"Gerçekten" haber verir 03 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

En düşük memur maaşı 1.163 YTL

MEMUR Konfederasyonlarıyla kamudaki toplu görüşmelerde varılan uzlaşma sonrasında en düşük memur maaşına aile ve çocuk yardımıyla birlikte Ocak’ta 45 YTL, Temmuz’da ise 52 YTL zam gelecek.

Memur maaşlarına Ocak ayında yapılacak yüzde 4’lük zam sonrasında evli ve eşi çalışmayan, aynı zamanda da 2 çocuğu olan 13’ün 3’ündeki bir devlet memurunun halen 1.118 YTL olan maaşı, yılbaşında 1.163 YTL’ye yükselecek. Yüzde 4,5’luk Temmuz zammı ile birlikte bu memurun eline Temmuz-Aralık döneminde de 1.215 YTL geçecek. Bu şekilde yeni yılda 2 dönemde yapılacak kümülatif yüzde 8,7’lik zam, maaşlara 97 YTL’lik artış şeklinde yansıyacak. 14’ün 2’sinden maaş alan bir devlet memurunun yine aile ve çocuk yardımı dahil halen 1.147 YTL olan aylık maaşı da, Ocak ayında 1.193 YTL’ye, Temmuz ayında ise 1.246 YTL’ye çıkacak. Bu memurun maaşındaki yıllık artış da 99 YTL olarak gerçekleşecek. Üniversite mezunu olup da 9’un 1’inden işe başlayan bir devlet memurunun halen 1.150 YTL olan maaşı ise, Ocak’ta 1.196 YTL, Temmuz’da da 1.250 YTL olacak. Böylece bu memurun maaşı da 2009 yılında 100 YTL artış görecek. Buna karşılık genel müdür maaşındaki yıllık artış 332 YTL’yi bulacak. Halen aile ve çocuk yardımıyla 3.818 YTL maaş alan Genel Müdürlere, 2009’un Ocak-Haziran döneminde 3.971 YTL, Temmuz-Aralık döneminde ise 4.150 YTL maaş ödenecek.

YAKLAŞIK 4 KATLIK FARK

Bu arada yeni yılda da en düşük ve en yüksek memur maaşı arasındaki yaklaşık 4 katlık fark, yeni yılda da korunacak. Günümüzde aile ve çocuk yardımıyla birlikte 1.118 YTL olan hizmetli maaşına karşı, bürokraside en yüksek kademe olan müsteşarlar 4.180 YTL maaş alıyor. Bu şekilde iki kesim arasında 3,7 katlık bir fark bulunuyor. Öte yandan 2009’da da memur maaş artışının enflasyonun altında kalması halinde aradaki fark, maaşlara ‘’enflasyon farkı zammı’’ olarak yansıtılacak.

03.09.2008


 

Rusya’ya sebze -meyve ihracatında sorun yok

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Rusya’ya yapılan sebze meyve ihracatında, gümrüklerde bir sorun yaşanmadığını söyledi.

Eker, ‘’Çifte vergilendirme ile, Rusya’nın kendi iç işleyişi ile ilgili. Bir siyasî sebep yok ortada’’ dedi. Konunun Bakanlar Kurulu’nda da gündeme geldiğini belirten Eker, şunları söyledi: ‘’(Gümrüklerde yaşanan sorun) Çifte vergilendirme ile ilgili. Rusya Federasyonu’nun kendi iç işleyişi ile ilgili. Bazı ürünlerde kendi denetim mekanizmasını sağlamlaştırmak için aldığı bir tedbir. Bir siyasî sebep yok ortada. Sebze meyve ile ilgili zaten yok. Sebze meyve ile ilgili gerekçe farklı idi. (İlâç kalıntısı) O konuda bir sorun yok. Kendi iç mekanizması açısından yapılan düzenlemeler. Sebze-meyve TIR’larının bekletilmesi ile ilgili bir şey bize gelmedi. ’’Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in, ‘’Rusya’dan yapılan ithalatta gümrüklerde kontrollü geçiş yapılması’’ şeklindeki teklifinin hatırlatılması üzerine Bakan Eker, ‘’Kürşad Bey’in öyle bir teklifi olmuş, ama onu diğer ilgili birimler değerlendiriyor’’ diye konuştu.

TMO, FINDIK ALMAK İÇİN 1 MİLYAR DOLAR BORÇLANACAK

Küçük fındık üreticisinin korunması için, 10 dekara kadar alanda üretim yapan üreticinin 1 tona kadar ürünün bedelinin 25 gün yerine bir hafta içinde ödenmesi kararı aldıklarını da bildiren Bakan Eker, böylece küçük üreticilerin ürünlerin daha düşük fiyata piyasaya satmalarının önleneceğini vurguladı. ‘’TMO’nun fındık alımını nasıl finanse edeceği’’ yönündeki soru üzerine, Bakan Eker, TMO’nun uluslar arası piyasalardan 1 milyar dolara kadar borçlanacağını söyledi.

03.09.2008


 

Prim borçlarında son hafta

GELEN yoğun talep üzerine 20 gün uzatılan prim borçlarının yeniden yapılandırılmasında başvuru süresi 8 Eylül’de sona eriyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 27 Mayıs-20 Ağustos döneminde 20 milyar 716 milyon 154 bin YTL’yi yapılandırma kapsamına alırken, aynı dönemde 3 milyar 157 milyon YTL’yi de tahsil etti. SSK ve Bağkur prim borçlarının yeniden yapılandırılma başvuru süresinin 28 Temmuz’da sona ermesinin ardından yasal düzenleme yapılarak başvuru süresi 8 Eylül’e kadar uzatılmıştı. Düzenleme kapsamına Mayıs-Ağustos döneminde bir milyon 195 bin 581 işveren ve sigortalı başvuru yaparken, 20 milyar 716 milyon 154 bin 503 YTL borç yeniden yapılandırıldı. SGK, 3 milyar 157 milyon 186 bin 169 YTL’lik borcu ise tahsil etti.

Yılmaz: Gıda fiyatlarında artış sürecek

nMERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyon üzerindeki en önemli etkenlerden olan gıda fiyatlarındaki yükselişin, yılın geri kalanında da devam etmesinin beklendiğini söyledi. Durmuş Yılmaz, Arjantin’in Başşehri Buenos Aires’te düzenlenen ‘’Para ve Bankacılık’’ konusundaki küresel toplantıda yaptığı konuşmada, gıda üretimindeki artışın, Çin ve Hindistan’dan kaynaklanan aşırı talebi karşılayamadığını belirtti. Yılmaz, Türkiye’de geçen yılki enflasyondaki yükselişte, gıda fiyatlarındaki artışın katkısının yüzde 70 olduğunu da söyledi. Diğer katılımcı ülkelerin merkez bankası başkanları da, küresel kredi krizinin henüz dibe vurmadığını belirterek, küresel gıda fi-yatlarındaki yükselişin tavana ulaşmadığını, bu sebeple de küresel malî çalkantının orta vadede devam edeceğini ifade ettiler.

/ Buenos Aires

03.09.2008


 

Sebze meyve fiyatları ucuzladı

ANTALYA'DA ürün bolluğu sebebiyle sebze ve meyve fiyatlarının büyük bölümünde düşüş yaşandı.

Antalya Toptancı Hali’nde, geçen haftaya oranla, Kaliforniya ve kapya biberinin fiyatı 50’şer YKr, muhacir ve sivri biberin fiyatı 10’ar YKr, çeri domatesin fiyatı 30 YKr, ala barbunyanın ve karnabaharın fiyatı 20’şer YKr, patlıcanın fiyatı 10 YKr, armutun fiyatı 20 YKr, elmanın fiyatı 10 YKr, siyah incirin fiyatı 50 YKr, karpuz ve kavunun fiyatı 5’er YKr, yerli muzun fiyatı 10 YKr, nektarinin fiyatı 20 YKr, çekirdeksiz üzümün fiyatı 30 YKr ucuzladı. Buna karşın, bamyanın fiyatı 20 YKr, salatalığın fiyatı 10 YKr arttı. Yetkililer, yaşanan ürün bolluğu sebebiyle fiyatların düştüğünü bildirdi. Ramazan dolayısıyla denetimlerin arttırıldığını vurgulayan yetkililer, Ramazan’ı fırsat bilerek fiyat artışı beklentisinde olanlara izin verilmeyeceğini belirtti.

03.09.2008


 

Otomotiv ihracatı rekora koşuyor

EKONOMİNİN lokomotifi konumundaki otomotiv sektörünün ihracatı, yılın 8 ayında yüzde 37,5 oranında artarak 17 milyar 312 milyon dolara ulaştı.

İhracat bu rakamla, 2006 yılının tamamında gerçekleştirilen 15 milyar 37 milyon dolarlık ihracatı geride bıraktı. Sektör, geçen yıl ise 20 milyar 63 milyon dolar ihracat rakamına ulaşmıştı. Uludağ İhracatçı Birliklerinin (UİB) verilerine göre, ihracat kalemleri arasında, 5 milyar 676 milyon dolar ile binek otomobiller ilk sırada yer aldı. Bunu, otomotiv yan sanayi ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar izledi. En fazla ihracat artışı, yüzde 63,5 ile eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda gerçekleşirken, bunu çekiciler takip etti. Ocak Ağustos döneminde, yüzde 37,5 oranında artarak 17 milyar 37 milyon doları bulan ihracat, geçen yılın aynı döneminde 12 milyar 587 milyon dolarda kalmıştı. Ağustos ayı ihracatı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8’lik artışla 1 milyar 376 milyon dolara ulaştı. Ağustos ayı ihracatının az olması, bu dönemin otomotiv firmalarının tatil ayı olmasından kaynaklandığı bildirildi. Sektör, yılın ilk yarısında 13 serbest bölgenin yanı sıra 170 ülke ve özerk bölgeye ihracat gerçekleştirdi. Yoğun olarak Avrupa ülkelerine yapılan ihracatta, Almanya, 2 milyar 503 milyon 8740 bin dolar ile ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi Fransa, İtalya, İngiltere ve Rusya Federasyonu izledi.

03.09.2008


 

İngiltere’de, yeni ev alacaklara faizsiz kredi

İNGİLTERE'DE hükümetin, durgun emlak piyasasını canlandırmak için ilk kez ev alacak olan ve belli bir gelirin altında bulunan kişilere, alacakları evin değerinin yüzde 30’una kadar varan faizsiz kredi vermeye hazırlandığı bildirildi.

Son bir yıldır sürekli düşüş yaşanan, buna rağmen pek çok ailenin bir türlü dahil olamadığı emlak piyasasını canlandırmak isteyen hükümetin, ekonomi danışmanlarının tavsiyelerinin de etkisiyle, 5 yıl süreli ve sıfır faizli kredi uygulamasını gündemine aldığı belirtildi. Verilecek kredinin, emlak piyasasına girmeye hazırlanan aileler için evlerinin peşinatını karşılamada kullanılması hedefleniyor. Yıllık geliri 60 bin sterlinin altında olan ailelerin ev satın almalarının mümkün olamayacağı kanısına varan hükümetin, bu uygulama sırasında inşaat sektöründen de destek alacağı bildirildi. Uygulamayla emlak piyasasında güvenin yeniden oluşturulması ve İngiliz ekonomisinde toparlanma sağlanarak hükümete verilen desteğin artırılmasının hedeflendiği yorumları yapılıyor.

03.09.2008


 

3. sürgün çay alımı ay sonuna bitecek

ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, sürdürdükleri yaş çay kampanyasının bu ay sonundan önce biteceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Yüce, 25 Nisan’da başlayan yaş çay kampanyasında 1. sürgünde 220 bin, 2. sürgünde ise 233 bin ton civarında yaş çay alımı yaptıklarını, böylece ilk iki sürgünde 453 bin tonun üzerinde alım yapmış olduklarını belirtti. Sürdürdükleri 3. sürgün yaş çay alımlarında genel olarak yüzde 50 oranını geçtiklerini ifade eden Yüce, ‘’Yaş çay kampanyasının bu ay sonundan önce biteceğini tahmin ediyoruz’’ dedi. Yüce, piyasaya sürdükleri ürünlere yeni çeşitler eklemek için çalışmalarının sürdüğünü de vurgulayarak, ‘’Doğu illerine yönelik olarak yürüttüğümüz çalışmada son aşamaya geldik. ‘Diyarbakır’ ve ‘Antep’ isimli çay paketlerinin tasarımı yapıldı. Bunların dışında da bu yıl piyasaya 23 yeni çeşit çay sunmayı planlıyoruz’’ diye konuştu.

03.09.2008


 

Aytaç’tan yöresel köfteler

GIDA sektöründe önemli bir marka olan Aytaç, donuk ürünler grubuna yenilerini ekledi.

Aytaç, Izgara Köfte, İnegöl Köfte, Tekirdağ Köfte ve Burger’den oluşan yeni ürünlerini tüketicisinin beğenisine sundu. Pişirmesi kolay ve yöresel tatları taşıyan ürünler raflarda yerini aldı. Köfteler, ismini aldığı yörelerin alışılmış lezzetlerini tüketiciye sunuyor.

03.09.2008


 

IFC’den Petlas’a 250 milyon dolar kredi

TÜRKİYE'DE ilk ve tek askerî uçak lastiği üretebilen lastik fabrikası konumunda bulunan Petlas Lastik Sanayii ve Ticaret A.Ş, Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) ile 250 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı.

Petlas’ın bünyesinde faaliyet gösterdiği Abdülkadir Özcan Şirketler Grubunun (AKO) Finans Müdürü Semra Güler, IFC tarafından Petlas;a, kamyon ve iş makinesi lastiği ile çelik radyal lastik yatırımı yapılmak üzere verilen 250 milyon dolarlık kredinin 80 milyon dolarının onaylandığını, geriye kalan kısmının aşamalar halinde onaylanacağını söyledi.

03.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır