"Gerçekten" haber verir 03 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Babacan: Rusya’dan esneklik bekliyoruz

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, “Rus gümrüklerinde Türk mallarının uzun süre incelemeye tâbi tutulması sorununun Rus tarafından beklediğimiz esneklik ve işbirliği yaklaşımı sayesinde aşılacağına inanıyoruz'' dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, gümrüklerde Türk TIR'larına karşı kasıtlı bir davranış bulunmadığını, ayrımcılık yapılmadığını, gümrük işlemlerinin basitleştirilmesini istediklerini söyledi

SOMUT GELİŞME YOK

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye’ye günübirlik çalışma ziyaretinde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile dün Beşiktaş’taki Başbakanlık Çalışma Ofisinde basına kapalı yapılan görüşme, 2 saat 20 dakika sürdü.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la yaptıkları görüşmede son dönemde ortaya çıkan Rus gümrüklerinde Türk mallarının uzun süre incelemeye tabi tutulması sorununu da ele aldıklarını belirterek, ‘’Bu sorunun Rus tarafından beklediğimiz esneklik ve işbirliği yaklaşımı sayesinde aşılacağına inanıyoruz’’ dedi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Türkiye’ye günübirlik ziyarette bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Beşiktaş’taki Başbakanlık Çalışma Ofisinde yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Babacan, yaptığı konuşmada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve heyet üyelerini Türkiye’de görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, ‘’Türkiye ve Rusya dost iki ülkedir. İlişkilerimize koymuş olduğumuz hedef çok boyutlu geliştirilmiş bir ortaklıktır’’ dedi.

Babacan, görüşmelerde Kafkaslar başta olmak üzere Kıbrıs, Orta Doğu, Irak, İran gibi ortak bölgesel sorunları da ele aldıklarını ve görüş alış verişlerinde bulunduklarını dile getirdi. Babacan, şunları söyledi:

‘’Rusya’yı yalnızca komşu ve dost bir ülke olarak değil, aynı zamanda Türkiye’nin ticaret ve enerji alanlarında başlıca ortaklarından biri olarak görmekteyiz. İkili ticarî ilişkilerimiz üst düzeyde seyretmektedir. Rusya 2008 yılının ilk 6 aylık dönemindeki yaklaşık 20 milyar dolarlık ikili ticaret hacmiyle Türkiye’nin birinci ticaret ortağıdır. Türk iş adamları ve inşaat firmalarının Rusya Federasyonu’ndaki başarılı çalışmalarını hep beraber takdirle izliyoruz.

Yine beşeri ilişkiler de Türkiye ile Rusya arasında hızla gelişmekte, 2007 yılında Türkiye’yi ziyaret eden Rus turistlerin sayısı 2.5 milyonu aşmıştı, bu yılın ilk 7 ayında 1.6 milyon gibi bir rakam görüyoruz. Türkiye, Rusların en çok tercih ettiği bir tatil ülkesi artık.

Rusya Federasyonu ile enerji alanındaki işbirliğine de önem atfediyoruz.

Bu işbirliğinin gelecekte gerçekleştirilecek karşılıklı yarara dayalı projelerle ileri götürülmesini umuyoruz. Türkiye, Rusya Federasyonu ve bölgedeki diğer üretici ülkelerin petrol ve doğal gazlarını tüketici pazarlarına güvenlik ve ekonomik biçimde ulaştırılmasından kilit bir konuma sahiptir ve işbirliğimizin enerji arz güvenliğinin geliştirilmesine katkıda bulunacağına inanıyorum.

Bu kadar olumlu bir tablo içerisinde son dönemde ortaya çıkan Rus gümrüklerinde Türk mallarının uzun süre incelemeye tabi tutulması sonucunda yaşanan gecikmelerden kaynaklanan sorunu da değerli dostumla samimi ve yapıcı bir yaklaşımla ele aldık. Bu sorunun da Rus tarafından beklediğimiz esneklik ve işbirliği yaklaşımı sayesinde aşılacağına inanıyoruz.’’

/ İstanbul

03.09.2008


 

AB’nin kararı Moskova’yı fazla üzmedi

Rusya’nın İnterfaks Haber Ajansı, AB’nin Rusya ile İşbirliği ve Ortaklık Anlaşmasını ertelemesi yönünde aldığı kararın Moskova’yı üzdüğünü, fakat genel olarak zirve sonucunu Kremlin’in olumlu değerlendirdiğini yazdı.

03.09.2008


 

Tayland karıştı

Tayland’ın başkenti Bangkok’ta hükümet taraftarlarıyla karşıtları arasında çıkan sokak çatışmasında bir kişinin ölmesi üzerine olağanüstü hal ilân edildi.

Başbakan Samak Sundaravej’in başkent Bangkok’ta olağanüstü hal ilân ettiği ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Anupong Pachinda’nın olağanüstü hal süresince barışı koruma görevinden sorumlu olduğu TV'lerden duyuruldu.

03.09.2008


 

Şaban Dişli istifa etti

Hakkında yolsuzluk suçlamaları bulunan AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli partideki görevinden istifa etti.

03.09.2008


 

İran: Amerikan gemileri avucumuzun içinde

İRAN Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Murtaza Saffari, “İran’a karşı olası bir ABD saldırısına ilk cevabı Basra Körfezi’nde vereceklerini” söyledi.

Saffari, “ABD donanması, Basra Körfezi’nde kendince nara atıyor, tehditlerini hayata geçirecek olurlarsa sert ve ağır bir cevap veririz” ifadesini kullandı. İran’a saldırı fikrinin bir kenara bırakılması uyarısında bulunan Saffari, “Basra Körfezi’ndeki ABD savaş gemileri yağlı bir lokma gibi avucumuzun içinde” dedi. Saffari, Devrim Muhafızlarının deniz gücünün 1980-1988’deki savaş dönemine göre yüz kat arttığını ifade ederek, ülkeyi her türlü tehdit ve saldırıya karşı korumaya hazır olduklarını bildirdi. İhtiyaç halinde askerî, siyasî, kültürel ve güvenlik alanlarındaki bütün tehditleri bertaraf edeceklerini anlatan Saffari, savunma gücünün zirvesinde olduklarını sözlerine ekledi.

/ Tahran

03.09.2008


 

Cheney, Kafkas turuna çıktı

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Rusya-Gürcistan savaşının ardından ağırlıkla Gürcistan, Azerbaycan ve Ukrayna’yı kapsayan bir geziye çıkacak.

Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, Gustav kasırgasının Cheney’nin seyahat programını etkileyip etkilemediğinin sorulması üzerine gezinin, planlandığı şekilde gerçekleşeceğini söyledi. Cheney’nin gezisi sırasında ABD’nin müttefiki konumundaki Gürcistan, Ukrayna ve Azerbaycan’a desteğini vurgulayacağı belirtiliyor. Cheney, üç cumhuriyeti kapsayan gezisinden dönerken İtalya’ya da uğrayarak bir ekonomi toplantısına katılacak. Rusya’nın Gürcistan’daki askerî operasyonuna en sert tepkiyi veren Amerikalı yetkili olan Cheney, ‘’Rusya’nın yaptığının karşılıksız kalmaması gerektiğini’’ söylemişti. Cheney’nin Cumhuriyetçi Parti’nin kongresinde yapması öngörülen konuşma, Gustav kasırgası sebebiyle iptal edilmişti.

/ Washington

03.09.2008


 

Schröder, Batılı ülkelerin Rus politikasını eleştirdi

ESKİ Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Batılı ülkeleri Rusya’ya karşı “hatalı davrandıkları” gerekçesiyle eleştirdi.

Schröder, Berlin’de düzenlenen bir faaliyette yaptığı konuşmada, Batı ülkelerinin Polonya’da füze savunma sistemi kurarak ve Kosova’yı çok erken tanıyarak ‘’büyük hatalar’’ yaptıklarını savundu. Schröder, ‘’İçinden bir an önce çıkmamız gereken çatışmaya yönelik bir kısır döngü içindeyiz’’ dedi. ABD’nin Gürcistan’daki askerî girişimlerini de eleştiren ve AB’nin Rusya ile diyaloğa girmesi çağrısında bulunan Schröder, ‘’Rusya, böyle bir politikayı kuşatma gibi hissetmiş olmalı’’ diye konuştu. Gürcistan’ın üç hafta önce Güney Osetya’ya saldırmasının da Rus hükümetinin tepkisine sebep olduğu görüşüne yer veren Schröder, AB’nin, ABD gibi Kafkaslar’da çıkarları olmadığı için bu krizin aşılmasında arabulucu olabileceğini kaydetti. Schröder, Gürcistan ve Ukrayna’nın NATO üyeliğini mümkün görmediğini ifade ederek, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev tarafından önerilen Avrupa’da yeni bir güvenlik mimarisi oluşturulması fikrinin de reddedilmemesi çağrısında bulundu.

/ Berlin

03.09.2008


 

Meşal, Şam’dan ayrılıp Sudan’a gittiği haberlerini yalanladı

HAMAS, siyasî Büro Şefi Halid Meşal’ın Şam’dan ayrılarak Sudan’a gittiği haberini yalanladı.

Gazze’de fiili yönetimi elinde bulunduran Hamas’ın sözcülerinden Dr. İslam Rıdvan, Meşal ile ilgili haberi “dedikodu” olarak nitelerken, Suriye ile “güçlü” ilişkileri bulunduğunu belirtti. Rıdvan, “Hamas’ın kardeş Suriye ile ilişkileri stratejik ve çok derindir” diye konuştu. Rıdvan, Kahire’de Filistinli gruplar arasında bir hafta önce başlatılan diyalog görüşmeleri için henüz resmi bir çağrı almadıklarını da bildirdi. Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Sekreteri Nayif Havatme başkanlığında bir heyet de görüşmelere katılmak için Kahire’ye gitmişti. İslâmî Cihad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi temsilcilerinin katıldığı görüşmelere, Filistinli iki rakip ve çatışan grup, Hamas ve El Fetih henüz temsilci göndermedi. Dr. İsmail Rıdvan, Mısırlı yöneticilerin El Fetih ile görüşmelerinden sonra Hamas grubunun çağrılacağı beklentisinde olduklarını ve muhtemelen Ramazan’ın son 10 gününde, bir Hamas heyetinin Kahire’ye gidebileceğini kaydetti.

/ Kudüs

03.09.2008


 

Mossad, Mengele yerine Eichmann’ı avlamış

İSRAİL istihbarat servisi Mossad’ın Auschwitch toplama kampında bulunanlara uyguladığı insanlık dışı tıbbı deneylerle bilinen Nazi doktor Yosef Mengele’yi niçin yakalayamadığı İsrail’de yeniden gündeme getirildi.

Dönemin Mossad yetkililerinden olan, halen emeklilerden sorumlu Bakan Rafi Eytan, “Mossad, Arjantin’nde bulunan Nazi doktoru Mengele’yi ele geçirme planını, Adolf Eichmann’ın yakalanışını berbat etmemek için uygulamadı” dedi. Nazi savaş suçlusu Eichmann, 1960’da Mossad ajanları tarafından yakalanarak güvenli bir evde tutulurken, “Ölüm Meleği” olarak bilinen Mengele de aynı sıralarda Buenos Aires’te bulunuyordu. Eytan, aynı anda iki Nazinin ele geçirilmesi planına tamamen operasyonel endişelerle karşı çıktığını belirtti. Eichmann’ın yakalanmasıyla birlikte, dönemin Mossad Başkanı İssar Harel, bu kez Mengele’nin ele geçirilmesini öngören bir planı yürürlüğe koydu.

/ Kudüs

03.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır