"Gerçekten" haber verir 06 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

TSK’nın yargıya müdahale skandalı

Düşünebiliyor musunuz? İki emekli orgeneral, terör örgütü mensubu, hattâ yöneticisi olmak ve anayasal düzen aleyhinde darbe teşebbüsünde bulunmak suçlarından sanık olarak tutuklanıyor. Mahkeme, tutuksuz yargılanma taleplerini kabul etmiyor. Tutuklandıktan iki ay geçtikten sonra bu terör ve darbe sanıkları, bir korgeneral tarafından ziyaret ediliyorlar. Üstelik bu ziyaretin TSK adına yapıldığı açıklanıyor.

Bu olaya en hafif tâbiriyle bir ‘skandal’ demez de ne dersiniz?..

Bu ziyaretin ‘insanî’ maksatlarla yapıldığına aslâ inanmıyorum.

Yargılama sona ermiş bulunsaydı ve generaller mahkûm edilmiş

olsalardı, ‘TSK adına’ olmamak şartıyla kendilerine yapılacak ziyaretler insanî amaçlı sayılabilirdi. Ancak, henüz tutuklu sanık durumunda bulunan terör ve darbe zanlısı generallerin, TSK adına olduğu vurgulanarak ziyaret edilmeleri, yargıya açıkça müdahaleden başka bir anlam taşımaz.

Önceki Genelkurmay Başkanı Büyükanıt Paşa, böyle bir ziyareti akıl edememiş miydi? ‘Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır’ demeyiniz. Bu ziyaretin TSK adına gerçekleştirilmesi, hukuka ve demokrasiye meydan okumak demektir ve ‘yiğitlik’ değil ‘ocakçılık’tır.

TSK’nın bu dönemde başında bulunanların sebep oldukları bu skandal, Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin manevî şahsiyetini temsil edemez.

***

Bazıları, ‘Efendim herkes konuşuyor, generaller niye konuşmasın?’ derler. Generaller ‘herkes’ten farklıdır. Çünkü ellerinde, milletin onlara vatan savunması için verdiği silâhlar vardır. Onları, herkesten farklı ve güçlü yapan da budur. Ellerindeki silâhı, sırtlarındaki üniformayı çıkarırlar, siyasete girerler, istedikleri gibi konuşurlar ya da terör sanıklarını ziyaret edebilirler. Lâkin, ellerinde silâh, sırtlarında üniforma varken konuşamazlar, yargıya ve siyasete müdahale edemezler. Aksi takdirde suç işlemiş olurlar.

Genelkurmay Açıklaması’nın sonunda bir de alay eder gibi ‘TSK’nın yargıya olan saygısı ve güveni tamdır’ deniliyor. Yargıya zerre kadar saygısı olanlar, âdeta mahkemeye gözdağı verir gibi terör ve darbe sanıklarını ziyaret edip ‘TSK adına ziyaret gerçekleştirilmiştir’ cakasıyla şecaat arz ederler mi?!..

Bu talihsiz ziyaret mahkeme kararlarını peşinen şaibeli hâle getirmiştir. Henüz bu emekli generaller hakkında hazırlanan ‘Ek İddianame’ dahi açıklanmamışken TSK’nın baskısına maruz kalan mahkeme, hangi kararı verirse versin, kararı tartışılacaktır.

Bir ‘Yeniçeri dayanışması’nı andıran bu ‘ocakçılık’ gayreti, korkarım başımıza büyük gâileler açacaktır.

***

Sırası gelmişken ‘Ergenekon Çetesi’ ile TSK bağlantısının da daha iyi sorgulanması gerektiğini işaret etmeliyiz. Bütün çağrılarımıza rağmen, TSK’nın üst yöneticileri Ergenekon iddiaları ile aralarına kesin bir çizgi çizememiştir.

Eski Jandarma Genel Komutanı ve yeni Kara Kuvvetleri Komutanı Koşaner Paşa, Ergenekon Dâvası üzerine söylenenlerden şikâyet ederek Jandarma’nın yıpratıldığını söylüyor. İnsaf ediniz, sadece bizim Radikal’de bir hafta boyunca manşetten yayımlanan fişleme rezaletine karşı tek kelime cevap vermeyenler, JİTEM’in yasa dışı eylemleri konusunda suskun kalanlar, nasıl olur da yıpratılmaktan şikâyet edebilirler?

Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Babaoğlu da, Ergenekon’un ne olduğunun belli olmadığını söylüyor. Ben size anlatayım Paşam; Ergenekon, içinde çok sayıda generalin, albayın ve askerin yer aldığı bir terör örgütüdür. Dâvaya tesir edip küçümsemeye kalkacağınıza içinizdeki çetecileri temizlemeye çalışınız.

***

Halk arasında sık sık şu soruya muhatap oluyoruz: ‘Bu Ergenekon Dâvası, suçluları ortaya çıkarabilir mi?’ Eğer TSK’nın başındakiler Ergenekon sanıklarını ziyarete ve himayeye devam ederlerse elbette bu dâvadan netice alınması zorlaşır. Ergenekon da Şemdinli’ye dönüşür.

Kamuoyu, Ergenekon Çetesi’nin askerî bağlantıları bakımından şüphe içindedir. Çete’nin açıklanan önde gelen sanıklarının asker olması bu şüpheyi haklı kılmaktadır. TSK’nın, bırakınız çetecileri ziyarete gitmeyi, kendi içindeki çete bağlantılarını temizlemesi gerekir. Aksi takdirde, Ergenekon Çetesi’nin hukuk dışı eylemlerinin faturası TSK’ya çıkacak ve bu önemli kurumumuz itibar kaybedecektir.

Radikal, 5 Eylül 2008

Hasan Celal Güzel

06.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Şimdi artık tahliye bekliyorum

  TSK’nın yargıya müdahale skandalı

  Bir ziyaret, bir sürmanşet, bir gaflet

  Askerin ’kurumsal ziyareti’ doğru olmadı

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır