"Gerçekten" haber verir 27 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Tarihimiz Ehl-i Beyt sevgisiyle doludur

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, ‘’Bizim tarihimiz hep peygamber sevgisi etrafında örülüdür. Şiirimiz, edebiyatımız, mimarimiz, milletçe hafızamız hep Peygamber ve Ehl-i Beyt sevgisi üzerine kurulmuştur’’ dedi.

Topkapı Sarayı Müzesi ve Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD) İstanbul Şubesinin ortaklaşa düzenledikleri ‘’Osmanlı Devleti’nde Ehl-i Beyt Sevgisi’’ adlı sergi, Topkapı Sarayı Mukaddes Emanetler Bölümünde açıldı.

Bardakoğlu, açılışta yaptığı konuşmada Ehl-i Beyt sevgisinden nasibini almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, geçen yıl bu zamanlarda açılan ‘’Bir Kul Bir Resul’’ adlı sergi ile yaklaşık 60 bin kişinin Ehl-i Beyt sevgisiyle buluştuğunu söyledi.

Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü ile TÜRKKAD’ın çok anlamlı ve hayırlı bir iş yaptığını belirten Bardakoğlu, ‘’Bizim tarihimiz hep peygamber sevgisi etrafında örülüdür. Şiirimiz, edebiyatımız, mimarimiz, milletçe hafızamız hep Peygamber ve Ehl-i Beyt sevgisi üzerine kurulmuştur. Estetik dünyamızdan Peygamber sevgisini çıkardığımız vakit geriye pek bir şey kalmaz’’ diye konuştu.

Bardakoğlu, Hz. Muhammed’in (asm), İslâm dininin tebliğinde, Kur’ân-ı Kerim ve İslâm’ın gelmesinde büyük rol oynadığına işaret ederek, Müslümanların ona itibar etmeyi dindarlıklarının rehberi ve öncüsü saydıklarını kaydetti.

Hz. Peygamber’in bıraktığı her türlü hatıranın Müslümanlar için önemli olduğunu ifade eden Bardakoğlu, serginin insanların gönlündeki Peygamber ve Ehl-i Beyt sevgisini arttıracağına inandığını söyledi.

Bardakoğlu, şunları kaydetti:

‘’Birleşmemizin, bütünleşmemizin bir parametresi de Hz. Peygamber ve Ehl-i Beyt sevgisi olmalıdır. Bu itibarla Osmanlı’dan devraldığımız bu sevgiyi milletçe aramızda yaşatmalıyız. Hz. Peygamber’in getirdiklerini, dediklerini, yaptıklarını daha yakından anlamalıyız. Onun sevgisi, Ehl-i Beyti’nin sevgisi bizim için bir yol açıcı, bir rehber ve bizi birleştiren ortak bağlardan biri olmalı. Bütün mü'minler Müslümanlık adı altında birleşirler, mezhepleri, bölgeleri, ırkları, cinsleri, cinsiyetleri, kültürleri, vatanları, ülkeleri ne olursa olsun...’’

Bir gazetecinin, ‘’Konuşmanızda birlik ve bütünlüğe dikkat çektiniz. Bu, Alevi dünyasına sıcak bir mesaj kabul edilebilir mi?’’ şeklindeki sorusunu da Bardakoğlu, şöyle cevapladı:

‘’Birliğe millet olarak ihtiyacımız var. Tarihteki tecrübelerimiz bize hep aynı birliği gösteriyor. Tabi Peygamber ve Ehl-i Beyt sevgisi bu birliğin ana unsurlarından bir tanesidir. Bu serginin, toplumsal birlik ve bütünlük açısından çok önemli bir eksiği tamamladığına yürekten inanıyorum.’’

OSMANLI’NIN EHL-İ BEYT SEVGİSİ

Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Hilmi Aydın, Osmanlı Devleti’nin, kuruluşundan itibaren Hz. Muhammed’e duyulan sevgiyi Ehl-i Beyt’e de gösterdiğini söyledi.

Aydın, Osmanlı döneminde peygamber soyundan gelenlere duyulan saygı ve sevgiden bahsederek, padişahların Hz. Muhammed ve Ehl-i Beyt’e ait hatıraları yüz yıllarca özenle saklayarak günümüze ulaşmasını sağladıklarını kaydetti.

TÜRKKAD İstanbul Şubesi Başkanı Cemalnur Sargut da insanların başarılarının arkasında ‘’Allah’ın sevgililerinin’’ gücü olduğunu belirterek, Ehl-i Beyt’i sevmenin Allah’ın bir lütfü olduğunu dile getirdi.

‘’Peygamber soyundan geldiği’’ belirtilen Rauf Tav ise ‘’tek bir ümmet olduğunu, ancak bölünmeler gördüğünü’’ ifade ederek, ‘’Hakikat, Allah bir, Kur’ân bir, Hz. Muhammed bir. İhtilâf nerede? Neden Şiî, Sünnî, Alevi olsun?’’ dedi.

Konuşmaların ardından Ali Bardakoğlu, Hilmi Aydın ve beraberindekiler kurdele keserek açılışını yaptıkları sergiyi gezdi.

Serginin küratörü Sevgi Ağca, Bardakoğlu ve beraberindekilere sergilenen eserler hakkında bilgi verdi.

Bardakoğlu, ziyaretçi defterini de yazarak imzaladı.

Eyüp Belediyesi mehter takımının konser verdiği açılışta, dâvetlilere saray şerbeti ikram edildi.

Açılışa, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay kutlama mesajı gönderdi.

SERGİ

Sergide, Hz. Fatma’nın hırkası, Hz. Fatma’ya atfedilen seccade, Hz. Hüseyin’in cübbesi, Hz. Ali’nin kılıcı, Kerbelâ toprağı, Hz. Peygamber’in su içtiği tas gibi müzede korunan, ancak teşhir edilmeyen eserler yer alıyor.

Sergi, 24 Kasım tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

27.08.2008


 

Müzeler pahalı, çünkü Türkiye değerli

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye’deki müze ve ören yerlerine giriş ücretlerinin dünyaya göre ucuz olduğunu belirterek, ‘’Dünyadaki müze ve ören yerleri fiyatları neyse, biz de o seviyeye yakın bir seviyeye fiyatlarımızı çıkaracağız. Çünkü Türkiye’nin değerini biz bilmezsek, başkası da bilmez’’ dedi.

Bakan Günay, Antalya Arkeoloji Müzesi’ni gezerek, yetkililerden müzedeki çalışmalar ve eserler hakkında bilgi aldı. Günay, müze çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, Antalya Arkeoloji Müzesi’ni çok önemsediğini ifade etti.

Bakan Günay, Antalya Müzesi’nin sahip olduğu eserlerle İstanbul ile yarışabilecek, özel, eşsiz buluntuların yer aldığı özel bir mekân olduğunu anlattı. Müzede önceki yıllarda bazı yenileme çalışmaları da yapıldığını hatırlatan Günay, ‘’Antalya gibi bir büyük turizm kentinde bu müzenin daha bilinir olması gerektiğini düşünüyorum’’ dedi. Turistlere deniz kıyıları veya alış veriş merkezleri kadar bu tür yerlerin de tanıtılması gerektiğini belirten Günay, Antalya Müzesi’nin ziyaretçi sayısının da istenen düzeyde olmadığını söyledi.

Günay, şöyle konuştu:

‘’Geçen yıl ve bu yıl Antalya Arkeoloji Müzesi’ne gelen ziyaretçi sayısı 100 binin altında. Oysa Antalya’ya şu anda gelen ziyaretçi sayısı 6 milyonu aştı. Ben daha iyi bir duyuruya, daha iyi bir sahiplenmeye, daha iyi bir tanıtma çabasına ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Turizmci arkadaşlarımdan da rica ediyorum. Bizim konaklama tesislerimiz, Akdeniz’de bulunanların en iyilerinden, belki dünyanın en iyilerinden. Ama biz konaklama tesislerimizin yakın çevresindeki bu tür arkeoloji eserlerini tanıtabilirsek, konaklama tesislerimiz de sadece modern tesisler olmaktan çıkar, aynı zamanda büyük bir tarih birikiminin üzerindeki tesisler olarak çok daha fazla saygınlık kazanır, önem kazanır. O yüzden bizim heyecanımızı turizmci arkadaşlarımızın da paylaşması gerektiğini düşünüyorum.’’

27.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır