" haber verir 26 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail’den tahliye aldatmacası

İsrail hükümeti, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a “iyi niyet gösterisi” amacıyla geçtiğimiz hafta aldığı karar gereği 198 Filistinliyi serbest bırakıyor. İsrail’in son bir haftalık zaman diliminde 107 Filistinliyi tutuklaması da dikkat çekti. Hamas hükümetinin Özgürleştirilenler Bakanlığından yapılan açıklamada, tutuklananların 15’inin çocuk olduğu bildirildi.

İSRAİL hükümeti, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a iyi niyet gösterisi amacıyla geçtiğimiz hafta aldığı karar gereği 198 Filistinliyi serbest bırakıyor. İsrail’in son bir haftalık zaman diliminde 107 Filistinliyi tutuklaması da dikkat çekiyor. İsrail Radyosu, Kudüs’teki bir hapishaneden Batı Şeria’nın Ramallah şehrine nakledilecek tutukluların burada resmî törenle karşılanacağını duyurdu. Serbest bırakılanlar arasında İsraillilerin ölmesiyle sonuçlanan saldırılarda rol almakla suçlanan 2 Filistinli de bulunuyor. Çoğu El Fetih mensubu olan tutuklulara, bir daha İsrail’e karşı düşmanca davranışlar içinde bulunmayacaklarına dair bir taahhütname imzalamaları da şart koşuluyor.

/ Tel Aviv

26.08.2008


 

Güney Osetya ve Abazya tanınsın

Rusya’da Meclisin üst kanadı, Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığının Kremlin tarafından kabul edilmesini oybirliği ile istedi. Putin’in partisi Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlıklarının tanınmasını destekliyor.

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma ve üst kanadı Federasyon Konseyi, Gürcistan’dan bağımsızlıklarını ilân eden Güney Osetya ve Abhazya’nın tanınma talebini değerlendirmeye alırken, Federasyon Konseyinde 1340 üyenin oy birliğiyle bu cumhuriyetlerin bağımsızlıklarının tanınması kararlaştırıldı. Rus haber ajansları, Federasyon Konseyinde bu iki cumhuriyetin tanınmasıyla ilgili bir karar tasarısı hazırlandığını ve tanınma yönünde bir kararın kabul edilerek Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’e sunulacağını duyurdular. Federasyon Konseyinin yanı sıra parlamentonun alt kanadı Duma’da da benzer bir karar tasarısı görüşülüyor.

Rus haber ajansı RİA Novosti, Duma milletvekillerinin Güney Osetya ve Abhazya’nın tanınma taleplerini destekleyeceği öngörüsünde bulundu.

Duma Bağımsız Devletler Topluluğu Komitesi Başkanı Konstanti Zatulin, Güney Osetya ve Abhazya’nın yaptığı başvurunun kesinlikle kabul edileceğine inandığını söyledi.

Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçyov da parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran iktidar partisinin yönetiminin iki cumhuriyetin bağımsızlığını desteklediğini açıkladı.

Milletvekili Vladimir Kulakov, parlamentonun Güney Osetya’daki ihlâllerin araştırılması için bir ortak komisyon kurmayı planladığını, bu komisyonun üyelerinin sivillere karşı suç işleyenlerin uluslar arası mahkemede yargılanmasını isteyeceğini ifade etti.

Duma Başkanı Boris Boris Grızlov, yaptığı açıklamada, Gürcistan’ın Güney Osetya’ya yönelik saldırısının Nazi Almanyasının 22 Haziran 1941 tarihinde Sovyetler Birliği’ne karşı ‘’faşist’’ saldırısıyla aynı olduğunu söyledi ve Duma’nın Güney Osetya ve Abhazya’nın egemenlik taleplerini destekleyeceği inancını dile getirdi.

Duma ve Federasyon Konseyinin iki cumhuriyetin bağımsızlık başvurularını kabul etmesi halinde, bu kararın onay için Medvedev’e gönderilmesi gerekiyor. Medvedev’in kendisine gönderilen parlamento kararlarını onaylama mecburiyeti bulunmuyor.

/ Moskova

26.08.2008


 

Obama’ya Clinton desteği

ABD'DE kasımda yapılacak başkanlık seçiminde Demokrat Parti’den adaylığını garantileyen Barack Obama karşısında yarışı kaybeden Hillary Clinton, Denver’daki Demokrat Parti kongresinde kendisini destekleyen delegelerinden Obama’ya oy vermelerini isteyecek.

Demokrat Parti’den isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, New York senatörü Clinton’un bu yöndeki açıklamasını, delegeleriyle Çarşamba günü görüşmesinden sonra yapmasının beklendiğini söyledi. Hillary Clinton, TSİ gece yarısı başlayacak kongrede yarın bir konuşma yapacak. Dört gün sürecek ulusal kongrenin ardından Demokrat Parti, ABD başkan adayını resmen seçecek. Ülke genelindeki ön seçimlerde yeterli sayıda parti delegesinin oyunu toplayan Illinois senatörü Barack Obama’nın, partinin başkan adaylığını rahat bir şekilde alması bekleniyor. Obama, hafta sonunda, başkan yardımcısı adayı olarak Delaware senatörü Joe Biden’i seçtiğini açıklamıştı. Kongrenin son gününde, Obama-Biden ikilisinin, partinin başkan ve başkan yardımcısı adaylığına resmen seçilmesi bekleniyor. Ön seçimlerde Obama’nın en büyük rakibi olan Hillary Clinton ise kendisini destekleyenlere saygı çerçevesinde, adının parti kongresindeki oy pusulasında yer alması talebinde bulunmuştu.

/ Denver

26.08.2008


 

Zerdari’nin hedefi de Taliban

PAKİSTAN Halk Partisi (PHP) başkan adayı ve suikasta kurban giden Pakistan’ın eski başbakanlarından Benazir Butto’nun eşi Asıf Ali Zerdari, Taliban’ın daha üstün bir konuma geçtiği uyarısında bulunarak, Pakistan’da Taliban’ın yasaklı örgütler listesine dahil edilmesini istedi.

İngiliz Yayın Kuruluşu BBC’nin internet sitesinde yayınlanan demecinde dünya ve Pakistan’ın, teröre karşı yapılan savaşı kaybetmekte olduğuna dikkati çeken 55 yaşındaki Zerdari, ‘’Bu bir isyan. Bu bizim ülkemiz ve onu savunacağız’’ dedi. Sözlerine ‘’Dünya savaşı kaybediyor’’ diye devam eden Zerdari, ‘’Şu anda Taliban’ın kesinlikle daha üstün bir konuma geçtiği kanısındayım. Pakistan veya Afganistan için sadece bir kötü durum senaryosuymuş gibi kabul edilemeyecek bu sorun daha da yayılacak gibi görülüyor. Bundan tüm dünya etkilenecek’’ dedi.

/ Singapur

26.08.2008


 

Almanya’dan, Rus parlamentosuna eleştiri

ALMANhükümeti, Rusya parlamentosunun Gürcistan’a bağlı Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlıklarının tanınması yönünde aldığı kararı sert dille eleştirdi.

Alman hükümetinin sözcü yardımcısı Thomas Steg, bugün başşehir Berlin’de yaptığı açıklamada, kararı eleştirerek, Rus yönetiminden bu kararı uygulamamasını beklediklerini söyledi. Kararın bağlayıcı olmadığına işaret eden Steg, Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlıklarının tanınmasının Gürcistan’ın toprak bütünlüğünün ihlâli anlamına geleceğini kaydetti.

/ Berlin

26.08.2008


 

Berlusconi, Bruni’ye özendi

İTALYA Başbakanı Silvio Berlusconi, Napoliten şarkılar söyleyen Mariano Apicella ile aşk şarkılarından oluşan yeni bir CD üzerinde çalışıyor.

La Repubblica gazetesindeki habere göre Apicella, Berlusoni’nin sözlerini yazdığı şarkılar üzerinde çok çalıştıklarını ve CD’nin aralık ayında çıkmasını istediğini belirtmekle birlikte, “Ama bu pek de mümkün görünmüyor, çünkü Başbakanın çok işi var” dedi. Albümde yer alan şarkılardan biri, biten bir aşkı anlatıyor. Apicella’nın Berlusconi’nin sözlerini yazdığı şarkılarla yaptığı önceki albümü 2003’te piyasaya çıkmış ve en çok satan 50 albüm arasına girmeyi başarmıştı. Berlusconi ile 2000 başlarında tanışan 45 yaşındaki Apicella, 20 yıldır Napoliten şarkıları tanıtmaya çalışıyor. Başbakan Berlusconi, gençliğinde hayatını gemilerde ve özel gecelerde şarkıcılık yaparak kazanmıştı.

/ Roma

26.08.2008


 

Kouchner’den, Beyrut’a destek ziyareti

FRANSA Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, resmi ziyaret için bulunduğu Lübnan’da yetkililerle yaptığı görüşmelerden sonra, “Fransa Lübnan’ın dostudur.

Doha’da yapılan anlaşmayı desteklediğimizi göstermek için buraya geldim” dedi. Kouchner, dün sabah Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Başbakan Fuad Sinyora ve Meclis Başkanı Nebih Berri ile görüşmeler yaptı. Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, görüşmelerden sonra hava limanında düzenlediği basın toplantısında, Suriye ile Lübnan’ın ikili ilişkilerinin gelişmesinden memnun olduklarını belirterek, “Bizim Suriye ile yeniden ilişki kurmamızın nedeni, Suriye’nin Lübnan’la kurduğu olumlu ilişkilerdir. Suriye’ye, Lübnan’ın barış içinde olması gerektiği mesajını götüreceğim” diye konuştu. Kouchner, daha sonra Suriye’ye gideceğini ve yapacağı görüşmelerde Suriyeli yetkililere, Fransa ile olan ilişkilerinin yönünü, Suriye ile Lübnan ilişkilerinin belirleyeceğini ileteceğini söyledi. Kouchner’in Suriye’de, gelecek ayın başında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin bu ülkeye yapacağı resmî ziyaretle ilgili görüşmelerde bulunacağı belirtiliyor.

/ Beyrut

26.08.2008


 

AB’den, Rusya’ya yaptırım yok

FRANSA Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, AB’nin, Gürcistan ile kısa süreli savaşa giren Rusya’ya yönelik yaptırım tasarlamadığını söyledi.

AB dönem başkanı Fransa’nın Dışişleri Bakanı Kouchner, Fransız radyosu France Inter’e yaptığı açıklamada, “Her ne kadar sorunlar yerinde dursa da Rusya’ya karşı yaptırım üzerine konuşmuyoruz’’ dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 1 Eylülde Brüksel’de yapılacak AB toplantısında 27 üyeli Birliğin ağırlıklı olarak, Rusya ile ilişkilerin geleceğini ve Gürcistan’a yardım konusunda hangi adımları atacağını ele alacağını kaydetmişti. Rusya ile Gürcistan arasındaki savaş, Tiflis’in, tek yanlı bağımsızlık ilân eden Güney Osetya bölgesinin yeniden kontrolünü sağlamak için harekat düzenlemesi üzerine 7 Ağustosta patlak vermişti. Batılı ülkeler, Rusya’nın AB arabuluculuğunda sağlanan ve güçlerini Gürcistan’dan çekmesini öngören ateşkese uymadığından yakınıyor.

/ Paris

26.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır