"Gerçekten" haber verir 27 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

CHENEY'NİN GEZİSİ TANSİYONU ARTTIRACAK

“İnsanî yardım” taşıdıkları belirtilen Amerikan askerî gemilerinin Boğazlar'ı geçip Karadeniz'e girmesinin ardından, Gürcistan operasyonuna katılan Moskva adlı Rus savaş gemisi “eğitim amaçlı” yeniden harekete geçti. Bush'un Rusya karşıtı söylemleri ile bilinen yardımcısı Cheney'i Gürcistan'a destek için bölgeye göndermesi de tansiyonu yükseltecek bir adım olarak değerlendirildi.

YENİ BİR ÇATIŞMANIN EŞİĞİNDEN DÖNDÜLER

Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanıma kararına ABD karşı çıkarken, Gürcü birliklerinin Güney Osetya sınırları içinde yer alan Mosabruni kasabasında Oset birlikleriyle karşı karşıya geldikleri, sıcak bir çatışmanın son anda önlendiği bildirildi. Gürcü yetkililer bölgede tansiyonun son derece yüksek olduğu yönünde açıklamalar yapıyor. Abhazya ve Güney Osetya’nın tanınması Batı’nın sabrını taşırdı ABD, Rusya’ya burnundan soluyor Amerikan hükümeti, Rusya’nın, güçlerini Gürcistan’dan çekmesini öngören ateşkes anlaşmasına riayet etmediğini düşünüyor. Savunma Bakanlığı sözcüsü Bryan Whitman, “Rusya, Gürcistan’da büyük bir askeri kuvvet bulundurmaya devam ediyor” dedi. Sözcü, “Ruslar, Tiflis’le imzaladıkları ateşkes anlaşmasının gereğini yapmıyor” ifadesini kullandı. Anlaşmada, Rus kuvvetlerinin 7 Ağustos gecesi başlayan çatışmalardan önceki mevzilere çekilmesi özellikle öngörülüyor. Öte yandan, ABD, Rusya’nın Gürcistan ile ateşkes anlaşmasına uymadığını, bu nedenle Moskova ile bütün ilişkilerini gözden geçirdiğini bildirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Tony Fratto, ‘’Rusya ile bütün ilişkilerimizi yeniden inceliyoruz. Rusya’nın ateşkes anlaşmasına riayet etmemesi söz konusu olamaz’’ dedi. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü de Rusya’nın, ateşkes anlaşmasına uyma sözünü yerine getirmediğini daha önce söylemişti. Rusya-Gürcistan barış anlaşmasında, özellikle Rus kuvvetlerinin, 7 Ağustos’ta patlak veren savaştan önceki konumlarına dönmeleri öngörülüyor. Bu arada, Dünyadaki önde gelen sanayileşmiş ülkelerden oluşan G-7 ülkelerinin, Rusya’nın, Gürcistan’daki ayrılıkçı Güney Osetya ile Abhazya bölgelerini tanıyabileceği haberleri üzerine alarma geçtikleri bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir yetkilisi, ABD, İtalya, İngiltere, Fransa, Almanya ve Kanada’dan oluşan G-7 ülkelerinin üst düzey yetkililerinin kendilerine yapılan bir konferans çağrısında, Rusya’nın, Güney Osetya ile Abhazya’yı tanıyabileceği yönündeki haberler üzerine alarma geçerek ‘’Gürcistan’ın toprak bütünlüğünün korunmasına destek olmak amacıyla birleşme’’ konusunda anlaştıklarını kaydetti. Öte yandan, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rus parlamentosunun Gürcistan’daki ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlıklarının tanınması kararının Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev tarafından onaylanmasını beklemediğini söyledi. Merkel, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeld ile görüşmek üzere bulunduğu Stockholm’de gazetecilere yaptığı açıklamada, “Rusya Devlet Başkanının, kararı onaylamayacağını tahmin ettiğini” söyledi. Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanlığının sözcüsü, Rus parlamentosunun kararının Londra tarafından “esefle” karşılandığını söyledi. Medvedev de açıklamasında, NATO’nun Rusya ile ilişkileri kesme de dahil muhtemel her yaptırımına karşı hazırlıklı olduklarını söylemişti. Dimitriy Medvedev, Rusya’nın NATO temsilcisi Dimitriy Ragozin’i kabulünde yaptığı açıklamada, “İlişkilerin kesilmesi de dahil her türlü kararı kabul etmeye hazırız” demişti.

/ Washington

27.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Almanya’da bir cami daha

  CHENEY'NİN GEZİSİ TANSİYONU ARTTIRACAK

  ABD, Afganistan katliamını savundu

  Küresel ısınma, balinaları da zayıflattı

  İran’dan, Türkiye’ye turist akını

  Millî Görüş bürolarına baskın

  Mehdi Kerrubi reformcuların cumhurbaşkanı adayı

  Pakistan’da, Amerikalı diplomatın aracına ateş açıldı

  Kuzey Kore, nükleer tesislerini sökmekten vazgeçti

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır