"Gerçekten" haber verir 27 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Yasaklı kayıtlar başlıyor

Üniversitelerde kayıt işlemleri, 1-8 Eylül 2008 tarihleri arasında yapılacak. Başvurularda, “son 6 ay içinde önden, başı açık” fotoğraf isteme uygulaması devam ediyor.

ÜNİVERSİTELERDE kayıt işlemleri, 1-8 Eylül 2008 tarihleri arasında yapılacak. Bu dönemde de kayıt hakkı kazanan adaylardan başı açık fotoğraf isteniyor.

Kayıt hakkı kazanan adayların, gerekli belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içinde yerleştirildikleri üniversiteye başvurmaları gerekiyor. Her bir program için ayrı kayıt tarihi belirlendiğinden, adayların kazandıkları programlar için belirlenen günlerde kayıt yaptırması isteniyor. Bildirilen süre içinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt hakkını kaybedecekler. Kayıt için adaylardan istenen belgeler şunlar:

nAdayın mezun olduğu okuldan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi,

nAday 0.8 katsayısından veya ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge,

nNüfus cüzdanının onaylı örneği,

nİkametgâh belgesi,

n1986 ve daha önceki yıllarda doğmuş erkek adaylar için askerlik şubelerinden alınacak askerlik durum belgesi,

nSon 6 ay içinde önden, başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş 12 adet ‘’4.5 cm X 6 cm’’ boyutunda fotoğraf,

nKatkı payının ödenmesiyle ilgili belge,

nKayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilân edilecek diğer belgeler.

Anadolu Üniversitesi Merkezi Açıköğretim Programlarını kazanan adayların kayıt işlemleri ve kayıt tarihi için Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne başvurmaları gerekiyor.

ÖSYM’nin hazırladığı 2008 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan uyarılara göre, ‘’yükseköğretim öğrencileri, kılık kıyafet ile ilgili olarak yüksek yargı organları tarafından verilmiş kararlarla oluşmuş bulunan hukukî mevzuata uymak zorundalar.’’

Kayıt için adaylar bizzat başvuracaklar. Postayla kayıt yapılmayacak. Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmeyecek. Belgeler eksik ise kayıt yapılmayacak. Belirtilen tarihlerde kayıt yaptırmayan adaylar hak iddia edemeyecek. Üniversiteler, kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilecek.

27.08.2008


 

Göl kuruyor, canlılar ölüyor

Uluslararası sulak alan statüsüne sahip, çevresi doğal koruma alanı olan Manisa’nın Gölmarmara ilçesi yakınlarındaki Marmara Gölünün büyük bir bölümünün kuruması sebebiyle gölde yaşayan bazı canlı türlerinde toplu ölümler görülmeye başladı.

ULUSLARARASI sulak alan statüsüne sahip, çevresi doğal koruma alanı olan Manisa’nın Gölmarmara ilçesi yakınlarındaki Marmara Gölü’nün büyük bir bölümünün kuruması nedeniyle gölde yaşayan bazı canlı türlerinde toplu ölümler görülmeye başlandığı bildirildi. Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan, yaptığı açıklamada, Marmara Gölü’nün su seviyesinde 1990’lı yıllarda başlayan azalmanın, son yıllarda daha belirgin hale geldiğini ifade etti. Göldeki su miktarının 2006 yılında 300, 2007 yılında 180, 2008 yılı başında ise 50 milyon metreküpe indiğini kaydeden Ziyan, Marmara Gölünde ağustos ayı itibariyle su hacminin ise 25 milyon metreküpe gerilediğini bildirdi. Ziyan, gölün bu haliyle 35 yıllık ömrünün kaldığını belirterek, şunları söyledi: ‘’300 milyon metreküp su biriken gölde, şu an su miktarı 25 milyon metreküpe kadar düştü. Önümüzdeki yıllarda yeterli yağış düşmezse göl kuruyabilir. Göle en fazla su sağlayan Gördes Çayı, burada yapılan baraja çevrildi. Gölmarmara’nın yağmur sularından başka ciddi manada bir besleyici unsuru kalmadı. Kuraklık ve buharlaşma da hesaba katılırsa göl 35 yıl sonra kuruyabilir.’’

27.08.2008


 

EN BÜYÜK GALAKSİ BULUNDU

Avrupa Astronomi Rasathanesi, 7,7 milyar ışık yılı ötede kâinatın uzak köşelerinde şimdiye kadar tesbit edilen en büyük galaksi kümesini buldu.

AVRUPA Uzay Ajansı’nın (ESA) açıklamasına göre, rasathane uzmanlarının “2XMM J083026 524133” adını verdiği “dev” galaksi kümesi, kâinattaki karanlık enerjinin varlığına işaret ediyor olabilir. Açıklamaya göre, kümede bin kadar büyük galaksi yer alıyor. X ışını yayan kozmik kaynakların tesbiti amacıyla yürütülen çalışmalar sırasında tesbit edilen ve daha sonra daha güçlü bir teleskopla gözlem altına alınan galaksi kümesinin, Samanyolu’dan bin kat daha büyük kütleye sahip olduğu tahmin ediliyor. Almanya’nın Potsdam şehrindeki Astrofizik Enstitüsünden Georg Lamer, galaksi kümesinin varlığının, kâinatın hızlanarak mütemadiyen genişlemesinin müsebbibi sayılan karanlık enerjiyi ispatladığını bildirdi. Lamer, yazılı açıklamasında, “Uzak kâinatta bu denli yoğun galaksi kümesi bulunması, ancak karanlık enerjiyle izah edilebilir” dedi.

Astrofizikçiye göre, 7,7 milyar ışık yılı mesafedeki galaksi kümesinin büyük kısmı, 100 milyon santigrad derece sıcaklığa sahip gazlardan oluşuyor.

/ Potsdam

27.08.2008


 

Sıradaki krizin adresi Ukrayna mı?

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkanı Süleyman Şensoy, “Kafkasya’da sıradaki krizin” AB’ye komşu Ukrayna’da çıkacağı görüşünü dile getirerek, “Kriz kontrol edilebilir boyutları aşarsa, Rusya’nın Kırım’ı işgali bile söz konusu olabilir” dedi.

Şensoy, Türkiye’nin krizin daha da büyümesini engellemeye çalışması ve yaşanan olumsuz gelişmelerden en az zararla kurtulmak için yoğun gayret ve proaktif performans göstermesi gerektiğini söyledi.

TASAM Başkanı, bölgedeki gelişmelere ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “11 Eylül ile birlikte değişen uluslararası dengelere bağlı olarak ABD’nin tarihte ilk defa Rusya’nın birinci derece kuşak alanı olan Gürcistan ve Ukrayna’ya Kadife ve Turuncu devrimlerle giriş yaptığına” dikkati çekti. “Aynı dönemde, AB’nin yeni üyeleriyle birlikte Karadeniz ve Ukrayna sınırına kadar genişlediğini” hatırlatan Şensoy, “Dolayısıyla Batı bloku açısından hem Kafkaslar’ın enerji koridoru Gürcistan, hem de Karadeniz’in önemli ülkelerinden Ukrayna’da iş başına gelen yönetimler çok önemli ve korunması gereken unsurlar haline geldiler” dedi.

Şensoy, “Türkiye’nin girişimleriyle kurulan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatında (KEİ) AB’nin artan etkisinin de bu sürecin göstergelerinden biri olduğunu” belirterek, “Son yıllarda çeşitli vesilelerle sürekli yükselen tansiyon aslında bugünkü olayların habercisiydi. Kosova’nın bağımsızlığının tanınması da bu süreci hızlandıran en önemli etkenlerden birisi oldu” diye konuştu.

“SÜRECİN ŞİDDETİ YÜKSELEREK DEVAM EDECEK”

“Bu süreçte bir taraftan ABD’nin Irak’ta henüz başarıya ulaşamamış olması, Suriye ve İran’la ciddi problemleri ve kendi içinde yaşadığı ekonomik durgunluğa bağlı sosyo-ekonomik sorunlar, diğer yandan enerji fiyatlarındaki artıştan sağladığı yüksek gelirler ve yönetimindeki toparlanmanın Rusya’ya ciddi avantaj sağladığı” görüşünü dile getiren

Şensoy, şöyle devam etti:

“Gürcistan ve Ukrayna’nın NATO üyeliğinin olumsuz neticelenmesinin ardından Gürcistan’ın Güney Osetya’ya müdahalesi Rusya için fırsat doğurdu. Yaşanan savaş, ateşkes ve Rus ordusunun belirli merkezlere geri çekilmesini müteakiben Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını büyük ölçüde tanıması, sürecin şiddetinin yükselerek devam edeceğini göstermektedir. Fakat açıkçası potansiyel olarak asıl tehlikenin Ukrayna merkezli yaşanacağını düşünüyorum. Sıradaki krizin AB’ye komşu olan Ukrayna’da çıkacağı gözüküyor. Çıkması muhtemel bu kriz kontrol edilebilir boyutları aşarsa, Rusya’nın Kırım’ı işgali bile söz konusu olabilecektir.”

“MONTRÖ VE BOĞAZLAR SORUNU DAHA DA BÜYÜYEBİLİR”

“ABD’nin müttefik olduğu Ukrayna ve Gürcistan’ı korumak için Karadeniz’de bir deniz gücü bulundurmayı uzun süredir düşündüğü” görüşünü savunan Şensoy, “Türkiye açısından çok büyük tehditler içeren bu gelişmeler içerisinde en önemli risk unsurunun bu olduğunu, bunun, Montrö ve Boğazlar sorununun daha da büyüyebileceği anlamına geleceğini” söyledi. TASAM Başkanı Şensoy, “bu bağlamda Türkiye’nin Kafkaslar’da Ermenistan ile sorunlarını en aza indirgeyerek asgari müştereklerde işbirliğini hızlandırması, BM başta olmak üzere AB, NATO ve KEİ’deki etkinliğini kullanarak bölgede krizin daha da büyümesini engellemeye çalışması ve yaşanan olumsuz gelişmelerden en az zararla kurtulmak için yoğun gayret ve proaktif performans göstermesi gereğini” vurguladı.

27.08.2008


 

Yıldırım: 2011’de 21.5 bin km bölünmüş yola kavuşacağız

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Elazığ-Diyarbakır bölünmüş yol çalışmalarını inceledi.

Bakan Yıldırım, Vali Muammer Muşmal, AKP Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, AKP Milletvekili Faruk Septioğlu ve Karayolları 8. Bölge Müdürü Yasin Altınyuva ile yolda incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı. Karayolları Eğitim Dinlenme Kampı’nda basın toplantısı düzenleyen Yıldırım, iktidarlarının bölünmüş yol hedefinin 15 bin kilometre olduğunu hatırlattı. Şu an 14 bin 500 kilometreye ulaştıklarını, bu rakamı 16 bin 500’e çıkaracaklarını belirten Yıldırım, şöyle konuştu: ‘’Yani hedefimizi bin 500 kilometre geçmiş olacağız. Ama 2011 yılında Türkiye’nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine ulusal ulaşım koridorları ve otoyollar ile 21 bin 500 kilometre bölünmüş yola kavuşacağız. Sıcak karışım asfalt yapımına da başladık. Hedefimiz, trafik yoğunluğu yüksek yollarda orta ve uzun vadede bu uygulamaya geçmek. Bölünmüş yol yapmak yetmez bunun fizikî, geometrik standardının daha iyi hale getirilmesi, aynı zamanda trafik güvenliğinin arttırılması, yol ömrünün uzun olması için sıcak karışım yapma kararı verdik. Bu uygulama, bölünmüş yolun 3 katı pahalı. Varsın olsun. Bu yolları bu günün ihtiyacı değil 25 yılın ihtiyacı olarak görüyoruz, ona göre planlarımızı yaptık.’’

27.08.2008


 

İHH'dan Gürcistan'a acil gıda yardımı

İHH İnsanî Yardım Vakfı, Gürcistan’a acil gıda yardımında bulundu. Vakıftan yapılan açıklamaya göre, Rus askerlerinin engellemesi sebebiyle yardım taşıyan TIR ve İHH ekipleri Gori’ye giremedi ve bu şehre 50 kilometre mesafedeki Borjomi şehri ve köylerinde 1350 aileye kumanya paketleri dağıttı.

İçinde bakliyat, toz şeker, çay, makarna, sıvı yağ, un, salça, tuz, helva, zeytin ve reçel bulunan kumanya paketlerini dağıtan İHH ekipleri, 300 çocuğa da bebek maması ulaştırdı. Bu arada, İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Gürcistan halkına yönelik yardımların Ramazan ayında da devam edeceğini belirtti.

27.08.2008


 

İLK HAVA AMBULANSLARI EYLÜL'DE HİZMETE GİRECEK

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, hava ambulans sisteminin geliştirilmesi için helikopter ve uçak ambulansların hizmete sokulacağını belirterek, ‘’İlk 2 helikopter ambulans, İstanbul ve Ankara’da Eylülde hizmete sunulacak’’ dedi.

Akdağ, yaptığı açıklamada, Bakanlığının, hava ambulans sistemini hayata geçirmek üzere 17 helikopter ambulansın alımı için sözleşme imzalandığını hatırlattı ve hava araçlarının hizmet alımı yoluyla temin edileceğini kaydetti. İlk 2 helikopterin, İstanbul ve Ankara’da gelecek ay hizmete gireceğini ifade eden Akdağ, ‘’Yıl içerisinde bu sayıyı 17 helikoptere çıkaracağız’’ diye konuştu. Akdağ, ayrıca 3 uçak ambulans alınacağını da bildirdi.

HASTANELERE PİST YAPILACAK

Akdağ’ın verdiği bilgiye göre, hava ambulans sistemi hayata geçirilirken İstanbul, Ankara İzmir, Antalya, Bursa, Çanakkale, Afyonkarahisar, Konya, Adana, Kayseri, Samsun, Trabzon, Erzurum, Van ve Diyarbakır’da konuşlandırılacak helikopter ambulanslar için belirlenen hastanelere pist yapılacak. Bu pistler, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilecek. Helikopter ambulanslar için pist inşa edilecek hastaneler arasında, Ankara’daki Atatürk, Etlik Yüksek İhtisas ve Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastaneleri, İstanbul’daki Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir’deki Yeşilyurt Devlet Hastanesi bulunuyor. Helikopter ambulanslar, bütün Türkiye’yi kapsayacak şekilde hizmet verecek. Buna göre, bulundukları illerin yanı sıra çevre illerdeki acil hastaların da taşınacağı helikopter ambulanslar, 200 kilometrekarelik alanda hizmet verecek.

27.08.2008


 

Topbaş: İstanbul'da günlük insan hareketi 40 milyon olacak

İSTANBUL Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, gelecekte İstanbul’da günlük insan hareketinin 40 milyonu bulacağını belirtti.

İBB tarafından Avcılar’da yaptırılan Deniz Köşkler Sosyal Tesisleri, törenle hizmete açıldı. Topbaş, törende yaptığı konuşmada, şehirlerin, medeniyetlerin kurgulandığı yerler olduğunu ifade etti. Şehirlerin medeniyet ölçüsünün, o şehirleri insanların kullanabilme oranlarına bağlı olduğunu söyleyen Topbaş, şöyle devam etti: ‘’Şehri ne kadar çok insan kullanabiliyorsa, şehirde kendisine ne kadar çok cevap verecek imkanlar varsa, o şehir o kadar medenidir. Gelişmiş şehirlerde şehrin günlük hareketliliği nüfusun 3 katıdır. Göreve geldiğimizde İstanbul’da 11 milyonluk insan hareketliliği vardı. Şu anda 23 milyon günlük hareket var. Gelecekte İstanbul’da günlük insan hareketi 40 milyon olacak. Bu günlük hareketliliği, ulaşım çözümleriyle insanların kenti dolu dolu kullanmalarını sağlamak bizim asli görevimizdir. Yakın tarihte Silivri’den Avcılar’a, Sarıyer’den Avcılar’a metroyla gitme imkanını sağlayacağız.”

27.08.2008


 

Edirne’de 184 kaçak yakalandı

EDİRNE'DE, yasa dışı yollardan yurt dışına gitmek isteyen yabancı uyruklu 184 kaçak yakalandı.

Jandarma ve sınır devriye ekiplerince merkeze bağlı Bosnaköy ile İpsala ve Meriç ilçesinde yapılan kontrolde, yasa dışı yollardan yurt dışına gitmek isteyen Myanmar, Irak, Filistin ve Gürcistan uyruklu toplam 184 kaçak yakalandı. Yabancı uyruklular, sınır dışı edilmek üzere Edirne Emniyet Müdürlüğü Pasaport ve Yabancılar Şubesine götürüldü.

27.08.2008


 

Egemen Bağış, Demokrat Parti kongresinde

ABD'DE, Demokrat Parti’nin Denver şehrinde dört gün sürecek ulusal kongresine, AKP’yi temsilen Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış’ın katıldığı bildirildi.

Bağış, Denver şehrinde 4 sürecek kongrede, Demokrat Parti kurultayına katılarak, parti yetkilileri ile görüşmelerde bulunacak. Bağış, NDI (Ulusal Demokrat Enstitüsü) Başkanı ve eski ABD Dişişleri Bakanı Madeline Albright ile kahvaltıda bir araya gelecek.

27.08.2008


 

Memurun zam talebinin mâliyeti yüksek

HÜKÜMETLE memur sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmeler kapsamında kurulan mali ve sosyal haklar komisyonu tarafından hazırlanan raporda, Kamu İşveren Kurulunun kamu çalışanlarına yapılması istenen zam ve iyileştirmelere ilişkin maliyet çalışmasına yer verildi.

Alınan bilgiye göre, komisyon çalışmalarında ücrete ilişkin konular, ilave ödemeler, sosyal haklar ve yardımlar ile diğer talepler ele alındı. Rapora göre, Türkiye Kamu-Sen bir kamu çalışanı için açlık sınırını Temmuz ayında 1012, asgari geçim sınırını ise 1323 YTL olarak belirledi. Memur-Sen ise bir kamu çalışanı için açlık sınırını 821, yoksulluk sınırını 1928 YTL olarak tespit etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise Dünya Bankası tarafından benimsenen metodolojiye dayanarak yapılan çalışmada, 4 kişilik bir ailenin 2008 yılı tahmini değerlere göre açlık sınırını 255, yoksulluk sınırını 660 YTL hesapladı.

Komisyondaki Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen temsilcileri, TÜİK’in ortaya koyduğu istatistiki sonuçların ‘’kamu çalışanları için bir gösterge niteliği taşımadığını’’ belirtti.

Rapora göre, konfederasyonların mali ve sosyal haklara ilişkin talepleri ve maliyetleri şöyle:

Türkiye Kamu-Sen:

nAylık ve yan ödeme katsayılarında Ocak ve Temmuz aylarından geçerli yüzde 5 artış yamanın maliyeti 2 milyar 948 milyon YTL.

nOcak ve Temmuz aylarında taban ayına net 75 YTL zammın maliyeti 4 milyar 735 milyon YTL.

nToplu görüşme priminin 50 YTL’ye çıkarılmasının maliyeti 603 milyon YTL.

nÖlüm yardımının artılmasının maliyeti 2 milyon YTL.

nDoğum yardımı gösterge rakamının 2 bin 500’den 5 bine çıkarılması 5 milyon YTL.

n25 bin gösterge rakamı üzerinden evlenme yardımı yapılmasının maliyeti 35 milyon YTL.

nÜniformalı personel hariç diğer kamu görevlilerine yılda 1 defa olmak üzere 200 YTL giyim yardımı yapılmasının maliyeti 332 milyon YTL.

nLojmandan yararlanamayan personele aylık 40 YTL kira yardımı yapılmasının maliyeti 727 milyon YTL.

Memur-Sen:

nMaaşlara ocak ayından itibaren yüzde 12 oranında zam yapılmasının maliyeti 7 milyar 200 milyon YTL.

nTaban aylığa seyyanen net 30 YTL zammın maliyeti 1 milyar 263 milyon YTL.

nKamu çalışanlarına Ocak ayından itibaren en az 100, ortalama 130 YTL ek ödeme artışı sağlanmasının maliyeti 2 milyar 535 milyon YTL.

nPersonele 30,8 YTL toplu görüşme primi verilmesinin maliyeti 319 milyon YTL.

nÖlüm yardımının yüzde 100 artırılmasının maliyeti 8 milyon YTL.

nÇocuk yardımı gösterge rakamının 250’den 500’e çıkarılması, sayı sınırlandırmasının kaldırılması ve sözleşmeli personele de verilmesinin maliyeti 570 milyon YTL.

nÖlüm yardımının yüzde 100 artırılmasının maliyeti 8 milyon YTL.

nEmekli ikramiyesinin yüzde 100 artırılmasının maliyeti 2 milyar 250 milyon YTL.

Kamu İşveren Kurulu, Türkiye Kamu-Sen’in taleplerinin toplam maliyetini 14 milyar 288 milyon, Memur-Sen’in taleplerinin toplam maliyetini ise 23 milyar 136 milyon YTL olarak hesapladı.

27.08.2008


 

Rusya, Türk TIR'larını bekletiyor

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, Rusya’nın Türk ürünlerine getirdiği kısıtlamanın son derece rahatsız edici olduğunu belirterek, ‘’Biz de rahatsız edilirsek, rahatsız edeceğimizi uygun bir dille anlatmaya çalıştık’’ dedi.

Bakan Tüzmen, Bangladeş Ticaret Eğitim Bakanı Hüseyin Zillur Rahman ve beraberindeki heyeti kabulünde, gazetecilerin sorularını cevapladı. Gazetecilerin, son dönemde Rusya ile ticarette yaşanan sorunlara ilişkin sorularını cevaplayan Tüzmen, sadece Türkiye’ye uygulanan bir sınırlamanın olmasının son derece rahatsız edici olduğunun altını çizdi.

Bakan Tüzmen, Türk ürünlerine uygulanan kısıtlamanın, Çin gibi, Hindistan gibi söz konusu pazarda kendilerine pazar payı kapma mücadelesi yapan ülkeler karşısında Türkiye’yi önemli bir dezavantajla karşı karşıya bıraktığını söyledi. Rusya’ya yapılan ihracatta tüketim mallarının ağırlıklı olduğunu belirten Tüzmen, bu nedenle de Türk ürünlerinin sınırlarda bekletilmesinin Türkiye’yi çok rahatsız ettiğini kaydetti. Bakan Tüzmen, Türk TIR’larının şu anda Rusya’ya girememesinin özellikle konfeksiyon ürünlerinde sezonun kaçırılmasını gündeme getirebileceğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: ‘’Sezon şu anda başladı. Kış sezonu için Türkiye’nin yeni koleksiyonları gönderilmiş durumda. Bunlar 3 haftadır bekletiliyor. Dolayısıyla birkaç hafta sonra TIR’ların içeriye girmesinin de bir anlamı kalmayacak. Çünkü sezon başka ülkeler tarafından getirilen koleksiyonlarla doldurulmuş hale gelebilir. Gümrüklerdeki rakamlar arasındaki farklılıklar gündeme getirmelerine rağmen, Rusya’nın AB ile ticaretinde en fazla farklılık var. Dünyanın çeşitli ülke istatistiklerinde de farklılıklar var. AB’den Rusya’nın ithalatı 80 milyar dolar görünüyor, ancak AB’den rakamlar alındığında bu rakam 115 milyar dolar. Biz bunları gündeme getirdik. Kaldı ki bir iç genelge yayımlandı, bu gizli bir genelge idi. Sadece Türk ürünlerine bir kısıtlama getirilmesiyle ilgiliydi. Bunları da kendilerine belirttik.’’

Tüzmen, bu kısıtlamanın son derece rahatsız edici olduğunu yinelerken, ‘’Biz de rahatsız edilirsek, rahatsız edeceğimizi uygun bir dille anlatmaya çalıştık’’ dedi.

27.08.2008


 

Köşk'ten 1 yılda 114 kanuna onay

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, bu görevdeki birinci yılını 28 Ağustosta dolduracak.

54. Hükümet’te Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü, 18 Kasım 2002’de kurduğu 58. Hükümet’te Başbakan, 2003-2007 yılları arasında 59. Hükümet’te de Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan dönemin AKP Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, TBMM’de 28 Ağustos 2007’de yapılan oylamada Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı seçildi. Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Gül, bugüne kadar 114 kanun onayladı, 2 kanunu TBMM’ye iade etti. Atamalara ilişkin Köşk’e gönderilen 40 Bakanlar Kurulu kararını onaylayan Cumhurbaşkanı Gül, 834 müşterek kararnamenin 796’sına imza attı, 2’sini iade etti. 27 karara ilişkin işlemler sürerken, kararlardan 9’u geri alındı. Gül, bu sürede 2’si devreden, 79’u yeni gelen 81 atama, görevden alma ve seçim işleminin 50’sini onayladı, bu yazılardan birini ise iade etti. Cumhurbaşkanlığına, 28 Ağustos 2007’den 22 Ağustos 2008’e kadar kurumsal ve kişisel 22 bin 566 başvuru yapıldı. Başvurularda en çok maddi yardım ve destek istendi. Gül, ‘’Çankaya Sofraları’’ olarak anılan fikir toplantılarını yeniden başlattı. 17 ülkeye 21 ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, 19 yabancı devlet başkanını da Türkiye’de ağırladı. Cumhurbaşkanı Gül, Japonya’ya resmi ziyarette bulunan ilk Türk cumhurbaşkanı oldu. Türkiye, 37 yıl aradan sonra İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’i konuk etti.

27.08.2008


 

Bahçeli: Değişiklikleri görüşmeye açığız

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin, ‘’Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa’nın 148. ve 153. maddeleri dahil olmak üzere, bu amaçla Meclis bünyesinde mümkün olabilecek en geniş tabanlı bir mutabakatla yapılması kararlaştırılacak değişiklikleri samimiyetle ele almaya ve 70 milletvekili ile bu sürece katkıda bulunmaya hazır olduğunu’’ bildirdi.

Parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Bahçeli, iktidardaki bir partinin Anayasa Mahkemesi tarafından cezaya çarptırılması ve bu suretle ‘’siyasi ehliyet ve meşruiyetinin şaibeli hale gelmesinin normal ve sürdürülebilir bir durum olarak görülemeyeceğini’’ ifade etti. İktidar partisinin böyle bir mahkumiyet sonrası sürekli kapatılma tehlikesi altında görevini sürdürmesinin siyasi istikrar açısından ciddi bir risk olduğunu belirten Bahçeli, ‘’TBMM’nin, kaynağını Anayasa’dan alan görev, yetki ve fonksiyonlarının mahkeme kararıyla sınırlandırılması, bunlar üzerinde ipotek ve rehin tesisi anlamına gelecek kısıtlamalara tabi tutulması, kuvvetler ayrılığı ilkesini zedeleyecek, toplumsal ve siyasi tıkanıklara yol açacaktır’’ dedi. Devletin üç temel fonksiyonu olan yasama, yürütme ve yargının görev ve yetkilerinin en rasyonel şekilde dengelenmesi ve bunların uyumlu bir şekilde icra edilmesinin hayati önem taşıdığını belirten Bahçeli, parlamento ile Anayasa Mahkemesi arasındaki ilişkilerin son içtihatlar ışığında yeniden değerlendirmeye tabi tutulması ve devletin temel organları arasında yetki çatışması ve aşımını önlemek için ilgili Anayasa hükümlerinin gözden geçirilerek yeni düzenleme ihtiyaçlarının belirlenmesinin gerekli hale geldiğini ileri sürdü. Bahçeli, ‘’MHP, bu düşüncelerle Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa’nın 148. ve 153. maddeleri dahil olmak üzere, bu amaçla Meclis bünyesinde mümkün olabilecek en geniş tabanlı bir mutabakatla yapılması kararlaştırılacak değişiklikleri samimiyetle ele almaya ve 70 milletvekili ile bu sürece katkıda bulunmaya hazırdır’’ dedi. MHP’nin, terör ve şiddeti siyasi amaç ve araç olarak gören partiler dışında siyasi partilerin kapatılmasına karşı olduğunu ifade eden Bahçeli, siyasi partilerin kapatılarak hükmi şahsiyetlerinin cezalandırılması yerine, bundan sorumlu olduğu tespit edilenlere cezai ve siyasi yaptırım uygulanmasını öngören önerilerinin bugün de geçerliliğini koruduğunu ifade etti.

27.08.2008


 

Kimse orman yakarak kendisine alan üretemez

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Kimse ormanı yakarak kendisine yeni bir alan üretemez. Bu umudu taşıyanlar varsa akıllarından çıkarsınlar” dedi.

Günay, Antalya’da gazetecilerin dün bir gazetede yer alan Antalya ve Bodrum’daki yanan orman alanlarının MNG Holding’e tahsis edildiğine ilişkin iddiaları hatırlatması üzerine haberden dolayı üzüntü duyduğunu söyledi. Yaşanan olayın yeni olduğunu, bu sebeple yanan alanların turizme tahsis edildiği gibi bir yanlış anlaşılmaya müsait olabileceğini belirten Günay, şöyle konuştu: “Böyle bir şey yok. Yanan herhangi bir alanın turizme açılması gibi bir arayış varsa bu arayışı katiyen desteklemiyorum. Benim dönemimde bir metrekareyi tahsis etmedik. Geçmiş yıllarda bu tür yanlışlar yapılmışsa düzeltebileceğimiz kadarını düzeltiriz elbette. Ama bizim dönemimizde hiç kimse ormanı yakarak, turizme veya başka bir arayışına yer üretemez. Bunun altını ısrarla çizerek söylüyorum. Kimse ormanı yakarak, kendisine yeni bir alan üretemez. Bu umudu taşıyanlar varsa akıllarından çıkarsınlar.” Bakanlık olarak yanan alanların turizme tahsisi değil, ağaçlandırılması gayretinde olduklarını vurgulayan Günay, Antalya’ya gelişinin bir sebebinin de ağaçlandırma çalışmaları olduğunu söyledi. Günay, “Bir ağacı korumak için gerekirse bir tesisi feda ederiz” diye konuştu.

27.08.2008


 

Talat: Sorun birkaç ay içinde çözülebilir”

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununun çözümü için istek, siyasal irade ve iyiniyet gerektiğini belirterek, ‘’Bizce mesele birkaç ay içinde çözülebilir’’ dedi.

Talat, Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Lokali’nde, sendika üyelerinin, delegelerinin ve işyeri temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri değerlendirdi. Talat, Kıbrıs sorununda yeni bir sürecin başlayacağına işaret ederek, ‘’Bu süre bizim beklentimize göre çok uzun olmamalı. Çünkü Kıbrıs sorununun bilinmedik bir yanı yok. Bütün unsurları, uzlaşmazlık ve yakınlık noktaları bugüne dek çok incelendi’’ diye konuştu. Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ı basın yoluyla pazarlık yapmaması için defalarca uyardığını ve pazarlık yerinin müzakere masası olduğunu vurgulayan Talat, şunları kaydetti: ‘’Bunu belki yavaş yavaş onlara da anlatırız. Anlatamazsak, bu iş olumsuza gider ve sonuçta tıkanıklık olursa, o zaman günah bizden gider. Biz, sonsuza kadar hep en üstün esnekliği göstermek durumunda değiliz. Biz iyiniyetli olacağız, esneklik göstereceğiz ama aynısının karşıdan da gelmesini bekleyeceğiz. Onun için pazarlık masasına oturuncaya kadar pazarlık yapmıyoruz. O masaya oturduğumuzda, iyi bir pazarlık yapacağız. O yüzden şimdi 3 Eylül’ü bekliyoruz’’dedi. Kıbrıs sorununu çözmek için istek, siyasal irade ve iyiniyet gerektiğine işaret eden Talat, ‘’Şeytan ayrıntıda gizli olsa da bizce mesele birkaç ay içinde çözülebilir.’’

/ Lefkoşa

27.08.2008


 

Koç’un tersanesi yeniden faaliyette

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğünce geçici olarak faaliyetleri durdurulan Koç grubuna ait RMK Tersanesi, eksikliklerin giderilmesinin ardından yeniden faaliyetlerine başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü tarafından geçen hafta faaliyetleri durdurulan RMK Tersanesi yetkilileri, eksiklikleri tamamlayarak, tersanenin açılması amacıyla Bölge Müdürlüğüne başvurdu. Bölge Müdürlüğü müfettişleri, tersanede yaptıkları incelemenin ardından hazırladıkları raporda, geçici faaliyet durdurmaya sebep olan “kimyasal parlayıcı ve patlayıcı maddelerin açıkta bulunduğu ve parlama ve patlamaya zemin oluşturduğu”, “elektrik kablolarının elektrik çarpmasına yol açabileceği”, “korkuluk bulunmaması sebebiyle çalışma sırasında işçilerin yüksekten düşme tehlikesinin olduğu”, “işçilerin baretsiz çalıştığı”, “kızağın altındaki yemekhanenin tavanının çökme ihtimali bulunduğu” gibi eksikliklerin tamamlandığını bildirdi. Bunun üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü Komisyonu dün sabah toplanarak, tersanenin faaliyetlerinin yeniden başlamasına izin verilmesi kararı aldı. RMK Tersanesinin faaliyetleri, 5 gün önce, iş yerinde tespit edilen eksikliklerin giderilmesi amacıyla geçici olarak 1 ay süreyle kapatılmıştı.

27.08.2008


 

İki günde 39 orman yangını çıktı

ÜLKE genelinde 23-24 Ağustosta 39 orman yangını çıktığı, yangınların 38’inin kısa sürede kontrol altına alındığı bildirildi.

Orman Genel Müdürlüğü Yangın Harekât Merkezinin yazılı açıklamasında, 23 ve 24 Ağustosta çıkan orman yangınları hakkında bilgi verildi. Açıklamaya göre, 23-24 Ağustosta 39 orman yangını çıktı. Yangınların 38’i kısa sürede kontrol altına alındı.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğünün, 23 Ağustos'ta Özlüce Köyü yakınlarında çıkan yangınla ilgili soğutma çalışmalarını sürdürdüğü sırada 25 Ağustos'ta saat 11.30’da bu yangının yaklaşık 5 kilometre kuzeydoğusunda sebebi henüz belirlenemeyen yeni bir orman yangını çıktı. Rüzgârın etkisiyle tehlike oluşturarak kısa sürede genişleyen yangına, Muğla, Denizli, İzmir, Isparta, Kütahya ve Antalya Bölge Müdürlüklerinden 6 helikopter, 60 arazöz, 15 dozer ile 20 teknik eleman ve 350 yangın işçisiyle müdahale edildi.

Yangın söndürme çalışmalarında, 6 arazöz ve 1 dozer yangın içinde kaldı, 2 arazöz ve 1 dozer kısmen zarar gördü. İşçiler, havadan ve yerden yapılan operasyonla kurtarıldı ve herhangi bir can kaybı ve yaralanma olmadı. Dumandan etkilenen 4-5 yangın işçisi ve teknik elemana ilk müdahale yapıldı. Özlüce Köyü Kırıkalan Mahallesi istikametinde ilerleyen yangına müdahale edilerek, mahalleye zarar vermesi önlendi. Yangın, 150 hektar ormanlık sahayı etkiledi. Kontrol altına alınan yangınla ilgili soğutma çalışmaları devam ediyor..

Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, orman yangınının kısmen kontrol altına alındığını belirterek, 100 hektarlık alan ile 6 arazöz ve bir iş makinasının zarar gördüğünü bildirdi. Bu arada Muğla Valisi Ahmet Altıparmak incelemelerde bulunduğu yangın bölgesinde, söndürme çalışmalarına katılan işçilerle görüştü ve yetkililerden bilgi aldı. Orman ekipleri, canları pahasına alevlerle mücadele ettiğini belirten Vali Altıparmak, ‘’Alevlerin arasında kalan 30 orman işçisi ve teknik personel kurtarıldı. Bir can kaybı söz konusu değil’’ dedi. Muğla’nın Yılanlı mevkiinde son 3 günde, yıldırım düşmesi sonucu çıktığı belirtilen 2 yangında yaklaşık 200 hektarlık ormanlık alan zarar gördü. Yangın dolayısıyla çevre illerden de bölgeye gelen ve yaklaşık 60 saattir mücadele eden ekipler, havanın kararmasıyla birlikte dinlenme fırsatı buldular. Yakınlarını özlediklerini anlatan orman işçilerine ‘’soğan, ekmek, karpuz, domates ve salatalıktan’’ oluşan kumanya dağıtıldı.

27.08.2008


 

Ne kadar taş, o kadar ekmek

KAYSERİ Mimar Sinan’ın doğduğu Kayseri’nin Ağırnas beldesindeki taş ustaları, tanesi 19 YKr’den 1 ayda 2 bin 850 taş kırarak asgarî ücreti, ancak kazanabiliyor.

Alınan bilgiye göre, beldenin Büyükkçakıllı mevkiinde uzun yıllardır işletilen taş ocaklarında çalışan ustalar, düşük ücretlere rağmen ailelerinin geçimlerini bu işten sağlamaya çalışıyor. Yaz aylarında 40 dereceye ulaşan sıcak havada çalışan ustalar, tonlarca ağırlıktaki kaya kütlelerini birbirinden ayırmak için saatlerce balyoz sallıyor. Taş ustası Mehmet Başkurt, yaklaşık 10 yıldır taş kırdığını söyledi.

Beden gücüne dayalı bir işte çalışmalarına rağmen emeklerinin karşılığını yeteri kadar alamadıklarını ifade eden Başkurt, şöyle devam etti: ’’Duvar ve kaldırımlar ile yer döşemesi olarak kullanılan taşları tanesi 19 YKr’ye kırıyoruz. Büyük kaya kütlelerini birbirinden ayırmak da bu fiyata dahil. En çok zamanımızı bu iş alıyor. Ne kadar çok taş kırarsak o kadar para kazanıyoruz. Bu nedenle zamanla yarışı-yoruz. Ayda 2 bin 850 taş kırar ve siparişe göre ebatlandırırsak, ancak asgarî ücret kadar para alabiliyoruz. Kaya kütleleri çok zamanımızı almazsa bazen bu sayıyı geçtiğimiz oluyor.’’

Başkurt, sosyal güvenceleri olmadığını, sigorta primlerini de kendilerinin ödediğini anlattı. Kış aylarında talep olmadığı ve hava sıcaklığı bölgede eksi 20 derecenin altına düştüğü için çalışamadıklarını dile getiren Başkurt, ‘’Bazı arkadaşlarımız kış aylarında inşaatlarda çalışmak için Antalya’ya gidiyor. Bazılarımız inek besleyerek kış aylarında geçimini hayvancılıkla sağlıyor. Bazılarımız da amelelik yapıyor. Eğer yaz aylarında çok çalışıp para biriktirebilirsek kışı rahat geçirebili-yoruz’’ diye konuştu.

27.08.2008


 

Kaçak hafriyata 1.5 milyon YTL ceza

KARADENİZ İl Çevre ve Orman Müdürü Nurettin Taş, ‘’Hafriyatını Sakarya’ya boşaltan çoğunluğu İstanbul’dan 17 firmaya 8 ay içinde 1 milyon 552 bin 908 YTL para cezası kestik’’ dedi.

Taş, yaptığı açıklamada, Hafriyat Toprağı İnşaat Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği gereğince, il dışından hafriyat getirilmesinin ve dökülmesinin yasak olduğunu kaydederek, ilgili yönetmeliğe aykırı 17 olayın tesbit edildiğini bildirdi. İl içinde de hafriyatın belirlenen yerlere dökülmesinin zorunlu olduğunu belirten Taş, ‘’Bu konuda Sakarya Büyükşehir Belediyesi de kontroller yapıyor. Onların da bu konuda yetkisi var. Biz 2008 yılının Ocak ayından bu yana yönetmeliğe aykırı davrandığı ve hafriyatını Sakarya’ya boşaltan çoğunluğu İstanbul’dan olan 17 firmaya 1 milyon 552 bin 908 YTL para cezası kestik. Bunlar arasında en çok ceza 256 bin YTL ile bir şirkete kesildi’’ diye konuştu. Özelikle son yıllarda çevreye karşı insanların çok duyarlı davrandığını kaydeden Taş, vatandaşların çevreyle ilgili gördüğü her türlü olumsuzluğu ihbar ettiğini belirtti.

27.08.2008


 

Sokak hayvanları için su ve yiyecek kampanyası

ÇEVRE Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Merkezi, sokak hayvanları için su ve yiyecek kampanyası başlattı.

ÇETKODER’den yapılan yazılı açıklamada, yurt genelinde sokak hayvanları için su ve yiyecek kampanyası başlatıldığı, derneğin imkanlarıyla çok sayıda afiş bastırıp halkın bilinçlenmesinin sağlandığı belirtildi. Aşırı sıcak havalar nedeniyle artan kuraklıktan dolayı susuzluk çeken sokak hayvanları için yol kenarlarına, ağaç kenarlarına, duvar üstlerine küçük pet şişeler kesilerek sağlanan kaplara su koyup halkı duyarlı olmaya, doğada yaşayan canlılara sahip çıkmaya çağıran ÇETKODER, çeşmesi bulunmayan, su kaynağı olmayan yerleri tespit ederek 250 noktaya su kabı koydu.

27.08.2008


 

Akhisar'ın “Zeytin Otobüsü” yollarda

MANİSA'NIN Akhisar ilçesinde üretilen zeytin ve zeytinyağlarının bütün ülkede tanıtımı için hazırlanan ‘’zeytin otobüsü’’ yola çıktı.

Akhisar Zeytin ve Zeytinyağcılar Derneği tarafından organize edilen ve Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteklediği ‘’Zeytin Tüneli’’ projesi, ilçede düzenlenen törenle başladı. Oda önünde düzenlenen törende konuşan Zeytin ve Zeytinyağcılar Derneği Başkanı Ahmet Gezgin, ilçe zeytininin bütün Türkiye’deki tüketicilere tanıtımı için bu projeyi başlattıklarını belirterek 2 yıl içinde 81 il ve bütün ilçeleri gezmeyi hedeflediklerini söyledi. İçinde Akhisar’da üretilen zeytin ve zeytinyağı ürünlerinden örneklerin bulunduğu otobüsün gittiği illerde vatandaşlara zeytinyağının faydaları hakkında da bilgi vereceğini ifade eden Gezgin, zeytinyağının yüksek miktarda ihracatına rağmen az olan iç tüketimi arttırmaya çalıştıklarını belirtti. Zeytin ve zeytinyağında Akhisar’ın iddialı bir konuma sahip olduğunu söyleyen Gezgin, 2 yıllık yurt içi projesinden sonra bu projeyi yurt dışına taşımayı da hedeflediklerini kaydetti. Gezgin, böyle bir projenin zeytin ürününde daha önce gerçekleşti_rilmediğine dikkati çekti. Akhisar Kaymakamı Mustafa Çek ve ATSO Başkanı Mehmet Ali Erdayıoğlu’nun da katıldığı törende otobüs ilk durağı olan Kars’a doğru yola çıktı.

27.08.2008


 

Belediye hizmet binasında kan bağışı kampanyası

TOPLUMSAL olay ve konulara büyük duyarlılık gösteren Muratpaşa Belediyesi, Kızılay’la birlikte kan bağışı konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla 8 ay içerisinde ikinci kez bağış kampanyası düzenledi.

Muratpaşa Belediyesi’nin Antalya Kızılay Kan Merkezi ile ortaklaşa düzenlediği ve Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen’in de katıldığı 2007 yılı Aralık ayındaki ilk kan bağışı kampanyasının ardından ikincisi de gerçekleştirildi. Muratpaşa Belediyesi personeli ve vatandaşlar; belediye hizmet binası içerisine kurulan geçici kan bağış merkezinde kan bağışı yaptı. Antalya Kızılay Kan Merkezi ekibi, Ramazan ayı öncesi, Muratpaşa Belediyesi’nde kan bağışı kabul etti. Muratpaşa Belediyesi ile kan bağışı için işbirliği yapan Kızılay Kan Merkezi, belediye hizmet binasında kurulan kan bağış merkezinde belediye personeli ve vatandaşlardan kan bağışı kabul etti. Muratpaşa Belediyesi ve Antalya Kızılay Kan Merkezi yetkilileri, kan bağışının önemine dikkat çekerek sağlıklı vatandaşlardan kan vermelerini istedi. Yetkililer; yapılamayan tek ilâç olan kanın, tek alternatifinin kan olduğunu belirterek sağlıklı bütün vatandaşları kan bağışında bulunmaya çağırdı.

Müşerref Aksoy / Antalya

27.08.2008


 

Cüz Cüz Kur’ân kampanyasını duymayan kimse kalmayacak

GAZETEMİZİN RAMAZAN BAŞINDA OKUYUCULARININ ELİNDE OLMAK ÜZERE HEDİYE EDECEĞİ CÜZ CÜZ KUR’ÂN KAMPANYASININ ÇEŞİTLİ VASITALARLA TANITIM VE REKLÂMLARI YAPILIYOR.

YENİ ASYA gazetesinin Ramazan’a özel Cüz Cüz Kur’ân kampanyası hazırlıkları büyük bir hızla devam ediyor. Okuyuculara Ramazan’ın hemen başında teslim edilecek olan cüzler hazırlanırken bir yandan da kampanyanın duyurulması ile ilgili çalışmalar sürüyor. Yeni Asya gazetesi bu önemli kampanyayı duyurmak amacıyla büyük bir tanıtım kampanyası hazırladı.

Konu hakkında görüştüğümüz Yeni Asya Medya Grup Reklâm Koordinatörü Esat Sivri aylar öncesinden başlattıkları tanıtım çalışmalarına Ağustos ayı sonu ve Ramazan’ın yaklaşmasıyla birlikte hız verdiklerini belirtti. Sivri yaptığı açıklamada, “Afiş ve el ilânı gibi tanıtım materyalleri temsilcilerimize gönderildi. Profesyonel olarak hazırladığımız ve yayın kurulumuzun denetiminden geçen radyo ve tv reklâmlarımız temsilcilerimiz nezdinde de büyük beğeni topladı. Saygın medya kuruluşları ile yapmış olduğumuz anlaşmalar ile reklâmlarımız televizyonlarda ve radyolarda yayınlanmaya başlamıştır” dedi.

Kampanya reklâmlarının bir hafta boyunca Kanal 7, Samanyolu TV, Mehtap TV, Ülke TV, Kanal A, Dost TV, Samanyolu Haber, Tvnet ve Hilâl TV’de gösterileceğini belirten Sivri, aynı zamanda; 104.4 Bizim Radyo, Marmara FM, Burç FM, Moral FM, Radyo 15, Özel FM ve Seyr FM gibi radyolarda da reklâmların döneceğini ifade etti. Tanıtım konusuna büyük ehemmiyet verdiklerini belirten Reklâm Müdürü Sivri sözlerine şu şekilde devam etti: “Bir şevk unsuru olarak gördüğümüz reklâmlarımızın, abone çalışmalarında da ciddî katma değerinin olacağı inancındayız. Bu çalışmalarımızın yanında, Türkiye’de en çok hit alan haber sitesi www.haber7.com sitesinde bir hafta süreyle büyük boyutlarda yayınlanan reklâmımızın beğeni toplayacağını umut ediyoruz. Muhtelif web siteleri yine yapmış olduğumuz reklâm çalışmalarımız kampanyanın duyurulmasına katma değer sağlayacaktır.”

Sivri, aynı zamanda yeni bir görünümle yayına devam eden gazetemizin internet sitesi www.yeniasya.com.tr ile www.sentezhaber.com’un da iletişim noktasında ve kampanya bilgilendirme konusunda önemli bir hizmet sunacağını kaydetti.

Yeni Asya / İstanbul

27.08.2008


 

Peyzaj öğrencilerinden Türk bahçesi projesi

TÜRKİYE'DEKİ 15 ayrı üniversitesinden peyzaj mimarlığı bölümü öğrencileri, Erzurum’da açılan yaz okulunda uygulamalı eğitim görüyor.

Atatürk Üniversitesi ve Peyzaj Mimarları Odası tarafından düzenlenen yaz okulunda, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen 26 öğrenci, Atatürk Üniversitesine ait botanik parkta toprak çapalayıp, çim biçiyor. Taş düzenlemesi de yapan öğrenciler, hazırladıkları 5 ayrı projeyi uygulayarak Türk bahçesi oluşturuyorlar. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz, yaz okuluna katılan öğrenciler uygulamalı eğitim görme fırsatı bulduklarını belirterek, ‘’Öğrencilerimizi uygulamalı eğitimle gelecekteki iş ortamına hazırlıyoruz’’ diye konuştu.

27.08.2008


 

Üniversiteden öğrencilere iş

ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) öğrencilerine part-time iş vererek destek de oluyor.

Üniversite, geçen eğitim döneminde 450 olan iş verdiği öğrenci sayısını bu yıl ilk etapta 500’e çıkaracak. ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, yaptığı açıklamada, bu yıl 8 bin 358 yeni kayıtla öğrenci sayısı 40 bine ulaşacak üniversitede, öğrencilerine iyi bir eğitimin yanı sıra iş imkânı da sunduklarını söyledi. Bürolar, sosyal tesisler, yemekhane, havuz gibi bölümlerde üniversite dışından personel çalıştırmak yerine üniversite öğrencilerini tercih ettiklerini anlatan Akınoğlu, öğrencilerin derslerinden arta kalan zamanlarda part-time olarak buralarda çalıştıklarını bildirdi. Öğrencilere, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen saat ücreti ödendiğini belirten Akınoğlu, şöyle konuştu: ‘’Günde 4-5 saat çalışan bir öğrenci, ayda 200-250 YTL ücret alıyor. Bu ücret onlara adeta bir burs gibi oluyor. Deneyim kazanmalarının yanı sıra ailelerine de yük olmaktan kurtuluyorlar. Çoğu öğrenci ailesinden para almadan öğrenimini sürdürüyor.’’

27.08.2008


 

Balıkçılar, yeni sezona son hazırlıklarını yapıyor

KARADENİZ'DE 1 Eylülde sona erecek av yasağı öncesinde balıkçılar son hazırlıklarını yaparken, yasağın sona ermesinin ardından başta palamut olmak üzere balık fiyatlarında önemli düşüş yaşanması bekleniyor.

Karadenizli balıkçılar 1 Mayısta başlayan yasağın bitmesini heyecanla beklerken yeni sezon için son hazırlıklarını yapıyorlar. Tekne ve ağlarındaki eksiklikleri gidererek yeni balık mevsimine hazırlanan balıkçılar, av yasağının sona ermesinin ardından Hopa’dan İstanbul’a kadar uzanan sahil şeridinde avlanabilecekler. Gırgır, kıyı uzatma ve sürtme olarak tabir edilen ağlarla av yapılabilecek olması sebebiyle palamut ve lüfer gibi tercih edilen balıkların yanı sıra istavrit ve mezgit de yeniden balıkçı tezgâhlarında yer alabilecek. Halen kıyı balıkçıları tarafından yapılan avlanma sebebiyle az miktarda çıkan ve bu sebeple de fiyatları yüksek seyreden birçok balığın fiyatı da düşecek. Özellikle palamut, lüfer ve tekir balığı Eylül-Ekim ayında hem lezzetli olmaları hem de fiyatlarının uygun olması dolayısıyla tercih edilebilecek balıkların başında geliyor.

27.08.2008


 

Bir kasaba küresel ısınmaya kurban oluyor

KÜRESEL ısınmanın artması sebebiyle buzullar erirken sular da yükselmeye başlıyor. Gana’nın güneyindeki Totope Kasabası, küresel ısınma sebebiyle yerleşim yerini kaybediyor.

Kasaba, her yıl biraz daha içeri çekiliyor. Ancak Totope Kasabası’nın hareket edecek fazla bir yeri kalmadı. Kasaba, Atlas Okyanusu ile Songho lagünü arasında kalmış durumda. Öte yandan kasabanın 100 kilometre batısındaki başşehir Accra’da toplanan 160 ülke, küresel ısınma ile mücadeleyi görüşüyor. Müzakereciler, tarihin en karmaşık ve zorlu anlaşmasını Aralık 2009’a kadar tamamlamayı umuyor.

/ Accra

27.08.2008


 

İnternet yasakları imajımızı bozuyor

Atatürk’e hakaret içerdiği gerekçesiyle video paylaşım sitesi YouTube’a erişimin engellenmesiyle ilgili değerlendirmede bulunan İngiliz The Guardian gazetesi, 400’ün üzerinde farklı internet sitesinin bu yasağa tepki gösterdiğini ve bunun Türkiye’nin imajını da olumsuz etkilediğini yazdı.

Bu durumun tabiî olarak bir sansür havası oluşturduğu yorumunu yapan İngiliz gazete, “Zaten ifade özgürlüğü konusunda Avrupa Birliği tarafından izlenen Türkiye’de YouTube’a olan yasaklama ülkenin imajına zarar veriyor” ifadelerini kullandı.

/ Londra

27.08.2008


 

Güneş arabaları dünya yarışına hazırlanıyor

İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) Güneş Arabası Proje Sorumlusu Burak Aliefendioğlu, 2009 ve sonraki yıllarda yarışmak üzere 4. nesil araçların çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği bölümü öğrencisi Burak Aliefendioğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye’de TÜBİTAK tarafından ilk kez 2005 yılında düzenlenen Formula G yarışları için bir öğrenci projesi olarak kurulan İTÜ Güneş Arabası ekibinin, ürettikleri ARİBA I, ARİBA II ve İTÜ-RA adlı araçlar ile 2006 ve 2007 yıllarında İzmir, İstanbul ve Ankara’da düzenlenen yarışlara katıldıklarını anlattı. Formula G 2008 yarışlarının 26-31 Ağustosta İzmir’de yapıldığını belirten Aliefendioğlu, bu yarışa ARİBA II VE İTÜ-RA araçlarıyla katılacaklarını söyledi. Burak Aliefendioğlu, daha verimli yeni bir araç üzerinde çalıştıklarını da belirterek, ‘’Şu anda 4. nesil aracımızın çalışmalarını yapıyoruz. Bu araç bu yıl değil 2009 ve sonrası yıllarda yarışmak üzere tasarlanıyor. Esas hedefimiz 2009 yılında Avustralya’da düzenlenecek World Solar Challenge 2009’a katılmak’’ dedi. Yurt dışındaki yarışlara hazırlanmak için çok daha büyük bir bütçeye ihtiyaç duyduklarını kaydeden Aliefendioğlu, yeni nesil araç için 350 bin YTL gerektiğini hesapladıklarını, bu miktara daha önceki yarışlarda elde ettikleri ödüller ve sponsorlarla ulaşmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

/ İstanbul

27.08.2008


 

Demir Leydi bunadı

İNGİLTERE'NİN “Demir Leydi” lâkaplı eski Başbakanı Margaret Thatcher’ın kızı, annesinin 7 yıldır bunamadan mustarip olduğunu açıkladı.

İngiliz basınında, 1979-1990 arasında Başbakan olan Thatcher’ın kızı Carol’ın kaleme aldığı hatıralardan alıntılar yayımlandı. Times gazetesindeki habere göre Carol, “A Swim-On Part In The Goldfish Bowl” adlı kitabında, “Onu zaman ve yaşın asla etkileyemeyeceği, yüzde 100 paslanmaz bir Demir Leydi olarak kalacağını düşünmüştüm. Ona asla bir şeyi iki kere söylememiz gerekmemişti, ama annem farkında olmadan sürekli aynı soruları sormaya başladı” diyor. Halen 82 yaşında olan Thatcher, 2003’te ölen kocasını hayatta sanıyor. Carol Thatcher, kötü haberi ona hâlâ söylemek zorunda kaldığını, bunu söylediğinde şaşkın bir şekilde yüzüne baktığını anlattı. Carol Thatcher, hatıralarında zaman zaman da annesinin “kendine geldiğini” belirterek, “Meselâ bir arkadaşı ona eski Sovyet lideri Mihail Gorbaçov’u sorunca yeniden Demir Leydi oluveriyor” ifadesini kullandı.

/ Londra

27.08.2008


 

ABD'de, trafik sorununa bisikletli çözüm

ABD'DE Washington şehir yönetimi, her geçen gün artan petrol fiyatları ve trafikten bunalan vatandaşlar için kiralık bisiklet dönemini başlattı.

Evden işe ya da okula gitmek için saatlerce trafik ile boğuşan kişilere yönelik hazırlanan programla, sisteme abone olan kullanıcılar, şehir merkezindeki işlerini halledebilmek için bisiklet kiralayabiliyorlar. Sistemin işleyişi şöyle: İsteyen kişiler, kredi kartı ile yıllık 40 dolar karşılığı sisteme abone oluyor ve kendisine bir kart veriliyor. Bu kartla şehrin 10 noktasındaki özel park yerinde kilitli olarak bekletilen, ilk etapta 120 bisikletten birinin kilidini açan kullanıcı, bisikleti aldıktan sonra 24 saat içerisinde aynı yere yahut başka bir istasyona getirerek diğer bisikletlere kitliyor. Eğer kullanıcı 24 saat içerisinde bisikleti yerine getirmezse 550 dolar ücret ödemek zorunda kalıyor. Kullanıcılar, RFID (Radyo frekanslı kimliklendirme) sistemine sahip kiralama noktaları ile aynı sisteme sahip bisikletler sayesinde, hangi istasyonda kaç adet kiralanabilir bisiklet olduğunu online olarak takip edebiliyorlar.

/ ABD

27.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır