"Gerçekten" haber verir 01 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Otoyol ve köprüler darphane gibi

İSTANBUL boğaziçi köprüleri ile işletmedeki otoyollar kazandırmaya devam ediyor. Karayolları Genel Müdürlüğünün son verilerine göre, Temmuz ayı sonu itibariyle boğaziçi köprüleri ile işletmedeki paralı otoyollardan 298 milyon 140 bin 527 YTL gelir elde edildi.

Temmuz ayı sonunda İstanbul Boğaziçi ile Fatih Sultan Mehmet köprülerinden 99 milyon 980 bin 496 YTL gelir elde edilirken, bu süre içinde 87 milyon 331 bin 72 araç geçiş yaptı. Aynı dönemde paralı otoyollardan ise çift yönlü olarak geçiş yapan 97 milyon 205 bin 438 adet araç gişelere, 198 milyon 160 bin 31 YTL gelir bıraktı. Böylece Temmuz ayı sonu itibariyle köprü ve paralı otoyollardan 184 milyon 537 bin 510 araç geçiş yaptı. Boğaziçi köprüleri ile paralı otoyolların aylık ortalama geliri 40 milyon YTL olarak hesap edildiğinde bu yılın toplam gelirinin ise 500 milyon YTL’yi aşması bekleniyor. Boğaziçi ve otoyolların geçen yılki geliri ise 522,4 milyon YTL olarak gerçekleşmişti.

Bu arada Boğaz köprüleri ile paralı otoyollarda kullanılan Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ile Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) uygulamalarına olan ilginin her geçen gün arttığı, her iki sistemdeki abone sayısının 3 milyon 398 bin 710’a ulaştığı bildirildi.

Kara yolları Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Çelikcan, yaptığı açıklamada, otoyol giriş ve çıkışlarındaki araç yoğunluğunu önlemek üzere başlatılan OGS ve KGS sistemine kullanıcıların ilgi göstermeye başladıklarını söyledi. OGS ve KGS’nin otoyol kullanıcılarına zaman ve paradan tasarruf sağladığını belirten Çelikcan, OGS abone sayılarının 1 milyon 521 bin 286, KGS abone sayılarının da 1 milyon 877 bin 424 olduğunu ifade etti. Çelikcan, OGS ve KGS’nin kullanılması durumunda geçişlerin yüzde 20 indirimli olduğunu da hatırlattı.

/ Ankara

01.09.2008


 

Bir öğrencinin maliyeti 500 YTL’den başlıyor

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘’Bugün okula başlayacak bir öğrenci için 36 ile 40 kalem arasında bir masraf yapılacak olmasının maliyeti 400-500 YTL’den başlıyor’’ dedi.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, yeni eğitim-öğretim döneminin açılmasıyla okula başlayacak bir öğrenci için 36 ile 40 kalem arasında harcama yapıldığını, bunun maliyetinin 400-500 YTL’den başladığını ifade etti. Vatandaşlara Çin mallarından uzak durmaları ve ‘’mahalle esnafından alış veriş yapmaları’’ teklifinde bulunan Palandöken, okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocuklara hitap eden kırtasiye ve tekstil ürünlerinde sağlıklı ve kaliteli ürünlerin seçilmesini tavsiye etti. Türkiye’de her 23 öğrenciye bir öğretmen düştüğünü, eğitime ayrılan payın yüzde 3.3 ile dünya ortalamasının altında kaldığını belirten Palandöken, ‘’Bakanlığın bütçesinden yatırıma, yüzde 0.58 gibi bir pay ayrılmaktadır. Yeni okul ve derslik ihtiyacının bu ayrılan payla tamamlanması mümkün değildir’’ dedi.

/ Ankara

01.09.2008


 

Arz fazlasının sorumlusu üretici değil

Ordu Ziraat Odası Başkanı Nejat Avcı, fındık fiyatının geçen seneden 1 YTL düşük olmasının sebebi olarak gösterilen arz fazlası ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Arz fazlasının sorumlusu üretici değil. Üretici, fındık olmasın diye mi uğraşması gerekiyor?” dedi.

Tarım Bakanı Mehdi Eker’in canlı yayında geçen seneden 1 YTL düşük açıkladığı fındık fiyatına tepkiler devam ediyor. Evde, işyerlerinde, arkadaş sohbetlerinde tek konu neden fiyatın 1 YTL geri geldiği. Zihinler bu soru ile meşgulken Bakan Eker’in canlı yayınlanan açıklamasında ‘arz talep dengesini de göz önünde bulundurduk’ şeklindeki sözleri en çok üzerinde durulan konu. Bu sene geçen senelerin üzerinde bir rekolte bekleniyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Sekreteri ve Ordu Ziraat Odası Başkanı Nejat Avcı, yaptığı açıklamada, bir eylem planları olmadığını, ancak diğer Ziraat Odası başkanlarını toplayacağını ve onlardan gelecek tekliflere göre tabanın sesine kulak vereceklerini ifade etti. Diğer yandan, arz fazlasının sorumlusunun üretici olmadığını üstüne basa basa ifade eden Avcı, “Ben bunu anlamıyorum, dünyanın hiçbir yerinde üretici ürünüm bol oldu diye üzülmez ama biz burada adeta bu duruma mahkûm ediliyoruz. Bu sene yörede havanın da uygun gitmesi ile ürün önceki yılardan fazla oldu diye cezalandırılıyoruz. Ne yani geçen seneki fındık olsa fiyat geçen sene gibi mi olacaktı? Acaba Tarım Bakanlığı ürünün verimli olması için yaptığı bazı çalışmaları yapmamalı mı? Acaba biz üreticiler ürün verimli olsun diye gübre atmak, çaba yapmak gibi işlemleri yapmamalı mıyız?” diye sordu.

/ Ordu

01.09.2008


 

TPAO, deniz alanlarında petrol ve doğal gaz arayacak

TÜRKİYE Petrolleri Anonim Ortaklığı yeni bir sismik veri çalışması için daha düğmeye bastı. Edinilen bilgiye göre, kara alanlarının önemli bir bölümünde ham petrol ve doğal gaz arama çalışmaları yapan TPAO, deniz alanlarında 3 bin metre karelik bir alanda 3 boyutlu sismik veri çalışması için yeni bir proje çalışması başlattı.

TPAO’nun deniz alanlarında yaptıracağı 3 boyutlu sismik veri araştırmasına yönelik hizmet alımı çalışmaları Eylül ayında yapılacak olan ihale sonrası başlatılacak. 11 Eylül 2008 tarihinde yapılacak ihalenin ardından kazanacak firma TPAO’nun belirlediği deniz alanlarında sismik veri çalışması yaptıracak. Programa göre, sözleşmenin imzalanmasının ardından söz konusu çalışmalar en geç 1 yıl içinde tamamlanacak. Bu süre sonunda elde edilecek veriler TPAO tarafından değerlendirilecek. TPAO’nun deniz alanlarında yaptıracağı sismik veri çalışmaları doğal gaz ve ham petrol aramalarına yönelik olacak.

/ Ankara

01.09.2008


 

Türkiye'de, çimento üretimi 50 milyon tona yaklaşıyor

TÜRKİYE'DE bu yılın 4 ayında, tamamı özel sektöre ait fabrikalarda olmak üzere yüzde 11,8 artışla 15 mil-yon 423,3 bin ton çimento üretildi. Aylık üretim miktarları dikkate alındığında Türkiye’nin bu yıl toplam çimento üretiminin 50 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliğinin, gecikmeli olarak açıklanan verilerine göre, Nisan ayı sonu itibariyle üretilen çimentonun 2 milyon 820,6 bin tonluk bölümü ihraç edildi. Türkiye’nin çimento üretimi, geçen yıl Ocak-Nisan döneminde, 13 milyon 797,3 bin ton, ihracatı ise 1 milyon 912,6 bin ton olarak gerçekleşmişti. Öte yandan borlu çimentonun baraj ve yol yapımında kullanılması ile ilgili bir süredir yapılan laboratuvar çalışmaları olumlu sonuçlandığı bildirildi. Borlu çimentonun barajlarda kullanılması ile ilgili olarak DSİ Genel Müdürlüğünün ilgili birimlerinde yapılan analizlerin olumlu sonuçlandığı ve hazırlanacak raporlar doğrultusunda da önümüzdeki dönemlerde inşası planlanan bazı barajlarda da borlu çimentonun kullanılabileceği öğrenildi.

/ Ankara

01.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır